Сдружение "За достъпна и качествена храна" – Прессъобщение

site.btaСдружение за достъпна и качествена храна участва в 9-тата годишна конференция за безопасност на храните в Брюксел организирана от SAFE

Сдружение за достъпна и качествена храна участва в 9-тата годишна конференция за безопасност на храните в Брюксел организирана от SAFE
Сдружение за достъпна и качествена храна участва в 9-тата годишна конференция за безопасност на храните в Брюксел организирана от SAFE
Снимка: Сдружение "За достъпна и качествена храна"

На 19 ноември 2024 г. в Брюксел се проведе 9-та годишна конференция на SAFE, посветена на безопасността на храните от гледна точка на потребителите. Събитието събра над 130 участници, сред които регулатори, законодатели и представители на хранително-вкусовата промишленост. Конференцията бе открита в началото на новия мандат на Европейския парламент и включваше важни дискусии за здравето на потребителите, устойчивостта на хранителните системи и ролята на етикетирането на продуктите.

В конференцията участва и Антонела Сберна - заместник-председателката на Европейската комисия, която акцентира на важността от засилено законодателно регулиране в сферата на безопасността на храните в ЕС. Тя подчерта, че Европейският съюз продължава да работи в посока на укрепване на доверието на потребителите в хранителните продукти чрез прозрачност, ясни етикети и безопасни практики на производителите. Сберна добави, че бъдещето на европейските хранителни системи трябва да бъде устойчиво, иновационно и в същото време социално отговорно, като се осигури адекватна защита за всички европейски граждани.

Сред участниците в конференцията бяха Андрей Велчев и Николай Немегенчев от  ръководството на Сдружение за достъпна и качествена храна, което от лятото е пълноправен български представител в SAFE, единствената базирана в Брюксел неправителствена организация, която защитава интересите на потребителите в ЕС в хранителния сектор, ангажиран с изготвянето на политики за по-безопасни и устойчиви храни, с акцент върху здравето на потребителите и опазването на околната среда.

Председателят на Сдружението д-р Андрей Велчев и неговият заместник- Николай Немегенчев участваха активно в обсъжданията относно необходимостта от по-строги регулации за устойчивите и здравословни хранителни системи в ЕС. В своята роля на членове на SAFE, Велчев и Немегенчев подчертаха важността на прозрачността на етикетите и потребителските права в контекста на безопасността на храните.

Генералният секретар на SAFE, Флориана Чимарусти, подчерта важността от изграждането на законодателна рамка за устойчиви хранителни системи в Европа, която да защитава здравето на гражданите и да предлага избор на устойчиви храни. В същото време заместник-директорът на SAFE, Луиджи Тоци, заяви, че Европейският съюз трябва спешно да предприеме действия за справяне с проблеми като въздействието на изкуствения интелект върху селското стопанство, бедността и възможността за избор на храни.

По време на конференцията бе представено и общоевропейско проучване, поръчано от SAFE, което показва, че 86% от европейските потребители предпочитат продукти, етикетирани като "натурални", но не вярват, че продуктите със синтетични съставки трябва да се продават като такива. Проучването подкрепи позицията на SAFE и Сдружението за достъпна и качествена храна, че само наистина естествени продукти трябва да бъдат етикетирани по този начин.

Акцент в програмата бяха и рисковете от прекомерната консумация на ултрапреработени храни (UPF), като бе представено изследване, което установява пряка връзка между употребата на такива храни и здравословни проблеми. SAFE изрази тревога относно тенденцията за рекламиране на UPF като "по-здравословни" варианти на традиционни храни.

Конференцията разгледа също и проектите ZeroW и SISTERS, които се финансират от ЕС и се фокусират върху намаляването на хранителните отпадъци по цялата хранителна верига. SAFE призова за законодателни промени, включително за въвеждането на максимални нива на акриламид в храните, за да се защити здравето на потребителите, особено на децата.

Сдружението за достъпна и качествена храна в ролята си на медиатор между гражданите и инстутициите е ангажирано с решаването на проблема с хранителните измами и защита на правата на потребителите в Европейския съюз. Със своето участие в подобни инициативи и конференции, Сдружението играе активна роля в насърчаването на по-строг контрол върху практиките за етикетиране на хранителни продукти, за да се предотвратят измамни практики, които могат да подвеждат потребителите относно съставките и произхода на храната.

 

 

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:51 на 25.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация