site.btaКои са новите народни представители от 16-и МИР-Пловдив-град

Кои са новите народни представители от 16-и МИР-Пловдив-град
Кои са новите народни представители от 16-и МИР-Пловдив-град
Снимка: Архив, БТА

Със свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК) определи имената на новите народни представители в 16-и Многомандатен избирателен район- Пловдив- град, които ще бъдат в 50-ото Народно събрание (НС).

Пловдив-град има 12 депутатски места. Един народен представител ще бъде от партия "Има такъв народ" (ИТН), двама - от "Възраждане", трима ще са от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), четирима от коалиция ГЕРБ-СДС и по един представител ще имат коалиция "БСП за България" и партия "Величие". 

Подредбата е според номерата в бюлетините, изтеглени в жребия на ЦИК:

Танер Кадир Тюркоглу - "Има такъв народ". Той е роден на 17 декември 1974 г. в Момчилград, сочи информация на отдел "Справочна" в БТА. Бакалавър по международни икономически отношения и магистър по данъчен и митнически контрол, има опит в логистиката, земеделието и международната търговия. Депутат е от 45-ото до 47-ото Народно събрание (2021-2022).
 
Ангел Жеков Георгиев - "Възраждане". Той е на 36 години, родом от Видин. Завършил е „Право“ във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“, става известно от официалния сайт на партията. През 2014 г. става един от учредителите на “Възраждане” и член на Организационния съвет, както и областен координатор на “Възраждане” за областите Пловдив и Смолян. Работи за редица големи компании, в аутсорсинг сферата, комуникационните системи и управлението на човешки ресурси и големи групи от хора. Георгиев е бил народен представител от парламентарната група на “Възраждане” в 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание.
 
Емил Янков Янков - "Възраждане". Той е роден и израснал в град Пловдив. Висшето си образование продължава и завършва в Габровски технически университет, със специалност “Икономика на търговията”. Участва в учредяването на структурата на “Възраждане” в Пловдив през 2019 г. и към настоящия момент е неин председател, става известно от официалния сайт на партията. Професионалното му развитие е свързано с предприемачеството, логистиката и транспорта, като над 12 години работи в големи компании, в сферата на транспортните и логистични услуги, а през последните пет от тях, основава и развива собствено представителство, с офиси, в два от най-големите градове в България. Емил Янков е народен представител в 48-то и 49-то Народно събрание от парламентарната група на “Възраждане".

Манол Костадинов Пейков - "Продължаваме промяната - Демократична България". Той е издател, съсобственик на издателство “Жанет 45”, преводач, създател на звукозаписно студио „Пекарната“ и член на Националния съвет на “Да, България!”. В 45-ия и 46-ия парламент е народен представител, избран от листата на “Демократична България” в Пловдив. Вносител на законопроекти за промени в Конституцията на Република България, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за данък върху ДДС, сочи информация на интернет страницата на ДБ. Манол Пейков е организатор на над 40 турнета с водещи чуждестранни автори. Издадените от него книги са носители на редица награди. Превежда, най-вече поезия, носител е на награда „Пловдив“ за художествен превод, специалната награда на Съюза на преводачите в България, 2015 и награда „Хр. Г. Данов“, 2016. След началото на войната в Украйна Пейков събира за по-малко от година през личния си профил в социалните мрежи дарения на стойност над 1,650 млн. лева за лекарства, дрехи, обувки, турникети, генератори, книги. За по-малко от месец след опустошителното земетресение в Турция и Сирия от февруари 2023 г., той успява да събере 1,3 млн. лева, които превръща в палатки, завивки, дрехи, храни, соларни системи и санитарни материали, и ги изпраща на пострадалите в двете страни.

Йордан Яворов Иванов - "Продължаваме промяната - Демократична България". Той е роден в Пловдив през 1986 г. Завършва Френската езикова гимназия в града, а след това “Право” в Нов български университет. Първите си стъпки в политиката Йордан Иванов прави през 2009 г., когато се присъединява към “Демократи за силна България”, сочи информация на интернет страницата на ДБ. През 2016 г. е избран за  председател на ДСБ в Пловдив и член на Националното ръководство на формацията. На местните избори през есента на 2019 г. е избран за общински съветник в Пловдив от листата на “Демократична България” и за заместник-председател на Общинския съвет. От февруари 2022 г. заема поста зам.-председател на ДСБ. Областен управител на област Пловдив от януари до август 2022 г. В рамките на коалицията “Демократична България” ръководи екипа за политики в ресор “Децентрализация и регионално развитие”.

Стою Теодоров Стоев - "Продължаваме промяната - Демократична България". Той е на 31 години, родом от Пловдив. Стоев е един от юристите на "Продължаваме промяната", който освен автор и съвносител на редица законопроекти. Стоев е част и от екипа, който изготви законодателната програма, послужила като основа на втория мандат, получен от акад. Николай Денков в 48-ото НС. Той беше част от контактната група, която определи законодателните приоритети пред 49-ото НС, показва информация от сайта на ПП. Сред законопроекти, на които Стою Стоев е автор и съвносител, са Законопроект за противодействие на корупцията, Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига.

Бойко Методиев Борисов - ГЕРБ-СДС. Той е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя, според справка на официалната интернет страница на ГЕРБ. Борисов е председател на ГЕРБ. Министър-председател в три правителства. Завършил е Висшата школа на МВР, през 2001 г. е назначен за Главен секретар на вътрешното министерство. В периода 1985-1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. През 1990 г. напуска системата на МВР. След проведените частични кметски избори Борисов спечелва като независим кандидат и през 2005 г. заема длъжността кмет на София. По негова инициатива на 3 декември 2006 г. е основана политическа партия ГЕРБ. Борисов е председател на Комисията по външна политика в 49-ото Народно събрание.
 
Даниела Кирилова Дженева - ГЕРБ-СДС. Тя е главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Тракия“, университетски преподавател. Проф- Дженева е родена в София. От 1978 г. работи в Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия“ като артист-балетист, хореограф, а от 1997 г. като директор, сочи биографията ѝ, публикувана на страницата на ансамбъла. През годините е участвала в хиляди концерти в България и повече от 60 страни по света. Автор е на 21 танца, сред които са „Пролетен момински танц“, „Уралия“, „Път през Тракия“, „Първа среща“, „Сватба“ и др. Дженева е дългогодишен преподавател в катедра „Хореография“, специалност „Българска народна хореография“. Доцент е от 2000 г., а професор – от 2006 г.  В периода от 2000 г. до 2011 г. е ръководител на катедра „Хореография“. Била е зам.- ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив два мандата от 2011 г. до 2020 г. През 2015 г. защитава докторантура на тема: „Репертоарни акценти при режисиране на фолклорен спектакъл“ – труд, издаден като книга през 2021 г. Била е декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“. Носител е на множество награди за творчество сред които „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци 2000 г., два пъти награда „Пловдив“ през 2004 и 2021 г., „Златна лира“ през 2010 и „Кристално огърлие“ през 2015 г., награда „Българка“ през 2020 г.

Георги Валентинов Георгиев - ГЕРБ-СДС. Той е роден на 26 май 1986 г. Завършил е „Право“ в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 2010 година, сочи информация на сайта на Столичен общински съвет (СОС). Доктор е по право в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирал е международно търговско право – магистратура в King’s College London. През 2019 г. защитава докторската си степен по право с дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“. Опитът му включва и богата процесуална практика пред КЗК и ВАС в производства по оспорване на актове и действия на възложители на обществени поръчки. Георгиев бе зам.-председател в настоящия СОС. Бил е председател на предишния СОС.

Деница Пламенова Николова - ГЕРБ-СДС. Тя е родена на 23 юли 1977 г. в Габрово. Магистър е по икономика, специалност "Финанси" от Университета за национално и световно стопанство, сочи информация на интернет страницата на партията. Има специализации в по мениджмънт на Конфедерацията на холандската индустрия и работодатели, в областта на финансовия контрол, докладването на нередности и сертифицирането на средства от фондовете на ЕС, както и в Rotary International – Ню Йорк. От 2006 г. до 2010 г. е била част от дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите. След това е заемала поста главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие и Ръководител на Управляващия орган на ОПРР и член на Съвета на директорите на Фонд „ФЛАГ“. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. Николова бе заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Била е член на Съвета на директорите на Фонд „ФЛАГ“ и на Надзорния съвет на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД. 

Иван Богомилов Петков - "БСП за България". Той е на 37 години, родом от Пловдив. Петков е икономист, народен представител от коалиция „БСП за България“ в четири парламента, се посочва в официалния сайт на коалицията. В периода 2015-2019 г. е общински съветник в община Пловдив. През 2010 г. е избран за председател на Младежката организация на БСП – Пловдив, а през 2022 г. оглави градската структура на партията. Петков е бил народен представител в 45-то, 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание.

Николай Георгиев Марков - "Величие". Той е завършил магистърска степен в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, каза Марков за БТА. Работи като офицер в системата за национална сигурност, където е заемал различни длъжности, свързани с противодействие на заплахи от тероризъм. Започва кариерата си като разузнавач и достига до главен инспектор. Придобива висше офицерско звание от Въоръжените сили на Република България. Има професионален опит в противодействието на организираната престъпност. Подготвя магистърска степен по специалност "Право". Работи като щатен университетски преподавател в Нов български университет (НБУ) и води бакалавърски и магистърски курсове. Ползва английски, френски и руски език.

 

/БИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:34 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация