site.btaХИНА: Ученици от хърватския остров Вис произвеждат сироп от рожков, желе, бисквити и други вкусни изкушения
Средиземноморското растение рожков, ценено от древността като хранителен продукт, е пренесено от гърците на адриатическия остров Вис през IV в., но по-късно губи значението си. Сега учениците от гимназията на острова чрез кооперация „Бравура“ възраждат отглеждането му, разказва хърватската агенция ХИНА.
Кооперация „Бравура“ е основана преди 11 години от местни учители, които искат да развият предприемачески дух у своите ученици и да съхранят наследството на острова.
Тъй като остров Вис е богат на рожков, по инициатива на Окръжната обществена институция за координация и развитие RERA, кооперативът започва да работи с това много полезно растение.
RERA скоро включва кооператива в проект за средиземноморска диета. Неговите членове работят по проект за автохтонна храна, а в училището са организирани семинари, в които предприемачи и собственици на семейни ферми представят опита си.
Учителката Емилия Йондич казва, че в Комиша има местен сорт рожков, наречен „Комишки туст“ (Komiški tust) или „Комишки крупни рогач“ (Komiški krupni rogač) и твърди, че там е най-старото дърво рожков в света.
Днес на остров Вис има много дървета рожков, някои на възраст над 500 години, казва Йондич.
От сироп и сладко до сладки с рожков
В началото учениците събират рожков около училището, закупуват от земеделската кооперация, след което започват производство.
„Първо направихме сироп от рожков, който се използва като дресинг и напитка. Вместо захар в сиропа сложихме мед. Не спряхме дотук, направихме сладко от рожков от ширата, останала от сиропа. Направихме тези два продукта за проекта RERA“, казва Йондич.
Кооперативът „Бравура“ произвежда всичко това в полза на своето училище.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)
/ЕЩ/
news.modal.header
news.modal.text