Една седмица преди изборите за Европейски парламент

site.btaДжоржа Мелони има стратегическата роля на международно ниво и може да послужи за ориентир за изграждане на ново поколение жени лидери, казва в интервю за БТА евродепутатката от "Италиански братя" Киара Джема

Джоржа Мелони има стратегическата роля на международно ниво и може да послужи за ориентир за изграждане на ново поколение жени лидери, казва в интервю за БТА евродепутатката от "Италиански братя" Киара Джема
Джоржа Мелони има стратегическата роля на международно ниво и може да послужи за ориентир за изграждане на ново поколение жени лидери, казва в интервю за БТА евродепутатката от "Италиански братя" Киара Джема
Италианската евродепутатка в деветия ЕП от партия "Италиански братя" Киара Джема. Източник на снимката: Рафаела Вилионе, говорител на делегацията на "Италиански братя" в деветия ЕП

Правителството на Джорджа Мелони оказа значително влияние върху позицията на Италия в ЕС, характеризиращо се с решителен подход по няколко ключови въпроса. Това казва в писмено интервю за БТА евродепутатката от управляващата партия „Италиански братя“ Киара Джема, която се бори за преизбиране в десетия Европейски парламент. В интервюто тя анализира как и защо Италия се е позиционирала като основен играч в дискусиите за бъдещите политически и икономически посоки на ЕС и подчертава, че правителството на Мелони със сигурност е превърнало Италия в основен играч в ЕС, оказвайки влияние върху дебата по различни критично важни въпроси за бъдещето на континента. Киара Джема изразява също така увереност, че Италия може да има още по-голямо влияние в следващия европейски законодателен орган, като се придържа по пътя на тези резултати, които е постигнала благодарение на стратегическата роля на Джорджа Мелони на международно ниво. 

В интервюто Киара Джема анализира кои са постиженията на деветия ЕП и какво е повлияло върху напредъка на дебатите в досегашния европарламент. Тя разказва върху кои теми се фокусира предизборната кампания за евровота в Италия и споделя също така какво я е мотивирало да се кандидатира за нов мандат на евродепутат.

Европарламентаристката от „Италиански братя“  коментира и ролята на жените в европейската политика и казва, че пътят към женското лидерство в Европа все още предстои да бъде извървян предвид факта, че сега присъствието на жени на висши постове в европейската политика все още не е толкова разпространено, колкото би могло да бъде. За италианския премиер Мелони Киара Джема казва, че освен, че тя има стратегическата роля на международно ниво, тя може да може да послужи за ориентир за изграждане на ново поколение жени лидери.

КиараДжема е родена през 1968 г. в град Бриндизи в южната италианска област Пулия, става ясно от справка за нея в сайта на деветия ЕП. Тя е била член парламентарната комисия по заетост и социални дела и по култура и образование. Освен това е била част от делегацията в съвместната парламентарна комисия между ЕС и Мексико и е била и в състава на делегацията на деветия ЕП в Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея. В биографична справка в личния сайт на Киара Джема се уточнява, че в деветия европарламент тя е била избрана от Южния италиански избирателен окръг. По професия Киара Джема е университетски преподавател в университета „Алдо Моро“ в Бари. Работата й е фокусирана върху педагогиката, обучението и върху приобщаването на хората с увреждания. От биографичната справка в сайта на Киара Джема става ясно, че в деветия ЕП тя е била и част от специалната комисия за борба срещу рака и че е била член и на парламентарната интергрупа по въпросите на хората с увреждания и член на Европейския форум на хората с увреждания. В биографичната справка в сайта на Киара Джема евродепутатката казва, че водещите въпроси, по които работи, са социалното приобщаване и борбата срещу изтичането на мозъци както от един район на Италия към друг, така и от Италия към Европа и към други части на света. 

Сега Киара Джема сега е включена в листата на „Италиански братя“ за евровота отново от Южния избирателен окръг.

Следва пълния текст на интервюто с Киара Джема.

Въпрос: Кой е най-големият резултат на деветия Европейски парламент и кое е най-важното нещо, което деветият ЕП не успя да направи? 

Отговор: За съжаление напредъкът на работата по досиетата на този законодателен орган много често беше повлиян от политическия компонент на Зелените и социалистите, които в твърде много случаи изместваха оста на разума към крайни позиции, ако не дори и към отклонение към евролудости, които, за съжаление вече сме свикнали да чуваме по новините. Поради тази причина сме сигурни, че с предстоящите избори и следователно с едно ново мнозинство, в което „Италиански братя“ и групата на „Европейските консерватори и реформисти“ най-накрая ще имат роля на движеща сила, която заслужават, много неща ще се променят към по-добро. Въпреки това от наша страна все пак успяхме да донесем у дома важни резултати, като например нови и по-ясни правила за прехвърляне на наказателните производства по трансграничните наказателни дела, за да се ускорят разследванията, особено в сериозни случаи на организирана престъпност - които все по-често са транснационални - като същевременно се подобри ефективността на правораздаването. Също така успяхме например да не подложим на гласуване за момента една много противоречива позиция на парламента относно преразглеждането на Директивата за енергийно данъчно облагане (ETD), която установява минимални нива на данъчно облагане за използването на енергийни продукти в ЕС. Преразгледаната директива трябваше да приведе текста в съответствие с целите на ЕС в областта на изменението на климата, призовавайки между другото за нови данъци върху керосина за полети в рамките на ЕС. По време на дългите преговори социалистите и Зелените отказаха да направят компромис относно преходния период за авиационния и морския сектор, както и относно ролята и бъдещето на ядрената енергия, въпреки че парламентът вече изрази подкрепата си за ядрената енергия в предходни гласувания.

Въпрос: Кои са основните теми на предизборната кампания в Италия за европейските избори, за които Вие решихте да се кандидатирате отново и какви ще бъдат Вашите приоритети в случай на преизбиране.

Отговор: Предизборната кампания в нашата страна в момента се фокусира много върху проблемите на селското стопанство, един сектор, разтърсен от нарастване на постоянните разходи, свързани с енергийната криза и войната в Украйна: нека не забравяме, че политиките на кохезия заедно с общата селскостопанска политика са двете основни пера в европейския бюджет и са основни за страната ни. Реших да се кандидатирам отново, защото през тези пет години започнах едно политическо пътуване, по време на което застанах на страната на хората, оставени на последно място, и което не мога да си позволя да прекъсна насред пътя. Дейностите, извършени в парламентарните комисии по култура и образование и по заетост и социални въпроси, ме накараха да почувствам голямата отговорност към изборите, които се правят в пленарната зала по много важни въпроси, които засягат живота на много семейства, на много млади хора, но преди всичко на много хора с увреждания: техните очаквания винаги са били моят компас и те ще бъдат такива и в бъдеще. Едно бъдеще, в което, ако бъда преизбрана, ще продължа да бъда на първа линия, за да  създавам по-приобщаващо ежедневие за всички, като продължавам да предлагам възможността за провеждане на стаж в моя офис в Брюксел на момичета и момчета с увреждания. Също така възнамерявам да продължа различните курсове за обучение, задействани през последните години, за да предоставя на гражданите всички възможности, предлагани от европейските фондове, една стратегическа ценност за Италия, която, въпреки че е един от най-големите преки донори на ЕС, често пъти не използва своите ресурси по подходящ начин. По време на моя мандат успях да гарантирам, че студенти, учители, мениджъри и администратори могат да посещават безплатно курсове по европланиране и да се доближат до този свят, подкрепяни от екип от професионалисти, способни да им помогнат да реализират своите професионални и предприемачески способности. И накрая, ще продължа да работя усилено, за да помогна за създаването на Европа, която поставя „човека“ в центъра, която знае как да бъде по-уважителна, по-справедлива и която наистина не изоставя никого! 

Въпрос: Днес Италия основен играч ли е в ЕС? 

Отговор: Правителството на Джорджия Мелони оказа значително влияние върху позицията на Италия в ЕС, характеризиращо се с решителен подход по няколко ключови въпроса. Под егидата на нашия премиер Италия засили гласа си по въпроси като миграцията, енергийната политика и общата сигурност, като се стреми да договори реформи на миграционните политики на ЕС и да насърчава едно по-справедливо и споделено управление между държавите членки. Освен това нашият министър-председателка винаги е подчертавала необходимостта от по-голяма енергийна независимост на Европа, подкрепяйки инвестициите в инфраструктура за алтернативна и възобновяема енергия. Една тема, която „Италиански братя“ взимат присърце, тази за националния суверенитет, беше поставена в центъра на политическия дневен ред на нашето правителство, което отчита ключово важното значение на този въпрос и поддържа с европейските институции един диалог, в който има и критично мислене, но който е и един диалог на сътрудничество. Това позволи на Италия да се позиционира като основен играч в дискусиите за бъдещите политически и икономически посоки на ЕС. В заключение, правителството на Мелони със сигурност превърна Италия в основен играч в ЕС, оказвайки влияние върху дебата по различни критично важни въпроси за бъдещето на континента. Но аз съм сигурна, че то може да играе още по-голяма роля и да има още по-голямо влияние в следващия европейски законодателен орган, като се придържа към пътя на тези резултати, които постигна благодарение на стратегическата роля на Джорджа Мелони на международно ниво. 

Въпрос: Може ли да се каже, че днес е настъпила ерата на жените в европейската политика? Тук визирам факта, че Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола заемат важни постове в Европа, но след европейските избори ситуацията би могла да се промени. Италия за първи път има жена за премиер, но малко други европейски страни днес имат жени за президент (Гърция и  Словения) или за премиер (Дания и балтийските страни). Жените имат ли достатъчна тежест в европейската политика по принцип? 

Отговор: Въпросът за представителството на жените в европейската политика е сложен и многофакторен. В момента някои жени заемат водещи позиции на европейско и национално ниво, като Урсула фон дер Лайен, председателката на ЕК, и Роберта Мецола, председателката на ЕП. Също така в Италия за първи път жена, Джорджа Мелони, е министър-председател. Благодарение на нашия премиер страната ни най-накрая се постави на челна позиция по този въпрос, но пътят към женското лидерство все още предстои да бъде извървян. Анализирайки цялостната ситуация по-подробно, може да се отбележи, че присъствието на жени на висши постове в европейската политика все още не е толкова разпространено, колкото би могло да бъде. Според последните данни процентът на жените депутати в ЕП надвишава 40%, което е значителна цифра, но все още е под паритета. Освен това представителството на жените в националните парламенти варира значително в различните държави, като някои държави са достигнали квоти, доближаващи се до 50%, а други остават доста под тях. Преди да можем да говорим за „ера на жените“ в представителството на жените в европейската политика, все още трябва да се направят много стъпки напред. Въпреки това съм убедена, че благодарение на изключителния пример на италианското правителство, талантите на жените ще могат да намерят все повече място в Италия и Европа и че с разрастването на групата на консерваторите и реформистите в ЕП след предстоящите избори ще се увеличат възможностите за изграждане на ново поколение жени лидери с нашия премиер Джорджа Мелони като ориентир.
 

-------------
БТА уважава принципа на плурализъм на мненията. Искане беше отправено със съдействието на бюрата на ЕП в Италия  до делегациите в ЕП на 5 италиански партии - "Италиански братя“, Демократическата партия, "Движение 5 звезди“, "Форца Италия“ и "Лига“ за писмено интервю с техни европейски депутати, които се борят за преизбиране на европейските избори през юни. До този момент "Движение 5 звезди“  и „Италиански братя“ реагираха на искането за писмено интервю. От „Лига“ отказаха заради интензивната предизборна кампания. Все още се чака отговор от Демократическата партия и от „Форца Италия“.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:23 на 01.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация