site.btaИнтегрираният контрол "От полето и фермата до трапезата" е една от най-важните предпоставки за производството на качествени храни
![Интегрираният контрол "От полето и фермата до трапезата" е една от най-важните предпоставки за производството на качествени храни](/upload/2886911/24.10.23-Stratev1.jpg?l=1000)
![Интегрираният контрол "От полето и фермата до трапезата" е една от най-важните предпоставки за производството на качествени храни](/upload/2886911/24.10.23-Stratev1.jpg?l=1000&original=afdbd263fbe932d858e9b126842d3ada0db0b9be)
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се стреми да стимулира инвестиционната политика и иновациите, които трябва да са част от производството на качествена българска храна. С тези думи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев откри IX-ата Национална конференция "Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи". Събитието се проведе в град София и е под патронажа на министерството, съобщиха от аграрното ведомство.
В обръщението си Стратев посочи, че сред приоритетите на МЗХ е да бъде анализирана цялата агрохранителна верига, да се открият слабите места и те да бъдат подпомогнати. "По този начин ще бъде стимулирано производството на български суровини и храни", заяви заместник-министърът и уточни, че за да бъде постигната тази цел е важно да се развиват местните пазари за осигуряване на къси вериги на доставка и на свежи родни продукти до трапезата.
Интегрираният контрол "От полето и фермата до трапезата" е една от най-важните предпоставки за производството на качествени и безопасни храни, допълни още заместник-министърът, отбелязвайки още, че възпитаването на правилни хранителни навици от ранна детска и юношеска възраст е важна предпоставка за израстването на здраво поколение.
В заключение Стратев подчерта, че днешната конференция е поредната проява, която продължава и доразвива очертаната вече трайна тенденция на висок интерес и разбиране от страна на обществото, за предимствата и безспорните качества на българските храни. "Информираният избор за качествена храна предполага и грижа за здравето на потребителите", посочи той.
В рамките на събитието бяха връчени и годишните награди "Достъп до добра храна - 2023". Заместник-министърът награди победителите в две от категориите на класацията на организаторите - за младежко предприемачество и детска градина. На Земеделската професионална гимназия "Климент Тимирязев" - Сандански той поднесе фермерска кошница за Седмицата на достъпа до добра храна.
Националната инициатива "Достъп до добра храна" стартира своето шесто издание на 16 октомври - Световния ден на прехраната. През тази седмица се проведоха общински форуми за насърчаване на продоволствените политики; училищни дебати; форум за открит диалог, свързан с достъпа на добра храна за децата; открити кухни; открити пазари, срещи с фермери и производителли; училищни мостове – срещи между ученици от професионалните гимназии с деца от детските градини и основните училища; градски тур за отговорно потребление; дискусия по "Скритата картина" за предизвикателствата пред хранителните системи, предизвикателство за кратко видео, което отговаря на въпроса "Какво за мен е добрата храна?"; "Ям устойчиво", вдъхновена от въглеродния отпечатък; дейности на доброволците на GoodFood4Schools.
/СС/
news.modal.header
news.modal.text