Преди световния ден на варивата

site.btaФАО изтъкна жизненоважната роля на варивата за здравето на почвата и изхранването на хората

ФАО изтъкна жизненоважната роля на варивата за здравето на почвата и изхранването на хората
ФАО изтъкна жизненоважната роля на варивата за здравето на почвата и изхранването на хората
Снимка: Елина Кюркчиева/БТА, архив

Глобално събитие в централата на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) подчерта днес ролята на варивата за поддържане на здравето на почвата и осигуряване на жизненоважни хранителни вещества за общностите по целия свят, под темата "Бобови растения: подхранващи почви и хора". Събитието се проведе преди Световния ден на варивата, който се отбелязва всяка година на 10 февруари, съобщиха от ФАО.

Растения като боб, нахут и грах, са подгрупа култури, принадлежащи към семейството на бобовите растения, събрани заради ядливите им семена. Те се смятат за питателна храна както за човешкото здраве, така и за околната среда. В контекста на почвите варивата играят жизненоважна роля, като осигуряват основни хранителни вещества, поддържат биоразнообразието на почвата и подобряват структурата ѝ.

Много видове варива са устойчиви на неблагоприятни климатични условия, като суша и топлина. Тяхното отглеждане оптимизира използването на торове, като по този начин намалява емисиите на парникови газове.

"Тяхната многофункционалност и устойчивост могат да подобрят както здравето на нашите почви, така и на местните общности. Климатичната криза, загубата на биоразнообразие, ерозията и деградацията на почвата са ключови предизвикателства и варивата могат да бъдат част от решението. Тяхната способност да виреят в различни климатични условия , заедно с техните азотфиксиращи свойства, ги прави много ценни", каза генералният директор на ФАО Ку Донгю във встъпителните си думи на събитието. 

Световен празник за повишаване на осведомеността и действие

Генералният директор на ФАО потвърди ангажимента на Организацията да подкрепя фермерите и да работи с изследователи и заинтересовани страни за отключване на пълния потенциал на варивата.

Той подчерта необходимостта от по-нататъшно разширяване на наличността на генетични ресурси на варива, инвестиране в научни изследвания и иновации, висококачествени технологии и селскостопански техники и подобряване на производството, прибирането, обработката и маркетинга на варива.

Хранителни и икономически ползи

Бобовите растения са достъпни и богати на хранителни вещества, което ги прави решаващ източник на протеин за популации с ограничени диетични възможности. Средно варивата съдържат 19 до 25 процента протеин, като новоразработените сортове надхвърлят 30 процента. Високата им хранителна стойност прави варивата ценни за подобряване на диетите на хора, които нямат разнообразна диета, обогатена с консумация на месо. Освен това варивата и техните вторични продукти се използват като храна за животни.

Веригите на стойност на варивата също играят важна роля за създаването на работни места и подпомагането на прехраната. Това облагодетелства особено жените в селските райони, младежите във фермерските общности и градските семейства, участващи в преработката и маркетинга на продукти с добавена стойност.

Откакто Генералната асамблея на ООН определи 10 февруари за Световен ден на варивата, след успешното провеждане на Международната година на варивата през 2016 г., ФАО е в челните редици на повишаването на обществената осведоменост относно важността на варивата. Това включва тяхната роля в насърчаването на ефективни, приобщаващи и устойчиви агро-хранителни системи и техния принос за постигане на Целите за устойчиво развитие.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:00 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация