site.btaПроект на Община Бургас получи Наградата на публиката в престижния конкурс RЕGIOSTARS 2023

Проект на Община Бургас получи Наградата на публиката в престижния конкурс RЕGIOSTARS 2023
Проект на Община Бургас получи Наградата на публиката в престижния конкурс RЕGIOSTARS 2023
REGIOSTARS Awards 2023, в центъра: Яна Кършийска, директор на Бургаската библиотека. Снимка: Илиана Георгиева/БТА

Проект на Община Бургас получи Наградата на публиката в престижния конкурс RЕGIOSTARS 2023, като победителите бяха отличени днес на церемония в Острава, Чехия, предаде репортер на БТА. 

Проектът "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека" е реализиран с подкрепата на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 и финансови инструменти, предоставени от Фонда на фондовете и Фонда за устойчиви градове. Той трансформира полуразрушената емблематична сграда на някогашното немско училище, построена през 1935 г., от място за събиране на наркозависими в център на знание, духовност и култура, в място, където децата и младите хора намират всичко, което търсят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Проектът бе и сред финалистите в категория "Европа близо до гражданите".

От името на Общината наградата получи директорът на Регионалната библиотека "П.К.Яворов" в Бургас Яна Кършийска. 

В интервю за БТА Кършийска разказа за пътя на проекта, предизвикателствата пред екипа и постигнатата промяна и трансформация за гражданите на Бургас. 

Следва пълният текст на интервюто: 

Разкажете ни за пътя, който Община Бургас извървя за трансформирането на изоставена, полуразрушена сграда, място за събиране на наркозависими в център на знание, духовност и култура, където децата и младите хора намират всичко, което търсят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата?

- Всичко започна с идеята да се преобрази емблематичната сграда на някогашното немско училище, построена през 1935 г. в архитектурен облик, типичен за тогавашния модернизъм и стила "Баухаус", характеризиращ се със строги и изчистени форми, обширно дворно пространство. Сградата функционира като училище до 1944 г. По-късно е преустроена в болница и от 1948 г. започва да функционира като такава до 1990 г., поради което сред повечето от местните бургазлии е популярна като "Немската болница". След 1990 г. сградата става неизползваема и е подложена на варварско рушене. 

За да върне живота на "Немската болница" и да придаде отново публично значима функция на това архитектурно наследство за града, Община Бургас проведе открит конкурс, като всеки желаещ имаше възможност да представи идея за реконструкция на сградата. След конкурса беше организиран и обществен форум за избор на най-добро решение за дизайн на зданието и организиране на публичното пространство, предназначено за изграждане на културната инфраструктура. На участника, чийто проект бе класиран на първо място, бешe възложена задачата да изготви технически инвестиционен проект за реконструкция и преустройство на съществуващата сграда на бившето немско училище в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека. 

Практическата му реализация се осъществява с изпълнението на проект "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека" с подкрепата на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 и финансови инструменти, предоставени от Фонд на фондовете и Фонд за устойчиви градове. Проектът е част от инвестиционните такива, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Бургас в Зоната на въздействие с публични функции с висока обществена значимост.

В рамките на проекта е реализиран концептуалният замисъл на сградата като мултифункционално обществено средище за културни и просветни дейности, включващо функции като модерна библиотека, отговаряща на изискванията на съвременния читател, която да обслужва целия фонд на Регионална библиотека "П. К. Яворов" в Бургас. Тя е най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България, разполагаща с над 600 000 библиотечни единици. Преди реализирането на проекта фондът й беше разпръснат в четири сгради, намиращи се в различни части на Бургас. Едновременно с това е осигурено и функционирането на част от сградата като културно-образователен център за съвременно изкуство с пространство за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн, реализиране на творчески дейности на млади автори и др. 

В рамките на проекта е преустроена съществуващата сграда за целите на културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека, като са обособени две зони на три етажа. Зона 1 е частта на библиотеката, където са книгохранилище, детски отдел, както и рецепция, информационен и копирен център, зона за детско творчество; зала за образователни курсове; лекционна зала, каталожна зала, отдел заемане на книги за дома, кабинети, читални и др. Зона 2 е частта към културно- образователния център. Тук се намира и приемната за експонати с фондохранилище, полифункционални експозиционни площи, предвиден е и сектор с ателиета и работилници, зона със симулантна зала, лаборатория и кабинети, книжарница и заведение за хранене, многофункционална зала за изложби, концерти и срещи, както и обширна тераса , която в топлите месеци се използва за лятна градина, и място за провеждане на събития. Сградата разполага и с подземен паркинг за посетители. 

В хода на изпълнение на проекта беше организиран конкурс за дизайн и оформление на фасадата на културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство сред артистичната общност в Бургас. Подбрани бяха знакови думи и словосъчетания, предложени от бургаски поети и писатели, изписани върху фасадите на сградата, характеризиращи национални и общочовешки ценности с послание към всички представители на обществото.

Като част от проекта беше реализирано и модерно интериорно решение с преобладаване на естествени материали и цветови гами, близки до природните. В интериора преобладава дърво, дървени са рафтовете и етажерките за книги, оборудването е съчетание от метални конструкции и дърво.

Осигурено е подходящо съвременно оборудване и обзавеждане, съобразено със спецификата на дейността и профила на читателите в отделните библиотечни отдели. Оборудвани са реставрационни ателиета и работилница за млади автори, където в момента провеждат свои практически занимания студенти на НХА филиал-Бургас. Обзаведени са  и три експозиционни площи, разположени на различни нива на сградата, където могат да бъдат показвани разнообразни форми на съвременно изкуство.

Осигурена е модерна дигитална интерактивна среда в библиотеката, която дава възможност за провеждане на STEM обучения с помощта на добавена и виртуална реалност. Тя се използва от ученици от различни учебни заведение на територията на община Бургас по предварително изготвена програма за посещения.

Фокусът на проекта е насочен към развитие на културната инфраструктура в града чрез реконструкция, обновяване, оборудване и обзавеждане на комплекс от сгради. Целта е да се  превърнат  културна институция, която допринася за изпълнението на водената от Община Бургас политика в областта на културата - предоставяне на модерни и достъпни пространства за провеждането на изложби на различни видове съвременно изкуство, развитие на иновации в изкуството и за създаване на модерна съвременна библиотека.

Проектът е отговор на съвременните предизвикателства, за което се изисква подкрепа на стратегически значими инициативи като опазването и насърчаването на културното многообразие, творческата мобилност и защитата на интелектуалната собственост, както и създаването на условия за развитието на творческите индустрии, съвременни форми на културно изразяване и качествено образование в областта на изкуствата и културата.

Кое беше основното предизвикателство пред екипа на проекта?

- Основно предизвикателство за екипа, отговорен за реализацията на проекта, беше изпълнението на сложния интегриран концептуален замисъл. Той е едновременно съчетание от функции на изгражданата културна инфраструктура като културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека, за да се превърне в пример за модернизирана инфраструктура в общината, изградена в подкрепа на развитието на местната общност.

Едновременно с това водещо при реализирането на проекта беше подобряването на физическите аспекти и привлекателността на градската среда, основано на трите главни аспекта на устойчивото развитие - икономически, социален и екологичен.

От икономическа гледна точка реализирането на проекта трябва да доведе до повишаване на конкурентоспособността на града чрез изграждане на достъпна и иновативна културна инфраструктура и утвърждаване на визията на Бургас като предпочитано място за живот, работа и забавления.

В социален аспект - подобряване качеството на живот на жителите на града, насърчаване на социалното приобщаване чрез осигуряване на равен достъп до културни дейности и услуги, както и предоставяне на равни възможности за участие в културни събития на представители от всички възрастови групи и социални слоеве на обществото, в това число и хора със затруднена мобилност.

В екологично отношение проектът следва да допринесе за изпълнение на целите на европейската общност за въглеродна неутралност и намаляване на негативните последици от климатичните промени чрез ограничаване на въглеродните емисии и стимулиране на екологично отговорно поведение. 

Имате ли планове за развитие на центъра и какви са те?

- Развитието на центъра е насочено към затвърждаване на ролята му на културен и просветен хъб, предоставящ лесен и удобен достъп до библиотечните фондове от българска и чуждестранна литература – художествена, научна, научно-популярна и развлекателна. Това допринася за повишаване на културното и интелектуалното ниво на жителите и главно на учениците, студентите и младите хора, удовлетворяване на културните потребности на гражданите и гостите на Бургас чрез получаването на достъп до съвременните културни инициативи, представени в съвременни условия и посредством модерни технологии.

Приоритет на културната институция е да дава възможности за творческо развитие и образование в областта на изкуствата в модерни зали, ателиета, в които се провеждат образователни и творчески курсове по изкуства и развива се артистичната и креативна дейност на млади студенти от НХА-филиал Бургас.

Наред с това акцент се поставя и върху запознаване на децата с иновациите в просветната и обучителната сфера посредством използване на съвременни технологии за получаване на знания по традиционни образователни дисциплини. 

Със своята дейност центърът ще се стреми да допринася за реализирането на принципите за устойчиво развитие, като успешно следва и изпълнява 15 от поставените цели на ООН  - признание, за което е класирането на библиотека „П. К. Яворов“ през 2022 г. сред първите 5 библиотеки в света в престижния международен конкурс за Зелена библиотека, oрганизиран от Международната федерация на библиотеките и библиотечните институции IFLA.

 

/ЕС, ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:57 на 08.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация