site.btaПредседателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност
Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност
Снимка: Христо Касабов/БТА, архив

Със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков от длъжност е освободен председателят на Селскостопанската академия (ССА) проф. Мартин Банов, съобщи Министерството на земеделието и храните.

Освобождаването е във връзка с доклад на земеделския министър Кирил Вътев и подадено заявление от проф. Мартин Банов за освобождаване от заеманата длъжност.

Заповедта на министър-председателя е на основание на Закона за Селскостопанската академия.

БТА припомня, че миналата седмица проф. Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева бяха задържани по обвинение, че незаконосъобразно извършвали дейности за понижаване на категорията на земеделски земи.

Според държавното обвинение през юни миналата година те извършили длъжностни престъпления, като по този начин била набавена и имотна облага.

Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.    

Двамата обвиняеми бяха пуснати от ареста срещу парична гаранция, като на Пенкова беше определена 40 хиляди лева парична гаранция, а на Банов - 30 000 лева.

Съдът прие, че спрямо двамата има обосновано предположение за евентуална съпричастност към престъплението, за което са обвинени. Има и опасност от извършване на престъпление, извод за което може да се изведе от продължителността и повторяемостта на престъплението.

Високите постове, които заемат двамата също повишава риска от извършване на престъпление. Съдът прие, че няма опасност от укриване от страна на двамата. 

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:19 на 24.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация