site.btaНамалява потреблението на хляб в Сърбия

Намалява потреблението на хляб в Сърбия
Намалява потреблението на хляб в Сърбия

Потреблението на хляб без тестени изделия в Сърбия в момента е 51 килограма на жител на година, което според статистическите данни е с около 40 процента по-малко от преди 15 години, когато са се консумирали 91,5 килограма хляб, съобщава вестник "Политика", предаде Бета.

Според данни на асоциацията "Житоуния" общото потребление на хляб по региони в момента е под средното в по-развитите региони на Сърбия и над това ниво в по-бедните.

"Изчисляваме, че за разлика от хляба потреблението на тестени изделия в по-развитите региони е по-високо от изчислената средна стойност от 10 килограма на жител на година",  заявиха за "Политика" от "Житоуния".

Според данни от последното годишно проучване на потреблението на домакинствата, 60,5 килограма хляб се консумират в Белград, 51 килограма във Войводина, 62,8 килограма в Шумадия и Западна Сърбия и 68,7 килограма хляб на жител в Южна и Източна Сърбия.

Зоран Пралица, представител на Съюза на сръбските пекари, заяви, че всеки ден в Сърбия се продават 2,5 милиона хляба.

Според него по-ниската консумация на тази храна е резултат от тенденциите в изхранването.

В същото време, както подчерта той, продажбите на хляб "Сава" нарастват заради по-ниската цена.

"Статистически потреблението е ниско, но смятам, че има големи разлики в регионите. Средно не консумираме по-малко хляб и той все още е доминиращата храна", казва Пралица.

Според последните данни германците консумират 57 килограма хляб на глава от населението годишно, французите 50 килограма, британците 37 килограма, американците 17 килограма, докато в Индия годишната консумация на хляб и тестени изделия на глава от населението е 1,7 килограма, отбелязва изданието.

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:41 на 25.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация