site.btaСветовните срещи на българските медии, организирани от Българската телеграфна агенция

Световните срещи на българските медии, организирани от Българската телеграфна агенция
Световните срещи на българските медии, организирани от Българската телеграфна агенция
Световни срещи на българските медии

Световните срещи на българските медии са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Освен събитие за гилдията, медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява възможност за общуване на медиите на българите извън България - като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции.

Първата Световна среща на българските медии е организирана в София от 23 до 25 май 2005 г. по инициатива на Българската телеграфна агенция. Тя е в годината, когато отбелязваме 1150 години от създаването на кирилицата. Затова и мотото на срещата е "1150 години азбука".

Целта на срещата е България да научи повече за българските медии в чужбина и за реалните проблеми на българските общности там. Темата на срещата е: "Българските медии и европейските отговорности на България". Във форума участват 58 български медии от 24 страни,  представени от 70 журналисти от чужбина и 200 от България. 

На срещата е взето решение да се учреди Асоциация на българските медии по света. 

Втората Световна среща на българските медии е от 20 до 22 май 2006 г. в Чикаго, САЩ, и се организира в партньорство с българската медийна общност в САЩ. Темата на срещата е: "Националната идентичност и ролята на медиите за образа на България по света". Чикаго е избран за  домакин на срещата, тъй като това е градът извън България, където към този момент живее най-голямата българска общност в света - около 100 000 души.  Към този момент в Чикаго излизат пет български вестника - "България сега", "Старт", "България", "Златорог", "България 21 век", има сателитен канал, два сайта и местна телевизия на български език. В града има български училища, две български църкви - "Света София" и "Свети Иван Рилски", много български заведения и магазини. Във форума участват 30 български медии от 14 страни, сред които медии от Австралия, Канада, Гърция, Швейцария, Ватикана, Испания, Молдова, Сърбия и Черна гора, Франция, Русия, Ирландия. България е представена от над 20 медии.

На втората Световна среща на българските медии официално е оповестено началото на дейността на Асоциацията на българските медии по света, учредена на първата Световна среща на българските медии. 

Третата Световна среща на българските медии е в Рим, Италия, от 19 до 23 май 2007 г. в партньорство с италианската агенция АНСА. Темата е: "Кирилицата в Европа и европейската мисия на българските медии. Поглед от Рим". В срещата участват представители на 80 български медии - 50 от света и 30 от България. Темите на дискусиите на срещата са свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа след присъединяването на България към ЕС. На 23 май 2007 г. делегатите на срещата участват в официалната аудиенция на папа Бенедикт Шестнайсети на пл. „Свети Петър”. В речта си папата поздравява участниците във форума с думите: „Скъпи приятели, нека дейността, която развивате в социалните комуникации, допринесе вашето богато културно и духовно наследство да бъде по-добре познато и повече ценено в Европа".

Четвъртата Световна среща на българските медии е от 18 до 22 май 2008 г. в Мадрид, Испания. Темата на срещата е: „Медиите - задължителният трети в междукултурния диалог" със специален акцент върху национално значима кауза - представянето на българската култура, език и история по света. В срещата участват представители на 30 български медии по света, сред които и такива, които досега не са участвали в предходните три издания на форума, и на 15 медии от България. 

Петата Световна среща на българските медии е от 17 до 21 май 2009 г. в София, Поморие и Варна. Темата на срещата е: „Накъде в реалното, виртуалното и информационното пространство: туризмът, високите технологии и медиите - българските аргументи срещу кризата". Във форума участват повече от 200 журналисти на над 30 български медии от 25 страни, сред които издания с влияние в диаспорите ни в чужбина, като тези в САЩ, Австралия, Канада, Италия, Испания, Франция, Англия, Швейцария, Нидерландия, Румъния, Гърция, Кипър, Израел и др.

Шестата Световна среща на българските медии на тема: "Новите Изток и Запад" е от 17 до 20 май 2010 г. във Виена, Австрия, като дискусиите са фокусирани върху еволюцията на концепцията за Изтока и Запада, както и относно новата формулировка на връзките между тях - в икономически, обществен, медиен и културен план. Официалното откриване на форума е на 17 май 2010 г. Съпътстващата програма на шестата Световна среща на българските медии включва две изложби в залите на Българския културен институт "Дом Витгенщайн”. 

Седмата Световна среща на българските медии е в Хага и Хилверсум, Нидерландия, от 25 до 29 май 2011 г. Темата на срещата е: "Медии и пари". Акцентите на срещата  са поставени върху икономиката на медиите, финансирането им в България и в чужбина, държавата като медиен собственик, монополите, конкуренцията, рекламата в медиите, авторското право и свободата на словото. Срещата събира представители на български печатни и на електронни издания, на радио- и телевизионни канали в над 20 държави, сред които САЩ, Канада, Великобритания, Испания, Гърция, Израел, Унгария, Чехия, Нидерландия, Сърбия, Румъния, Украйна, Молдова. За първи път във форума участват представители на български медии от Швеция, Китай и република Южна Африка. 

Работната част на срещата се провежда в град Хилверсум, наричан европейска столица на медиите, където се намира и единственият в света Музей на медиите. 

Осмата Световна среща на българските медии е в Букурещ, Румъния, от 16 до 20 май 2012 г. Темата на срещата е: "Медиите - между глобалното и регионалното". Основни акценти на форума са промените в медийната среда в България и по света през 2011 г., начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с различните измерения на кризата, регионалните функции и глобалните предизвикателства пред медиите и др. Участват повече от 150 журналисти, както и издатели, главни редактори и директори на най-влиятелните национални печатни и електронни медии. 

Специално внимание по време на форума е обърнато на една от най-старите общности на българи по света - българите, живеещи в областта Банат, където по данни от последното официално преброяване в Румъния те наброяват около 10 000 души. Представени са непоказвани до този момент вестници, списания, карикатури, снимки, писма от личните архиви на Любен Каравелов, Христо Ботев, Георги Раковски и др.

Деветата Световна среща на българските медии е от 13 до 18 октомври 2013 г. в София, Пловдив и Велико Търново. Темата на срещата е: „Медиите и националните каузи”. Специални гости на форума са генерални и регионални директори на информационни агенции от Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Сирия, Азербайджан, Палестина, Македония, Румъния, Словения, Словакия и други. Във форума участват над 370 души от 45 български медии от 20 държави и 18 чуждестранни журналисти. В Градската художествена галерия в Пловдив е представена и фотографската изложба на БТА „"Незаличимо”, показваща непубликувани досега кадри от архива на БТА. В нея са включени 40 пана, проследяващи историята на България през три века - 19-и, 20-и и 21-ви век, както и 115-годишния творчески път на БТА. 

В края на срещата изпълнителният директор на Националния дарителски фонд "13 века България" проф. Греди Асса връчва на Светла Кьосева от сп. "Хемус" в Унгария първата награда принос в разпространението на българската култура на българоезична медия в чужбина „13 века България”. 

Десетата Световна среща на българските медии е от 19 до 23 октомври 2014 г. в София, Босилеград и Цариброд /Сърбия/. Темата на срещата е: „Родолюбие в глобалния свят". В срещата участват над 40 представители на български вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от 20 държави, както и журналисти от най-влиятелните национални медии. 

Националният дарителски фонд "13 века България" връчва за втори път наградата за принос в разпространението на българската култура на българоезична медия в чужбина „13 века България” на Мария Захариева от сп. "Българи" в Чехия. 

Единадесетата Световна среща на българските медии е от 4 до 8 ноември 2015 г. в Атина, Гърция. Темата на срещата е: „Медиите и културните различия. Диалог между съседи”. В срещата участват над 150 журналисти от България и света, от които 35 са от вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от над 20 държави. Форумът официално е открит на 5 ноември 2015 г. в Националния университет на Атина.

Дора Костова, която 26 години издава вестник "Роден край" в Украйна, получава годишната награда на Националния дарителски фонд "13 века България" за принос в разпространението на българската култура на българоезична медия в чужбина за 2015 г. 

Дванадесетата Световна среща на българските медии е от 17 до 21 май 2016 г. в Прага, Чехия. Темата на срещата е: "Медиите и гражданските каузи". В срещата участват представители на български вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от 20 държави, както и журналисти от национални медии. Срещата официално е открита на 18 май 2016 г. в Прага. 

Видеоприветствие към гостите и участниците във форума отправя генералният директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) Ирина Бокова. Представена е изложбата "Българските чехи" - съвместен проект на Българската телеграфна агенция и Държавна агенция "Архиви". В експозицията са включени 27 табла, всяко от които показва - чрез снимки и документи - портрети на някои от най-известните "български чехи", сред които историкът Константин Иречек, основателят на първото Рисувателно училище - бъдещата Художествена академия - Иван Мърквичка, композиторът Иван Цибулка, пивоварят Франц Милде, археолозите братя Шкорпил в България и др. Изложбата е жест на благодарност към чешката държава и народ, които оказват изключително съдействие във възстановяването и укрепването на България след освобождението от османско иго през 1878 г. 

Наградата „За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина“ на НДФ „13 века България” взима на Даниела Горчева, издател на сп. "Диалог" в Нидерландия. 

Тринадесетата Световна среща на българските медии е от 4 до 8 октомври 2017 г. в Кишинев, Молдова. Темата на срещата е: "Политики на близостта". В срещата участват представители на над 30 водещи български медии от 15 държави - България, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Испания, Ватикана, Нидерландия, Унгария, Чехия, Гърция, Кипър, Израел, САЩ и Канада. Форумът официално е открит на 5 октомври 2017г. 

След откриването е представена изложбата "Родени свободни", на печатни издания и фотографии от българското Възраждане, подготвена от БТА и Държавна агенция „Архиви”. В експозицията от 29 табла са включени 38 български медии, съществували в периода 1865-1876 година в Румъния. 

На закриването на форума е връчена годишната награда на Националния дарителски фонд "13 века България" за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина "13 века България" на Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и  поддържа радио програма "Български хоризонти" в Канада. Отличието му е връчено от изпълнителния директор на Националния дарителски фонд "13 века България" Митко Тодоров. 

Четиринадесетата Световна среща на българските медии е от 24 до 27 октомври 2018 г. в Скопие, Република Северна Македония. Темата на срещата е: "Медии и памет". Във форума участват журналисти от над 50 български медии от над 25 държави, като за първи път участват представители от Аржентина. Срещата официално е открита на 25 октомври 2018 г. 

На 26 октомври 2018 г. изпълнителният директор на Националния дарителски фонд "13 века България" Митко Тодоров връчва годишната награда на фонда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина на Димитър Ганчев от Българската програма на Радио „Ватикана”. 

Петнадесетата Световна среща на българските медии е от 22 до 25 ноември 2019 г. в Тирана, Албания. Темата на срещата е: "Медии и национални приоритети". Основни  партньори на форума са Албанската телеграфна агенция и Албанската национална телевизия. В срещата участват представители на повече от 50 български медии от България и от чужбина.

На 24 ноември 2019 г. "БГ Войс" – Чикаго,САЩ,  получава годишната награда на Националния дарителски фонд "13 века България"  за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина.

През 2020 г. не се организира Световна среща на българските медии заради пандемията от Ковид19.

Шестнадесета Световна среща на българските медии е от 16 до 19 октомври 2021 г. в Рилския манастир и Кюстендил. Темата на срещата е: „Медии и истина“. В нея участват 30 журналисти от България и български медии в чужбина. 

Срещата е открита официално на 17 октомври 2021 г. в Иконната зала на Рилския манастир, където е и първият работен панел на тема: "Вярата в медиите".  Генералният директор на БТА Кирил Вълчев предлага да бъде създадено дружество на българските медии в чужбина. 

На 18 октомври 2021 г. в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил списанието "Роден глас" на българската общност в Чехия получава Наградата на Националния дарителски фонд  (НДФ) "13 века България" за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина  за  2021 година. Отличието е  връчено от председателя на НДФ "13 века България" Слава Иванова на главния редактор на списанието -  Камелия Илиева. 

В галерията е открита официално и изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите", подготвена от Държавния културен институт към Министерството на външните работи. След откриването е прожектиран филмът на БТА "Спомен за Максим Минчев“, посветен на генерален директор на БТА Максим Минчев, починал през 2020 г. Същия ден в галерията е открита и изложбата "Босилеград в цветове", представена от главния редактор на "Глас прес" в Босилеград Александър Димитров  и  от председателя на студентското читалище "Св. Климент Охридски" Румен Баросов.

В рамките не та среща е подписан и договор за сътрудничество между БТА и Община Кюстендил за съвместно отразяване на 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора. 

Тридесетгодишният юбилей на списание "Хемус", Будапеща, е отбелязан със събитие в института "Лист - унгарски културен институт" в София на 19 октомври 2021 г. като част от проявите на форума.

Седемнадесетата Световна среща на българските медии е от 1 до 3 ноември 2022 г. в Йерусалим и Тел Авив, Израел. Темата на срещата е: "Медии и спасение" и в нея участват представители на повече от 20 български медии от 13 държави.  
Срещата започва с молитва на Божи гроб в Деня на народните будители - 1 ноември. За първи път на Голгота е отслужен молебен на български език от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и протойерей Константин Цанков, в съслужение с духовници от Йерусалимската патриаршия, братя на манастира, който се намира на Божи гроб.

На 2 ноември 2022 г. участниците в срещата посещават Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“, създаден, за да се отдаде почит на близо шестте милиона евреи, убити по време на Втората световна война (1939-1945). Участниците във форума посещават и Американския еврейски комитет в Израел, където имат среща с неговия директор Авитал Лейбович. 

Във фокуса на третия ден на форума, който се провежда в Тел Авив, е спасяването на българските евреи. В дискусията на тема "Медиите и спасението на българските евреи" участват проф. Михаел Бар-Зоар, Ели Анави - председател на регионалната организация на евреите “Шалом” в София и заместник-председател на Организацията на евреите в България "Шалом“, Виктор Меламед - директор на българския офис на Американския еврейски комитет, доц. Иво Инджов от Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий", автор на изследването "Контролираният печат в България и "еврейският въпрос" (1940-1944)". Сред участниците в панела е и доайенът на българските евреи в Израел Хари Зеслер, удостоен през 2021 г. с орден "Стара планина" първа степен, за изключителните му заслуги за популяризирането и утвърждаването на положителния образ на България в Израел и по света, за развитието на двустранните отношения между България и Израел, и във връзка с деветдесетата му годишнина.

Вестниците „Обозрение плюс“ и „Роден край“ от Украйна са носителите на Наградата на Националния дарителски фонд "13 века България" за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина за 2022 година. За първи път в историята на наградата, на 17-ата Световна среща на българските медии лауреатите са двама, като всеки от тях получава парична награда на стойност 1000 лв. Решението за разделянето на отличието е заради инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. и несгодите на българските сънародници, породени от войната там. 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:37 на 28.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация