site.btaСмилян почерпи хиляди гости на Празник на фасула

BOBSTH 19:12:32 28-10-2017
RM1912BO.010
Смилян - празник на фасула

Смилян почерпи хиляди гости на Празник на фасула


Смолян, 28 октомври /Христина Георгиева, БТА/
Традиционният Празник на смилянския фасул събра хиляди гости и туристи в родопското село, станало известно с деликатесния си сорт боб. Смилян почерпи посетителите на фасуления фест с боб чорба и курбан. Празникът се организира за 15-а година, а организатори са кметството в Смилян, Община Смолян и местното читалище "Проф. д-р Асен Златаров".
Началото на празника бе възвестено с гръм от "фасулено" топче. "Преди повече от век "Цариградски вестник" подчертава качествата на смилянския боб като храна, желана за всяка изискана трапеза. Понастоящем това е една от малкото български храни, защитени с патент, а уникалният вкус на фасульовицата е пословичен и популярен не само в България, но и по света", посочи заместник-кметът на Смолян Венера Аръчкова.
Около 50 тона е новата реколта от фасул, произведена в Смилян и съседните селища от горното поречие на Арда. Популярният смилянски боб се продава около 8-9 лв. за по-дребния сорт, а едрият върви по 10-12 лв.
Изпълнения на фолклорни състави от Смилян, конкурси за фасулени деликатеси и за производител на годината допълниха програмата на фестивала. Кулинарният конкурс бе разделен в категории за професионални и непрофесионални готвачи. Първо място при професионалистите спечели ресторант "Родопчанка"- Смолян, а при любителите кулинари- Магдалена Ловчалиева. Антон Тодоров получи наградите за най-млад производител и за най-атрактивен щанд. Общо 47 пана от фасулени зърна се включиха в състезанието за художествено произведени от колоритния боб.
Къкрещите казани с боб чорба, с която Смилян почерпи гостите, бяха приготвени от 250 кг фасул, дарен от местните производители.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:20 на 03.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация