site.btaАджерпрес: Кулинарното културно наследство - предимство за туризма в делтата на Дунав
Една трета от традиционните румънски продукти, сертифицирани по европейски схеми, идват от източния окръг Тулча, като повечето от тях са рибни продукти, произведени от асоциацията Ro-Pescador, които са едновременно източник на гордост за рибарските общности и предимство за развитието на туризма в делтата на Дунав, съобщава за БТА агенция Аджерпрес.
Четирите традиционни рибни продукта, сертифицирани по европейските схеми: пушена дунавска скумрия и салата от хайвер на щука от Тулча, които са със защитено географско указание (ЗГУ), традиционна салата с хайвер от шаран и мариновани сардини, които са с гарантиран традиционен специалитет (ГТС), се произвеждат от дружество от Тулча, което е част от асоциацията Ro-Pescador.
„Първоначално се занимавахме с риболовна дейност, имахме рибарски лодки в Черно море. Когато продажбите бяха блокирани, уловът ни трябваше да се преработва и започнахме да се занимаваме с това. Бавно, бавно преминахме към преработка. Това е по-постоянна дейност, с известна предсказуемост в сравнение с риболова, който е същият като лова“, заяви пред Аджерпрес Дан Бухай, директор на компанията от Тулча.
Компанията, която той ръководи заедно със съпругата си, е регистрирала на национално ниво най-много традиционни румънски рибни продукти, чиито рецепти са събрани от кулинарното културно наследство на делтата на Дунав.
Сертифицирането на рибните продукти чрез схеми за качество на национално ниво е последвано от европейско - много по-строга процедура, която предлага различна видимост и гарантира качеството и набора от традиционни характеристики, като при реализирането на последния сертифициран от ГТС продукт - маринованата сардина, се използва както черноморска сардина, така и същият вид от Балтийско море.
Друг продукт на компанията от Тулча, член-основател на асоциацията Ro-Pescador, очаква европейски сертификат от няколко години, а именно есетровият батог (сушен или пушен рибен продукт, бел. ред.).
„Това ще бъде първокласен продукт. Всички знаем, че хайверът се сервираше с този батог от есетра, обикновено от есетра с бяло месо, защото има и видове с по-тъмно месо. Ние използваме култивирани есетри, които живеят в контролирана среда, което гарантира, че качеството на есетровото месо се контролира. Всички използват есетри от ферми, защото запасите им в дивата природа намаляват и това е защитна мярка. Смятаме, че въпросът (на Европейската комисия) (за произхода на есетрата - бел. ред.) е изненадващ, ако не и направо необоснован“, добави Бухай.
Традиционните продукти могат да бъдат намерени във всички градове в окръг Тулча.
Крепостта Енисала, археологически обект край село Сарикьой, е представена например на етикета на сирене, крепостта Аргамум, в покрайнините на село Журиловка, е на етикета на местно вино, а примерите могат да продължат дори в общините на Националния парк на планината Мачин.
Туризмът, подобно на сертифицираните традиционни продукти, е начин за запазване на културното наследство на даден район с природни ресурси, чието значение може би се признава само от специалистите.
„Районът съчетава традициите на няколко народа и по този начин е създал широка гама от рецепти за сладкиши, рибни продукти, месо и мляко. Този регион има огромен потенциал по отношение на разнообразието от традиции, рецепти и продукти. Но процесът е изключително труден и е свързан с много работа“, припомня изпълнителният директор на Окръжната земеделска дирекция (DAJ) Мирела Милер.
На национално ниво окръг Тулча има 24 традиционни продукта.
В момента Румъния има 14 традиционни продукта, сертифицирани на европейско ниво, а пет от тях са сертифицирани от две асоциации в окръг Тулча - Ro-Pescador и Moesis.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)
/ВН/
news.modal.header
news.modal.text