Два дни по-късно Джордж Буш призна, че финансовата криза е излязла извън Уолстрийт

site.bta15 октомври 2008 г.: Индексът Дау Джоунс се понижи със 733 пункта за ден и падна под 9000 пункта

15 октомври 2008 г.: Индексът Дау Джоунс се понижи със 733 пункта за ден и падна под 9000 пункта
15 октомври 2008 г.: Индексът Дау Джоунс се понижи със 733 пункта за ден и падна под 9000 пункта
Ню Йорк, САЩ (6 октомври 2008) Електронната лента с новини за промишления индекс Дау Джоунс се отразява на прозорец на Таймс Скуеър в Ню Йорк. През първите търговски дни на октомври 2008 г. индексът спада с 2400 пункта, или с 22%. (AP Photo/Mary Altaffer)

Промишленият индекс Дау Джоунс се понижава със 733 пункта за ден на 15 октомври 2008 г. и пада под 9000 пункта, отбелязват световните агенции. Два дни по-късно президентът на САЩ Джордж Буш признава, че финансовата криза е излязла извън Уолстрийт.
Dow Jones & Company (“Дау Джоунс енд Къмпани”), издателство за финансови новини, основано от Чарлз Хенри Дау и Едуард Д. Джоунс, започва да изчислява дневната средна стойност на индустриалните акции през 1896 г., като използва списък с 12 акции и разделя общата им цена на 12, отбелязва Енциклопедия Британика. Оттогава списъкът с акции е разширен, а делителят е коригиран, за да компенсира разделянето на акции, замяната на акции и значителните промени в дивидентите. Това са средни стойности, предназначени да покажат общите тенденции на пазарните цени. Най-често цитираният индекс е Dow Jones Industrial Average (DJIA - Промишленият индекс Дау Джонс), който се основава на цените на 30 промишлени акции.
Промишленият индекс Дау Джоунс се приема за основния показател за деловата активност в САЩ.
 
БТА следи в своите емисии “Международна информация” и “БТА-Икономика експрес” развитието на кризата на финансовите борси в октомврийските дни на 2008 г.:

Уолстрийт мина в "червена територия" след силно възходящата тенденция в началото на сесията

Ню Йорк, 14 октомври 2008 г. /БТА/ Нюйоркската фондова борса отчете спад на водещите си индекси в сутрешната сесия след силно възходящата тенденция при откриването и еуфорията от понеделник, предадоха световните агенции. (…)
Към 17:55 часа българско време промишленият индекс Дау Джоунс спадна с 11,23 пункта до 9376,38 пункта, индексът на високотехнологичните дружества Насдак бе изгубил 39,46 пункта и се бе понижил до 1804,79 пункта.
По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 бе отстъпил с 0,81 на сто или 8,08 пункта до 995,27 пункта. 

***

Индексът Дау Джоунс се понижи леко през един сравнително спокоен ден на Уолстрийт

Ню Йорк, 15 октомври 2008 г. /БТА/ Промишленият индекс Дау Джоунс регистрира леко понижение през вчерашния сравнително спокоен ден на търговията на Нюйоркската фондова борса, предаде Асошиейтед прес.
Той се понижи със 76,62 пункта, или 0,82 процента, до 9301,99 пункта. Вчера бе първият от девет дни насам, когато повишението или понижението на Дау Джоунс не се измерва в трицифрено число. (...)

***

Индексът Дау Джоунс изгуби 1,7 на сто при откриването на Уолстрийт

Ню Йорк, 15 октомври 2008 г. /БТА/ Акциите силно поевтиняха днес в ранната търговия на Уолстрийт, след като представител на американската централна банка заяви, че САЩ, изглежда, са в рецесия, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Правителственият доклад за силен спад от 1,2 на сто на продажбите на дребно през септември също допринесе за засилване на опасенията за потреблението в страната.
В първите минути след откриването на търговията днес промишленият индекс Дау Джоунс изгуби цели 158 пункта или 1,7 на сто до 9152 пункта.  
Останалите водещи индекси също се понижиха. (…)

***

Спадът на Уолстрийт продължава, Дау Джоунс се понижи под 9000 пункта

Ню Йорк, 15 октомври 2008 г. /БТА/ Спадът на Уолстрийт продължи, като към 17,20 ч. българско време индексът Дау Джоунс се понижи под 9000 пункта, губейки 3,55 на сто от стойността си до 8980,45 пункта, предаде Франс прес. (…)

***

Със силен спад на водещите индекси приключи днешната търговия на европейските фондови борси 

Лондон/Париж/Цюрих/Франкфурт, 15 октомври 2008 г. /БТА/ Основните индекси на европейските фондови борси днес се понижиха силно в края на търговията на фона на резкия спад на Уолстрийт след изказването на шеф на американската централна банка за рецесия в САЩ и лошите перспективи за американската икономика, предадоха Франс прес и ДПА.
Франкфуртската фондова борса отчете спад на основния си индекс DAX с 6,49 на сто, индексът САС 40 на Парижката борса отстъпи с 6,82 процента, а лондонският Footsie се срина със 7,16 на сто.
Индексът на Виенската фондова борса ATX (латински букви) се понижи при закриването днес с 5,19 на сто до 2270,20 пункта, а индексът BEL-20 на Брюкселската фондова борса спадна с 5,93 на сто до 2082,59 пункта.
Миланската борса приключи с понижение на индекса SP/Mib с 5,33 на сто до 22 221 пункта. Фондовата борса в Амстердам отчете спад от цели 7,56 на сто до 263 пункта, а индексът PX в Прага изгуби 7,95 процента до 998,8  пункта.

***

Никкей-225 се срина с 11,41 процента на фона на силния спад на Уолстрийт. Курсът на долара спрямо йената се понижи, а спрямо еврото се повиши

Токио/Ню Йорк, 16 октомври 2008 г. /БТА/ Индексът Никкей-225 на Токийската фондова борса приключи днешната сесия с рекорден спад от 11,41 процента в контекста на паниката, обзела световните фондови пазари. Това е вторият най-голям срив в историята на индекса след 10-процентното понижение на котировките на 3 март 1953 година при новината за смъртта на Сталин, отбелязва ИТАР-ТАСС. Основните индекси на Уолстрийт също рухнаха снощи на фона на възобновилите се опасения, че икономиката на САЩ е в рецесия, съобщи ДПА. Курсът на долара спрямо йената се понижи, а спрямо еврото се повиши. (…)
Търговията на Уолстрийт снощи приключи също с рекорден спад на основните индекси, след като президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Бен Бърнанке предупреди, че спешните действия на правителството в отговор на финансовата криза най-вероятно няма бързо да доведат до съживяване на икономиката.
Промишленият индекс Дау Джоунс спадна с 733,08 пункта или 7,87 на сто до 8577,91 пункта. По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 се понижи с цели 90,17 пункта или 9,03 на сто до 907,84 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак отстъпи със 150,68 пункта или 8,47 на сто и закри на равнище 1628,33 пункта. 
Фондовите борси в Латинска Америка и Азия също се поддадоха на песимизма и отчетоха рекорден спад на котировките.

***

И докато финансовият танц на борсите продължава в САЩ медиите опитват да не позволят стагнацията, обхванала икономиката да прерасне в масова психологическа депресия. Финансовият телевизионен канал Си Ен Би Си разработва материал, в който сочи 10 причини, заради които човек може да обикне рецесията:


Има 10 причини човек да обикне рецесията, твърди телевизионният канал Си Ен Би Си

Ню Йорк, 17 октомври 2008 г. /БТА/ В САЩ медиите започнаха да култивират настроения, които да не позволят стагнацията, обхванала икономиката да прерасне в масова психологическа депресия. Финансовият телевизионен канал Си Ен Би Си вече посочи 10 причини, заради които човек може да обикне рецесията, обхванала страната.
Вечеря у дома, никакви опашки по бензиностанциите, повече купони за намаления в магазините, по-малко рекламен "боклук", безплатен фитнес и полезно общуване с природата при отглеждането на зеленчуци в градината - не е ли това най-вярната рецепта за щастие!?, задава реторичен въпрос водещият на предаването на Си Ен Би Си, цитиран от К2Капитал.
Американците твърдят, че основното "предимство" на финансовите сътресения е, че семейството, принудено да пести от ресторанти и вечерни развлечения, най-после може да възстанови традицията за общи домашни вечери. Това е много добре, според резултатите на проучване, направено от министерството на здравеопазването, тъй като общуването в семеен кръг помага за намаляването на стреса особено сред младите хора. Освен това домашно приготвената храна е по-нискокалорийна и по-полезна за нацията, страдаща от наднормено тегло, се посочва в изследването. 
Изгодно от финансова гледна точка и полезно за здравето ще бъде възраждането на позабравеното градинарство. Физическото натоварване, което стимулира мускулите на сърцето, ще стане безплатен фитнес, като експертите съветват да се отглежда екологично чисти картофи. (…)
Кризата е отлична възможност човек да започне собствен бизнес, твърди Си Ен Би Си, припомняйки легендата с раждането на Майкрософт (Microsoft), Хюлет-Пакард (Hewlett-Packard) или пък фабриката за приказки Уолт Дисни (Walt Disney). (…)
"Рецесия е отлично време човек да открие собствен магазин", твърди Се Ен Би Си. И разбира се, кризата е подходящ момент човек да преосмисли живота си и да открие нови перспективи.

***

По същото време се появяват и политическите реакции на борсовата криза:

Джордж Буш предупреди, че е необходимо време, докато се усети ефектът от правителствените мерки срещу кризата

Вашингтон, 17 октомври 2008 г. /БТА/ Президентът на САЩ Джордж Буш призна, че финансовата криза е излязла извън Уолстрийт и предупреди, че ще трябва време, докато се усети ефектът от правителствените мерки. Той  обаче увери американците, че трябва да бъдат спокойни, че в крайна сметка тези мерки ще дадат резултат, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Според Буш модернизацията на финансовите регламенти трябва да бъде един от главните приоритети на следващия президент, но предупреди, че евентуално ново регулиране може да има нежелан ефект.
В изказване пред американската Търговска камара във Вашингтон президентът увери, че правителствените мерки са "достатъчно широки и достатъчно смели, за да проработят".
Джордж Буш изтъкна, че САЩ работят заедно с европейските страни за решаване на кризата, която се превърна в световна. "Твърдо решени сме да преодолеем това предизвикателство заедно", посочи президентът.

***

Джордж Буш предлага САЩ да са домакини на среща на върха, посветена на финансовата криза

Кемп Дейвид, 18 октомври 2008 г. /БТА/ Президентът на САЩ Джордж Буш предложи САЩ да бъдат домакини на международна среща на върха, посветена на намирането  на изход от настоящата финансова криза, предадоха световните агенции.
След среща с френския президент Никола Саркози и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в президентската резиденция Кемп Дейвид, в щата Мериленд, Буш заяви, че срещата на върха трябва да бъде организирана в най-скоро време.
"Нетърпелив съм САЩ да приемат на своя земя тази среща в най-близко бъдеще, за да можем да гарантираме, че тази криза няма да се повтори", каза Буш, цитиран от Франс прес.
И Саркози, и Буш подчертаха, че на срещата ще участват както развитите, така и развиващите се страни, предаде ДПА. Саркози допълни, че вероятно срещата ще бъде в Ню Йорк, където именно започна световната финансова криза. (…)
Президентът на САЩ предупреди, че в настоящата финансова  криза е важно държавите по света да устоят на изолационизма и да продължават политиката на отворените пазари, предаде Ройтерс. Буш допълни, че лидерите на държавите по света са длъжни заедно да намерят изход от кризата, предаде Асошиейтед прес. (…)
Френският президент Саркози подчерта, че настоящата криза е голяма възможност за преразглеждане на международната финансова политика, предаде Ройтерс.
"Президентът Буш има право като казва, че поставянето под въпрос на пазарната икономика ще бъде катастрофа, но не можем повече да продължаваме със същите причини, които ще пораждат същите резултати. Пазарната икономика има нужда от правила", допълни Сакрози и призова за изграждането на капитализма на утрешния ден.
Председателят на ЕК настоя също за нов финансов ред и припомни, че заедно европейците и американците могат да променят нещата.
"Отворените общества имат нужда от нормативни актове и от демократични правила. Пазарите също имат нужда от правила, които, ако е възможно, да бъдат приети от всички държави заедно", заяви Барозу, цитиран от Франс прес. (…)

***

Въпреки политическите мерки, месец по-късно: 

Уолстрийт се срина, Доу Джоунс падна до най-ниското си равнище от пет години

Ню Йорк, 20 ноември 2008 г. /БТА/ Нюйоркската борса завърши вчерашната търговия с мощен спад след публикуването на мрачната прогноза на Федералния резерв, че икономическата криза ще продължи през цялата 2009 година, съобщиха световните агенции.  Промишленият индекс Дау Джоунс изгуби от стойността си 5,07 процента, индексът на високотехнологичните дружества Насдак - 6,53 процента.
Според окончателните цифри Дау Джоунс се е понижил с 427,47 пункта, до 7 997,28 пункта, като за първи път от март 2003 г. е паднал под равнището от осем хиляди пункта. (...)

***

И хронологията на една криза:

Анатомията на финансовата и икономическата криза 

София, 10 декември 2008 г. /Румена Вълчева от БТА/ Кризата на световните финансови пазари, тръгнала от спада на цените на недвижимите имоти в САЩ, която започна още в края на 2006 година и доведе до масови фалити на ипотечни компании и изземането на домовете на милиони американци, застигна през тази есен и Европа.
Отписване на активи, свиване на кредитирането, фалити, закриване на работни места, национализация и накрая рецесия. Тези думи станаха неизменна част от речника на икономическите анализатори, които ден след ден очертаваха все по-мрачна картина. Правителствата на водещи промишлени икономики на Стария континент бяха принудени да признаят неумолимия факт - кризата се разпространи и в Европа. (…)
Усилията на Вашингтон да помогне на американците, които не могат да си плащат ипотеките, не дадоха кой знае какви резултати и международната криза бързо се разрасна, след като финансовият гигант Леман Брадърс (Lehman Brothers) се срина, а друга водеща банка в САЩ - Мерил Линч (Merrill Lynch) обяви, че приема да бъде изкупена от Банк ъв Америка (Bank of America). Тези две събития, станали на 14 и 15 септември, промениха пейзажа на Уолстрийт и редица анализатори отбелязаха, че финансовият сектор в САЩ вече никога няма да бъде същият. Те поставиха и началото на края на растежа на икономиките по цял свят, което за нас, хората по всички краища на планетата, се изразява в спад на жизнения стандарт в една или друга степен. 
На 17 септември дойде още едно потвърждение на този факт. Най-голямата застрахователна група в света - американската Ей Ай Джи (AIG), изправена на ръба на фалита, бе спасена с 85 милиарда долара, отпуснати от държавата. Държавата стана основен акционер във финансови институции и в САЩ, и в големи европейски икономики като Великобритания, Франция, Германия, а в Исландия на практика бе извършена пълна национализация на банките, след като самата страна бе изправена пред фалит заради огромния дял в икономиката на финансовия сектор.
На 19 септември Белият дом поиска Конгресът да одобри помощ за финансовия пазар в САЩ на стойност 700 милиарда долара(...). 
На 3 октомври планът за спасяване на финансовия сектор на САЩ на стойност 700 милиарда долара бе приет от Конгреса, а финансовото министерство получи безпрецедентни правомощия да се намесва във финансовия сектор. (...)
Доверието обаче така и не успя да се възстанови. Борсовите индекси на водещите световни фондови борси не спират да се топят. Само на 30 септември, когато Уолстрийт преживя поредния си "черен понеделник", фондовият пазар в САЩ изгуби 1,2 трлн. долара и това бе абсолютен рекорд в историята на Нюйоркската фондова борса. (…)
Правителствата на водещите икономически сили, изправени пред разрастване на финансовата криза, която обхвана и реалната икономика, извършиха безпрецедентна координира операция за намаляване на цената на кредита и на 8 ноември Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ), централната банка на Канада, Великобритания, Швеция и Швейцария понижиха водещите си лихви при безпрецедентна съгласувана акция. (…)
Лавината от лоши новини обаче не спря.
На 13 ноември Берлин обяви, че Германия е навлязла в "техническа рецесия"  през третото тримесечие, като БВП е намалял с 0,5 на сто.
Ден по-късно Евростат съобщи, че еврозоната официално е навлязла в рецесия за пръв път в историята си след отчетеното намаляване на общия БВП на 15-те страни, въвели еврото, с 0,2 процента през третото тримесечие в сравнение с второто, когато бе отчетен спад на БВП също с 0,2 процента.
На 22 ноември британският премиер Гордън Браун, който до този момент упорито избягваше да произнесе думата рецесия, призна, че страната няма да избегне рецесия. Само четири дни по-късно статистическата служба потвърди опасенията му. (…)
Преди четирийсе години Робърт Ф. Кенеди напомни на американците, че "промишленият индекс Дау Джоунс (Dow Jones) и брутният национален продукт не измерват нито нашия национален дух, нито нашите постижения като нация. И двата цифрови показателя не взимат предвид нашата среда в нейната съвкупност, здравето на нашите семейства и качеството на нашето образование". Кенеди каза: "Брутният национален продукт не измерва нито нашия ум или кураж, нито нашата мъдрост или знания, нито пък нашата съпричастност или вярност към родината. С две думи, той измерва всичко, с изключение на онова, което прави животът да си струва."

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:15 на 15.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация