site.btaЛекари от болница в Русе излязоха с отворено писмо заради зачестилите прояви на агресия към медици

Лекарите от Университетската болница "Канев" в Русе излязоха с отворено писмо по повод на зачестилите прояви на агресия към медици. Това съобщи д-р Петя Кашукеева от лечебното заведение в града.

Отвореното писмо е адресирано до Министерството на здравеопазването. То включва становище на русенските медици и предложения за възстановяване на толерантността и уважението на пациентите и техните близки към лекарите.
Според медиците е необходимо доверие в правилността на провежданото лечение, в необходимостта от наложените ограничения на контактите, подобряването на възможностите на комуникация между пациентите и техните близки в условията на противоепидемични мерки.

Лекарите предлагат да има разяснителна кампания, обучение на медицинските кадри в умения да разпознават склонни към агресия пациенти и техни близки и да предотвратяват възникване и развитие на конфликтни ситуации.

"Да се изработят също подходи за съобщаване на близки на пациенти за неблагоприятни прогнози от изхода на провеждано лечение, за настъпила смърт и причините за нея, да има и кампания за убеждаване на гражданите, че вербалната и физическа агресия към лекари и медицински специалисти води единствено до влошаване на качеството на тяхната работа и би могла да доведе до създаване на опасност за живота и здравето на болните", обясни д-р Кашукеева.

Според лекарите всичко това може да се осъществи чрез обсъждане и вземане на съответните решения от Българския лекарски съюз с помощта на пациентски организации, в продължаващото обучение на медицинските кадри и кампании, организирани от лечебните заведения.

/РМ/

Към 11:02 на 17.05.2024 Новините от днес