Кандидатски листи - водачи - Благоевград

site.btaКои са водачите на листи в 01 МИР Благоевград

Кои са водачите на листи в 01 МИР Благоевград
Кои са водачите на листи в 01 МИР Благоевград
Снимка: кореспондент на БТА в Благоевград Десислава Велкова

Двадесет и шест партии и коалиции регистрираха свои листи в Първи многомандатен избирателен район – Благоевград за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Това сочи справка на официалния сайт на Районна избирателна комисия (РИК) – Благоевград. Общият брой на кандидатите за народни представители от 01 МИР – Благоевград е 221, които ще се борят за 11 мандата. 

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглени в жребия на ЦИК:

2.  Партия „Глас народен“ се явява на парламентарните избори с листа от двама кандидати за народни представители в 01 МИР – Благоевград. Водач на листата е Стефан Цончев, роден на 11 ноември 1984 г., работи като оптик – оптометрист, сочи справка в отдел „Справочна“ на БТА.

4. Дванадесет са кандидатите за народни представители в листата на партия „Величие“ в Благоевград. Водач е проф. Юлиана Матеева. От партията съобщиха за БТА, че проф. Матеева е родена във Варна, завършила е средното си образование в Пета гимназия „Йоан Екзарх“. Висшето си образование завършва в специалност „Право“,в Юридическия факултет на Технически университет във Варна през 2001 г. Има докторска дисертация на тема „Правен режим на непълнолетни правонарушители”, научна специалност "Наказателно право", с образователно-научна степен „Доктор“, присъдена от Висшата атестационна комисия. Юлиана Матеева е професор по наказателно право във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и доцент в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. С повече от двадесетгодишен опит в сферата на висшето образование, включително два мандата на длъжност “Ръководител катедра”. Практикуващ адвокат към Адвокатска колегия – Варна.

5. Партия „Булгари“ се явява на изборите за народни представители с петима кандидати. Водач на листата е Борис Анзов

6. Водач и единствен кандидат за депутат от листата на коалиция „Моя страна България“ в Първи многомандатен избирателен район – Благоевград е Дориян Аврамов

7. Партия „Има такъв народ“ се явява на предстоящите избори за народни представители с листа от 11 кандидати. Водач на листата е Павела Митова, на 33 години, от София, сочи справка на сайта на Народното събрание. По професия тя е експерт международни отношения. Митова е народен представител в 50-ти парламент, където е заместник – председател на Комисията по енергетика и председател на Групата за приятелство България – Италия. Била е народен представител и в 46-ото, и 49-ото Народно събрание. 

8. Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ се явява с пълна листа от 22-ма кандидати за народни представители, сочи справка на сайта на РИК – Благоевград. Водач на листата е Делян Пеевски. Делян Пеевски е роден на 27 юли 1980 г., сочи справка на сайта на Народното събрание. По данни на отдел „Справочна“ на БТА, Пеевски е висшист, юрист от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Бил е в ръководството на борда на „Пристанище Варна" ЕАД, юристконсулт в частна фирма, след което адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия. През май 2005г.е назначен за следовател в Стопанския отдел на Столичната следствена служба. Пет месеца по-късно става заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев, където отговаря за Държавния резерв, сочи информация от отдел "Справочна". Депутат в 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 47-ото, 48-ото, 49-ото  и 50-ото Народно събрание.

9. Партия „Бригада“ се явява на изборите с листа от един кандидат за следващия парламент – Николай Георгиев Николов, сочи справка на сайта на РИК – Благоевград. 

10. Трима са кандидати за народни представители на „Партия на Зелените“ в Благоевград. Водач на листата в Кирил Михов, на 54 години, завършил „Съобщителна и осигурителна техника и системи“ в ВМЕИ – Варна, специалност „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и специалност „Възобновяеми енергийни източници“ в Технически университет – Варна, съобщи за БТА водачът на листата. До края на 2018 г. е работил като адвокат на свободна практика, а от началното на 2019 г. работи в централния офис на Агенцията по вписванията. Има опит и в неправителствения сектор в областта на местното самоуправление и регионално развитие. 

11. Партия „Правото“ се явява на предстоящите парламентарни избори с листа от петима кандидати в област Благоевград. Водач на листата е Методи Методиев. По данни на отдел „Справочна“ на БТА, Методиев е завършил „Право“ в Софийски университет и от 30 години работи като адвокат към Софийска адвокатска колегия. Преди това е бил към системата на МВР. 

12. Четиринадесет са кандидатите за народни представители в листата, регистрирана от партия „Възраждане“ в РИК – Благоевград. Водач на листата е Цвета Рангелова. Цвета Рангелова е на 47 години, с висше юридическо образование, адвокат по професия от над 20 години. Рангелова е областен координатор на партия „Възраждане“ в Благоевград, народен представител в 48-о, 49-о и 50-о Народно събрание. Тя е заместник – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на Комисия по конституционни и правни въпроси на НС. Член е на Адвокатски съвет при Адвокатска колегия – Благоевград. 

13. Коалиция „Алианс за права и свободи“ (АПС) се явява на предстоящите парламентарни избори с 14 кандидати за народни представители. Водач на листата е Ахмед Вранчев. Ахмед Вранчев е роден през 1994 г., казаха за БТА от коалицията. Той е бил един мандат заместник – кмет на Община Гърмен. След местните избори, проведени през 2023 г., е избран за председател на Общинския съвет, която позиция заема до парламентарните избори през юни тази година, на които е избран за народен представител в 50-ото Народно събрание. 

14. Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ регистрира в РИК – Благоевград листа с 11 кандидат – депутати. Водач на листата е Йордан Манасиев. По данни на отдел „Справочна“ на БТА Йордан Манасиев е роден през 1974 г. в Благоевград. През 2000 г. завършва следването си в Софийския университет “Св. Климент Охридски” – София, специалност “Молекулярна биология”, магистратура - “Генетика”. През 2008 г. защитива докторат в Институт по микробиология, БАН, София. 

15. Партия „Български съюз за директна демокрация“ регистрира листа с шестима кандидат – депутати. Водач на листата е Павел Иванов

16. Коалиция „Синя България“ се явява на предстоящите избори за членове на 51-ото Народно събрания с листа с девет кандидати. Водач е Виктория Каракостова – Нешева. По данни на отдел „Справочна“ на БТА Виктория Каракостова-Нешева е родена в Благоевград, но има корени от Кюстендилско. Завършва Медицинска академия в София, специализира вътрешни болести, онкология и здравен мениджмънт. Близо 40 години работи в Кюстендилска област, практиката ѝ на общопрактикуващ лекар и в момента е в Кочериново.

17. Партия „Морал, единство, чест“ (МЕЧ) се явява на парламентарните избори с листа с 10 кандидат – депутати, сочи справка на сайта на РИК – Благоевград. Водач на листата е Кирил Веселински. Веселински е бивш журналист с повече от 13 години стаж в българския ефир. Работил е в „Канал 3“, бил е водещ, автор и продуцент на спортни предавания. През 2015 г. започва работа в bTV като водещ на спортна рубрика и репортер. През 2016 г. стартира авторско предаване „Спортно за спорта“ в BiT, след което работи в БСТВ. През 2021 г. става част от екипа на Радостин Василев в Министерството на младежка и спорта. От октомври 2023 г. е член на Изпълнителния съвет на партия МЕЧ.

18. Коалиция „ГЕРБ – СДС“ се явява с пълна листа от 22 кандидати за народни представители в 01 МИР – Благоевград. Водач на листата е Росен Желязков, роден на 5 април 1968 г. в София. Желязков е завършил специалност „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. В периода 2011 - 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия. Бил е председател на Комисията за регулиране на съобщенията и председател на Държавната агенция „Електронно управление“. През септември 2018 г. до май 2021 г. е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Желязков е бил депутат последователно от 45-ото до 50-ото Народно събрание.

19. Партия „Атака“ регистрира листа с четирима кандидат – депутати. Водач на листата е Деница Сидерова. По данни на отдел „Справочна“ на БТА, Деница Сидерова е родена на 6 декември 1982 г. в Хавана, Куба. Завършва висше образование в Технически университет – София, специалност „Технология и управление на транспорта“ и втора икономическа специалност с Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов. Деница Сидерова е член на централното ръководство на партия „Атака“, съобщиха за БТА от партията. Била е народен представител в 40-о, 41-о и 42-о Народно събрание. Тя е медиатор, вписан в регистъра към Министерство на правосъдието. От 2022 г. е програмен директор на ТВ „Алфа“, съобщиха още от партията. 

20. С листа от двама кандидати за 51-ото Народно събрание се явява „Народна партия истината и само истината“. Водач на листата е Тинка Младенова Попова

21. Политическа партия „Пряка демокрация“ се явява на изборите за народни представители с трима кандидати. Водач на листата е Кирил Ваклинов, роден през 1974 г., с висше юридическо образование, завършил е Югозападен университет „Неофит Рилски“. Работи в частния сектор. Два пъти е бил общински съветник, в момента е трети мандат съветник в Общински съвет – Благоевград, издигнат от партия „Пряка демокрация“. 

22. Седем са кандидатите за депутати, издигнати от коалиция „Свободни избиратели“, сочи справка в сайта на РИК – Благоевград. Водач на листата е Цветан Цветанов. Цветанов е роден в София на 8 април 1965 г. По информация на отдел „Справочна“ на БТА, Цветан Цветанов е завършил Националната спортна академия в София с педагогически и треньорски профил. От 1987 г. работи в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). От 2005 до 2006 г. е заместник-кмет на София по „Координация, контрол, обществен ред и сигурност“. Цветан Цветанов е един от учредителите на партия ГЕРБ и председател на партията от 2006 до 2010 г., а от 2010 до 2019 г. е неин заместник-председател. В периода 2009 – 2013 г. е заместник министър-председател и министър на вътрешните работи. Депутат е в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. През 2019 г. подава оставка като председател на Парламентарната група на партия ГЕРБ и напуска Народното събрание. Инициатор и учредител на партия „Републиканци за България“, избран за неин председател на учредителната конференция на 27 септември 2020 г.

23. Партия „България на труда и разума“ се явява на предстоящите парламентарни избори с един кандидат за народен представител. Това е Милан Косаров, сочи справка на сайта на РИК – Благоевград. 

24 . Коалиция „КОЙ – Компетентност, отговорност, истина“ участва в парламентарните избори с трима кандидати за народни представители в 01 МИР – Благоевград. Водач на листата в Мадлена Пенчева – Кирчева

25. Коалиция „Русофили за България“ участва в изборите с листа с осем кандидат – депутати. Водач на листата е Спас Спасов

26. Листа с 22 кандидати за народни представители регистрира в РИК – Благоевград за предстоящия парламентарен вот коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Водач на листата е Андрей Цеков, роден в град София. Цеков е завършил Първа английска езикова гимназия в София и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд. Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес в големи корпоративни структури. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник-министър на финансите. В кабинета “Денков” от юни 2023 г. до април 2024 г. е министър на регионалното развитие и благоустройството, се посочва на официалния сайт на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

27. Един е кандидатът за народен представител в регистрираната от партия „Български възход“ листа в РИК – Благоевград. Това е Костадин Кърджалийски. По данни на отдел „Справочна“ на БТА, Кърджалийски е роден на 21 ноември 1991 г. в Гоце Делчев. Завършва висше образование в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Финанси, счетоводство и контрол“.

28. Коалиция „БПС – Обединена левица“ се явява на предстоящите парламентарни избори с листа с 22 кандидат – депутати. Водач на листата в Кирил Добрев. Добрев е роден на 18 април 1972 г., завършва висшето си образование в Минно – геоложкия университет, специалност „Хидрогеология и инженерна геология“. Специализира финанси в УНСС, а по-късно и политология. Добрев е трето поколение социалист, съобщиха за БТА от коалицията. От там посочиха още, че Кирил Добрев е бил народен представител в няколко парламента. През 2019 година сам напуска Народното събрание, за да може на негово място да влезе млад представител на БСП от Габрово. През последните четири години се занимава активно с анализаторска и преподавателска дейност в сферата на политиката. 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/ТНП/

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:13 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация