Гроздобер в Куклен, област Пловдив
Гроздобер в Куклен, област Пловдив
По стари традиции гроздоберът започва около Кръстовден- 14 септември. Времето за прибиране на реколтата се определя от зрялостта на гроздето, като се измерват нивата на захар, киселина и танин. Гроздоберът в България най-често се извършва на ръка, като в древността се е извършвал предимно от жени, тъй като се смятало, че женската ръка е по-нежна и ще запази свежестта и целостта на плода. Плодът, от своя страна, трябвало да бъде добре узрял, за да се откъсне, защото ако се откъсне незрял, годината щяла да бъде кисела. Традиционно при гроздобера в България се използвали специални дървени корита, в които се изсипвала събраната реколта, наречени шарапан.
На снимката: Куклен (12 септември 1986) Хората от звеното на Латин Метов от бригадата в село Куклен (от 2001 г. - град), които се трудят в своите лозови масиви, за да изпълнят поетото обещание - да предадат 600 тона грозде. Пресфото-БТА, снимка: Валери Тодоров/архив
Абонирайте се
Влезте във Вашата БТА
На снимката: Куклен (12 септември 1986) Хората от звеното на Латин Метов от бригадата в село Куклен (от 2001 г. - град), които се трудят в своите лозови масиви, за да изпълнят поетото обещание - да предадат 600 тона грозде. Пресфото-БТА, снимка: Валери Тодоров/архив
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимка
Моля потвърдете изтеглянето на снимката/ите