МВР – Прессъобщение

site.btaМВР: Информационен бюлетин

МВР: Информационен бюлетин
МВР: Информационен бюлетин

Габрово. Криминалисти задържаха габровец, съпричастен към телефонна измама. Действията по разследването започнали след сигнал, подаден от 72-годишна местна жителка. Тя разказала, че на 13 март на домашния ѝ телефон позвънил мъж, който ѝ съобщил, че неин близък се нуждае от пари за спешна операция. Тя предала сумата от 5000 лева. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установен мъжът, получил парите. Сумата, предмет на престъпление, е възстановена. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Пазарджик. Агресивен мъж е задържан от автопатрул на РУ - Пазарджик заради обиди към полицаите, опит за физическа саморазправа с тях и съпротива при задържане. Вчера, около 15.00 часа, автопатрулният екип бил изпратен на сигнал за силна музика, идваща от двора на къща в пазарджишкото село Мокрище. След като униформените установили, че 41-годишен местен жител пускал музиката, му обяснили, че е забранено ползването на озвучителна техника на открито. Той обаче, афектиран от случващото се, започнал да отправя обиди към двамата полицаи, опитал се да удари единия от тях и дори скъсал част от униформата му. Полицаите предприели бързи и адекватни действия и скандалджията бил задържан в ареста. Спрямо него е образувано бързо производство за хулиганство.

Шестима извършители на кражби – четирима малолетни, а най-възрастният на 77 години,  са установени от полицаите в областта през почивните дни. През февруари в РУ - Пазарджик жителка на пазарджишкото село Мало Конаре се оплакала, че били откраднати девет гълъба от породата „фенерлии“, отглеждани в частен имот. При извършеното почти едномесечно разследване служители от сектор „Криминална полиция“ при районното управление установили, че автори на кражбата са четирима малолетни, на възраст между 8 и 12 години, всичките от същото село. Спрямо тях се води преписка, която е докладвана на районната прокуратура. В събота в РУ - Велинград постъпил сигнал за кражба на кон от района на ракитовското село Дорково. Екипи от полицейския участък предприели необходимите действия и подпомогнати от жалбоподателя бързо установили самоличността на извършителя - 49-годишен ракитовец. Животното е открито на адреса му. Вчера в района на кооперативния пазар във Велинград била извършена кражба на мъжки портфейл с пари и лични документи, собственост на местен жител. Полицаи от управлението в курорта установили, че авторът на посегателството е 77-годишен жител на столицата. По случая е образувано бързо производство.   

Силистра. 32-годишен е задържан, след като в нетрезво състояние с автомобила си е причинил повреди в заведение за обществено хранене в Дулово. Според първоначалната информация на 18 март, около 00:30 часа, при опит да избегне полицейска проверка, той се врязал с „Мерцедес“-а си в закусвалня, причинявайки материални щети. След като катастрофирал, мъжът се укрил в санитарно помещение в заведението, изоставяйки двамата си спътници в автомобила. Той оказал съпротива на полицейските служители, а когато бил задържан били отчетени над 1,2 промила алкохолно съдържание в издишания от него въздух. Дал е кръвна проба за химичен анализ и е бил задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Видин. Трима жители на Белоградчик са задържани вчера за срок до 24 часа за притежание на наркотици. В ранния следобед служители на реда спрели за проверка 27-годишен, който доброволно предал 14 свитъка със суха зелена листна маса и бяло вещество с твърда консистенция. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис, а бялото вещество - на амфетамин. По случая в районното управление е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. По същото време от спрян за проверка 20-годишен полицаи иззели хартиен свитък с 0.5 грама зелена суха листна маса, дала положителна реакция на канабис. Към 18 часа униформени проверили 24-годишен, който доброволно предал 3 саморъчно свити цигари със суха листна маса. Тревата – с общо тегло 1.84 грама, инидикирала на канабис при наркотеста. По случаите в РУ - Белоградчик са образувани две предварителни проверки по чл. 354а от Наказателни кодекс.

Монтана. Мъж и жена от Лом са задържани за притежание на наркотични вещества и акцизни стоки без бандерол. Претърсванията в частен дом, питейно заведение и автомивка, собственост и обитавани от 56-годишен и 41-годишна, с криминални прояви, местни жители, били извършени в края на миналата седмица при специализирана полицейска операция. Намерени и иззети били 4 хартиени пакетчета, съдържащи 6,6 грама суха зелена листна маса, дала индикация на амфетамин - т.нар. „чай за пушене“, чувал с остатъци от ситно нарязан тютюн и кутия цигари без български акцизен бандерол. Последвалите процесуално-следствени действия и в три необитаеми постройки, съседни на имота, ползван от двамата, където били открити още 6 чувала с разпределени в тях 48,4 кг ситно нарязан тютюн без заплатен акциз. Мъжът и жената били задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 1 и чл. 234, ал. 1 от НК. Работата по документиране на престъпната дейност продължава от служители на РУ - Лом.

Рецидивист, извършил кражба на лекарства от лек автомобил, е задържан по „горещи“ следи от служители на РУ - Монтана. На 18 март, около 10 часа, жител на областния град сигнализирал в районното управление, че няколко часа по-рано от жабката на паркирания пред дома му лек автомобил били отнети лекарства на стойност около 100 лева. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия полицаи установили извършителя – 46-годишен рецидивист от областния град, който върнал откраднатите медикаменти. С полицейска заповед му е наложено задържане до 24 часа в ареста на РУ - Монтана. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 346б и чл. 195, ал. 1,т. 4, вр. с чл. 194, ал. 1 от НК.

Сливен. Криминалисти от РУ - Сливен задържаха трима мъже за кражба и причиняване на материални щети. През нощта срещу 13 март те проникнали във фирмена база в индустриалната зона на областния град и нанесли материални щети по шест товарни автомобила и един багер. Откраднали и различни по вид инструменти. Извършителите са установени и задържани в хода на специализирана операция на 17 март. Те направили пълни самопризнания и върнали част от откраднатите вещи.  Работата по доказване на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава от служители на участък „Надежда“ към РУ - Сливен.

Пловдив. Нерегламентирана продажба на фалшиви маркови стоки е установена от служители от Шесто РУ. При спецакция в събота, в магазин в квартал „Столипиново“ те открили 213 различни артикула – дрехи и обувки, носещи лого на няколко световноизвестни марки, предлагани без разрешение на съответните притежатели на патентното право. За престъпление по чл. 172б, ал. 1 от НК е задържан стопанина на обекта, образувано е досъдебно производство.

Мъж от Съединение е задържан в полицията за причинена смърт на гръбначно животно. В петък служители от РУ - Труд се отзовали на сигнал от  собственик на животновъдна ферма край града, който намерил кучето си умъртвено, по първоначални данни след прострелване. Още същия ден е установен и арестуван 32-годишният извършител. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325б, ал.2 от НК и работата по документирането му  продължава под наблюдение на районната прокуратура.

Плевен. Двама мъже са задържани непосредствено след покупко-продажба на наркотици в Плевен. На 18 март, около 22.50 часа, в хода на специализирана операция срещу престъпленията с наркотици, в близост до паркинг в ж.к. „Сторгозия“ били засечени двамата, на 33 и на 31 години. По-възрастният предал свивка със суха зелена тревиста маса – марихуана, която по негови данни закупил минути преди задържането от 31-годишния. В жилището на продавача в Плевен служителите на реда намерили свивка с бяло кристалообразно вещество – пико, три съцветия от марихуана, както и 4 спринцовки с прозрачна течност. На иззетите субстанции ще бъде извършена физико-химическа експертиза. Двамата плевенчани били задържани за срок до 24 часа. За случая е уведомена районната прокуратура и е образувано досъдебно производство.

Кюстендил. 37-годишен бил задържан в края на миналата седмица за притежание на наркотично вещество. При извършената проверка кюстендилските полицаи иззели от него опаковка хероин. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. Отново за наркотици в ареста на РУ – Дупница попаднал 35-годишен мъж - при проверка в района на Сапарева баня от него била иззета опаковка кокаин, видно от полевия тест. Срещу двамата притежатели на дрога са образувани бързи производства, за случаите е уведомена прокуратурата.

Благоевград. Служители на РУ - Гоце Делчев намерили дрога при проверка на мазе в жилищна сграда в града. При полеви наркотест количеството - 22,4 грама, дало положителна реакция на канабис. Със заповед за задържане до 24 часа 35-годишен от Гоце Делчев бил оставен в ареста. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Служители на РУ – Разлог задържаха мъж, направил опит да избяга от полицейска проверка. На 18 март, в село Краище, униформени спрели 40-годишния местен жител с управлявания от него лек автомобил. Докато съставяли акт за установено административно нарушение по ЗДвП, водачът блъснал полицейския служител, издърпал документите си и направил опит да избяга. За случая е уведомена компетентната прокуратура и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

София. Служители на Девето РУ разкриха и задържаха извършител на кражба. Работата по случая започнала, след като на 28 февруари млада жена съобщила в полицията, че от автомобила ѝ, паркиран на бул. „Захари Зограф“ в ж.к. „Люлин“, бил откраднат преносим компютър. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия бил арестуван извършителят на престъпното посегателство - 50-годишен столичанин. Събраните материали по образуваното досъдебно производство са докладвани в Софийската районна прокуратура.

Мъж, заредил с гориво  и потеглил без да го заплати, попадна в ареста на Седмо РУ. Полицаи предприели оперативно-издирвателните действия по сигнал, постъпил на 13 февруари - управител на бензиностанция в ж.к. „Младост“ съобщил за случилото се предишния ден. В резултат на полицейски действия е установено, че автомобилът бил управляван от 37-годишен, криминално проявен столичанин. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства по случая продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.

/МТК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:23 на 01.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация