site.btaВръщането на 20 процента ДДС за заведенията ще донесе повече вреди на бюджета, отколкото ползи, сочи анализ на бранша

Връщането на 20 процента ДДС за заведенията ще донесе повече вреди на бюджета, отколкото ползи, сочи анализ на бранша
Връщането на 20 процента ДДС за заведенията ще донесе повече вреди на бюджета, отколкото ползи, сочи анализ на бранша
Снимка: Боян Ботев/БТА, архив

Връщането на 20 процента ДДС за заведенията ще донесе повече вреди на бюджета, отколкото ползи, сочи анализ на бранша, съобщиха от Сдружението на заведенията в България. 

Близо 200 млн. лв. повече данъци плащат заведенията в сравнение с 2019 г., след като ДДС за бранша беше намален от 20 на 9 на сто, показва детайлен анализ, направен от сектора за последните години. В същото време такъв от страна на Министерство на финансите липсва, а в публичното пространство се хвърлят само прогнозни цифри, отбелязват от Сдружението.

По официални данни, получени по Закона за обществена информация, за 2019 г. преките и косвени данъци от заведенията за хранене и развлечения са в размер на 440 млн. лв. Това са осигуровки, данък печалба и ДДС. За 2023 г. сумата е 560 млн. Прогнозните резултати за 2024 са цифрата да достигне до 640 млн. лв., посочват от организацията.

Според анализа през 2019 г. делът на сивия сектор в бранша е около 50 на сто. Към 2024 е намалял до 20 на сто. Очакванията са до 2 години да се свие между 5 и 8 на сто.

През 2019 г. декларираният оборот е 2,3 млрд. лв. През 2023 г. е бил 5,3 млрд. лв. Очаква се за 2024 г. да мине 6 млрд. лева, посочват от организацията.

Доказахме, че за три години намалена ДДС ставка в сектора се отчитат увеличени заплати, по-висока данъчна основа и повече обороти, обобщават от организацията.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова посочи вчера сред мерките, които се очаква да донесат повече приходи в бюджета за 2025 г.,  възстановяване на единната ставка на данъка върху добавената стойност.

 

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:38 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация