site.btaОткраднатите картини „Викът“ и „Мадона“ на Едвард Мунк са открити през август 2006 г., около две години след зрелищен обир

Откраднатите картини „Викът“ и „Мадона“ на Едвард Мунк са открити през август 2006 г., около две години след зрелищен обир
Откраднатите картини „Викът“ и „Мадона“ на Едвард Мунк са открити през август 2006 г., около две години след зрелищен обир
Служители на Christie's носят картината на Едвард Мунк "Мадона" в изложбената зала на офиса на Christie's в Мюнхен, на тази снимка от 20 септември 1999 г. Въоръжени мъже нахлуха в музея “Мунк” в неделя, 22 август 2004 г., заплашиха персонала с оръжие и откраднаха известните картини на Едвард Мунк "Викът" и "Мадона" пред очите на смаяните посетители. Произведенията на изкуството бяха открити от полицията на 31 август 2006 г. (AP Photo/Diether Endlicher)

Две от най-известните картини на Едвард Мунк – „Викът” и „Мадона” са откраднати 22 август 2004 г. от музея в Осло посред бял ден, пред очите на посетителите. Около две години по-късно – на 31 август 2006 г., норвежката полиция съобщава, че шедьоврите са намерени, и то в по-добро състояние от очакваното. Според някои преценки „Викът“ и „Мадона“, които не са застраховани срещу кражби, могат да бъдат оценени на общо 100 милиона долара, пише в информации в  международната емисия на БТА  и в „Забава и знание“ от този период. 

БТА съобщава за кражбата на 22 август 2004 г.:

Откраднаха „Викът“ на Едвард Мунк

Осло, 22 август 2004 г. /БТА/ Известните картини „Викът“ и „Мадона“ на Едвард Мунг са откраднати днес сутринта от музея на художника в Осло, който бил пълен с посетители, съобщиха световните агенции.
Няколко въоръжени мъже заплашили  служителка на музея и я повалили на пода. Пострадали хора няма. След като взели шедьоврите, крадците избягали с „Ауди А6“.
Посетителите на музея се паникьосали и помислили, че това е терористично нападение. Свидетели споделят, че картините нямали никаква защита. В музея нямало и аларма.
Полицията пристигнала след 15 мин. 
Друга по-известна версия на „Викът“ беше открадната през февруари 1994 г. от норвежката Национална галерия. След три месеца полицията намери картината, която е рисувана върху хартия, в хотел в гр. Асгарсдстранд, на около 65 км от Осло.
Норвежкият художник Едвард Мунк е признат за един от предтечите на експресионизма. Той живее от 1863 г. до 1944 г. Художникът създава по няколко версии на основните си творби, сред които и „Викът“. 


***

Норвежко списание предлага награда от над 12 000 евро за връщане на откраднатата картина „Викът“

Осло, 24 август 2024 г. /БТА/ Норвежкото списание Se og Hoer, специализирано в информации за знаменитости, предложи награда от 100 000 норвежки крони /12 100 евро/ за връщането на „Викът“ и „Мадона“ – двата шедьовъра от художника Едвард Мунк, които бяха откраднати в неделя, предаде АФП.
Надяваме се, че двете картини ще бъдат върнати невредими на музея „Мунк” в Осло, обясни редакторът на списанието Од Йохан Нелвик. Смятам, че благодарение на тази награда редакцията на списанието или полицията ще получат информация за мястото, където се намират двете картини, допълни той.
Двете творби са много известни и е твърде рисковано да бъдат пуснати в продажба на пазара за произведения на изкуството. Някои експерти обаче смятат, че хората, които в неделя откраднаха картините, заплашвайки с огнестрелно оръжие служителка в музея „Мунк”, ще поискат откуп за тях. Според някои преценки „Викът“ и „Мадона“, които не са застраховани срещу кражби, могат да бъдат оценени на общо 100 милиона долара.  

През 2005 г. е обявена още по-голяма награда за този, който може да помогне с информация за намирането на „Викът“:

Обявиха награда от 250 000 евро за информация, която ще позволи да бъде намерена откраднатата картина „Викът“  от Едвард Мунк

Осло, 1 юни 2005 г. /БТА/ Кметството в Осло е обещало награда, която може да стигне до 2 милиона норвежки крони /250 000 евро/, на хората, които помогнат да бъде намерен шедьовърът на Едвард Мунк „Викът“, след като бе откраднат миналато лято от въоръжени мъже, оповести полицията, цитирана от АФП.
Наградата ще бъде връчена на онзи или онези, които предоставят нужната информация на полицията и допринесат за връщането на две платна  от Едвард Мунк – „Викът“ и „Мадона“, на кметството в Осло, се казва в комюнике на полицията. (…) 
Сумата ще бъде връчена, след като творбите бъдат намерени и автентичността им бъде потвърдена, се пояснява в комюникето. 
Смята се, че двете картини са прекалено известни и шансът да бъдат продадени на пазара за произведения на изкуството е нищожен. „Викът“ и „Мадона“ се оценяват на общо около 100 милиона долара. Според някои експерти обирджиите вероятно са отмъкнали картините, за да получат откуп за тях, но властите твърдят, че досега не е имало подобно искане.
В рамките на разследването норвежката полиция задържа четирима души. Заподозрените са обвинени, че са били съучастници или организатори на въоръжения обир, но двамата извършители на кражбата все още са на свобода.  

През 2006 г., още преди картините да бъдат открити, заподозрените за кражбата са изправени пред съда: 

Шестима заподозрени ще се явят пред норвежките съдебни власти във връзка с кражбата на картината „Викът“

Осло, 13 февруари 2006 г. /БТА/ Съдебният процес срещу 6-има мъже, заподозрени, че са замесени в кражбата на картините „Викът“ и „Мадона“, ще започне в Осло в сряда, близо година и половина след като двата шедьовъра от Едвард Мунк бяха отмъкнати и все още не са открити, съобщи Франс прес.
Първите петима заподозрени рискуват да получат 17-годишни присъди за сериозна кражба, а шестият може да получи присъда до шест години затвор за укриване на крадени вещи. И шестимата твърдят, че са невинни.
Според обвинението в съдебната зала в Осло ще се явят единият от двамата автори на въоръжения обир, шофьорът на автомобила, с който крадците са избягали, "мозъкът" на операцията по извършването на кражбата, двама съучастници и мъжът, който вероятно е скрил двете картини.
Все още не знаем каква присъда ще поискаме, но смятаме, че разполагаме с достатъчно доказателства, за да може те да бъдат осъдени, увери прокурор.
На 22 август 2004 г. посред бял ден двама въоръжени мъже с качулки на главите проникнали в музея „Мунк“ в Осло. След като заплашили с огнестрелно оръжие пазачите и посетителите, те откраднали двата шедьовъра от пионера на експресионизма Едвард Мунк /1863 – 1944/ и след това избягали с откраднат черен автомобил „Ауди“, шофиран от трети мъж. По време на бягството рамките на двете картини са били свалени вероятно поради опасения, че в тях може да е пъхнато уредче за електронно проследяване. Колата по-късно била изоставена. След това според полицията двете картини са били скрити в автобус, чийто собственик в момента бил в чужбина. Те са били оставени там без знанието ми и против волята ми, заявява днес собственикът на возилото. Когато открил двете платна с маслени бои в автобуса, той не се решил да информира полицията. Не се осмелих да го направя, защото тези престъпници са известни с жестокостта си, каза 35-годишният мъж. Според него по това време картината „Викът“ била невредима, а „Мадона“ била леко одраскана.
На 24 септември картините били взети от мъж, докато полицията се готвела да постави района под наблюдение. Оттогава следите на двете творби се губят. 

***

Започна съдебният процес срещу шестимата заподозрени в кражбата на картината „Викът“

Осло, 14 февруари 2006 /БТА/ Шестимата мъже, заподозрени, че са замесени в кражбата на шедьовъра на Едвард Мунк „Викът“, заявиха, че са невинни през първия ден от техния съдебен процес в Осло, съобщи Франс прес. (…)
Картините, чиято обща стойност доближава 100 милиона долара, все още не са намерени. 
След прочитането на обвинителния акт обвиняемите, които са около 30-годишни, заявиха, че са невинни.
Адвокатите им поискаха отлагане на процеса, за да се запознаят със съдържанието на телефонни разговори, чиито записи са предоставени допълнително от обвинението.
Според обвинението Стиан Скьолд, на 30 години, вероятно е единият от двамата автори на въоръжената кражба, Петер Таралдсен, на 34 г., е шофьорът на крадения автомобил „Ауди“, с който крадците са избягали, а Бьорн Хьон, на 37 г., е мозъкът на операцията. 38-годишният Петер Розенвинге и Мортен Йохансен, на 39 г., са били съучастници, докато Томас Натаас, на 35 г., е обвинен в укриване на крадени вещи. 

През май вече има присъди за кражбата:

Норвежки съд призна трима мъже за виновни в кражбата на „Викът“ на Мунк

Осло, 2 май 2006 г. /БТА/ Норвежки съд днес реши, че трима мъже са виновни в кражба на шедьоврите на Едвард Мунк „Викът“ и „Мадона“ от музея в Осло през 2004 г. и оправда останалите трима, предадоха световните информационни агенции. (…)
Петер Таралдсен получи присъда от осем години затвор, Бьорн Хоен – седем години и Петер Розенвинге – четири години за участие в престъплението. (…) 

На 31 август 2006 г. вече са намерени и самите творби, издирвани в продължение на две години:

Норвежката полиция откри откраднатите картини на Едвард Мунк „Викът“ и „Мадона“

Осло, 31 август 2006 г. /БТА/ Норвежката полиция съобщи, че са намерени двата шедьовъра на Едвард Мунк – „Викът“ и „Мадона“, които през август 2004 г. бяха откраднати от музея в Осло посред бял ден, предадоха световните информационни агенции.  
Сто процента сме сигурни, че това са оригиналите. Картините са пострадали по-малко, отколкото се опасявахме, каза на пресконференция началникът на полицията. 
„Викът“ изобразява ужасено лице, пищящо на фона на кърваво небе. „Мадоната“ показва жена с разголени гърди и дълга черна коса.
Двама въоръжени мъже проникнаха в музея на „Мунк“ в Осло през август 2004 г. и изнесоха двете картини пред очите на десетки уплашени посетители, припомнят агенциите. (…) 

Картините са в по-добро състояние от очакванията на експертите: 

Двата шедьовъра на Едвард Мунк „Викът“ и „Мадона“ са леко повредени, но ще бъдат реставрирани

Осло, 1 септември 2006 г. /БТА/ Двата шедьовъра на Едвард Мунк „Викът“ и „Мадона“ са получили малки повреди, след като бяха откраднати от маскирани въоръжени мъже през август 2004 г., но е възможно да бъдат реставрирани, заяви дирекцията на музея „Мунк“ в Осло, цитирана от Асошиейтед прес. 
Полицията в норвежката столица не поясни как е открила откраднатите картини и това стана причина за поява на много слухове. 
Състоянието на творбите е далеч по-добро, отколкото очаквахме, увериха от дирекцията на музея. Картината „Викът“ е била силно ударена в единия й ъгъл, докато в платното „Мадона“ има 2,5-сантиметрова дупка, а и част от боята е отнета.
Реставраторите ни обаче могат да отстранят повредите, поясниха от дирекцията. 

Преди реставрацията от музея планират да ги покажат пред публика:

Картините „Викът“ и „Мадона“ от Мунк ще бъдат изложени публично преди реставрацията им

Осло, 12 септември 2006 г. /БТА/ Картините „Викът“ и „Мадона“ от норвежкия художник Едвард Мунк ще бъдат изложени публично през есента, преди да бъдат реставрирани, след като бяха повредени, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. 
Двете картини, смятани за безценни, бяха открити от полицията при странни обстоятелства на 31 август, малко повече от две години след като маскирани въоръжени обирджии ги откраднаха посред бял ден от музея „Мунк“ в Осло. (…)
На снимки, разпространени от музея, се вижда, че върху платното на картината „Мадона“ има две малки дупки, докато повредите в единия ъгъл на "Викът" са по-трудно различими. Реставраторите ще трябва сериозно да се потрудят, за да отстранят повредите, допълни говорителката. (…)

През ноември 2005 г. ФБР оповестява списъка си с 10-те най-известни кражби на произведения на изкуството, останали неразкрити. В листата фигурират творби на Да Вични, Сезан и Ван Гог, предаде Асошиейтед прес, цитирана в международната емисия на БТА. В списъка е и кражбата на двете картини на Мунк – „Викът“ и „Мадона“, които към онзи момент все още не са открити.  
Загубите от този род престъпления възлизат на около шест милиарда долара годишно. Кражбите на произведения на изкуството са сред най-обезсърчаващите за агентите, тъй като често минават години, преди откраднатите творби да бъдат предложени за продан, се посочва в информацията.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:22 на 31.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация