Представяне в Букурещ на броя на ЛИК за 155 години БАН

site.btaДоц. Каталина Пую от Букурещкия университет: Уча студентите, че Румъния е част от българската история, също както България - от румънската

В лекциите по възрожденска литература уча своите студенти, че Румъния е част от българската история, също както България е част от румънската история, отбеляза доц. Каталина Пую, преподавател в секция „Българска филология“ на Департамента по руска и славянска филология в Букурещкия университет, по време на представянето в Букурещ на новия брой на списание ЛИК, посветен на 155-ата годишнина на Българската академия на науките (БАН) и отбелязването на две години от откриването на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в румънската столица.

Доц. Пую сподели, че е благодарна за възможността да вземе участие в събитието посветено на представянето на броя на списание ЛИК, посветен на 155-ата годишнина от създаването на БАН, защото изпитва не само професионална, но и много емоционална връзка с печатното издание.

„През 90-те години, когато самата аз бях студентка, нашата катедра получаваше списание ЛИК чрез абонамент. Броевете на списанието винаги бяха на разположение в университетската библиотека и ние четяхме почти непрекъснато текстове от там“, разказа Каталина Пую.

Тя посочи още, че както в миналото, така и днес – литературните, исторически и изкуствоведски текстове, публикувани в списание ЛИК, служат за база за опознаване и изучаване на български език от румънските студенти.

/ХТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:11 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация