site.btaБългарска музикантка държи кафене в трети район на Виена
Българката Румяна Стефанова държи кафене в престижния трети район на Виена. Повечето ни сънародници в австрийската столица я свързват с кафенето „Short Break“ в престижния трети район, но хората от приятелския ѝ кръг знаят, че тя е с душата и ръцете на музикант, пише здравният сайт на българите в Австрия Sanus et salvus.
Румяна има музикално образование. Завършила е обой и пиано в Пловдив. Родителите ѝ също са музиканти.
Баща ѝ Евстати Стефанов е познато име в музикалните среди на Австрия. Той работи и в Германия, и в Холандия. След като 12 г. свири в Паркхотела във Фелден ам Вьортерзее, заедно със свой колега - българина Димитър Димитров, правят дуо, свирят в бара Bellini в австрийската столица.
Неговият баща – Павел Стефанов, също е бил музикант - диригент на Бургаската филхармония и композитор. Павел Стефанов учи в консерваторията в Прага композиция при Хорник и В. Новак. Той е автор на солови и хорови светски и църковни песни; няколко произведения за симфоничен оркестър; маршове и обработки за духов оркестър; струнен квартет и др.
През 1990 г. Румяна Стефанова, заедно с майка си и сестра си, се озовава в Клагенфурт. Четиринадесет години от живота ѝ минават там.
Една от причините Румяна да отиде в Австрия е здравето на нейната дъщеричка Камелия. След аварията в Чернобил тя получава някои усложнения, които се преодоляват бързо в алпийската страна.
Във Фелден през 1990 г. Румяна отначало изпитва известни трудности с немския език. Първата си работа започва като на шега – подготвя една шведска маса във Villa Bulfon във Фелден. В Казиното има и пиано.
Тя започва да навлиза и в ресторантьорския бранш. Работи и за известната верига Pucher. Следват различни предложения за работа и Румяна започва да трупа опит.
След време, заедно с приятелката си Пенка, собственоръчно, подкрепени и от роднини и български приятели, основават свое заведение в Клагенфурт. То работи като нощно заведение от 14 часа до 2 призори с музика на живо. Наричат го Амадеус.
Българите от целия регион, включително потомци на български градинари, които продават на градския пазар, са сред най-честите им посетители. Съботно-неделните сбирки се помнят и до днес с предлаганата шкембе чорба, агнешко и други български гозби.
Работата ѝ там продължава в рамките на 4 години, но заради второто си бебе решава да преотстъпи заведението на австрийски приятели, също от Клагенфурт. Заведението просъществува още около 10 години, но с леко променен концепция.
Румяна, заедно със своето семейство, се премества във Виена. След известен период на запознанства и адаптация, тя отваря кафенето си „Short Break“ в престижния трети район.
Корона пандемията го затваря за една година. Румяна държи кафенето от 2008 г., т.е вече 15 години.
„Short Break“ се посещава както от много българи, така и от австрийци. Четирите сервитьорки от 5-те души персонал, са българи.
Румяна споделя, че в момента се чувства много щастлива. В кухнята се предлагат сладкиши, направени собственоръчно от нея. Те свършват за ден – два, като това ѝ носи допълнително удовлетворение.
/ЙК/
news.modal.header
news.modal.text