site.btaКраят на Гражданската война в Гърция: Комунистите обявяват преди 75 години прекратяване на военните действия

Краят на Гражданската война в Гърция: Комунистите обявяват преди 75 години прекратяване на военните действия
Краят на Гражданската война в Гърция: Комунистите обявяват преди 75 години прекратяване на военните действия
Гръцки командоси са стоварени на различни места по гръцкото крайбрежие, за да атакуват партизаните. Този метод се използва, за да се влезе в тила на бунтовниците, които обикновено действат във високи планини, някои от които са защитени откъм морето. Гръцки командоси облечени в американски кожени облекла слизат от американски гумени лодки на брега на 17 март 1948 г. Няколко такива операции са проведени близо до Катерини, от другата страна на залива на Солун и в подножието на планината Олимп. Снимка: АП

Гръцките комунисти обявяват по радиостанцията си "Свободна Гърция" преди 75 години – на 16 октомври 1949 г., края на военните действия, с което приключва Гражданската война, която разтърсва страната.

Гръцката гражданска война (декември 1944 – януари 1945 и 1946–1949) е двуетапен конфликт, по време на който гръцките комунисти неуспешно се опитват да установят контрол над страната, отбелязва енциклопедия “Британика”. Първият етап от гражданската война започва по време на изтеглянето на германските окупационни войски от Гърция (агувст – октомври 1944 г.). След изтеглянето на германските войски от Гърция, комунистите и гръцките роялистки партизани са събрани под британско покровителство в неспокойно коалиционно правителство в Атина. Но това правителство се разпада няколко седмици по-късно, когато комунистическите членове на коалицията отказват да разпуснат своите партизански сили. На 3 декември в Атина избухва гражданска война, която британските военни сили успяват да потушат с голяма трудност.
През февруари 1945 г. на пленум на Гръцката комунистическа партия комунистите взимат решение за разпускане на силите си. През март 1946 г. в Гърция се провеждат общи избори, комунистите и техните последователи се въздържат от гласуването и се връща роялистко мнозинство. На 1 септември 1946 г. е проведен плебисцит, който възстановява гръцкия крал на трона.

След изборите през 1946 г. се възобновява пълномащабна партизанска война от комунистите, които преминават в нелегалност. Този втори комунистически бунт продължава до 1949 г., когато снабдената и подсилена от САЩ гръцка армия успява да изчисти бунтовническите центрове от планинската вътрешност на Гърция. На 16 октомври 1949 г. гръцката комунистическа радиостанция обявява края на откритите военни действия и много от останалите комунистически бойци бягат от страната в Албания. Смята се, че повече от 50 000 бойци са загинали в конфликта, а повече от 500 000 гърци са били временно изселени от домовете си заради битките. Междуособиците и свирепата бруталност, които характеризират гражданската война, оставят трайно наследство от горчивина между отделните сегменти на гръцкото население, отбелязва енциклопедия “Британика”.

БТА има информации за края на конфликта в своите “Български бюлетин” и “Служебен бюлетин” от октомври 1949 г.:


Съобщение на ББС за декларацията на гръцкото демократично правителство

Лондон, 16 октомври 1949 г. /ББС - бълг. мисия/ Радиостанцията на гръцките бунтовници, която понастоящем изглежда че действа в Румъния, предаде днес дълго изявление от така нареченото временно гръцко правителство. В него се отправя предупреждение до атинското правителство, че последното се лъжело, ако смятало, че бунтовническото движение е унищожено. Армията на бунтовниците остава мощна и непокътната, тя не е сложила оръжие, а се е оттеглила пред наличността на по-голяма сила, за да спаси Гърция от пълно унищожение. В радиопредаването се заявява също, че миролюбивото разрешение на гръцкия проблем се търси сега в ООН с участието на Русия. (…) В изявлението се апелира за провеждане на задружна борба на всички прогресивни народи, начело със Съветския съюз, за осигуряването на мира и свободата.

***

Коментари по прокламацията на гръцкото демократично правителство

Лондон, 17 октомври 1949 г. /ББС/ Един говорител на гръцкото министерство на външните работи е заявил днес, че вчерашното съобщение, продадено от бунтовническата радиостанция за прекратяването на военните операции, е било чисто и просто признаване на един свършен факт – тяхното поражение, а така също и опит да бъдело оправдано.
Той е заявил, че макар бунтовниците да заявявали, че военните действия щели да бъдат прекратени, то не заявявали, че бунтовническата им армия е разтурена.

Вашингтон, 17 октомври 1949 г. /Ройтер/ Един представител на американското министерство на външните работи заяви днес, че правителството гледа "със значителна резервираност" на съобщението на радио "Свободна Гърция", че гръцките партизани са преустановили военните действия. Няма начин да се узнае дали партизаните вършат това, което те казват", заяви той. Той добави, че ако съобщението излезе вярно, нуждата за военна помощ на Гърция ще бъде по-малка, отколкото досега. Обаче той не предрича никакво спиране на подобна помощ за Гърция.
Един вестник цитира гръцкия министър на войната Панайотис Канелопулос, който бил казал: "Невъзможно е да се отдава каквото и да било значение на бандитското съобщение, което не е нищо друго, освен признаването на един свършен факт."

Лондон, 17 октомври 1949 г. /ББС – българска емисия/ Вчерашната декларация предадена на радиостанцията на гръцките бунтовници, в смисъл че въоръжените действия били прекратени, отново повдига въпроса за политиката, която Съветският съюз ще следва за в бъдеще на Балканите. В своята декларация гръцкото бунтовническо движение спомена за усилията, които в този момент се правят от Обединените народи (ООН – бел. ред.) за уреждането по миролюбив начин на балканския въпрос. В декларацията обаче се споменава следното: "За да се подпомогне на тези усилия, целящи омиротворяването, нашите сили прекратиха военните действия в Грамос, но това не означава, че ние сме сключили мир".
Тълкувайки декларацията на гръцките бунтовници във връзка с предприетите сега усилия от Обединените народи за посредничество, в днешния си брой в. "Манчестер Гардиан" пише следното: "Декларацията на гръцките бунтовници, в смисъл че те прекратяват военните действия, не е от голямо значение, що се отнася до нейното съдържание, а поради факта, че въобще тя е била направена. (...) С това изявление бунтовниците не поемат никакви задължения. За отбелязване е обаче, че при други случаи, когато поради понесените поражения те са били заставяни да прекратят действията, бунтовниците никога не са се опитвали да разгласят обширно този факт. Обаче ако сега те внезапно се опитват да тръбят, че страната се нуждае от мир и хляб, докато по-рано надаваха войнствени крясъци, то това ни кара да мислим, че те са осъзнали, че войната, която водят, е политически необоснована и напълно безнедежна във военно отношение и че ако тя бъде продължена, на тях ще им бъде отнета и подкрепата, от която те сега се ползват. (...)
Колкото и безнадеждно да е положението на бунтовниците, обаче, не изглежда вероятно те да направят такава декларация, ако тя не съвпада напълно с политиката на Съветския съюз. Може би русите са научили и разбрали, че при наличността на неуспех не би било разумно да се продължава същата политика. В този смисъл има и други някои указания. Още през пролетта Громико показа, че желае гръцкият въпрос да бъде уреден. В сегашната сесия на Общото събрание на Обединените народи славянският блок, гласувайки за пръв път единодушно във връзка с Балканския въпрос, се съгласи този въпрос да бъде разгледан от една помирителна комисия, чийто доклад се очаква в скоро време. (…) Дали Русия възнамерява да отиде по-нататък е съмнително, но изглежда като че ли моментът за започване на преговори е настъпил. Намирането на база за разбирателство сега е предоставено на помирителната комисия." Това бе мнението на либералния в. "Манчестер Гардиан".

***

Два дни след обявлението на радио “Свободна Гърция”, БТА публикува цялата прокламация в своя “Български бюлетин”:

“Свободна Гърция”, 18 октомври 1949 г. /Радио/ Прокламацията на гръцкото временно демократично правителство до гръцкия народ.
Три години и половина се изминаха откакто англоамериканските империалисти и техните монархофашистки слуги потопяват родината ни в кръв и я превръщат в развалини. През това време стотици и хиляди намериха смъртта си, а други стотици и хиляди останаха сакати за цял живот, като проляха кръвта си.
Цели три години и половина Гръцката Демократична войска се би, защитавайки честта на Гърция, независимостта на страната, свободата и интересите на народа. Цели три години и половина искаме честно споразумение, справедлив демократичен мир. Монархофашистките слуги и техните чуждестранни господари настояват за пълна катастрофа. За нас стана ясно, че тези врагове на Гърция и на народа предпочитат да видят и последния жител на нашата страна мъртъв, последната къща разрушена, последното дърво изкоренено, отколкото да се съгласят с правото на народа. Те изразходват милиарди долари, хвърлят в огъня нашите синове, изсипват върху телата на нашите синове, майки и братя стотици хиляди тона нажежено желязо. И днес те се хвалят и си мислят, че са победители, защото Демократичната войска предпочете да прекрати кръвопролитието, след като те, подпомогнати от предателството не изменника Тито, не помислят да оставят нищо здраво в тази страна. Обаче те се лъжат, ако мислят, че вече не съществува Демократичната войска. Демократичната войска не сложи оръжието, а само го държи при нозе. Тя отстъпи пред огромното материално превъзходство на чуждите окупатори, подкрепени и от титовата измяна и предателство, които ѝ заби нож в гърба. Обаче Гръцката Демократична войска не се преви и не е разгромена. Тя продължава да е силна и с непокътнати сили. Тя прекрати кръвопролитието, за да спаси Гърция от пълно унищожение, защото постави интересите на страната и народа по-високо от всичко друго.
Сега, в Общото събрание на ООН, по инициативата на Съветския съюз се полагат настойчиви усилия да се намери едно мирно уреждане на гръцкия въпрос. А атинските управници говорят за вътрешно нормализиране, за избори и амнистия. Усилията за вътрешно омиротворяване отговарят на нашите най-хуманни стремежи, които ние  поддържаме години вече. (…) Това не означава капитулация. Означава само пълна привързаност към интересите на родината, която не желаем да видим унищожена.
Ние ще бдим и няма да прекратим нито за момент нашата борба за народни правдини, за неговите политически и икономически права. (…)
Обаче, ако те продължат клането и престъпленията, народът няма да коленичи, защото има достатъчно сила, за да вразуми ония, които не искат да дойдат на себе си.
От едно нещо се нуждае днес народът и страната: от мир и възстановяване. (…)

***

Лондон, 18 октомври 1949 г. /ББС – българска емисия/ Декларацията на гръцките бунтовници, че преустановяват военните действия, е предизвикала голям интерес в средите на Обединените народи в Лейк Съксес. Кореспондентът на радио “Лондон” съобщава, че някои делегати считат декларацията като коз в ръцете на Русия, за да може да й послужи да осъществи своите желания в Обединените народи. Русия, изтъква нашият кореспондент, желае да попречи на Югославия де бъде избрана за член на Съвета за сигурност, а понастоящем Югославия има по-големи изгледи да бъде избрана в Съвета за сигурност, особено след нейното твърдо държание срещу Коминформа (Комунистическо информационно бюро за насърчаване на международната комунистическа солидарност, съществувало от 1947 г. до 1956 г. – бел. ред) и след като престана да оказва помощ на гръцките бунтовници.
Нашият дописник пише, че в Атина меродавните военни среди смятат, че декларацията на бунтовниците е само дипломатическа стъпка в полза на русите, които сега може би ще твърдят, че комунистите са направили жертва за помирението и в замяна на това ще поискат за себе си концесии от гръцкото правителство. Главната концесия може да бъде гръцкото правителство да се откаже от своите претенции спрямо Северен Епир. Това може да означава, че русите искат да имат свободни ръце в Албания за действия срещу Тито.

***

Радио “Атина” за прокламацията на временното гръцко демократично правителство

Атина, 18 октомври 1949 г. /Радио – бълг. емисия/ Миналата седмица се завърши официално въоръженият бунт на Комунистическата партия – бунт, който целеше насилственото превземане на властта и зачисляването на Гърция към страните зад желязната завеса. Това започна на 18 март 1946 г. (…) и след като премина много етапи, стигна до разгромяваното на 21 август 1949 г. с победоносното свършване на голямото сражение на Грамос.
Завчерашната декларация на Временното гръцко правителство за спирането на военните действия показва, че чуждите покровители на гръцкия комунизъм са се убедили в безсмисленото продължаване на бандитската война.
Атинските правителствени кръгове и чуждите дипломатически мисии посрещнаха без изненада съобщението на бандитите, които оповестяват спирането на неприятелските действия шест седмици след съвършеното им разгромявано и отблъскване на остатъците им отвъд границите.
От отговорен източник се съобщи, че се касае за един документ, признаващ поражението на бандитите. От друга страна Министерството на войната подчерта, че не е възможно са се отдаде никакво значение на това съобщение, понеже то не съставлява, освен признание на един свършен факт, а този неоспорим факт е пълното поражение на бандитите и пренасянето на бандитизма извън гръцките територии.

***

Загубите на монархофашистите от военните действия в Гърция

Лондон, 24 октомври 1949 г. /ББС – българска емисия/ Гръцкият министър на стопанството заяви вчера, че поради извършените опожарявания, опустошения и грабежи, бунтовниците са стрували на държавата 380 милиона долара. Тези загуби, добави той, съставляват 85% от американската помощ, отпусната за невоенни цели.

***

Монархофашистката войска в Гърция щяла да бъде намалена

Атина, 26 октомври 1949 г. /Ройтер/ Гръцкият министър-председател заяви пред представителите на печата снощи, че гръцкото правителство възнамерява да направи едно намаление на въоръжените сили с приключването на военните действия.
Той заяви това във връзка с предупреждението на американския посланик, че гръцката армия, завършвайки сега последния стадий на гражданската война, трябва да бъде намалена числено, за да се избегне един тежък дефицит в бюджета. (…)

***

Реч на гръцкия крал в Солун

Атина, 26 октомври 1949 г.  /Радио – бъл. ем./ Според телеграма от Солун, там са пристигнали техни величества, посрещнати възторжено от населението.
Вечерта, през време на банкета, даден в чест на техни величества от страна на Солунската община, кралят, отговаряйки на тоста на кмета, каза следното:
"Всички виждаме голямата разлика на днешния ден в сравнение с миналата година. Страната се освободи от организирания комунизъм. За нещастие обаче, принудени сме още да носим оръжието на ръка, като се има предвид, че и до този момент северните ни съседи не са показали още никакъв знак на добра воля. Двадесет и осем хиляди гръцки деца се намират в техни ръце. Ако имаме някои малки указания, че накрая ще ни ги върнат, добре, но нищо не ни убеждава в това. Ето защо ние сме от все сърце признателни и никога няма да забравям помощта, която съюзниците ни даваха и дават. Това обаче не означава, че можем да променим положението без да вземем мерки за нашата сигурност.
Първа наша грижа сега е изграждането, доколкото разбира се имаме мир и никаква опасност не ни заплашва отвън. Гъркът притежава винаги жизненост и представлява пример за другите народи. С тази жизненост той ще изгради отново страната си. Ако имаме мир в бъдещето, в много късо време ще се намерим в по-добро положение.
И друг път съм казвал, че вън от въпроса за повдигани на политическия и качествения уровен (равнище, ниво – бел. ред.) трябва да направим от Гърция духовния център на Средиземноморието, ако не и повече. Аз вървя твърдо в тази насока и констатирах вече, че тази идея има отговор във всички класи. (...)

***

Демобилизация на гръцки войски

Атина, 29 октомври 1949 г. /Франс прес/ От 30 октомври, съгласно решението на Министерството на войната, 38 и 39 набор от националната гвардия от областта Атика се демобилизират. Тези два набора от гвардията са единствените останали на служба в армията.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:17 на 18.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация