site.btaПредстоящи събития в България от 14 до 20 февруари 2022 г.

БТА - Справочна - предстоящи събития

Предстоящи събития в България
от 14 до 20 февруари
2022 г.


Емисията "Предстоящи събития в България" е актуална към 15.00 ч. на 8 февруари 2022 г.

14 ФЕВРУАРИ, понеделник

ДНИ, ПРАЗНИЦИ, ГОДИШНИНИ

УСПЕНИЕ НА СВ. КИРИЛ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ. ПРЕП. АВКСЕНТИЙ. Църковен празник.
Константин Философ, наречен с монашеското име Кирил, произхождал от семейство на знатни солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Св. Климент Римски". Братята Кирил и Методий са обявени за светци още през средните векове и от православната, и от католическата църква, а на 31 декември 1980 г. Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа наред със св. Бенедикт.
Преподобни Авксентий бил син на богати и знатни родители и на млади години са ползвал с голяма почит при двора на император Теодосий Млади (418-450). Но като желаел всецяло да се отдаде Богу, той оставил света и станал монах. Добродетелите, мъдростта и широките му познания прославили името му. Избягвайки славата, Авксентий се оттеглил на една планина близо до Витиния (Мала Азия). Въпреки това тълпи благочестиви люде се стичали при него, като желаели да получат благословия, молели го за помощ и изцеление, тъй като притежавал чудотворна, целебна сила. Планината, на която той живеел в тясна килия, станала известна под името "Авксентиева планина". През 451 г. бил поканен на Халкидонския вселенски събор, където се застъпвал за истината против лъжеучителя Евтихий. Това му навлякло много оскърбления. След свършване на събора той отново се завърнал в планината и продължил да приема вярващи, на които предлагал поучение просто, но изпълнено с духовна мъдрост и сила. Преподобни Авксентий  доживял до дълбока старост и умрял във времето на император Лъв Тракиец (447-474).

ДЕН НА ЛОЗАРЯ (Трифон Зарезан).
Отбелязва се съгласно Постановление 20 на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари по стар стил, а Денят на лозаря - на 14 февруари.
Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ АРХЕОЛОГ.
Отбелязва се от 1971 г. по инициатива на  Археологическия институт с музей при  Българската академия на науките (дн. Национален археологически институт с музей при БАН). Свързва се с празниците на древногръцкия бог Дионис, бог на виното и веселието. Всяка година на този ден в Националния археологически институт с музей при БАН се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година.

ПРАЗНИК НА ВЕСТНИК "БЪЛГАРСКА АРМИЯ".
Годишнина от излизането /1892/ на бр. 1 на в. "Военни известия" - първият ведомствен военен вестник, който се издава до 24 март 1919 г.

ДЕН НА ИВАЙЛОВГРАД.
Отбелязва се в Деня на лозаря (Трифон Зарезан) с Решение 9 на Общинския съвет от 12 февруари 2001 г.

ПРАЗНИК НА ОБЩИНА НОВО СЕЛО.
Отбелязва се в Деня на лозаря (Трифон Зарезан).

ПРАЗНИК НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ.
Отбелязва се в Деня на лозаря (Трифон Зарезан) с  Решение на Общинския съвет от 1992 г. и съгласно Наредба за символите, почетните знаци и отличията на община Сунгурларе, приета от Общинския съвет с Решение 268/31 октомври 2017 г. по протокол 33/31 октомври 2017 г.

ПРАЗНИК НА ОБЩИНА СУХИНДОЛ.
Отбелязва се от 2005 г. в Деня на лозаря (Трифон Зарезан) с Решение 85 на Общинския съвет от 17 декември 2004 г.

130 години от излизането /1892/ на бр. 1 на в. "Военни известия".
Вестникът започва да излиза като седмичник. Отговорността за издаването му се възлага на Учебното бюро към Щаба на Българската армия, а първи отговорник за издаването му е началникът  на бюрото подполк. Радко Димитриев. Във всичките 31 параграфа на правилника подробно е указана организацията на списването, разпространението и абонамента на вестника. В параграф 9 категорично се постановява, че "всекой офицерин или асимилиран военен чиновник, както и всеко военно учреждение са задължителни абонати на "Военни известия".Последният брой на вестника излиза на 22 март 1919 г., след което Министерството на войната преименува изданието на в. "Народна отбрана", който излиза от 24 март 1919 г. до 8 септември 1944 г. Негов наследник е в. "Народна войска" - всекидневен вестник за войската и народа, чийто бр. 1 излиза на 14 септември 1944 г. Преименуван през 1952 г. в "Народна армия". От 27 май 1991 г. е в. "Българска армия" - вестник за войската и народа. От 12 септември 2008 г. излиза като седмичен вестник "Българска армия".

25 години от официалното откриване /1997/ на остров Ливингстън, Антарктида, на многофункционална сграда на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски".
Първата сграда на българската база  е монтирана  от 26 до 29 април 1988 г. Съоръженията й са обновени през 1993 г., а през 1996-1998 г. е добавена нова многофункционална сграда. През 1993 г. с указ на президента Желю Желев базата е наречена в чест на св. Климент Охридски. Новата многофункционална сграда, открита през 1997 г., е построена за рекордно кратък срок от една година и в нея има две спални, вътрешен санитарен възел, научна лаборатория, дневна и кухня. На базата се извършват изследвания в областта на геологията, биологията, глациологията, метеорологията, медицината, топографията и географията с многонационално участие.

20 години от разсекретяването /2002/ на стенограмите от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Петър Стоянов от 4 февруари 1997 г. и от проведените консултации между президента Петър Стоянов с ръководствата на парламентарно представените политически сили в 37-ото Народно събрание от 10 февруари 1997 г.
С решение на президента Георги Първанов стенограмите са публикувани на интернет страницата на държавния глава. Това е първото разсекретяване на стенограма от заседание на КСНС, като от текста са заличени сведенията, които представляват държавна тайна. На 4 февруари 1997 г. след заседанието на КСНС министърът на вътрешните работи Николай Добрев връща мандата на левицата за съставяне на кабинет, след като Жан Виденов подава оставка, гласувана от Народното събрание  на 28 декември 1996 г. На 10 февруари 1997 г. на консултациите при президента парламентарно представените политически сили приемат Декларация за излизане от кризата.  

СЪБИТИЯ

ДОБРИЧ. Награждаване на победителите в конкурса за най-добро домашно вино реколта 2021 година, организиран от Къщата на виното и Община Добрич.
Според регламента в конкурса могат да участват производители от град Добрич само със собствени вина - реколта 2021 година. Категориите са три - червени вина, бели вина и розе. Производителите имат право да участват в повече от една категория. Не се допускат вина, които са изкуствено ароматизирани. Производителите трябва да посочат задължително сорта или сортовете, от които е произведено виното.
Вината се оценяват от тричленна комисия от специалисти съгласно Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии, издаден от Министерството на земеделието и горите. Във всяка категория се определят първо, второ и трето място. Спечелилите конкурса ще получат грамота и предметна награда.

ПЛЕВЕН. Драматично-куклен театър "Иван Радоев", сцена "Александър Гюров", 19:00 ч. Представяне на кукления спектакъл за възрастни "Минало несвършено" на режисьора Денис Симеонов.

СИЛИСТРА. Краен срок за изпращане на творби за участие в 21-ия Национален поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов", който се провежда под патронажа на кмета на община Силистра Юлиян Найденов. Творбите могат да се изпращата на адрес: ул. "Симеон Велики" 33, общинска администрация, стая 314, за конкурса "Любовта е пиянство или пиянство от любов".
Организатори на конкурса са Община Силистра, литературно сдружение "Реката и приятели" и Регионална библиотека "Партений Павлович". Право на участие имат граждани над 18 години. Конкурсът е анонимен. Авторите изпращат голям пощенски плик с едно непубликувано и напечатано в три екземпляра стихотворение; малък, запечатан плик с лични данни - три имена, адрес, e-mail, телефон за връзка и кратка творческа биография /дата и място на раждане, публикации/. Всеки участник може да изпрати само едно стихотворение по темата за любовта или виното. Произведенията не трябва да бъдат публикувани до обявяване на резултатите от конкурса и да не са представяни за други конкурси. Не се приемат творби по електронна поща.
Ще бъдат връчени три парични награди от Община Силистра и награда на литературно сдружение "Реката и приятели". Творбите ще се оценяват от жури под председателството на поета Недялко Йорданов. Предвидено е награждаването да се състои на 24 февруари 2022 г. от 17:00 ч. в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра. Отличените творби ще бъдат публикувани на интернет страницата на община Силистра.

СОФИЯ.  От 10:00 до 16:00 ч. (местно време) на платформата на "Газов хъб Балкан" ЕАД ще се проведе шестият търг по Програмата за освобождаване на газ за 2022 година.
Началната цена за търговете е в размер на 112,41 лв. Тя включва цена на доставка на Виртуална търговска точка от 111,71 лв за мегаватчас, формирана от: утвърдена цена на вход за февруари 2022 г., условно-постоянни разходи; променливи разходи, компонента "задължение към обществото", разходи до виртуална търговска точка, както и покачване на цената в размер на 0,70 лева за мегаватчас. В началната цена не е включен ДДС. Един участник и свързаните с него лица могат да закупят до 35 процента от общото количество за 2022 г.

СОФИЯ. Академично тържество по повод успението на св. Константин Кирил-Философ, организирано от Кирило-Методиевският научен център при БАН /КМНЦ-БАН/ и музея "Земята и хората". Академичното тържество ще се състои от 11:00 ч. в платформата Zoom  и може да бъде проследено на живо на страницата на КМНЦ-БАН във Фейсбук. То е част от дейността на КМНЦ по националната научна програма "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие". В рамките на събитието ще бъде представен справочникът "Кой, кога, къде в пространното житие на св. Константин-Кирил", издаден през 2021 г. като част от поредицата на КМНЦ Библиотека "Легенда". Книгата е публикувана с финансовата подкрепа на Националната научна програма "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие", а нейни автори са доц. д-р Мая Иванова и гл. ас. д-р Цветомира Данова. Справочникът е адресиран към учителите по история и български език и литература, към студентите и учениците. Справочният дял обхваща 177 лични и народностни имена, църковни термини и понятия, редки и остарели думи и реалии от текста на житийната творба. Като допълнение са включени новобългарски превод на житието, пълен хронологичен списък на изданията, препечатките и преработките на съществуващите преводи и богат библиографски списък на използваната литература. Тържественото отбелязване на успението на св. Кирил ще завърши с публична лекция на специализанта на КМНЦ магистър Алберто Понтироли на тема: "Трите проложни жития на св. Кирил: особености и отношения към другите кирило-методиевски извори".

СКОПИЕ, Република Северна Македония. Заседание на междуведомствената работна група на България за сътрудничество с Република Северна Македония в областите европейско сътрудничество - зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона.
На 21 януари 2022 г. със заповед на министър-председателя на България Кирил Петков се създават четири междуведомствени работни групи за сътрудничество с Република Северна Македония в областите икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество - зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младежта. Съгласно заповедта съпредседателите на всяка една от работните групи председателстват заседанията на съответната работна група на ротационен принцип по компетентност в съответствие с темите от дневния ред.

СОФИЯ. Закриване на изложбата "През годините" на художника Греди Асса, открита на 28 януари 2022 г. в галерия "Нирвана".
Изложбата представя монументални творби на известния художник от 80-те години на 20-и век до днес.

СОФИЯ. Краен срок за участие в деветото студентско състезание "Рекламна академия" под мотото: "Практиката е най-добрият учител", организирано от Нов български университет, Българската асоциация на рекламодателите (БАР) и Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА).
Състезанието "Рекламна академия" 2022 ще се проведе в хибриден формат в рамките на 5 дни от 21 до 25 февруари 2022 г. В него могат да участват 180 студенти, които ще се състезават в 18 отбора. Всеки отбор ще има на разположение за сътрудничество и насоки двама ментори - представител на рекламна агенция и представител на компания в ролята на клиент на проекта. Инициативата ще започне с лекционна част във виртуална среда. Практическите сесии ще се проведат присъствено в Нов български университет на 22 и 23 февруари 2022 г. В практическата част ще имат възможност да участват студенти след втора година на обучение в бакалавърски програми, както и студенти от магистърски програми. Презентациите на готовите стратегии, обратната връзка от експертното жури и награждаването ще се състоят отново във виртуална среда на 24 и 25 февруари 2022 г.

СОФИЯ. Поредна шеста сесия на обучителната програма INTEREST за студенти, дипломанти и докторанти в областта на физиката, екологията и информационните технологии. Работният език е английски.
Програмата е предназначена за студенти, дипломанти и докторанти в областта на физиката, екологията и информационните технологии, включително и от България. INTEREST е целогодишна програма, която се провежда на сесии, като всяка от тях е с продължителност от четири до шест седмици. Образователната програма International Remote Student Training (INTEREST) се организира от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия, от м. октомври 2020 г.

ХАСКОВО. Драматично-куклен театър "Иван Димов", 19:00 ч. Представяне на романтичната комедия "Пижама за шестима" от Марк Камолети с ваучер "Любов" за Деня на влюбените - 14 февруари.
Постановката е на Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора. Режисьор е Атанас Атанасов, сценограф е Кирил Наумов. Участват актьорите Илина Илиева, Мария Пенчева, Диана Найденова, Димитър Митев, Светла Тодорова, Иван Калошев, Илчо Димитров.

15 ФЕВРУАРИ, вторник  

ДНИ, ПРАЗНИЦИ, ГОДИШНИНИ

25 години от преструктурирането /1997/ на коалиция "Съюз на демократичните сили" (СДС) в политическа партия по време на  9-ата Национална конференция на СДС (15 -16 февруари 1997), която става учредителна за единната политическа партия СДС.
Партиите, членки на коалицията СДС, учредена на 7 декември 1989 г., продължават съществуването си като присъдружни организации. Председателят на коалицията Иван Костов е избран за председател на партията. На учредителната конференция е приет и Уставът на политическата партия. Регистрацията й е обнародвана в "Държавен вестник", бр. 18 от 28 февруари 1997 г.

15 години от полагането /2007/ на клетва и встъпването в длъжност на съдиите от 28-те административни съдилища.
Административните съдилища започват да функционират на 1 март 2007 г. и са създадени съгласно Административно-процесуалния кодекс, приет от 40-ото Народно събрание на 29 март 2006 г. Председателите на 28-те съдилища са избрани от ВСС на 20 декември 2006 г. и полагат клетва на 3 януари 2007 г. 
На Административните съдилища са подсъдни административните дела, като за някои от тях, определени със закон, са касационна инстанция. Административните  съдилища не разглеждат административни дела, които със закон са подсъдни на Върховния административен съд. Административните съдилища  са със седалища и съдебни райони, които съвпадат с тези на окръжните съдилища.

СЪБИТИЯ

ДОБРИЧ. Краен срок за участие в шестия областен конкурс за рецитал "За да я има България", организиран от община Добрич.
За втора поредна година конкурсът ще се проведе онлайн. Заявки за участие и любителски видеа се приемат на CD, DVD или флашка на адрес: дирекция "Хуманитарни дейности", община град Добрич, ул. "Независимост" 7 ет. 8 стая 811. Желаещите да участват могат да изпратят запис на своя рецитация на произведение от българската поезия, проза или драматургия, посветено на Родината. Участниците ще се конкурират в 4 възрастови групи - подготвителна група, от първи до четвърти клас, от пети до седми клас и от осми до 12 клас. Най-добре представилият се ще получи специална награда от кмета на Добрич. Отличени ще бъдат и класиралите се на първите три места във всяка възрастова група. Предвидени са и грамоти за участие.

ПЛЕВЕН. Драматично-куклен театър "Иван Радоев", сцена "Александър Гюров", 19:00 ч. Представяне на кукления спектакъл за възрастни "Минало несвършено" на режисьора Денис Симеонов.

СОФИЯ. Краен срок за кандидатстване с проектни идеи за участие
в 12-ото издание на програмата за предприемачество за НПО "LET's GO".
Кандидатстването започва на 17 януари 2022 г. Програмата се организира от Български център за нестопанско право с подкрепата на фондация "Америка за България", "УниКредит Булбанк", "ТЕЛЪС Интернешънъл Юръп" и "Аксенчър България". Инициативата е насочена към граждански организации с конкретна бизнес идея, която искат да разработят и стартират, но до момента не са го направили. В рамките на три месеца одобрените кандидати ще преминат през поредица от общи и индивидуални онлайн обучителни срещи с ментори от света на бизнеса. Пред тези, които я завършат, се отваря възможността да представят своите бизнес идеи пред жури в годишния конкурс "Най-добър бизнес план на НПО". През 2022 г. той ще разпредели общ награден фонд от 30 000 лв. под формата на инвестиции в бизнес плановете с най-голям потенциал за развитие. Програмата е отворена и за организации, които вече развиват социално предприемачески инициативи, но искат да надградят тази си дейност с изцяло нов или допълващ продукт или услуга, за да бъдат по-конкурентни на пазара.

СОФИЯ. Краен срок за участие в конкурса за финансиране на проекти за развитие на селски туризъм в Северна България, организиран от фондация "Америка за България" в партньорство с посолството на Италия в България, Италианската търговска агенция, фондация "LocalFood.bg/Пендара", сдружение "Деветашко плато" и "Травентурия" ООД.
Кандидатурите се изпращат на страницата на конкурса:
https://us4bg.org/bg/rfp-tur-agritourism-2022/. На този адрес са и подробности за процедурата и критериите за кандидатстване. Поканата е отворена към кандидати от цялата страна, но задължително условие е проектните предложения да предлагат туристически продукти и преживявания на територията на поне една от следните области в Северна България: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Добрич. Одобрените проекти ще получат финансиране до 25 000 лв. за дейности, които привличат туристи и развиват местните икономики, като посещения и престой с преживявания във ферми, кулинарни и занаятчийски турове, демонстрации за правене на храни, организиране на регулярни фермерски пазари с местни продукти и др., както и достъп до опита и добрите практики на партньорските организации в областта на селския туризъм.
Конкурсът е продължение на усилията на фондацията "Америка за България" да подпомогне развитието на Северозападна България и поречието на река Дунав като привлекателни туристически дестинации с активни и жизнени местни общности, запазени традиции и икономически растеж.

СОФИЯ. През приложението WebEx от 11:00 ч. започва онлайн обществено обсъждане на проекта на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония 2021-2027 г. преди изпращането на документа за официално одобрение до Европейската комисия
Обсъждането е организирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Коментари и становища по публикувания проект могат да се представят в срок до 26 февруари 2022 г. в деловодството на МРРБ на адрес: гр. София, ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 17-19, както и в електронен вид на имейл адрес:  ma_ipacbc@mrrb.government.bg.
Над 31,1 млн. евро е общият финансов ресурс на програмата. Той ще бъде инвестиран в съвместни проекти за изграждане и развитие на зелени площи и подобряване на връзките между тях, директна подкрепа на малки и средни предприятия за повишаване на производствения капацитет и конкурентоспособност, дигитализация и други. Малко над 10 млн. евро от бюджета на програмата са предвидени за изграждане на граничния пункт "Клепало" между общините Струмяни и Берово.
Пълният текст на проекта на програмата е публикуван на Портала за обществени консултации: https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=6604, Единния информационен портал: www.eufunds.bg, на интернет страницата на МРРБ https://www.mrrb.bg/bg/pokana-za-uchastie-v-obstestveno-obsujdane-i-obstestveni-konsultacii-na-proekta-na-programata-za-transgranichno-sutrudnichestvo-mejdu-republika-bulgariya-i-republika-severna-makedoniya-2021-2027-g/ и на интернет страницата на програмата: www.ipacbc-bgrs.eu.

СОФИЯ. Открита сцена "Сълза и смях", 19:00 ч. Премиера на спектакъла "Игра за двама" от Иво Сиромахов.
Режисьор е Златомир Молдовански. Сценографията е на Ивелина Минева, а автор на музикалното оформление - Стефан Здравески. Участват актьорите София Бобчева и Александър Кадиев, които влизат в 16 различни роли на хора от нашето съвремие.
През следващите месеци постановката "Игра за двама" ще гостува в Пловдив - 13 март, Варна - 24 март, Бургас - 12 март, и Лондон - 9 април.

СОФИЯ. На онлайн форум от 11:00 ч. ще бъде представена публикацията "Икономика и опазване на околната среда в България" на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Представянето на публикацията ще е чрез платформата "Зуум".
Публикацията, която е подготвена и издадена по поръчение на фондация "Конрад Аденауер", разглежда въпросите за взаимната обвързаност между икономиката и околната среда, за това съвместими ли са икономическият растеж и опазването на околната среда и къде се намират България и българската икономика в този контекст. Форумът ще бъде открит от Митко Василев - главен управител на ГБИТК, и Торстен Гайслер - ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в България.  Изложение ще направи Лилия Горанова, изготвила специализираното проучване за публикацията (SeeNews). В рамките на онлайн срещата ще има и дискусия по темата.

16 ФЕВРУАРИ, сряда    

ДНИ, ПРАЗНИЦИ, ГОДИШНИНИ

150 години от избирането /1872/ на Видинския митрополит Антим I за първи български екзарх на Църковния събор в Цариград.
Антим I организира борбата за независима българска църква. На 11 май 1872 г. с тържествена служба  на екзарх Антим I  в българския храм "Св. Стефан" в Цариград Българската православна църква е провъзгласена за независима. Той съдейства за националното единство и за просветно-културното издигане на българския народ. След избухването на Априлското въстание (1876) екзарх Антим I защитава въстаналия български народ и отстоява неговите права и политическа независимост. Заради неговата позиция по настояване на турското правителство е свален от екзархийския  престол на 14 април 1877 г. и  заточен  в Мала Азия. Освободен е през 1878 г. след края на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и отново заема екзархийския си престол.

135 години от избухването /1887/ в Силистра на бунтове на български офицери русофили срещу антируската политика и регентството в България.
На 19 февруари избухват бунтове и в Русе. Бунтовете са организирани срещу антируската политика и регентството в България. Детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886) и абдикирането му на 26 август 1886 г. предизвикват политическа криза в страната (1886-1887) , която се изостря,  след като Русия скъсва дипломатическите отношения с България на 5 ноември 1886 г. Регентството начело със Стефан Стамболов предприема гонения срещу проруски настроените офицери, в резултат на което много от тях емигрират в Румъния, където в Букурещ образуват емигрантски офицерски комитет, който взема решение на 19 февруари 1887 г. да избухнат бунтове в Русе и Силистра. Планът предвижда,  след като превземат Русе, военните части да превземат Свищов, Търново, Шумен, Силистра, Варна и да се насочат към София. След преждевременното избухване и потушаване на въстанието на 16 февруари 1887 г. в Силистренския гарнизон, Атанас Узунов, комендант на Русе и командир на пионерния полк, взема решение за въстание в Русе. На 19 февруари част от войската остава вярна на правителството и бунтът е потушен. Ръководителите му начело с майор Атанас Узунов са арестувани, осъдени на смърт и екзекутирани на 22 февруари 1887 г. Сред убитите са майор Олимпи Панов и Тома Кърджиев, активни участници в националноосвободителното движение преди Освобождението от османско иго (1878)
 
СЪБИТИЯ

СОФИЯ. В периода от 31 януари до 16 февруари 2022 г. ще бъдат избрани до 10 проекта от всички кандидатствали за участие в инициативата "PARA Robotics Incubator" на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, насочена към млади изобретатели с проекти в роботиката и изкуствения интелект.
В рамките на инициативата избраните участници ще разполагат с шест месеца, считано от 21 февруари 2022 г., в които да работят по своя идея или проект, като получават менторство, съвети и обратна връзка от опитни инженери. Проектите могат да бъдат за разработване на робот, дрон, изкуствен интелект, решение за интернет на нещата, машинно зрение или друга техническа иновация. Сред менторите ще бъдат специалисти от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, Българската академия на науките, Festo, Schneider Electric, Siviko, Giga Automata, Mos Robotics, ABB, София Тех Парк и Vangavis. Сред партньорите на инициативата са още BG Robots, FANUC, Rapid Progress, Resonator и Enterprise Europe Network (EEN).

ПЛЕВЕН. Драматично-куклен театър "Иван Радоев", 19:00 ч. Премиера на спектакъла "Търси се нов съпруг" от хърватския писател Миро Гавран на гост-режисьора Спасое Михованович /и на 17/.
Втора премиера е насрочена на 17 февруари 2022 г. в  Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен.

ПЛЕВЕН. Читалище "Съгласие 1869", зала "Емил Димитров", 19:30 ч. Представяне на спектакъла "Крава" на журналиста, телевизионен водещ, писател и поет Мартин Карбовски.
Режисьор на спектакъла е Любослав Неделчев, а художник - Константин Вълков. Дигиталната среда е дело на Катрин Красимирова, а звуковата - на Любослав Неделчев. Участват актьорите Владимир Солаков, Александра Койчева, Крис Атанасов/Михаил Михайлов, Тодор Кирилов, Симеон Димов, Любослав Неделчев, Антоан Петров-Анди.

ХАСКОВО. Окръжен съд. Открито съдебно заседание за разпит на свидетели и вещи лица в процеса за убийството на 62-годишна жена в Димитровград на 26 юни 2020 г., умъртвена по особено мъчителен начин.
Процесът започва на 20 януари 2022 г.
На 26 юни 2020 г. подсъдимият Петко Панков /56 г./ от Бургас в битов спор с хазяйката си Д. Т. /62 г./ пребил с особено жестокост жената. Той й причинява множество силни удари с тъп предмет - френски ключ, в областта на тялото и крайниците.

17 ФЕВРУАРИ, четвъртък

ДНИ, ПРАЗНИЦИ, ГОДИШНИНИ

120 години от провеждането /1902/ на избори за 12-ото Обикновено народно събрание.
Изборите са спечелени от Прогресивнолибералната партия, която съставя самостоятелно правителство с министър-председател Стоян Данев (21 декември 1901-5 май 1903). Народното събрание е разпуснато преждевременно на 31 март 1903 г., тъй като губи обществена подкрепа, конфронтира се с опозицията и с княз Фердинанд I поради неуспешната политика на правителството, което не успява да защити българските интереси в Македония (разгромът на въстанието в Струмишко, назначаването с руска помощ на сръбски владика в Македония и др.).

75 години от възстановяването /1947/ на дипломатическите отношения между България и Белгия.
Дипломатическите отношения между двете страни са установени на 11 декември 1879 г. на ниво дипломатически агентства, прекъснати през 1915 г. и възстановени през 1920 г., и отново прекъснати на 4 март 1941 г. На 6 ноември 1964 г. са издигнати в ранг на посолства.

25 години от приемането /1997/ от Министерския съвет на Решение 192 за пълноправно членство на България в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).
С него правителството заявява желанието на страната за пълноправно членство в НАТО, изразява желание България да бъде разглеждана като страна, готова да бъде поканена на преговори за присъединяване към Северноатлантическия договор и възлага на министъра на външните работи и на министъра на отбраната разработването на национална програма за присъединяването на България към Организацията на Северноатлантическия договор. На 26 март 2003 г. е подписан Протоколът за присъединяването на България към НАТО. На 29 март 2004 г. във Вашингтон е връчен  ратификационният документ за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор, с което България става пълноправен член.
  
СЪБИТИЯ

ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов", 19:00 ч. Премиера на спектакъла "Не сме от тях", създаден по разкази на Чудомир по идея на гост-режисьора Невена Митева, която е автор и на сценичната версия на постановката.

ПЛЕВЕН. Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Втора премиера на спектакъла "Търси се нов съпруг" от хърватския писател Миро Гавран на гост-режисьора Спасое Михованович.
Първата премиера е на 16 февруари 2022 г. в  Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен.

СОФИЯ. В 17:30 ч. онлайн започва заключителната дискусия за завършване на общественото обсъждане на проекта за подробен устройствен план /ПУП/ на Борисовата градина.
Общественото обсъждане на проекта за подробен устройствен план на Борисовата градина се провежда на 13 януари от 17:30 ч. в интернет платформа на Направление "Архитектура и градоустройство" /НАГ/ към Столичната община /СО/. В обсъждането се включват и представители на трите районни администрации - "Изгрев", "Средец" и "Лозенец", върху чиито територии е разположен паркът.
Проектът е изработен по възлагане на Столична община от проектантски екип "Ковачев архитекти" ООД с ръководител проф. арх. Атанас Ковачев. Проектът за ПУП с графичните материали към него са налични в сградите на районните администрации на адреси: район "Средец" - ул. "Леге" 6, район "Лозенец" - бул. "Васил Левски" 2, район "Изгрев" - ул. "Атанас Далчев" 12 и на официалната интернет страница на на НАГ - СО в раздел Подробни устройствени планове.
След заключителната дискусия трите района "Средец", "Лозенец" и "Изгрев" ще обобщят всичко, ще направят районни експертни съвети, ще изпратят всичко в Направление "Архитектура и градоустройство" и там ще има общински експертен съвет и ако се вземе положително решение, ще влезе в комисиите на Столичния общински съвет.

СОФИЯ. Концертен комплекс "България", зала "България", 19:00 ч. Концерт на пианистката проф. Борислава Танева със Софийската филхармония под диригентството на Симеон Пиронков.
Българската пианистка ще представи Концерт за пиано и струнен оркестър (1979) от Алфред Шнитке. В програмата са включени още творби на Рихард Вагнер - "Зигфрид идилия", симфонична поема за камерен оркестър, Антон Веберн - Шест пиеси опус 6 за голям оркестър.

18 ФЕВРУАРИ, петък    

ДНИ, ПРАЗНИЦИ, ГОДИШНИНИ

115 години от излизането в София /1907/ на бр. 1 на в. "Железничарско съзнание" - орган на обединителната железничарска комисия. Излиза до 10 октомври 1913 г. Негов приемник в. "Железничарска борба".

30 години от подписването /1992/ в Париж, Франция, на Договор за разбирателство, приятелство и сътрудничество между България и Франция. 
Договорът е подписан от президентите на двете страни д-р Желю Желев и Франсоа Митеран, ратифициран е от 36-ото Народно събрание на 21 януари 1993 г. , в сила от 14 октомври 1993 г.

СЪБИТИЯ

ВАРНА. От 18 до 27 февруари 2022 г. в онлайн аудиториите на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" ще се проведе курсът: "Криминалистика (действия по разследването)".
В рамките на 30 академични часа участниците ще се запознаят с методите за провеждане на действията по разследването. Обучението в курса се провежда от проф. д.ю.н. Йонко Кунчев, който е и ръководител на магистърската програма "Съдебни експертизи" в университета.

ДОБРИЧ. Регионална библиотека "Дора Габе". Закриване на изложбата с ръкописи, книги, документи на добруджанския краевед Георги Топалов /21 януари 1932-31 март 2015/ по повод 90-годишнината от рождението му. Изложбата е открита на 21 януари 2022 г.
Георги Топалов открива в дълголетната си проучвателска дейност сродниците на Стефан Караджа в Добруджанския край, автор е на повече от 300 публикации в печата и на 11 книги.
Краеведът е автор на повече от 300 публикации в печата и на 11 книги: "История на изчезналите селища от Добричкия край", "Българите от село Еникьой /Михаил Когълничану/, Тулчанско, минало и настояще", "Кратка енциклопедия на родословията и фамилните имена на българите от Спасовския район, Добричко" и други, които са представени и в изложбата. Принос към краезнанието са и книгите на Георги Топалов за историята на просветното и съобщителното дело, за животновъдството в Добричкия регион.

ИСПЕРИХ. Краен срок за участие в конкурса за изработване на мартеници, обявен от Историческия музей в Исперих на 24 януари 2022 г.
Конкурсът се организира за първа година, като 18 февруари е крайният срок за изработването и представянето на мартениците в сградата на Историческия музей или в Етнографската къща в Исперих. В него могат да се включат деца от детски градини, от подготвителни групи, и ученици от първи до 12-ти клас на училищата и социалните заведения в общината. Те ще бъдат оценявани в четири възрастови групи. Творбите, които ще бъдат предадени за конкурса, след това няма да се връщат на авторите им, а ще се дарят на Българския Червен кръст. На 24 февруари 2022 г. отличените изделия и табла ще бъдат изложени в Етнографската къща. Поради епидемичната обстановка, публично откриване на изложбата не е предвидено.

ПЛЕВЕН. Драматично-куклен театър "Иван Радоев", сцена "Александър Гюров", 19:00 ч. Представяне на спектакъла "Хамлет" /и на 19/.
Режисьор е Ованес Торосян, сценографията и костюмите са на Константин Вълков, а музиката - на Милен Апостолов. Хореограф е Андреа Гаврилиу. Участват актьорите Антъни Пенев, Любо Нейков, Генадий Николов, Ива Николова, Адриан Филипов, Асен Данков, Васил Витанов, Ленко Гурков, Сергей Константинов, Ованес Торосян, Георги Ангелов, Валентин Василев, Мариян Стефанов, Михаил Михайлов, Иван-Александър Дойчев, Мария Йорданова, Милена Ерменкова, Мариета Калъпова, Петьо Кръстев, Георги Енчев, Александър Кънев.
Премиерата на постановката е на 29 декември 2021 г. Това заглавие влиза в инициативата на Плевенския театър за културен туризъм "Пътуващ зрител", за да може да се види и от ценители на изкуство от страната. Билетите се продават онлайн, а партньор на театъра е хотел "Ростов".

ПЛЕВЕН. Церемония за връчване на отличията "Добродетел" за 2021 г. на Националното сдружение на сираците в България /НССБ/.
Националното сдружение на сираците в България присъжда  наградата за пета поредна година. Церемонията ще се проведе по време на благотворителна вечеря, за която е нужно да се закупят и куверти, като част от средствата, събрани от тях, ще се използват в подкрепа на абитуриенти в неравностойно социално положение. С приза "Добродетел" ще бъдат удостоени организации, фирми и общественици, които през 2021 г. са подкрепяли инициативи на сдружението.

СОФИЯ. Краен срок за участие в конкурса "Обичам природата - и аз участвам", организиран от Министерството на околната среда и водите и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в рамките на Националната кампания "Чиста околна среда".
Крайният срок за изпращане на проектите за училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие или Обединени детски комплекси е 18 февруари 2022 г., а за общини и кметства - 4 март 2022 г. С кампанията се цели реновиране или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други. Всеки отделен проект на община или кметство може да бъде на стойност до 15 000 лв., а училищата и детските градини могат да кандидатстват с проекти до 7500 лв. с ДДС. С приоритет ще се финансират проекти с дългогодишна насоченост и с възможност за натрупване, поддържане и обогатяване на новоизградения или подобрения обект.
Кампанията дава възможност за финансиране на дейности, пряко включени и необходими за учебния и възпитателен процес във всяко от заведенията или организациите, заявители на проектите.

СОФИЯ. Закриване на изложбата с фотографии, живопис и скулптура "Автопортрет" на художничката Еми Куртова, открита на 19 януари 2022 г. в галерия "Сердика".
Към проекта, финансиран от националния фонд "Култура", е издадена фотокнига, която е част от изложбата.

СОФИЯ. Национален дворец на културата, зала 1, 19:00 ч. Концерт "Началото" на Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" по повод неговата 70-годишнина.
Концертът включва музикални и танцови произведения, съхранени от раждането на ансамбъла до 1985 г., включително и емблематичната постановка "Тракийска сватба".
По повод годишнината на ансамбала са предвидени три концерта - на 18 февруари 2022 г. - "Началото", на 19 февруари 2022 г. - "Пътят", и на 20 февруари 2022 г. - "Наследството". Тържествените концерти са под патронажа на президента на Република България Румен Радев и ще поставят началото на национално турне, което ще се проведе в рамките на 2022 година.
Основаният през 1951 г. ансамбъл "Филип Кутев" възражда, съхранява, творчески интерпретира и популяризира българската фолклорна култура на няколко континента - Европа, Азия, Африка и Америка.

19 ФЕВРУАРИ, събота   

ДНИ, ПРАЗНИЦИ, ГОДИШНИНИ

140 години от полагането /1882/ в София на основния камък на храм-паметника "Св. Александър Невски".
По време на Учредителното народно събрание (10 февруари -16 април 1879)  в знак на признателност към руския народ за освобождението на България от османско иго българския политик и общественик Петко Каравелов поставя идеята за изграждане на храм-паметник, отдаващ почит към освободителите. На 17 декември 1880 г. 2-ото Обикновено народно събрание взима решение за изграждането на катедрала в София, която да носи името на руския княз светец Александър Невски, небесният покровител на царя освободител Александър тт. На 19 февруари 1882 г. е положен основният камък на най-високото  място в града за времето си, югоизточно от църквата "Св. София". Строителството започва на 7 август 1904 г. и продължава до 1912 г. Построен е по проект на руския архитект  проф. Александър Померанцев в сътрудничество с руските архитекти Александър Смирнов и Александър Яковлев и българските архитекти Петко Момчилов и Йордан Миланов.  Храмовата камбана оглася София за първи път през 1913 г. Освещаването на храма се извършва на специална церемония в три поредни дни - 12, 13 и 14 септември 1924 г.,  тъй като храмът има три престола. Същата година е обявен за паметник на културата, а през 1951 г. - за Патриаршеска катедрала.  Храмът е монументална петкорабна кръстокуполна базилика с преддверие и кула камбанария над него. Изграден е по образец на византийския тип катедрали в Русия от втората половина на 19 в., като са използвани и средновековни български и други архитектурни форми. Сградата се простира върху площ от 3170 кв. м и побира 5000 души. Куполите на храма са позлатени. Камбанарията се издига на 53 м височина, храмът има 12 камбани, като най-голямата с диаметър на отвора 3 м и тежи 11 748 кг. Стенописите и иконите от трите иконостаса са дело на български, руски и чешки художници. Отвън храмът е облицован с бял врачански камък. Фасадите са украсени с прецизна каменна резба.  В подземието на храма се  намира Криптата - с иконна сбирка от 1965 г. (филиал на Националната художествена галерия), където могат да се видят шедьоври на средновековно и възрожденско българско изкуство. Като паметник храмът е без енория и освен ежедневното, неделно и празнично обществено богослужение, в него не се правят кръщенета, сватби и погребения с някои изключения -  сватбата на цар Борис ттт (управлявал 1918-1943) през 1930 г. с принцеса Джованна Савойска, опелото му през 1943 г., както и опелата на патриарх Кирил през 1971 г. и на оперния певец Борис Христов през 1993 г. През 1996 г. по предложение на величкия епископ Галактион и с решение на църковното настоятелство е отправена молба към руската  православна църква за дарение на частица от чудотворните Свети мощи на покровителя на храма  Свети Александър Невски. На 18 октомври 1998 г. частица от мощите на светеца, дарена от руския патриарх Алексий Втори  на българския патриарх Максим при посещението му в Москва,  е пренесена и положена за поклонение в храм-паметника.  Специален фундамент за мощите е изграден е през 1999 г. и осветен на 12 март 2001 г.

125 години от подписването /1897/ в София на българо-сръбско споразумение за териториално статукво на Балканите и сътрудничество по църковни и училищни въпроси в Македония от княз Фердинанд I и министър-председателя Константин Стоилов, от българска страна, и от сръбския крал Александър I Обренович и министър-председателя Джордже Симич от сръбска страна.
Документът на практика не влиза в сила, а през м. октомври 1897 г. е и официално отменен от дошлото на власт в Белград правителство на Владимир Джорджевич.

СЪБИТИЯ

ПЛЕВЕН. Драматично-куклен театър "Иван Радоев", сцена "Пан Бурянин", 11:00 ч. Представяне на кукления спектакъл за деца "Грозното патенце" по Ханс Кристиан Андерсен.
Сценичният вариант е на Теодора Гълъбова, музикалното оформление - на Иван Атанасов. Сценографията, куклите и постановката са дело на Дориана Гълъбова, която е и актриса в представлението. Участват още актьорите Анелия Стойнова, Ирена Ненчева и Емил Николов.

РУСЕ. Русенски университет "Ангел Кънчев". Предварителна сесия за учебната 2022/2023 година.
Русенският университет ще приема студенти в 52 специалности от 23 професионални направления в седем области на висшето образование през 2022/2023 година. Университетът ще приеме около 2000 първокурсници.
Кандидатстудентските изпити се провеждат в две сесии - предварителна и редовна. Предварителната сесия ще се състои в осем съботни дни - на 22 януари 2022 г., 5 и 19 февруари 2022 г., 5 и 19 март 2022 г., 2, 16 и 30 април 2022 г., а редовната е в два дни на 9 и 10 юли 2022 г. Заради пандемията Русенският университет осигурява възможност за предварително онлайн кандидатстване с гарантиран прием за избрана специалност в редовна форма на обучение. Опцията ще бъде активна до 7 юли 2022 г.

СОФИЯ. Закриване на изложбата "Някъде", открита на 29 януари 2022 г. в галерия "Лоранъ".
Изложбата представя само пейзажи от български класици, сред които Дечко Узунов, Борис Денев, Николай Абрашев, Александър Петров - Лавандулата, Иван Табаков, Христо Йончев - Крискарец, Давид Перец, Рафаел Михайлов и Иван Христов.

СОФИЯ. Национален дворец на културата, зала 1, 19:00 ч. Концерт "Пътят" на Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" по повод неговата 70-годишнина.
Концертът представя сценичните постижения на ансамбъла, ще има премиерата и на три нови произведения, както и участието на гост изпълнители - професионалните ансамбли "Пирин" и "Тракия".
По повод годишнината на ансамбала са предвидени три концерта - на 18 февруари 2022 г. - "Началото", на 19 февруари 2022 г. - "Пътят", и на 20 февруари 2022 г. - "Наследството". Тържествените концерти са под патронажа на президента на Република България Румен Радев и ще поставят началото на национално турне, което ще се проведе в рамките на 2022 година.
Основаният през 1951 г. ансамбъл "Филип Кутев" възражда, съхранява, творчески интерпретира и популяризира българската фолклорна култура на няколко континента - Европа, Азия, Африка и Америка.

СОФИЯ. Спектакъл "НЕОнавтика" на "Театър на сетивата" в сградата на Химическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Премиерата на спектакъла е проведена на 29 януари 2022 г., а следващото му представяне ще бъде на 20 февруари 2022 г.
"НЕОнавтика" е интерактивен мултижанров спектакъл, създаден по методите на театъра на сетивния лабиринт. Той включва серия от сетивни пърформанси, вдъхновени от сградата на Химическия факултет, и разработени в сътрудничеството с учени и студенти от факултета. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

ХАСКОВО. Награждаване на победителите в националния конкурс "Завещано от Апостола", организиран от община Хасково и  "Младежки център" - Хасково.
Конкурсът е за ученици в две възрастови групи - пети - седми клас и осми - 12 клас. За делото и заветите на Апостола на българската свобода Васил Левски учениците подготвят есе или презентация.
При усложняване на пандемичната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса "Ковид-19", победителите ще бъдат обявени на страницата на "Младежки център" - Хасково във "Фейсбук", а наградите ще бъдат изпратени по пощата.

20 ФЕВРУАРИ, неделя   

ДНИ, ПРАЗНИЦИ, ГОДИШНИНИ

95 години от провеждането /1927/ на Учредителна конференция на Работническата партия в България като легално проявление на Българската комунистическа партия.
Нейни ръководители са Петко Напетов, Христо Калайджиев, Съби Димитров, Цола Драгойчева и др. След Деветнадесетомайския преврат през 1934 г. Работническата партия е забранена, но съществува в нелегалност. През 1938-1940 г. се обединява с Българската комунистическа партия (тесни социалисти) под името Българска работническа партия (комунисти).

СЪБИТИЯ

СОФИЯ. Завършва третият кръг на международния конкурс по програмиране "CodeIТ", организиран от софтуерната компания "Мусала Софт", започнал на 30 януари 2022 г.
Кръгът е от типа маратон и се провежда под патронажа на проф. дмн Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика на Българската академия на науките, и Стела Стефанова, директор на Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет - София.

СОФИЯ. Закриване на изложбата "Върховният поет" и неговите български преводачи", посветена на 700-ата годишнина от смъртта на италианския поет, философ и мислител Данте Алигиери.
Експозицията е разположена във фоайето на Централната университетска библиотека "Св. Климент Охридски". В нея са показани най-старите и най-новите издания на "Божествена комедия", които библиотеката притежава, екземпляри от личните библиотеки на проф. Боян Пенев и Мара Белчева, изследвания на университетски преподаватели от средата на 20-и век до наши дни. Акцент в нея са преводи на Иван Вазов, Константин Величков, Кирил Христов, Николай Лилиев, Милко Ралчев, Николай Вранчев, Христина Стоянова, Иван Иванов, Любен Любенов и други.

СОФИЯ. Закриване на изложбата "Дуализъм II", открита на 25 януари 2022 г. в галерия ONE+.
Автори са Викенти Комитски, Жорж Папазов, Искра Благоева, Калин Серапионов, Сияна Шишкова, Стела Василева, София Димовa и Павлин Радевски. Проект "Дуализъм II" е продължение на едноименната изложба, организирана ONE през 2020 година.
 
СОФИЯ. Закриване на самостоятелната изложба "Свален по време на полет" на художника Теодор Генов, открита на 27 януари 2022 г. в галерия "КО-ОП".
Това е първата самостоятелна изложба на Теодор Генов. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на националния фонд "Култура".
 
СОФИЯ. Национален дворец на културата, зала 1, 19:00 ч. Концерт "Наследството" на Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" по повод неговата 70-годишнина.
По повод годишнината на ансамбала са предвидени три концерта - на 18 февруари 2022 г. - "Началото", на 19 февруари 2022 г. - "Пътят", и на 20 февруари 2022 г. - "Наследството". Тържествените концерти са под патронажа на президента на Република България Румен Радев и ще поставят началото на национално турне, което ще се проведе в рамките на 2022 година.
Основаният през 1951 г. ансамбъл "Филип Кутев" възражда, съхранява, творчески интерпретира и популяризира българската фолклорна култура на няколко континента - Европа, Азия, Африка и Америка.

СОФИЯ. Софийска градска художествена галерия. Закриване на изложбата "Анастас Дудулов и неговото време", посветена на 130 години от рождението на скулптора, открита на 7 декември 2021 г.
Изложбата включва над 80 произведения.

СОФИЯ. Софийска опера и балет, 19.00 ч. Премиерно представление на новата трактовка на класическата творба на Александър Бородин "Княз Игор" .
Спектакълът е посветен на 110-годишнината от рождението на диригента Атанас Маргаритов (1912-1998), който 11 години е главен диригент на Софийската опера (1964-1975). Режисьор е Пламен Карталов, а сценографията е на Борис Стойнов. Костюмите са на Светла Калайджиева. Хореографията е на Асен Гаврилов. Диригент на оркестъра е Игор Богданов, а на хора - Виолета Димитрова. Участват Веселин Михайлов, Радостина Николаева, Илия Селиванов, Стефан Владимиров, Ангел Христов, Весела Янева, Росен Ненчев, Димитър Станчев, Ветка Петкова, Ангел Антонов, Силвана Пръвчева.  Изпълнява се на руски език, субтитри на български и английски език. /АН, НП/МГ


 

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:14 на 26.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация