site.btaИзраелската армия обяви, че шестима журналисти на „Ал Джазира“ са членове на „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“, съобщи в. „Джерузалем пост“

Израелската армия обяви, че шестима журналисти на „Ал Джазира“ са членове на „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“, съобщи в. „Джерузалем пост“
Израелската армия обяви, че шестима журналисти на „Ал Джазира“ са членове на „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“, съобщи в. „Джерузалем пост“
Журналистът от „Ал Джазира“ Уаел Дахдух държи ръката на сина си Хамза, който е работил за същата телевизия преди да бъде убит при израелски удар по Рафах, ивицата Газа, 7 януари 2024 г. Снимка: АП/ Hatem Ali

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха днес, че шестима действащи журналисти на телевизия „Ал Джазира“ са членове на „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“ (ПИД), информира в. „Джерузалем пост“.

ЦАХАЛ казват, че въз основа на разузнавателни данни, събрани в ивицата Газа по време на военните операции, те са разкрили, че журналистите Анас аш Шариф, Ала Салама, Хосам Шбат, Ашраф ал Сарадж, Исмаил Абу Амр и Талал ал Аруки са свързани с военните крила на „Хамас“ и ПИД.

Исмаил Абу Амр беше ранен преди няколко месеца в Газа при атака на израелската армия. По онова време „Ал Джазира“ отрече той да е бил член на „Хамас“. Открити от ЦАХАЛ документи обаче сочат точно обратното.

Някои от документите включват щатни разписания, курсове за обучение на терористи, телефонни указатели и документи за заплатите на терористите.

ЦАХАЛ заяви, че това „недвусмислено доказва, че те функционират като военни терористични агенти на терористичните организации в ивицата Газа“.

ЦАХАЛ заяви също, че тези документи доказват, че „Ал Джазира“ ги е наела паралелно с това.

Разкритите журналисти са част от военното крило на „Хамас“, което действа като авангард на пропагандната война на групировката срещу Израел, посочва в. „Джерузалем пост“.

 

 

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:34 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация