site.btaОгнен кръст огря и днес храма в Благоевград в деня на почит към Свети Харалампий

BOBSTH 12:26:01 10-02-2017
IS1223BO.020
Благоевград - Свети Харалампий

Огнен кръст огря и днес храма в Благоевград в деня на почит към Свети Харалампий


Благоевград, 10 февруари /Емил Михайлов, БТА/
В днешния празничен ден, когато православната църква почита Свети Харалампий - покровителят на пчеларите, отново бе спазен ритуалът за освещаване на меда в катедралния храм "Въведение Богородично" в Благоевград.
Бурканчетата с целебния пчелен продукт, донесени за освещаване от благоевградчани, бяха подредени според утвърдилия се през годините обичай върху маси под формата на кръст със свещи върху всяко от тях. Те бяха запалени след празничната Света литургия и в центъра на черквата заблестя огромен огнен кръст.
"В нашия храм това е една прекрасна традиция. Тя съществува от много време, но в последните десетина-петнайсет години става все по-масова", каза пред репортер на БТА отец Андон Шавулев.
Бурканчетата с мед и тази година са над 2000.
В празничната си проповед отец Петър Стефанов, който отслужи празничната Света литургия, припомни житието, силната вяра, христолюбивите дела, чудотворствата и мъченическата саможертва в името на Христа на епископ Харалампий, които му отреждат място сред най-почитаните и прославяни християнски светци. Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втория и началото на третия век, открито е проповядвал вярата и Христовото учение и е загинал мъченически във времена на жестоки гонения на християните, каза отец Петър.
Светецът се свързва и с меда, защото в светото предание и в неговото житие се споменава, че когато е бил в тъмницата и жестоко измъчван, той е лекувал раните си с мед. На сутринта раните заздравявали като по чудо, от тях нямало и помен. Затова и хората са го приели за свой закрилник, особено тези, които са се посветили на това така благородно занимание - пчеларството.



/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:42 на 07.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация