site.btaБългарското кебапче е една от звездите на събитието “Крайова - източноевропейска гастрономическа столица”
Българското кебапче е една от звездите на събитието “Крайова - източноевропейска гастрономическа столица”, което се провежда в румънския град в два поредни дни.
“Ако искате да откриете традиционно ястие, което да зарадва вкусовите ви рецептори, опитайте кебапче! Този български деликатес се приготвя от смес от кайма от свинско и говеждо месо, овкусена с подправки като кимион и черен пипер. Тайната на вкуса се крие в приготвянето му на скара, което му придава онази хрупкава коричка и неповторим вкус”, пише на официалната Фейсбук страница на събитието.
Организаторите отбелязват още, че обикновено българското кебапчето е придружено от пържени картофки и шопска салата, но за събитието се поднася в модерна интерпретация - с тортила, печен домат, хумус, пържени картофки и сос чимичури.
Страната ни участва заедно с Азербайджан, Хърватия, Грузия, Северна Македония, Полша, Молдова, Сърбия, Турция и Унгария.
Проектът е иницииран от Гимназията по хранителна промишленост съвместно с Община Крайова, а целта му е да допринесе за развитието на града като туристическа марка.
В рамките на проекта 11 ресторанта в града предлагат на местните жители и туристи специфични ястия и напитки от 11 източноевропейски страни. Загребски шницел, яйца по турски, торта Добош, плескавица, скариди саганаки са само част от деликатесите в менюто.
През последните няколко години Крайова набира все по-голяма популярност сред туристите и със своя Коледен базар, който за втора поредна година спечели второ място в класацията за най-красиви коледни базари, организирана ежегодно от European Best Destinations, туристически сайт – официален партньор на Европейската комисия. Той е посещаван от все повече българи. В Крайова следват и български студенти.
/ПК/
news.modal.header
news.modal.text