site.btaГенчо Генчев, кмет на община Свищов: Връщаме инвеститорския интерес към Свищов и го утвърждаваме като културно-исторически център

BOBSTH 09:35:01 23-09-2016
MH1551BO.005 09:35
Свищов - община - кмет интервю

Генчо Генчев, кмет на община Свищов: Връщаме
инвеститорския интерес към Свищов
и го утвърждаваме като културно-исторически център


Свищов, 23 септември /Марина Петрова, БТА/
Свищов е град с богато минало и с бъдещи перспективи, които трябва да бъдат развивани и утвърждавани, каза в интервю за БТА кметът на крайдунавската община Генчо Генчев. Той отбеляза, че предстоящите празници на града "Свищовски лозници" отново ще съберат хора от близо и далеч. Акцент в програмата е представянето на репликите на Свищовското златно съкровище.
По традиция градът ще бъде домакин на културни и спортни прояви. През изминалата година общинското ръководство е кандидатствало по множество програми, спечелените проекти гарантират финансиране за дейности, свързани с подобряването на живота на хората и утвърждаването на Свищов като стратегически център на брега на Дунав в национален и международен мащаб.
"Целта ни е да утвърдим общината, като благоприятно място за инвестиции, а даденостите му в културно-исторически план да го превърнат в желано място за туризъм, отдих и образование", посочи Генчев.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Генчев, Свищов отново посреща своя празник. Какви са акцентите в тазгодишните "Свищовски лозници"?
Отговор: Празниците на града "Свищовски лозници" са традиционни и много очаквани от всички. Предстои да представим победителите в традиционните поетични конкурси "Златно дунавско перо" и "Свищовски лозници", както и в конкурса за домашно червено вино. Лекоатлетическото състезание "Желю Замфиров" и изложбата с творби на свищовски художници са част от традиционната ни програма. Основен акцент ще бъде официалното представяне на репликите на Свищовското съкровище, което ще се състои на 23 септември от 17.30 часа в изложбената зала в къщата музей "Алеко Константинов".
Да припомня, че Свищовското съкровище е открито случайно през 2011 година. Неговата датировка е от 2000-1500 година преди Христа. Предадено е на Градския исторически музей. С проект, спечелен по общинската програма "Местни инициативи" на стойност 10 хиляди лева, бяха изготвени реплики на всички предмети от съкровището, които ще бъдат част от постоянната експозиция на Историческия музей.

Въпрос: Какви други проекти и инициативи предвиждате за развитието и реализирането на туристическия потенциал на Свищов и за утвърждаването на неговото културно-историческо наследство?
Отговор: В тази посока полагаме усилия, и то не малки. Свищов има сериозен потенциал да се превърне в център на културно-историческия туризъм. Търсим финансиране, за да го представим подобаващо като един ансамбъл от исторически и културни обекти, които ще представляват интерес за туристите от страната и света.
Археологическите разкопки и проучвания, които се проведоха и това лято на "Нове" доведоха до нови открития и след необходимата консервация ще можем да засилим интереса на туристите и изследователите. "Нове" е най-добре проученият римски военен лагер по Долния Дунав, целта ни е да го откроим като най-добре експонирания обект от римската епоха в Югоизточна Европа.
С възстановката на Освобождението на Свищов и щурмуването на десния бряг на Дунав, която организирахме на 26 юни в местността "Паметниците" възстановихме една забравена традиция, която събра хора от цяла България. Целта беше да съхраним историческата памет и да подчертаем значението на тази битка, довела да освобождението на първия български град - Свищов, а впоследствие и на цяла България. По този повод ще ви издам, че през 2017 година, във връзка със 140 години от Освобождението на Свищов плануваме още по-мащабна възстановка и големи тържества, защото такива събития трябва да се помнят.
През първата половина на годината взехме участие в две туристически изложения в Русе и Велико Търново, а сега ни предстои участие в третото издание на професионалния туристически форум "Go2Balkans 2016" в София. Смятам, че с малки крачки, но в правилната посока, вървим към развитието и популяризирането на туристическия потенциал на Свищов. Да не забравяме, че това е градът на първите неща в новата българската история, в който са се родили и живели изключителни личности. Така че, когато и да посетите Свищов винаги ще има какво да видите, а атмосферата на града е неповторима.

Въпрос: Свищов е известен и с богатството си от минерални води. Виждате ли перспектива пред града и общината като дестинация за рехабилитация и почивка?
Отговор: Да, определено имаме такива амбиции. На територията на Свищов има 4 минерални извора с много добри показатели, които не се използват оптимално. Възстановяването на балнеолечението, което е преустановено преди 20 години, е много важно за бъдещото развитие на МБАЛ "Димитър Павлович" в Свищов. Общинският съвет в Свищов гласува отпускането на 40 хиляди лева за възстановяването на балнеолечението в общинската болница. Това ще е стъпка в икономическата стабилизация на лечебното заведение и утвърждаване на авторитета му. На този етап много добре работи санаториумът в село Овча Могила, който е посещаван за рехабилитация от пациенти от цяла България. С развитието на балнеолечението на територията на община Свищов със сигурност ще се отворят нови перспективи.

Въпрос: От какъв характер са възможностите, които се откриват по програмите за Трансгранично сътрудничество и локацията на града и общината край река Дунав?
Отговор: По програмите за Трансгранично сътрудничество участваме в 5 проекта, в две направления - здравеопазване и образование. Относно здравеопазването, те са насочени към свищовската болница, здравните служби в село Овча Могила и село Алеково. Предвидена е рехабилитация на сградите и нова апаратура. За болницата в Свищов ще бъде осигурен модерен реаномобил - тип "С" и скенер. В сферата на образованието проектите касаят училищата в селата Ореш и Морава. Работи се по създаването и на Местна инициативна рибарска група, в която участват 15-те населени места от общината, съвместно със съседните общини Ценово и Борово. Средствата, които могат да бъдат усвоени, са за над 6 милиона лева. Свищов ще бъде част от мрежата за електрически велосипеди, която обхваща 32 населени места от двете страни на Дунав.

Въпрос: Как общината привлича инвестиции и увеличил ли се е инвеститорският интерес през последната година?
Отговор: Засилването на инвеститорския интерес към Свищов като транспортен, икономически, културен и туристически център е един от основните приоритети, върху които ръководството на Общината работи от началото на мандата. Можем да се похвалим, че първите резултати са факт. През юли между община Свищов и германския инвеститор "Таумедит" ООД беше подписан меморандум за инвестиционно сътрудничество и развитие на инвестиционния и икономически климат. Месец по-късно водещата германска фирма в производството на продукти за медицинска грижа изрази своето намерение да инвестира в Свищов. В своето инвестиционно предложение те заявиха, че ще осигурят заетост от 30 - 50 човека на пълен работен ден. За производството се използват съвременни, безотпадни технологии и не се очаква генерирането на отпадъци.
Ангажирал съм се с пълно съдействие от страна на общинската администрация при предстоящите процедури. С реализирането на този инвеститорски проект община Свищов ще направи една дългоочаквана крачка към своето развитие и възвръщане на доверието от страна на инвеститорите.
Интерес имаше и от няколко други фирми, но за съжаление не можахме да им предоставим терен. Много от имотите на Общината са разпродадени в годините назад и сега това се оказва сериозна пречка за привличане на инвеститори. По тази причина теренът, който предоставяме на германския инвеститор ще бъде отдаден под наем. Стремим се да се учим от грешките на другите преди нас. Старите войнишки казарми, които в момента пустеят, биха били добро решение за изграждане на промишлено-търговски център, който да е ключов за развитието на Свищов. Надяваме се да ги получим от държавата за стопанисване.

Въпрос: Свищов е град с богат академичен живот. Какво е взаимодействието между общината и Стопанската академия "Д. А. Ценов"? Как задържате младите хора?
Отговор: На 26 септември предстои откриването на учебната година в Стопанската академия "Д. А.Ценов" в Свищов. Сигурен съм, че всички студенти, избрали да учат в нашия град ще получат солидна образователна основа. Пожелавам на академичната общност да продължи да отстоява достойно имиджа на висшето училище. Убеден съм, че благодарение на упорития труд на преподаватели и студенти, в Свищов се дипломират най-добрите икономисти в България. Взаимодействието между общината и академията е на много добро ниво, подготвяме и съвместни проекти.
В момента се реализира проектът "Младите хора в община Свищов - активни участници в местния трудов пазар" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", по него 54 младежи ще придобият професионална квалификация и трудов опит, което значително ще подобри шансовете им за професионална реализация.

Въпрос: Кои са важните проекти, които подготвяте по европейски и национални програми през следващия програмен период?
Отговор: По Оперативна програма "Региони в растеж" работим по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Свищов за периода 2014-2020. Програмата е на обща стойност приблизително 17 милиона лева. Паралелно с извършваните мащабни инвестиции ще бъде дадена възможност да се осъществи цялостен ремонт по енергийна ефективност на училището в село Овча Могила и читалищата в селата Вардим, Ореш и Царевец, за над три милиона лева.
По националната програма енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в момента се извършва санирането на 7 жилищни блока на стойност над 6 милиона лева. До края на 2016 г. още два блока ще бъдат санирани. През месец май сключихме договори и с още 4 жилищни сгради, и към септември жилищата, кандидатствали за саниране са общо 21. По ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" се изпълнява проект "Толерантни и единни заедно и във всичко", в който се насочва вниманието към интеграцията на децата от различни етнически общности. Проектът е на обща стойност 305 хиляди лева. По същата програма реализираме проекта "Да успеем всички заедно".
Имаме одобрен проект по програма "Красива България" за оборудване на социалния патронаж. От началото на следващата година 30 души ще получават топъл обяд по силата на сключено споразумение с Фонда за европейско подпомагане. По различни проекти на Министерството на труда и социалната политика, съвместно с Бюро по труда - Свищов сме намерили работни места за над 100 човека от общината. По програмите за енергийна ефективност ще се осигурят средства за енергоспестяващо улично осветление, което значително ще намали разходите за електроенергия във всички населени места.
В сферата на здравеопазването усилията на общинската администрация са насочени към подобряване на инфраструктурата и енергийната ефективност на сградния фонд и създаване на модерни и безопасни условия на труд, чрез реализиране на проекти за над 3 250 000 лв. По схемата "Активно включване" подготвяме проектни предложения за финансиране, свързано с реализация на пазара на труда за хора с увреждания и техните близки.

Въпрос: Успешен ли е диалогът между общинското ръководство и държавните институции? За кои проекти и инициативи е необходимо разбиране от страна на изпълнителната власт?
Отговор: Аз съм диалогичен човек, а и да не забравяме факта, че имам опит като кмет. Много добре знам, че когато представиш издържани и аргументирани доводите си пред съответните държавни институции, винаги има обратна връзка и разбиране. Именно поради тази причина много държа моят екип от експерти да подготвя перфектно и обосновано документацията, която изпращаме към съответната държавна институция с молба за съдействие. Децентрализацията на властта е създадена, не за да разделя и противопоставя различните власти по вертикалата, а да е в полза на гражданите и общото благо.

* * *

Визитка: Генчо Генчев е кмет на община Свищов от 2015 година. Роден е в Свищов през 1980 година. Завършва Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" в Ловеч. Бакалавър е по "Бизнес администрация". Завършва магистратура "Стопанско управление" в ЮЗУ "Неофит Рилски". От 2007 г. до 2015 година е бил кмет на село Царевец. Член е на Обществено-консултативен съвет към Министъра на културата. Основател и председател на организационния комитет на Националния фолклорен фестивал "Фолклорен извор". Член е на Световната асоциация по фолклор..
/МХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:16 на 10.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация