site.btaПреди 30 години в Пловдив е открит първият ресторант от веригата „Макдоналдс“ в България
На 12 декември 1994 г. в Пловдив е открит първият ресторант от веригата „Макдоналдс“ в България. Така България става 75-ата държава, в която марката открива свой обект.
През декември 1995 г. е открит и първият ресторант на „Макдоналдс“ в София, а клоунът Роналд Макдоналд прави своя дебют с голям парад в града по случай откриването. На името на Роналд Макдоналд през 2002 г. е създадена Благотворителна фондация за деца.
В България световноизвестната компания осигурява над 1 000 работни места, които обслужват повече от 7 млн. души годишно. „Макдоналдс България“ заема първото място в категорията „Големи компании“ в проучването за най-добрите работодатели в България за 2006 г. В световен мащаб веригата изгражда мрежа от над 35 000 локации в повече от 100 страни.
За откриването в Пловдив на първия обект от веригата в България, четем в бюлетина на БТА „Вътрешна информация“:
„Макдоналдс“ стъпи най-напред в Пловдив
Пловдив, 1 декември 1994 г. /БТА/ Първият от веригата ресторанти на „Макдоналдс“ ще бъде открит в Пловдив в събота. Цените на сандвичите ще бъдат определени вечерта преди откриването, каза Росица Цекина, шеф на маркетинга във фирмата. Около 50 цента ще струва малкият хамбургер, каза тя и разсея слуховете, че най-евтиният ще бъде 120 лева. Заведението заема 300 кв. м. площ и има 100 седящи места на втория етаж. Клиентите ще се обслужват от 130 млади момичета и момчета. Американците са ги облекли с тъмносини панталони и поли, ризи на бяло-червено райе и шапки с козирки.
Стандартното меню е подготвило за пловдивчани „Макдоналдс“: хамбургери, чийзбургери, двойни хамбургери, двойни чийзбургери, известния биг маг, сусамена питка на три етажа, картофи, ягодов пай, сладолед, млечни шейкове, сок, кока кола, фанта и спрайт. Сандвичите се приготвят с телешко, говеждо и пилешко месо. За питките „Макдоналдс“ също имал собствена технология.
***
„Макдоналдс“ дари церебрално увредени деца
Пловдив, 11 декември 1994 г. /БТА/ Триста и тринадесет хиляди лева е подарил г-н Ким Тейлър, управляващ директор на „Макдоналдс“ за България, на отделението за церебрално увредени деца към Трета общинска болница в Пловдив.
Парите ще бъдат използвани за закупуване на лекарства и консумативи за децата, а за отделението ще бъде закупен нов електрокардиограф „Сименс“, съобщиха от болницата.
***
Пловдивският „Макдоналдс“ в обсада
Пловдив, 12 декември 1994 г. /БТА/ Днес в 9 часа „Макдоналдс“ отвори врати, след като предишната вечер събра на коктейл бизнеселита на Пловдив и екипа на американското посолство начело с посланика г-н Уилям Монтгомъри.
За по-малко от час пловдивската Главна се напълни. 4000 посетители са били обслужени до 18 часа, съобщиха от заведението. То е разположено в центъра на Пловдив, до бившето кино „Балкан“ на Главната улица и брои 100 седящи и около 40 правостоящи места. „Макдоналдс“ предлага на своите гости традиционното за веригата меню - хамбургери, сладоледи, шейкове, плодови сокове и газирани напитки на „Кока-Кола България“. Месата, сирената и картофите се внасят от Германия и Унгария. От български доставчици фирмата се снабдява с хлебчетата, марулите, плодовите сокове.
***
Коледни сергии и павилиони заляха Пловдив
Пловдив, 16 декември 1994 г. /БТА/ Само две пловдивски кметства, едното от които столипиновското, не са направили специални схеми за коледни базари. В останалата част на града сергиите за коледни подаръци и играчки са 107, съобщават от Община Пловдив.
Двадесет и два павилиона са монтирани на централния площад. Промишлени стоки предлагат търговците в тях. Само елхите пловдивчани ще намерят на две специални площадки около павилионите. Две огромни елхи ще красят центъра на града, едната се намира на Джумаята и е подарък на пловдивчани от американската верига за бързо хранене „Макдоналдс“, а другата е на централния площад. Традиционният новогодишен базар в панаирното градче тази година е на 3 хиляди квадратни метра площ в 10 и 11 палата. Над 130 фирми обслужват пловдивчани всеки ден от 10 до 19 часа с изключение на 25 декември, когато базарът ще почива, а на 24, 26 и 31 декември ще работи от 10 до 16 часа.
***
Година по-късно „Макдоналдс“ открива и първият си ресторант в столицата София. БТА предава:
Софийският Макдоналдс щял да работи на загуба десет години
София, 13 декември 1995 г. /БТА/ Ресторантът на Макдоналдс в София ще работи повече от десет години на загуба, заяви пред журналисти днес шефът на „Макдоналдс Бьлгария“ Бранислав Кнежевич. Два милиона долара е хвърлила компанията за закусвалнята на площад „Славейков“, която отваря врати утре. Двеста и петдесет души ще правят хамбургерите, пържените картофи, шейковете и сладоледите на световно известнaта верига за бързо хранене. Пeт вида сандвичи ще предлага рeсторантът. Цените са oт 40 до 105 лева, като най-скъп е знаменитият „Биг Мак“. Той струва с 6 лева повече oт този в пловдивския Макдоналдс, научи БТА. Повечето от продуктите са вносни. Телешкото месо е от Унгария, картофите и сиренето „Чедър“ са германски, а ягодовият пай е от Москва. Български са хлебчетата и млечните смеси за сладоледите. Най-малко четири ресторанта смята да построи фирмата догодина в София и Черноморието. До 2000-та година те ще бъдат около 40 във всички големи градове, а персоналът ще достигне 5000 души.
Шоупрограма са подготвили домакините за утрешното официално откриване. Нaд сто награди очакват гостите на ресторанта в първия му работен ден. Янка Рупкина, НЛО, трио Бо Бо Бо, клоунът Роналд Доналд и мажоретки ще забавляват посетителите.
/ДС/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text