ОБЗОР

site.btaЩе успеят ли близките на Джулия Чекетин да сплотят италианското общество в битката срещу насилието над жените

Ще успеят ли близките на Джулия Чекетин да сплотят италианското общество в битката срещу насилието над жените
Ще успеят ли близките на Джулия Чекетин да сплотят италианското общество в битката срещу насилието над жените
Елена, Джино и Давиде Чекетин - сестрата, бащата и братът на убитата Джулия Чекетин, снимка: Lucrezia Granzetti / AP via La Presse

Погребенията на  политици в Италия обикновено са тези, за които се говори по всички италиански медии. Италия си спомня за две такива погребения през последните няколко месеца – това през юни на бившия премиер, сенатор, медиен магнат и предприемач Силвио Берлускони и това през септември на бившия италиански президент Джорджо Наполитано. На погребението на Берлускони в Милано семейството  и политическите съюзници на милиардера демонстрираха единство в редиците на десния политически фронт в Италия. Погребението на Наполитано в Рим пък привлече политици от Западна Европа, демонстрирали съпричастност с Италия в момент на влошаваща се миграционна криза.

Но рядко погребението на обикновен италианец поражда такова голямо внимание, колкото породи състоялата се вчера траурна церемония за 22-годишната Джулия Чекетин, младата италианка, убита на 11 ноември от бившия си приятел - 21-годишния Филипо Турета.  Трагедията с Джулия –  сърдечна и усмихната студентка по биоинжинерство в университета в Падуа, произхождаща от обикновено и сплотено италианско семейство от Вигоново, в провинция Венеция и мечтаеща да се дипломира и да започне самостоятелен живот, от седмици е на челно място в италианските медии. Джулия беше убита след среща с бившия си приятел. Първоначално двамата бяха обявени за издирване, след като изчезнаха на 11 ноември след посещение на мол в град Местре край Венеция. Постепенно обаче разкази на близките на Джулия, кадри от охранителна камера и показания на съсед на младото момиче, очертаха една доста по-зловеща версия – че с Джулия се е случило нещо по-сериозно.  Седем дни по-късно тялото на младата жена беше намерено покрито с черни найлонови чували в дере в района на езерото Барчис.  Филипо Турета, обявен за национално издирване по подозрения за убийство, бе заловен ден по-късно на магистрала в Германия. Още тогава пред полицията той призна, че е убил Джулия и сподели, че се е опитал да сложи сам край на живота си, но не е събрал смелост.

Същевременно приятелки на Джулия разказаха, че неотдавна са получили от нея аудиосъобщение, в което тя им споделяла, че е била подлагана на психологически тормоз от бившия си приятел. Той я заплашвал със самоубийство, ако тя не се върнела при него. Сестрата на Джулия – Елена Чекетин, пък разказа как въпреки раздялата на Джулия с Филипо, младежът изисквал от бившата си приятелка непрекъснато да му пише есемеси къде се намира и какво прави и ако тя пропуснела да му прати съобщение, той я заливал с есемеси с въпроса защо не му отговаря. Една от лелите на Джулия сподели, че момчето винаги е завиждало на племенницата й, защото тя се справяла по-добре с учението от него, докато той изоставал и нямало да се дипломира заедно с нея.

Убийството на Джулия потресе цяла Италия и представители на всички политически сили, включително и премиерката Джорджа Мелони, направиха изявления във връзка с него. Последваха демонстрации в много италиански градове с призив да се сложи край на насилието над представителките на нежния пол. На много места имаше прояви в памет на убитата Джулия, като в някои от тях участниците отказаха да спазват минута мълчание, а предпочетоха „да вдигат шум”, за да не бъде забравена трагедията с младата жена.  На 25 ноември, на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, в Рим и на други места в Италия се проведоха и големи демонстрации, като участниците в тях носеха снимки и плакати с лика на Джулия Чекетин. В интернет се завъртяха поеми в памет на младата жена. Редица творци посветиха коментари или песни на нея. Появиха се и много рисунки в памет на Джулия. В Милано на улица в центъра на града се появи и стенопис, изобразяващ усмихнатата Джулия, такава, каквато е на нейните снимки, които бяха публикувани тези дни в интернет и в италианските медии. Стенописът бе дело на  твореца Фабио Инграсия и бе придружаван от надписа: „Исках само да изчезна в една прегръдка”, пишат „Кориере дела сера” и „Република”.

Пред дома на Джулия Чекетин във Вигоново всеки ден хора оставяха цветя, свещи, послания и играчки в памет на момичето. На сградата на общината във Вигоново беше поставен огромен постер на усмихнатата Джулия, седнала на люлка, обсипана с цветя.  И това място също се превърна в мемориал за убитото момиче. В градчето Сото ил Монте Джовани Венти Тре (кръстено на папа Джовани Двайсет и трети) в района на Бергамо насред малка градина с червени цветя беше  поставена огромна червена обувка с висок ток,  символизираща борбата срещу насилието над жените. Италианският футболист Франческо Бели от клуба на Падуа поръча специална червена тениска, носеща името на Джулия и с номер 22 (на колкото години беше убитото момиче). А ръководството на италианската футболна „Серия А” обяви, че планира да създаде още подобни червени тениски, напомнящи за насилието над жените, срещу което всички трябва да се борят.

Ръководството на университета в Падуа обяви, че Джулия Чекетин ще бъде обявена посмъртно за доктор на биоинжинерните науки. Момичето трябваше да защити дисертацията си на 16 ноември. В университета се състоя и церемония, по време на която в градината на учебното заведение бяха открити две червени пейки в памет на Джулия.  На събитието присъства бащата на младата жена – Джино Чекетин. Той произнесе кратко слово, в което  изрази надежда, че трагедията с дъщеря му ще се превърне в катализатор за промяна към добро в Италия. Джино Чекетин призова всички да помислят как може да подобрят отношението си към жените като цяло, прикани за приемане на повече нормативни мерки в борбата срещу това насилие и обеща, че винаги ще е ангажиран в инициативи в тази насока, предаде Скай Ти Джи 24.

Междувременно 21-годишният Филипо Турета беше екстрадиран от Германия в Италия. Сега е в ареста на затвора във Верона. Миналата седмица по време на първи разпит той мълча, но проговори за престъплението по време на втори разпит, продължил 9 часа. От изтекла в медиите информация след този разпит  става ясно, че Филипо не е преживял раздялата с Джулия, че е искал двамата да се съберат, бил съгласен тя да се дипломира преди него и искал тя да се откаже от дипломирането. За Джулия той е говорел като за „моето момиче, което е само мое и не може да бъде на никой друг”, което разкривало, че той все още възприемал младата жена като своя собственост, коментира „Кориере дела сера”. По време на разпита Филипо Турета обаче на няколко пъти е казал и, че не помни какво се е случило в момента на убийство и е добавил, че нещо е „прищракало в главата му”, предадоха АНСА и Ти Джи Ком 24. Бащата на Филипо Турета – Никола Турета, на няколко пъти също заяви пред медиите, че не може да си обясни как се е стигнало до убийството и че вероятно синът им е имал момент на умствено замъгление. Той възропта и срещу това, че някои медии дефинирали сина му като чудовище, което разстройвало цялото семейство.  

Филипо Турета е обвинен вече в умишлено убийство с утежняващи вината обстоятелства,  като укриване на тялото на Джулия. Бяха открити и два ножа, с които се предполага, че е било извършено убийството. Беше установено, че предварително Филипо Турета е закупил черните найлонови чували, с които е покрил тялото на Джулия. Няколко дни преди убийството той е закупил и сребърен скоч, с който е запушил устата на момичето в нощта на нападението, за да й попречи да вика.

На 1 септември в продължение на 14 часа в патоанатомията на университета на Падуа беше извършена аутопсията на Джулия. От тялото на момичето бяха взети проби, за да се установи дали тя е била дрогирана преди убийството. Установено беше, че момичето е починало от кръвозагуба, причинена й от над 20 рани с хладно оръжие.

В нощта на убийството съсед на Джулия във Вигоново разказа, че докато бил излязъл да пуши, е чул двойка да се кара на близък паркинг. Той подал сигнал в полицията, която обаче така и не реагирала, защото съседът не успял да даде подробности за онова, на което е станал свидетел, не съобщил регистрационен номер на колата, от която се чувал скандалът. Сега се води проверка защо полицията не е реагирала на този сигнал. Разследващи на убийството предполагат, че на връщане от мола, в който Джулия се видяла с бившия си приятел, двамата се скарали в колата на паркинга близо до дома й във Вигоново, след като момичето  отказало за пореден път да поднови връзката си с момчето. След това Филипо Турета залепил тиксо на устата на Джулия, за да не може тя да вика. После я откарал в индустриалната зона на района на град Фосо, където я наръгал многократно с нож. Кадри от охранителна камера показаха колата на Турета, от която все пак Джулия успява да изскочи в опит да се спаси. После се вижда как момичето е преследвано от Турета, който я атакува в  гръб, тя пада на земята и си удря главата, след което не помръдва повече. После Турета отнася тялото в колата и потегля в неизвестна посока.

След аутопсията бе обявена датата на погребението на Джулия. Първоначално близките й имаха намерение траурната церемония да е в църквата на градчето Саонара, от което била майката на Джулия – Моника Камерото, починала преди една година на 51-годишна възраст след тежка битка с онкологично заболяване. Накрая обаче семейството на Джулия реши да организира траурна церемония в базиликата Санта Джустина в град Падуа, за да може на нея да присъстват повече хора. Вчера на погребението дойдоха над 8000 души. Онези, които не можаха да се поберат в храма, гледаха траурната церемония на голям екран, разположен отвън. Всички присъстващи на церемонията начело с бащата, сестрата и братът на Джулия, носеха на ревера си червени лентички – символ на борбата срещу насилието срещу жените. На церемонията присъстваха близки на Джулия, нейни състуденти и преподаватели от университета в Падуа, политици, сред които областният управител на областта Венето Лука Дзая, представител на крайнодясната партия „Лига”, и министърът на правосъдието Карло Нордио. Президентът Серджо Матарела и премиерката Джорджа Мелони изпратиха венци, съобщава изданието „Гадзетино”.  В деня на погребението в областта Венето бе обявен ден на траур. Съветниците в областния съвет спазиха минута мълчание в памет на Джулия.  

В Палермо вчера при откриване на адакемичната година в местния университет присъстващата на събитието председателка на Европейския парламент Роберта Мецола също призова да бъде почетена паметта на Джулия чрез „минута на шум” и на аплодисменти, които да се чуят  чак в Падуа, съобщава „Република”. „Нито една дума на утеха не би могла да върне обратно към живота Джулия, но трябва да направим повече за жените”, подчерта Мецола.

На церемония по раздаване на отличия за заслуги, протичаща в същия момент в италианския президентски дворец Куиринале в Рим, президентът Матарела също отдаде почит на Джулия Чекетин и заяви, че „ценността на живота и зачитането му ще бъдат потвърдени решително във всяка една област, при всякакви обстоятелства и във всякакви измерения”, съобщава „Гадзетино”.

На траурната церемония в базиликата вчера, излъчвана и по редица италиански телевизии бащата на Джулия  - Джино Чекетин, произнесе затрогваща реч, предадоха АНСА и „Ла Сетте”. В нея той благодари на всички, оказали подкрепа на семейството му в този тежък момент. За дъщеря си Джулия той каза, че е била невероятна млада жена с борбен дух. За убийствата на жени Джино Чекетин заяви, че те са резултат от една култура, която подценява живота на жените, която превръща жените в жертви на онези, които би трябвало да ги обичат, която ги принуждава да търпят тормоза, докато изгубят свободата си и накрая и живота си.  Към мъжете той отправи посланието да бъдат онези, които ще донесат промяната, да се вслушват в гласа на жените, а не да търсят оправдание на насилието и на патриархалното мислене. Към обществото Джино Чекетин отправи призива да не извръща поглед дори при най-малките признаци на насилие. Бащата на Джулия призова родителите да създават в семействата климат, който да насърчава диалога и уважението към святостта на всеки един човешки живот, да възпитават любов, в която човек не се стреми да притежава другия, а му желае само най-доброто.  Джино Чекетин припомни, че в тази насока и училището може да изиграе фундаментална роля чрез програми, учещи младите на взаимно уважение и на посрещане на трудностите и неуспехите, без да се прибягват до насилие. Политическите институции Джино Чекетин призова да загърбят идеологическите различия и да защитават жертвите на насилие, наказвайки справедливо виновните. Джино Чекетин подчерта също, че ролята на информацията и на медиите е съществена в тази насока. Чрез разпространението на изкривени и на търсещи сензации информации може да се подхранят не само конспиративни теории, но и да се допринесе за извършването на насилие, предупреди той. Бащата на Джулия изрази надежда, че трагедията с дъщеря му ще е подтик към промяна, за да се сложи край на ужасяващия бич на насилието над жените. „Живеем в една епоха, в която технологията, която ни свързва по един невероятен начин, ни лишава от човешки и реален контакт. От съществено значение е младите да се научат да обичат истински и да са отворени към опита на по-възрастните. Липсата на комуникация между хората може да доведе до неразбирателства, до трагични решения. Трябва да отправяме послание за емпатия и уважение”, каза още бащата на Джулия Чекетин, който е специалист именно по информационни технологии, софтуерни продукти и автоматизация. В края на речта си, оприличена от някои италиански медии като много по-силна от речите на някои полици, Джино Чекетин цитира и стихотворението на  ливанския писател, поет и философ Халил Джубран, в което се казва: „Истинската любов не е физическа, нито романтична. Истинската любов е приемането на всичко онова, което е, което е било, което ще бъде и което няма да бъде. Най-щастливите хора не са непременно тези, които имат най-доброто от всичко, а онези, които извличат най-доброто от онова, което имат. Животът не е въпрос за това как ще оцелеем в бурята, а как ще танцуваме в дъжда”, съобщава „Ла Сетте”.

Непосредствено след смъртта на Джулия - Джино Чекени бе заявил:  „Истинската любов не унижава, не разочарова, не смазва, не предава, не разбива сърцето. Истинската любов не крещи, не удря, не убива” – думи, които бяха цитирани после и от италианския премиер Мелони.

Дали италианците ще се вслушат в посланието на бащата на Джулия Чекетин?

Непосредствено след убийството на младата жена в Италия бяха убити от партньорите си още две жени. А конкретно самата трагедия с Джулия „вдъхнови” двама насилници да действат. На 25 ноември 18-годишен младеж от Аоста  заплашил бившата си приятелка, че ще й причини същото като на Джулия. Родителите на момичето подали сигнал в полицията и младежът беше арестуван, съобщи агенция АДЖИ.  Няколко дни преди това, на 20 ноември в Портогаро съпруг заявил на жена си: „Кой знае какви ги е вършила Джулия Чекетин, за да свърши така”. Възмутената от този коментар, жената защитила убитото момиче. Тогава съпругът се нахвърлил върху нея, ударил я с юмрук в корема, а после сграбчил нож и я намушкал.  Синът на двойката извикал полицията, след което той и майка му били настанени в специализиран център за жени, станали жертва на домашен тормоз. Оказало се, че не за първи път в това семейство има подобна проява на насилие, съобщи Скай Ти Джи 24.

Същевременно сградата, в която се намира жилището на Филипо Турета в градчето Торелия се превърна в дестинация на злокобен туризъм от страна на младежи, които отиват там, за да си правят селфи пред нея, съобщават „Ти Джи Венето” и „Кориере дел Венето. Шокирани потребители на Фейсбук пък разказаха, че са се натъкнали в социалната мрежа на затворена група в прослава на Филипо Турета, наречена „Децата на Филипо Турета”, която за няколко дни събрала 1000 потребители.

След убийството на Джулия Чекетин нейната 24-годишна сестра Елена Чекетин публикува емоционално отворено писмо, в което призоваваше убийците на жени да не бъдат наричани чудовища, защото чудовище означава, че това е човек извън обществото, а убийците на жени са част от едно патриархално общество, което ги възпитава в културата на издевателствата над жени, съобщи „Кориере дела сера”. В писмото Елена Чекетин описваше убийците на жени като „здрави синове на патриархата”. В писмото се казваше още, че в едно общество, в което има културата на посегателство над жените се толерира всякакво поведение, което накърнява жените, дори от най-незначителното, като  например желанието за контрол над тях или пък обидните подвиквания след жените по улицата. „Убийствата на жени са убийства, извършени от държавата,  защото държавата не прави нищо, за да ни защитава”, казваше в писмото си сестрата на Джулия Чекетин. В него Елена Чекетин призоваваше за възпитаване в любов, така че хората да  възприемат любовта не като притежаване на другия. Тя призоваваше и за осъзнаване, че  убийствата на жени не са престъпления, извършени от любов, а престъпления, извършени от властта. Елена Чекетин разкритикува и вицепремиера и лидер на „Лига” Матео Салвини, който в първи коментар в социалните мрежи относно трагедията с Джулия Чекетин заяви: „Добре. Ако той (Филипо Турета) е виновен, да няма никакво намаляване на присъдата и той да бъде осъден на доживотен затвор”. Според Елена Чекетин именно думата „Ако” в началото на това изказване е показала, че Салвини се съмнява във вината на Турета и че това показвало, че той се съмнява, защото Турета е бял и произхожда от  добро италианско семейство. Елена Чекетин намекна, че в Италия някои политици смятат, че само мигрантите могат да извършат престъпления. След гневната реакция на сестрата на Джулия Салвини публикува друго изказване в социалните мрежи. „Вината на Филипо е очевидна за мен и за всички. За убийците доживотен затвор със задължителен труд. За изнасилвачите – независимо от националността, цвета на кожата или социалния статут – химическа кастрация и затвор. Това е предлагала „Лига” винаги и се надяваме, че най-накрая  и другите ще ни подкрепят”, написа той и изрази надежда, че ще има бърз процес срещу Турета, в края на който съдът ще произнесе подобаваща присъда, както е заложено в италианската конституция, пише „Гадзетино”.

Реакцията на Елена Чекетин срещу Салвини породи пък критики към нея от страна на поддръжници на лидера на „Лига”, сред които и от страна на областния съветник от Венето Стефано Валдегамбери, съобщават АДЖИ и „Оупън онлайн”. А критиките на Елена Чекетин относно съществуването на патриархална система в Италия, допускаща насилието над жени, породиха критики към нея от страна на областния съветник от „Лига” от Емилия-Романя Матео Монтевеки.  И в двата случая областните съветници от партията на Салвини атакуваха Елена не само зарази думите й, но и заради облеклото й. Те казаха, че тя носи сатанински символи върху дрехите си. Двамата визираха по-специално суитшърт, на който се виждаше символ, наподобяващ „Печата на Бафомет”, официален знак на Църквата на сатаната.  Областните управители от „Лига” набедиха Елена Чекетин, че е сатанистка. Проверка на фактите обаче показа, че Елена Чекетин е носела суитшърт с надписа  „Thrasher”, което е името на списание за скейтбордисти. Освен този надпис на суитшърта на Елена Чекетин имало и символ, приличащ на „Печата на Бафомет” само на пръв поглед, но всъщност ставало дума за символ, популярен сред скейтбордистите и изобразяващ звезда с коза в средата и колелца на скейтборд в долните два края на звезда. Този символ, наречен на английски – „skategoat”, отговарял на понятие в скейтборда, с което се дефинира оправданието, което дава скейтбордист, когато се провяли при изпълнението на скейтборден трик, пише „Оупън онлайн” и определя твърденията на представителите на „Лига” срещу Елена Чекетин като необосновани.

Вчера журналистката Мариана Леонарди представителка на „зелените” от Модена разказа в пост във Фейсбук, че е открила в социалната мрежа коментар на потребител на име Андреа Пескара, който казвал по адрес на Елена Чекетин: „Почвам да си мисля, че беше убита погрешната сестра”. Потресена от този коментар, журналистката се обяви в защита на Елена Чекетин, която според нея е избрала „да излезе от ролята на потъналата в скръб жена и само да се държи добре и да си мълчи”, а е надигнала глас срещу причините за убийствата на жени. А това решение на Елена Чекетин да се откаже от една предопределена й от мъжете роля и да заеме медийното пространство, някои мъже пък възприемат като проява на агресия от страна на жените, допълва Марина Леонарди.

За липсата на борба за разчупване на модела на патриархалното общество говори и  италианската журналистка Лили Грубер, която каза, че правителството на Мелони не полага достатъчно усилия в тази насока. Тя определи премиерката Мелони като въплъщение на патриархалната култура в страната. В отговор на което Мелони публикува снимка, на която тя позира заедно с дъщеричката си, майка си и баба си. „Както се вижда, тази снимка показва четири поколения на патриархална култура в моето семейство”. „Не знам как успяват някои хора да намират куража да превръщат в политическо оръжие дори и най-ужасяващите трагедии, за да атакуват правителството”, коментира още Мелони по адрес на журналистката Грубер, предаде АНСА. Съпартийци на Мелони също определиха изказванията на Грубер като смешни и абсурдни.

Вчера точно след като телевизиите приключиха с излъчването на погребението на Джулия Чекетин бившата председателка на Камарата на депутатите на италианския парламент, демократката Лаура Болдрини заяви, че в Италия момичетата не трябва да бъдат обучавани на самозащита, а трябва момчетата да бъдат възпитавани да уважават момичетата, пише „Либеро куотидиано”. Болдрини даде и своя лична дефиниция на патриархата, като каза, че това е манталитет на онзи, който винаги трябва да поучава, на онзи, който мисли, че мъжете са винаги по-добри и по-висши, че мъжът командва, а жената трябва да изпълнява. „И ако жената не иска да изпълнява и иска да остави мъжа, то той успява дори да я отстрани, защото тя не се вписва в схемата. Това е патриархатът”, заяви Болдрини.

На фона на тези полемики дойде една добра новина за друга жертва на насилие от страна на бивш приятел. Вчера бе съобщено, че 33-годишната Джесика Нотаро обезобразена с киселина от бившия си годеник през 2017 г.  и загубила зрението на лявото си око, ще може да вижда отново благодарение на предстоящо присаждане на роговица, съобщава Скай Ти Джи 24.

А бабата на Джулия Чекетин – 75-годишната писателка Карла Гато, съобщи, че следващият й роман ще бъде  посветен на внучката й, за да накара все повече хора да преосмислят отношението си към жените. По зла ирония  на съдбата последният роман на Гато, озаглавен „Ема е едно момиче от Юг”, появил се наскоро, разказваше историята на момиче от италианския Юг, станало жертва на патриархата, пишат „Република”, Ти Джи ком 24  и „Вирджилио нотицие”.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:51 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация