ОБЗОР

site.btaКакво представлява италианският "План Матеи" за развитието на Африка

Какво представлява италианският "План Матеи" за развитието на Африка
Какво представлява италианският "План Матеи" за развитието на Африка
Групова снимка от срещата на върха Италия-Африка, провела се в италианския Сенат на 29 януари, снимка: АП/Roberto Monaldo

В периода 28-30 януари Италия, която от 1 януари е начело на Г-7, беше домакин на първото голямо събитието от това ротационно председателство. В Рим се проведе дългоочакваната среща на върха Италия-Африка, на която правителството на италианския премиер Джорджа Мелони представи план за развитието на Африка, което ще бъде от полза за Европа, в частност за енергийната диверсификация на континента и ще намали притока на мигранти от африканския континент към ЕС, обобщават световните агенции и италиански медии. Мелони говори за този план за развитието на Африка, откакто е дошла на власт през октомври 2022 година. Срещата на върха Италия-Африка първоначално трябваше да се проведе през октомври миналата година. Но тогава се разрази войната в ивицата Газа и в този контекст форумът беше отложен.

Планът на Италия за развитието на Африка е наречен „План Матеи” и е кръстен на италианския предприемач Енрико Матеи, основател и ръководител на италианския енергиен (газов и петролен) гигант ЕНИ, който през 50-те години на миналия век изигра голяма роля в поствоенния икономически и индустриален подем на страната. Матеи наложи ЕНИ като силен и достоен конкурент по онова време на британските, американските и френските енергийни гиганти в разработването на находища на петрол и газ в различни части на света. Начело на ЕНИ Енрико Матеи насърчаваше партньорски отношения със страните, в които компанията инвестираше, при които да се помага на развитието и просперитета на държавите, в които се инвестира, а не само да се заграбват техните ресурси. Този подход на отношения на равни с равни, наричан още от Мелони нехищнически и недоминиращ, е вложен и в плана, кръстен на Енрико Матеи за развитието на Африка. Подходът освен това не трябва да се базира на благотворителни подаяния, а действително да помогне чрез масирани инвестиции на развитието на африканските държави, за да създаде богатства и работни места за хората в тях и да им даде правото, както казва Мелони, да не емигрират оттам към Европа.

Срещата на върха между Италия и Африка привлече в Рим представители на 46 африкански държави. От тях Коморските острови, Република Конго, Еритрея, Гана, Гвинея Бисау, Кения, Мавритания, Мозамбик, Централноафриканската република, Сенегал, Сомалия, Тунис и Зимбабве изпратиха в италианската столица държавните си глави. Бенин, Бурунди, Кот д’Ивоар, Гамбия, Екваториална Гвинея се представиха с вицепрезидентите си. Кабо Верде, Есватини, Етиопия, Джибути, Либия, Мароко, Сао Томе и Принсипи, Уганда бяха представени с премиерите си. Алжир, Чад, Малави, Мадагаскар, Демократична република Конго, Руанда, Южен Судан, Танзания, Того, Замбия, Сиера Леоне, Египет, Ангола и Република Южна Африка  бяха представени на министерско ниво, а на посланическо ниво бяха представени Камерун, Ботсвана, Лесото, Мавриций, Сейшелските острови.

Във форума участваха и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Ръководители, регионални представители или висши кадри на комисията на Африканския съюз, на ЮНЕСКО, на Организацията на ООН за прехрана и земеделие, на Икономическата комисия за Африка, на Международната агенция за възобновяема енергия, на Африканската банка за развитие, на Международната организация за миграциите, на Международния фонд за селскостопанско развитие, на Международната агенция за енергия, на Международния валутен фонд, на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, Службата на ООН за борба с трафика на наркотици и на престъпността, на Европейската банка за инвестиции, на Програмата на ООН за развитие, на Европейската банка за възстановяване и развитие, на УНИЦЕФ и др. също присъстваха на събитието.

Големите отсъстващи от срещата на върха бяха гигантът Нигерия, който е незаобиколим фактор в Африка, както и триото Буркина Фасо, Мали и Нигер, в които в последните години бяха извършени военни преврати. Сега те са управлявани от военни хунти, които търсят партньорство в областта на сигурността с Русия. В навечерието на срещата на върха в Рим това „бунтарско африканско трио” обяви, че се оттегля от Западноафриканската икономическа общност.

На 28 януари в първия ден на форума гостите бяха поканени на официална вечеря в президентството. Там домакинът на вечерята, италианският президент Серджо Матарела припомни, че Европа и Африка се сблъскват с общи предизвикателства, излагащи на риск съдбата на човечеството и ценностите на мира. Само единни, двата континента биха се справили с тях, допълни той. Матарела говори и за изключителния потенциал за развитие на отношенията между двата континента с цел постигане на устойчиво производство, справедливо разпределяне на ресурсите и увеличаване на респективното културно наследство. Матарела цитира и африканската поговорка, според която ако човек иска да напредва бързо, той действа сам, но ако хората искат да стигнат далеч, то те трябва да действат заедно. А после добави, че постигането на благоденствие и мир в Африка, Европа и в света изисква съвместни действия и респективна воля за това, предаде АНСА.

Във втория ден от срещата на върха, на 29 януари, речи произнесоха Мелони (при откриването и закриването на форума), Фон дер Лайен, председателят на Комисията на АС Муса Факи Махамат, италианският външен министър Антонио Таяни и др. На различни италиански министри беше поверена и задачата да представят отделни аспекти на „Плана Матеи” за Африка.

Срещата на върха се проведе в двореца в Рим, в който се помещава горната камара на италианския парламент -  Сенатът. Това място не беше избрано случайно и целеше да подчертае, че всички италиански институции застават зад „Плана Матеи”, отбелязва Асошиейтед прес.

Италия се ангажира темата за развитието на Африка да бъде централна в мандата й на ротационен председател на Г-7, отбелязва Франс прес.  Отчасти тази амбиция цели и засилване на влиянието на самата Италия на африканския континент, където Китай, Русия, Турция, Индия, Япония, страните от Залива, разширяват политическата си тежест, добавя агенцията. В частност Италия иска да се превърне в мост между Европа и Африка. Не случайно логото на срещата на върха в Рим преплиташе имената на Италия и Африка, като в него последната буква от името на Италия, което на латиница завършва с „А”, беше и първата буква на името на Африка (ItaliAfrica). По този мост, който ще бъде Италия между Европа и Африка, ще минават два пътя. Единият от Африка към Европа ще бъде на енергийните ресурси, като природен газ, петрол или възобновяеми енергии. По втория от Европа към Африка ще минават големи инвестиции в различни области на развитие на африканския континент, посочва Франс прес. Тези инвестиции ще са в размер на милиарди евро и Мелони не веднъж каза, че в тази насока разчита на привличането на международната общност към „Плана Матеи” за Африка. В частност италианският премиер разчита на подкрепата на международни организации като ЕС, но също и на частни инвеститори. Като тук Италия залага на това, че от началото на руската инвазия в Украйна Европа  се опитва да намали зависимостта си от руските енергийни доставки, за да не се превърне в заложник на руските капризи и на руския шантаж. За целта Европа иска да диверсифицира енергийните си източници и Африка може да помогне в тази насока, стига там тези енергийни източници да бъдат добре разработени с помощта  на големи инвестиции, които Италия се надява, че ще потекат към Африка в бъдеще чрез „Плана Матеи”. В резултат на това Италия ще се превърне и в енергиен хъб, през който да преминават доставките на енергия от Африка за Европа. А това ще бъде доста по-различна роля от настоящата й роля на страна на „фронтовата линия“ на незаконните миграционни потоци, в която само през изминалата година дойдоха от Африка през Средиземно море около 158 000 незаконни мигранти, припомнят световните агенции. Това беше с над 50 процента повече спрямо данните за предходната 2022 г., посочи италианското вътрешно министерство на 30 декември миналата година, цитирано от АНСА. А докато в Рим се провеждаше срещата на върха Международната организация за миграциите обяви, че от началото на 2024 г. близо 100 мигранти са загинали или се водят за изчезнали в Средиземно море, което е двойно повече спрямо същия период на 2023 г., предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Ето защо в „Плана Матеи” освен инвестиции за развитието на Африка има и раздел, посветен на миграцията, който предвижда захващане с факторите, подтикващи хората да мигрират. Миграционната глава включва и убеждаване на страните на произход на мигрантите да се съгласят на реадмисия на онези от тях, на които в ЕС е отказано убежище, отбелязва Франс прес. Повечето мигранти потеглят от северноафриканските страни, като Тунис или Либия, но много от тези хора всъщност бягат от бедността и конфликтите в страните в Близкия изток и Субсахарска Африка, допълва Ройтерс.

„План Матеи за Африка”

Целта на плана е установяване на ново стратегическо партньорство на Италия с африканските държави с цел намиране на решение на проблемите в основата на незаконната миграция и превръщането на Италия в хъб за енергийните доставки от Африка за Европа, отбелязва АНСА.

Първоначалната вноска по плана е от 5,5 милиарда евро. От тях 3 милиарда идват от Италианския климатичен фонд, създаден от Рим през 2021 г., за да насърчава международни проекти в областта на климата и околната среда, припомня Ройтерс. Близо 2,5 милиарда идват от  италианския Фонд за сътрудничество за развитието, допълва АНСА. Като част от усилията за реализиране на плана Италия ще открие ново посолство в Мавритания. Рим вече е открил и три нови офиса на Италианската агенция за външна търговия в Дакар, Найроби и Лагос. Италианската финансово-застрахователна група САЧЕ, която е собственост на министерството на икономиката и финансите и която подкрепят италианското производство и италианския бизнес, ще засили механизмите си на разположение за компаниите, които искат да инвестират в Африка и по този начин да подкрепят „Плана Матеи”. Италианската група СИМЕСТ, която е част от  Италианската спестовно-заемодателна каса и която подпомага разрастването на дейността на италианските компании по света, също ще  засили механизмите си на разположение за частни компании, желаещи да инвестират в Африка, предаде АНСА. САЧЕ и СИМЕСТ освен това ще открият три нови офиса на континента.  Италианската спестовно-заемодателна каса, която е италианската банка за развитие, ще отвори също нови офиси в Мароко, Египет  и в Субсахарска Африка. В допълнение в някои посолства на Италия в Африка ще има и координационни центрове по „Плана Матеи”. А италианското правителство и Италианската спестовно-заемодателна каса ще разработят съвместно нов финансов инструмент, който ще привлече частни инвеститори към „Плана Матеи”. Външното министерство на Италия и САЧЕ също така са подготвили и нов пакет от субсидирани заеми на обща стойност 200 милиона евро за Африка. Тези общи линии на плана бяха съобщени от премиерката Мелони и от външния министър Таяни пред участниците в срещата на върха.

„Планът Матеи” има пет стълба – образование и практическа подготовка, селско стопанство, здравеопазване, енергетика и водоснабдяване, се посочва в специализирания раздел за срещата на върха Италия-Африка на сайта на италианското правителство. По тези пет стълба ще бъдат задействани пилотни проекти в различни страни в областта на образованието, здравеопазването, водоснабдяването, канализацията, земеделието, инфраструктурата, възобновяемите енергии. В речта си при откриването на срещата на върха  Мелони подчерта кои са тези пилотни проекти, припомня Асошиейтед прес. Сред тях са проекти за създаване на център за практическа подготовка в областта на възобновяемите енергийни източници в Мароко, за развитието на училищата в Тунис, за подобряване на първичните здравни грижи за майките и децата в Кот Д’Ивоар, за подкрепа за фермерите в Северен Египет, за развитието на сектора на биогоривата в Кения, за установяване на селскостопански мониторинг в Алжир, за строителни дейности по водоснабдителната мрежа в Република Конго, допълва Ройтерс. Тези малки пилотни проекти, както и други по-големи проекти, осъществени в рамките на плана в бъдеще, ще помогнат, както заяви Мелони, на Африка да стане и голям износител на енергия за Европа, което ще помогне на Европа да намали зависимостта си от руска енергия, а Италия конкретно ще  извлече ползи от изграждането на тръбопровод за водород, който ще преминава през Апенинския полуостров. Що се касае до зависимостта от руски газ, извън пределите на „Плана Матеи” италианската компания ЕНИ вече се справи със задачата и уреди Алжир, Египет и Либия да са основни доставчици на природен газ за Италия в идните няколко години, отбелязва Ройтерс.

Относно петте стълба на „Плана Матеи“ за Африка италианският премиер смята, че образованието е ключът към успеха, защото Африка трябва да образова и обучи свои собствени професионалисти, които да изградят училища, болници и инфраструктура на континента. Чрез образование ще се отговори и на потребностите на местния пазар на труда. Подкрепата за развитието на здравеопазването в Африка ще помогне за увеличаване на достъпа на всички до здравни грижи. Селското стопанство е от критично важно значение за Африка, като в тази насока Италия ще се стреми да предложи на континента технологии за увеличаване на количеството на обработваемите земи, каза още Мелони, цитирана от Ройтерс. Европа трябва да подсили индустрията и земеделието в Африка, за да укрепи местните икономики, което да създаде работни места и да възпре в дългосрочен план африканците да мигрират.

„Масовата емиграция никога няма да бъде спряна, трафикантите на хора никога няма да бъдат победени, ако не  намерим решение на причините, които карат човек да напусне дома си”, заяви Мелони. „Точно това имам намерение да направя”, допълни тя, представяйки „Плана Матеи”, предадоха Ройтерс и АНСА. Мелони изтъкна изключителния потенциал, който има Африка за развитие. Тя подчерта, че срещата на върха Италия-Африка е представила италианската философия за Африка и предупреди, че оттук нататък предстои много дълъг път за реализирането на целите в „Плана Матеи“, добавя Ройтерс. „Искаме да освободим африканската енергия, за да гарантираме на младите поколения правото, от което досега те са били лишени. Защото тук в Европа ние говорим много за правото на емигриране, но ние рядко говорим за гарантиране на правото да не бъдеш принуден да емигрираш”, заяви Мелони, цитирана от Асошиейтед прес.

„Стабилността и растежът на Африка са също стабилност и растеж на Италия и на Европа”, каза външният министър Таяни пред делегатите на срещата на върха. „Диалогът между страните на произход, на транзит и на дестинация на миграционните потоци трябва да бъде укрепен, всеки трябва да осъзнае, че това не е проблем, с който всеки може да се справи сам”, каза на свой ред Таяни. „Италия иска да създаде повече работа в Африка,  например чрез съвместни компании по силата на взаимноизгодни партньорства в областта на разработването на суровините и на използването на критично важните материали, от което всички да спечелят и  никой няма да е губеща страна. Чрез насърчаване на създаване на работни места ние ще нанесем значителен удар по трафикантите на хора, които са нашите общи врагове. Те инвестират в отчаянието на хората, а ние имаме намерение да инвестираме във възможности за хората”, заяви Таяни, цитиран от АНСА.

Реакция на ЕС на „Плана Матеи”

ЕС вече представи през 2022 г. свой собствен план за подпомагане на развитието на Африка в размер на 150 милиарда евро, припомня Франс прес. Ето защо мнозина анализатори възприемаха италианския план като конкуренция на европейския. Но на срещата на върха в Рим Урсула фон дер Лайен подчерта, че „Планът Матеи” за Африка допълва европейския план, предаде Франс прес. Тя добави, че ЕК подкрепя и съвместните усилия в борбата с трафикантските престъпни групи, които прекарват мигранти през Средиземно море към Европа, излагайки на голям риск живота им, предаде ДПА.

Реакция на ООН на „Плана Матеи”

На срещата на върха заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед похвали Италия, заради плана й за Африка, но припомни, че много богати страни по света са обещали финансиране за развитието на Африка, но тези обещания си остават все още неизпълнени, а това подкопава доверието и влошава намирането на решения на дълбоките проблеми на континента. Тя изрази надежда, че Италия ще превърне в реалност партньорството, за което говори в „Плана Матеи” за Африка, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на Комисията на АС Муса Факи Махамат пък похвали плана на Италия, но заяви, че все пак Рим е трябвало да се допита до Комисията при разработването му, което беше разтълкувано като дисонанс между бъдещите партньори, отбелязват АНСА и Асошиейтед прес. Лидерът на АС също така призова да се премине от думи към дела по италианския план, защото Африка не може да се задоволява повече с обещания. Мелони и Муса Факи Махамат обаче разведриха мимолетното напрежение, когато си припомниха как през есента руски комици измамиха в телефонен разговор италианския премиер, представяйки се за лидера на Комисията на АС.

Опозиция или резерви спрямо „Плана Матеи”

Още преди началото на срещата на върха в Рим около 40 организации, представляващи гражданското общество в Африка, изразиха опасения, че целта на „Плана Матеи” ще бъде само да се увеличи достъпа на Италия до африканските фосилни енергии, от което ще спечели Италия, а в допълнение на нея и Европа, но едва ли ще спечелят африканските народи. Според африканските организации целта на плана ще е и да се засили ролята на италиански компании в разработването на природните ресурси на Африка и в експлоатацията на човешките ресурси на този континент, отбелязва Франс прес. Африканските неправителствени организации призоваха за повече усилия в развиването на възобновяемите енергии в Африка, за да се отговори на нуждите на над 40 процента от африканците, които нямат никакъв достъп до електричество, петрол или газ.

Според Дийн Бхекумузи Бхебхе, отговорен за кампанията „Не газифицирайте Африка” амбицията на Рим изобщо не отчита нуждата от спешни действия във връзка с климатичните промени, от които е засегната и Африка, нито пък взима предвид мнението на африканското гражданско общество.

Франческо Саси, изследовател по енергийна геополитика в мозъчния тръст „Пресъздай Европа“, смята, че стратегията на Мелони за Африка е „късогледа” и прекалено опростена, като целта й е само справяне с енергийната несигурност и с предизвикателствата, свързани с енергийния преход. В допълнение на това Мелони говори за аполитически подход към Африка, което означава, че въпросите, свързани със спазването на човешките права или с екологичните политики на партньорските страни от Африка, ще бъдат игнорирани, допълва анализаторът, цитиран от Франс прес.

Според експерти по въпросите на климатичните промени не е особено мъдро да се инвестират значителни нови средства в газови инфраструктури между Африка и Италия, тъй като вече съществуващи енергийни проекти гарантират на Италия енергийна сигурност, посочва Ройтерс. Мозъчният тръст, специализиран в климатичните въпроси, „Еко” казва, че вместо това Италия трябва да се фокусира върху възобновяемите енергии, защото според него Африка притежава около 60 процента от районите в света, които са подходящи за производството на електричество от соларни системи, предаде Ройтерс.

Джовани Карбоне, ръководител на програмата за Африка към мозъчния тръст „Италиански институт за международни политически изследвания“ припомня, че Мелони влага политически усилия в „Плана Матеи” основно заради незаконната миграция, с която тя обеща на италианците да се справи, когато дойде на власт. Анализаторът припомня освен това, че Италия има относително близки отношения със страните от Северна Африка с излаз на Средиземно море, но не толкова със страните от Субсахарска Африка, които би трябвало да са в центъра на  „Плана Матеи” и това може да представлява проблем пред реализирането му.

Според Кристиано Мауджери от италианския клон на международната организация „Помощ за действие” италианското правителство е изключило всякакви групи, представляващи гражданското общество и действащи активно в областта на развитието на Африка при разработването на плана си за този континент. Освен това планът е „поднасяне в нова опаковка“ на вече съществуващи проекти и на инициативи, представени в друг контекст, предаде Асошиейтед прес.

А докато в Сената на Италия се провеждаше срещата на върха Италия-Африка в долната камара на италианския парламент италианските „зелени” и депутати от опозицията проведоха „контраконференция”, на която разкритикуваха „Плана Матеи”, че е само неоколониална „празна кутия“ и че цели да експлоатира африканските природни богатства, предаде Асошиейтед прес. Опозиционните сили критикуват също и онази част от плана, предвиждаща двустранни споразумения по въпроса за миграцията с конкретни страни.

Италия посредничи миналата година при сключването на договор между ЕС и Тунис за миграцията. Той предвижда инвестиции в проекти за икономическо развитие, за макроикономическа стабилност, за зелен енергиен преход, за образование, за създаване на възможности за легална миграция и за подпомагане на усилията на Тунис да постигне отпускане на обещан от Международния валутен фонд заем в размер на близо 2 милиарда евро. По силата на сделката на ЕС с Тунис, северноафриканската страна се ангажира да полага усилия за възпиране на потока от незаконни мигранти, потеглящи от нейна територия към Европа, припомнят Асошиейтед прес и АНСА. С европейски средства освен това тя ще репатрира мигранти от своята територия към страните им на произход, смятани за сигурни. Сделката породи критики от страна на правозащитници и евродепутати предвид състоянието с човешките права в Тунис. Самата Мелони похвали сделката между ЕС и Тунис като правилен подход в борбата с незаконната миграция, предаде АНСА. Тя препоръча репликиране на споразумението с Тунис и в други страни.

Миналата година Италия сключи и споразумение за миграцията с Албания, припомня Асошиейте прес.  То предвижда мигранти, насочили се към Италия, които са спасени от италианските власти в Средиземно море, да бъдат настанявани в специално създадени центрове за бежанци на територията на Албания. Там те ще изчакват разглеждането на молбите им за предоставяне на убежище, припомнят АНСА и Асошиейтед прес. Това споразумение породи критики от страна на опозицията в Албания и в Италия. В Албания Конституционният съд обяви на 29 януари, че договорът съответства на албанската конституция, припомнят световните агенции. В Италия договорът беше одобрен миналия месец от долната камара на италианския парламент, предаде АНСА.

В по-глобален план критици на плана на Мелони за Африка казват, че Италия която е силно задлъжняла, не може изобщо да се надява да се съревновава с Китай, Русия, Турция или със страните от Залива, които настъпват на континента, отбелязва Ройтерс, като цитира Атруро Варвели, директор на мозъчния тръст „Европейски съвет за външни отношения“. Що се касае до силната конкуренция за влияние в Африка Франс прес припомня, че през 2023 г. Русия организира среща на върха с Африка, а през 2021 г. подобни срещи на върха бяха организирани от Китай и от Франция.

Отзвук от срещата на върха Италия-Африка

Мелони определи срещата на върха като успех, защото е постигнала целта си да бъде повод за обмен на мнения между Италия и африканските страни, предаде АНСА. В световните агенции и медии срещата на върха поостана в сянката на разрастващото се недоволство в Европа на фермерите, обхванало и Италия. В самата Италия по това време се разрази скандалът със задържаната в Унгария италианка, доведена в унгарска съдебна зала с вериги и оплакала се от нехуманно отношение в унгарския затвор. Паралелно с това редица италиански медии обсъждаха усилено началото на Венецианския карнавал, започнал в събота, подготовката за фестивала в Сан Ремо, започващ идния вторник, а също и хипотезата дали Мелони се е събрала с журналиста Андреа Джамбруно, който бил забелязан да излиза от дома й на 15 януари, където имало парти за рождения ден на премиерката.

Иначе първи осезаем резултат от новото партньорство между Италия и Африка беше това, че Италия върна на Етиопия първия етиопски самолет, плячкосан от войските на фашисткия диктатор Бенито Мусолини преди близо 90 години, предаде Франс прес. Новината за връщането на самолета „Цехай”, кръстен на дъщерята на етиопския император Хайле Селасие, беше съобщена от етиопския премиер Абий Ахмед. „Цехай” е конструиран в Етиопия през 1935 г. благодарение на сътрудничество с инженера и пилот на Хайле Селасие – Лудвиг Вебер. След като е бил плячкосан от силите Мусолини, нахлули на територията на Етиопия, от 1941 г. самолетът се е съхранявал в Музея на италианските военновъздушни сили в Италия.  

 

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:10 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация