site.btaПланина Руй ще събере български и сръбски любители на природата този уикенд

Планина Руй ще събере български и сръбски любители на природата този уикенд
Планина Руй ще събере български и сръбски любители на природата този уикенд
Снимка: ПК „Руй 1706“

Планинари от Сърбия и България ще се съберат този уикенд за 15-и път на традиционното „Изкачване на Руй“ – граничната планина (1706 м.) в община Бабушница.

Както посочва мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР, това традиционно изкачване е започнало през 2010 г., като в събота - на 22 юни, предстои планинарите да извървят пътека с дължина 21 километра, чиято денивелация е 926 метра.

Всички желаещи да се включат се събират в събота, 08:30 ч. в село Ракита, а изкачването по предварително уточнения маршрут ще започне в 09:15 часа.

„За планинарите от Сърбия пътеката започва от село Ракита (760 м.н.в.), където ще бъде тържественото откриване на похода. От Ракита започва изкачване до малко по-стръмния връх Ракитски камък или Ветрен (1456 м.н.в.) на сръбско-българската граница. По-нататък към връх Руй се върви по някогашния граничарски път. Планинарите от Сърбия и България едновременно изкачват върха на планината, всеки от своята страна, и се събират на дружеска среща на върха Руй“ – споделят организаторите.

Слизането от Руй и връщането в село Ракита става през село Вучи дел (1200 м.н.в.), от старата гранична застава по спускащото се към Ракита било.

Планина Руй се простира по сръбско-българската граница, между село Ракита в Сърбия и село Ездимирци в България. Най-високата точка на планината е едноименен връх, който е на 1706 м.н.в., като планината е предимно гориста, а най-високите части са голи пасища с места, на които се откриват панорамни гледки. В този район се намира и най-тесният каньон в Сърбия – проломът на Звонаска река, близо до Звонска баня, който е широк  метър, метър и половина, и световноизвестното Трънско ждрело – където минава река Ерма.

/ЙК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:35 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация