site.btaКметът на Харманли Мария Киркова: Мнението на хората е коректив в работата ми

BOBSTH 09:30:31 02-05-2018
AM0929BO.001
Харманли - кмет - интервю

Кметът на Харманли Мария Киркова:
Мнението на хората
е коректив в работата ми


Харманли, 2 май /Николай Грудев, БТА/
Намирането на средства за развитието на община Харманли е предизвикателство. Търсим алтернативни източници на финансиране, използваме всяка възможност за кандидатстване с проекти, каза в интервю за БТА кметът на Харманли Мария Киркова. Със задоволство мога да кажа, че до голяма степен тези наши усилия дават положителен резултат, посочи тя. По думите на кмета на Харманли тепърва жителите на общината ще видят промените и привлечените инвестиции.
На днешния празник на града тя отчита, че много от набелязаните цели са били доведени до успешна реализация. Редица проекти, свързани с пътна и градска инфраструктура, социални услуги, благоустройство са получили финансиране и са били реализирани или пък тепърва ще станат реалност.
Кметът Киркова поставя един от акцентите по тази тематика върху бъдещия модерен спортен комплекс. Друг от получилите значително финансиране проект е този за над 3 милиона лева за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Като напредък кметът откроява модернизацията на обслужването на гражданите в администрацията и решаването на проблемите с културно-историческите паметници. Акцент са също така инициативите, свързани с осигуряване на повече възможности за младите хора.

Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Г-жо Киркова, в интервю за БТА преди година обявихте, че ръководството на община Харманли има формулирани ясни приоритети и намерения в бъдещата си работа. Кои от тях може да бъдат отбелязани като изпълнени?
Отговор: Благодарение на екипната работа на хората от общинската администрация, успяхме да постигнем финансова стабилност, а това позволи да се реализират много от маркираните приоритетни цели и се решиха проблеми, свързани с базисната инфраструктура, благоустрояването и постигането на добрия вид на градската среда, задоволяване на образователни и социални потребности. Финансовата политика е съобразена с потребностите на местната общност. За реализиране на целите ни са мобилизирани собствените ресурси на общината и са търсени и привлечени алтернативни източници. Поздравихме се с редица одобрени проекти.
Осигурени са средства за ремонт на сградата на Историческия музей в града, за ремонт на основни улици в града, за подмяна на ВиК инсталации, за ремонт и реконструкция на общинска пътна мрежа, за изграждане на социална институция за предлагане на нов вид услуга за деца с увреждания. В града вече са налице редица обновени и реновирани сгради по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради" като се има предвид, че в началото на мандата липсваха такива. Детските и спортните площадки в града и общината увеличават броя си, градът се благоустроява.
Друг важен приоритет в управленската ми програма е повишаване степента на удовлетвореност на гражданите чрез модернизация на общинската администрация и предоставяне на качествени услуги за гражданите. Община Харманли вече въведе електронно обслужване за гражданите и 22 административни услуги могат да се извършват и по електронен път.

Въпрос: Последната година беше белязана от много инициативи, насочени към младите хора.
Отговор: Опитваме се да включим младежите в редица наши инициативи, чрез които да се чувстват ангажирани и значими в социалния живот на общината. Даваме им възможност да предложат креативни и иновативни идеи, най-добрите от които се финансират от общинския бюджет и се реализират. Опитваме се да насърчаваме доброволния труд с цел повишаване чувството им на отговорност. За учениците през ваканциите организираме групови занятия, за да ангажираме свободното им време и да ги стимулираме да бъдат повече на открито в игри и забавления. Правим необходимата организация за целодневно посещение на детската градина и през летния месец август в полза на работещите родители, които няма на кого да разчитат при отглеждане на децата си.

Въпрос: Буквално преди дни бе обявено сключването на договор с МОСВ за отпускането на над 3 милиона лева за компостираща инсталация на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Какъв ще бъде очакваният ефект от този проект?
Отговор: Това наистина е много важен и значим проект за Община Харманли. Над три милиона лева ще бъдат инвестирани за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци. След реализиране на инвестицията, местното депо за битови отпадъци вече ще разполага и със съоръжение за компостиране с капацитет 2690 тона годишно, което ще обслужва 25 000 жители. Това ще допринесе за намаляване на количеството на депонираните биоразградими отпадъци на територията на община Харманли, превръщането им в ресурс и ще удължи периода на експлоатация на регионалното депо.
Социално-икономическите ползи от изпълнението на проекта са насочени към подобряване качеството на околната среда и предоставяне на нов тип услуга за управление на отпадъците за жителите в общината.

Въпрос: В началото на годината бяха бяха отпуснати и близо 2 милиона лева за ремонт, рехабилитация и реконструкция на улици в общинския център. Предвиждат ли се и други средства, които ще бъдат вложени в пътна или друг вид инфраструктура?
Отговор:Това са средства, които осигурихме чрез одобрен проект по "Програма за развитие на селските райони" /ПРСР/. Хубаво е, че преди ремонта на самите улици ще бъде направен и ремонт на ВиК мрежата с допълнително отпуснати за това средства от държавния бюджет. По този начин се постига цялостна устойчивост на уличната инфраструктура. Ще бъдат ремонтирани и други улици в Харманли, но важно е да споменем, че освен в града в капиталовата си програма сме заложили и над 400 000 лева за ремонт на уличната мрежа и в населени места от общината. В много от селата улиците са в окаяно състояние и ще се стремим поетапно да насочваме финансови ресурси и за там. Със задоволство бих искала да спомена и за одобрения проект на община Харманли, отново по ПРСР, чрез който ще бъдат инвестирани близо 6 милиона лева за ремонт и реконструкция на общинска пътна мрежа в общината.

Въпрос: Също в началото на тази година бе разширен обхвата на потребителите на социални услуги. Какво е актуалното състояние на сектора?
Отговор: Приоритет в нашата работа е развитие, разширяване и надграждане на предоставяните услуги в общността и специализираните институции. Към момента тече ремонт на стара сграда, която ще бъде напълно реновирана и оборудвана за нуждите на Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните родители. Това е нов вид социална услуга, която ще бъде предоставяна в общината.
През тази година успяхме да разрешим и друг важен и дългогодишен проблем. След настояване от наша страна Министерството на образованието и науката отпусна средства за изграждане на стълбищна платформа за придвижване на деца с увреждания в най-голямото училище в града. По този начин вече е осигурен равен достъп за деца и ученици с двигателни проблеми.
Продължаваме да подпомагаме финансово и двойки с репродуктивни проблеми. Със задоволство искам да отбележа, че в Харманли вече са родени бебета след осигуряване на финансова помощ на семействата с проблеми. С пълен капацитет потребители работят Центърът за настаняване от семеен тип и Центърът за обществена подкрепа в Харманли.
Осигуряваме безплатна храна на нуждаещите се по програмата за осигуряване на топъл обяд. Успешно изпълняваме проект "Независим живот" и осигуряваме социални услуги чрез "личен асистент", "социален асистент", "домашен помощник".

Въпрос: Докъде стигнаха плановете за цялостна реконструкция на спортния комплекс "Хеброс"?
Отговор: Ремонтът за цялостното обновяване на спортната база в Харманли вече започна. Съвсем скоро дългогодишната мечта на моите съграждани ще бъде реалност и градът ни ще разполага с модерен спортен комплекс. Новоизградената сграда ще бъде със съвременен дизайн, на два етажа. Предвижда се обособяването на зали за видове спорт, които към този момент нямат условия за нормално протичане на тренировки и състезания. Прави се разширение и на съществуваща до този момент зала, чиито размери значително ще се увеличат, която ще се ползва като лекоатлетическа зала за тренировки. Районът ще бъде облагороден. Ще се реновира и външната писта, като бъде поставено осветление. Надявам се, че в края на годината заедно с моите съграждани ще се поздравим с нова, модерна и така необходима придобивка за всички ни.

Въпрос: Сред проблемите на града са два културно - исторически паметника, които се нуждаят от ремонти и възстановяване - Гърбавия мост и Изворът на Белоногата. Може ли да се отчете напредък по тези две теми, които са обществено значими?
Отговор: Да. Със сигурност напредък има. Водим непрекъсната кореспонденция и комуникация с ресорните специалисти в Министерството на културата. Що се отнася до "Изворът на Белоногата", направено е заснемане от геодезисти, описани са дървесни видове, извършени са и други дейности. Предстои държавата да ни делегира права за управление на обекта. В капиталовата си програма също сме предвидили финансови средства в размер на 60 000 лева за реновиране и облагородяване на района. Смея да твърдя, че сме на финалната права, що се отнася до изготвяне на необходимата документация. Не спираме да търсим варианти за финансиране на ремонта и на Сводестия мост.

Въпрос: Не можем да подминем въпроса за центъра за бежанци. Проблемите с неговото съществуване като открита институция поутихнаха, но предполагам у вашите съграждани все още тлее недоволство, свързано със съществуването му в сегашния вид?
Отговор: Към момента чуждите граждани в РПЦ Харманли са сравнително малко на брой. Едва ли като харманлийци някога ще се примирим със съществуването на центъра в града. Надявам се, да няма ескалиране на напрежение, надявам се някои събития никога не се повтарят. Ще продължавам да защитавам интересите на моите съграждани, да правя необходимото и да полагам усилия за осигуряване на спокойствието и безопасността на моите съграждани.

Въпрос: Инициирахте изнесени приемни. Каква бе целта им?
Отговор: Според мен един успешен кмет трябва да бъде близо до хората, да ги изслушва, да вникне в проблемите им. Това сигурно звучи като клише, но истината е, че мнението на хората за проблемите в региона са безценна насока за работата ни, а и неин коректив. Знаете ли, тези срещи, освен необходими, за мен са и зареждащи, защото някои от хората идват с проблеми, но други искат само да ме поздравят, да ме зарадват със стрък цвете от собствената им градина.

Въпрос: За какво в развитието на региона не стигат време, сили и най-вече средства?
Отговор: Когато встъпих в длъжност, заварих община Харманли с куп натрупани проблеми и належащи за решаване задачи. Много е трудно да се приоритизират решенията им, при положение, че почти нямаше сфера, която да не очакваше специално внимание, намиране на начини за финансиране, експертен поглед. Амбициите ни за повишаване качеството на живот в общината и подобряване на инфраструктурата като цяло са големи. Що се отнася до средствата - намирането им е предизвикателство. Търсим алтернативни източници на финансиране, използваме всяка възможност за кандидатстване с проекти. Със задоволство мога да кажа, че до голяма степен тези наши усилия дават положителен резултат. Тепърва жителите на общината ще видят промените и привлечените инвестиции.

Въпрос: Днес е празникът на Харманли. Вашите пожелания към жителите на града и общината.
Отговор: На всички мои съграждани бих искала да пожелая най-вече здраве и благоденствие! Надявам се да бъдат активни, да участват в социалния живот на общността. Да предлагат идеите си, да изказват мнения по наболели въпроси. Защото общината - това сме всички ние! И един апел - нека всички ние помним, че Харманли е нашият град, нашият дом и наша отговорност!
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:16 на 10.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация