site.btaВ комплекса "Етър" посетителите научават стари рецепти за приготвяне на пестил

BOBSTH 12:11:31 23-09-2016
MH1209BO.035
Габрово - комплекс "Етър" - празник на пестила

В комплекса "Етър" посетителите научават стари рецепти за приготвяне на пестил


Габрово, 23 септември /Жанет Михова, БТА/
В етнографския музей на открито габровци и гостите на комплекса научават стари рецепти за приготвянето на десерта на балканджиите - пестила, по-известен като габровски "шоколад". Празникът на пестила, който започна вчера, продължава до 25 септември с демонстрации на открито за приготвяне на био-десерта, дегустации, базари и фолклорна програма. Това съобщиха от музея.
На празника уредниците показаха "Ръководство по консервиране" написано от М. Ширяев, учител в Средното лозаро-винарско и градинарско училище в Плевен. Книгата е отпечатана в издателство "Изгрев" през 1942 година и от нея се разбира, че приготвянето на пестил се е изучавало в някои български училища.
В ръководството е записано, че пестилът е обикновен мармалад, разстлан на тънки пластове и изсушен. Сушенето може да става на слънце или в сушилня, като при втория вариант температурата трябва да е до 80 градуса, а целия процес продължава около 15 часа.
От музея показаха и автентична рецепта. През 1980 година Иванка Лилова, уредник в комплекса, е записала технологията, използвана от 72-годишната тогава Яна Дянкова от село Жълтеш.
Пестил се вари в голяма бакърена тава, е разказала жената. По думите й, "прави се оджак, който се замазва добре, за да не се пръска на огъня. В тавата се изсипват около 20 килограма сливи. Изпукват се на слаб огън. Тавата се пълни с варак - сокът на сливите, който се изгребва и се слага в кацата с каша за ракия. Сливите за пестила се бъркат с бакърена огрибка. Цедят се с бакърен дърмон, като се джуркат с голям джурук и се изцеждат в каче. Връщат се в тавата и се варят около 2-3 часа, докато се вчесне пестила и стане черен. Сместа се излива в средата на тънки букови дъски и се размазва към краищата. Съхне няколко дни, след което се отлепва с огрибка и се навива на руло. Изправя се на хамбара за проветрение, за да не мухлясва."
/МХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:09 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация