site.btaБългари от няколко етнически общности в Румъния представиха свои рецепти на гастрономическо събитие в Крайова

Българи от няколко етнически общности в Румъния представиха свои рецепти на гастрономическо събитие в Крайова
Българи от няколко етнически общности в Румъния представиха свои рецепти на гастрономическо събитие в Крайова
Снимка: Петру Гергулов

Българи от няколко етнически общности в Румъния (Извоареле, Бълени Сърби, Бранещ и Чопля) участваха в събитието „Крайова – източноевропейска гастрономическа столица“, инициирано от Гимназията по хранителна промишленост съвместно с Община Крайова. 

На своя щанд те изложиха характерни ястия като пълнен шаран, увит в тесто (Рибник – Ribnic), ястие със сливи и със зеленчуци (Gozba sas slivi- Slivnic), попара (Popara), сиренова каша (Siriniava Casha), лютеница (liutica), съобщи за БТА Бианка Василе, една от основателките на асоциацията на българското малцинство в Извоаереле “Български извори”.

На гостите бяха сервирани и цуйка (ракия), и вино, произведени в общината. Освен готвена храна българските участници популяризираха и продукти като баница със сирене и сладко от люти чушки от Бълени Сърби, мармалад от диня от Брънещ. Те раздаваха информационни материали за рецепти на католическите българи от Букурещ (Чопля) и предлагаха на посетителите да опитат подправки като черен пипер и сминдух .

“Много се радвам, че заедно успяхме в тази обща акция. Нашето кулинарно разнообразие е красиво и трябва да бъде популяризирано”, каза за БТА Бианка Василе. Тя информира, че в момента работи по създаването на готварска книга - рецептурник на българската общност в Извоареле. 

“Представянето на рецепти, запазени и наследени от нашите баби и дядовци, привлече вниманието, представлявайки уникална смесица от автентични български и гастрономически влияния от Мунтения и Олтения. Нашите ястия бяха оценени още повече, тъй като в България, в повечето райони, вече не се готвят, и нашите дами бяха поздравени, че са ги запазили в общността. Те са прости, но много вкусни и ние ги разгласяваме, за да не се изгубят. Нашите прабаби са били най-ценните готварски книги, нашите баби също са ги предавали от уста на уста. Сега искаме и те да останат записани”, сподели Бианка Василе.

Както БТА информира, България участва в събитието заедно с Азербайджан, Хърватия, Грузия, Северна Македония, Полша, Молдова, Сърбия, Турция и Унгария. В рамките на проекта 11 ресторанта в града предлагаха на местните жители и туристи специфични ястия и напитки от 11 източноевропейски страни. Българско кебапче, Загребски шницел, яйца по турски, торта Добош, плескавица, скариди саганаки бяха само част от деликатесите в менюто.

През последните няколко години Крайова набира все по-голяма популярност сред туристите и със своя коледен базар, който за втора поредна година спечели второ място в класацията за най-красиви коледни базари, организирана ежегодно от European Best Destinations, туристически сайт – официален партньор на Европейската комисия. Той е посещаван от все повече българи. В Крайова следват и български студенти. 

/ИКВ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:46 на 04.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация