site.btaУраганът Катрина връхлита Ню Орлиънс на 29 август 2005 година

Ураганът Катрина връхлита Ню Орлиънс на 29 август 2005 година
Ураганът Катрина връхлита Ню Орлиънс на 29 август 2005 година
Ню Орлиънс, САЩ (30 август 2005). Ден, след като Катрина връхлетя Ню Орлиънс. Снимка :АП

Ураганът Катрина връхлита Ню Орлиънс на 29 август 2005 година. Тропическата буря Катрина, която се превръща в ураган и доближава югоизточните части на САЩ в района на Флорида няколко дни по-рано – на 26 август, се заражда на 23 август над Бахамските острови, отбелязва енциклопедия "Британика". 

Сезонът на ураганите в Атлантика обичайно продължава от 1 юни до 30 ноември и най-често само четири-пет бури са достатъчно значителни, за да да бъдат удостоени с лични имена, се формират по това време на годината.  

Над Атлантическия океан през 2005 г. бушуват 13 урагана. Националният център за ураганите в Маями (щата Флорида) класира седем от тях в по-тежките категории – трета, четвърта или пета, при които ветровете бушуват със скорост над 178 км/ч. За сравнение на сезон обикновено има средно по шест урагана, само два от които достигат значителна сила, отбелязва ДПА. Връхлитането на урагана Катрина над бреговете на щатите Луизиана и Мисисипи през август донася катастрофа за милиони хора в региона. Над 80 процента от град Ню Орлиънс е залят, а десетки хиляди души чакат няколко дни, докато пристигне помощ.

БТА съобщава за природното бедствие в своята емисия "Международна информация":

Тропическата буря Катрина се превърна в ураган и връхлетя Югоизточна Флорида

Вашингтон, 26 август 2005 г. /БТА/ Тропическата буря Катрина се превърна в ураган и връхлетя Югоизточна Флорида  с ветрове със скорост 130 км/ч, съобщиха информационните агенции, като се позоваха на Националния център за наблюдение на ураганите в Маями.
Ураганът донесе силни валежи и ветрове, които напълниха крайбрежните улици с пясък и събориха дървета, причинявайки смъртта на двама души. Някои дървета са паднали върху електрически кабели и са предизвикали прекъсване на електрозахранването, от което са засегнати около 380 000 души.        
Близо шест милиона жители на Флорида се намират на пътя на урагана, който според специалистите е от първа степен – най-ниската категория за опасност по петобалната система за оценяване силата на ураганите. (...)

***

Ураганът Катрина се развихря 

Маями, 28 август 2005 г. /БТА/ Ураганът Катрина, приближаващ южния американски щат Луизиана, достигна тази сутрин четвърта степен, което означава, че може да нанесе значителни щети, съобщи метеорологичната служба, цитирана от Франс прес. Скоростта на вятъра в центъра на циклона достигна 233 км в час.
Четвърта категория в петстепенната скала на Сафир-Симпсън определя циклона като много силен с ветрове от 210 до 249 км в час, покачване на морското ниво между 3,90 и 5,60 метра и наводнения на равни терени на 3 метра над морското равнище. (...)
Очаква се утре по обед циклонът да връхлети Ню Орлиънс, където е обявено бедствено положение. Хиляди души започнаха да напускат града и други райони на щата Луизиана с малка надморска височина. Властите подготвят заповед за евакуиране на всичките 485 000 жители на Ню Орлиънс. 

***

Ураганът Катрина потопи в мрак френския квартал на Ню Орлиънс

Ню Орлиънс, Луизиана, 29 август 2005 г. /БТА/ Най-старият и най-живописен квартал на Ню Орлиънс в щата Луизиана бе потопен в мрак след като ураганът Катрина прекъсна електропроводи, предаде Франс прес. (...)
Липсата на улично осветление и силният дъжд, който вали от сутринта, свеждат почти до нула видимостта в много квартали на града.
Около 80 процента от 485-те хиляди жители на Ню Орлиънс са напуснали града. Стотици хора обаче продължават да търсят подслони при наближаването на урагана, който се придвижва с 25 км/час, но е придружаван от ветрове със скорост 240 км /час. Около 30 000 души са се укрили в закрития стадион "Супердоум", където също е прекъснато електричеството. Бурните ветрове отнесоха парчета от покрива на стадиона и в него зейнаха две дупки с големина близо два метра.  
Към 13.00 ч. по Гринуич Катрина бе на 65 км от Ню Орлиънс и на 104 км от Билокси – крайбрежен град в южната част на щата Мисисипи. Според метеоролозите ураганът ще премине източно от Ню Орлиънс и ще се насочи право към Билокси. (...)

***

Трупове плават по водите, залели Ню Орлиънс, петролна платформа се вряза в мост в щата Алабама

Ню Орлиънс, 30 август 2005 г. /БТА/ Няколко трупа плават по водите, залели Ню Орлиънс при преминаването на урагана Катрина, съобщи кметът на града Рей Нейджин, цитиран от Франс прес. Около 200 души са по покривите на къщите в най-засегнатите от урагана източни райони на града.
Губернаторката на щата Луизиана Катлийн Бланко съобщи, че към тези райони са изпратени лодки, за да изтеглят хората от покривите. 
В щата Алабама ураганът Катрина разкъса въжетата на петролна платформа, която задрейфува по река Мобайл и се вряза във висящ мост, предаде Франс прес. (...)

***

В Ню Орлиънс са останали между 50 000 и 100 000 жители; властите ще евакуират по 15 000 на ден

Ню Орлиънс, 1 септември 2005 г. /БТА/ В наводнения след урагана Катрина най-голям град в американския щат Луизиана Ню Орлиънс се намират между 50 000 и 100 000 души, съобщи кметът Рей Нейгън. Той добави, че властите имат готовност да евакуират по 15 хиляди дневно, предаде Асошиейтед прес.
Около 23 000, настанени в покрития спортен комплекс Сюпърдоум арина в Ню Орлиънс, ще бъдат отведени в комплекса Астродоум в Хюстън.
Кметът изрази опасение, че хиляди хора може да са се удавили в наводнените си домове.
Освен със спасителни операции в потъналия във вода град полицията и националната гвардия са натоварени и с опазването на реда и пресичането на мародерствата. 

***

Американски град е почти заличен от картата след преминаването на Катрина

Ню Орлиънс, 1 септември /БТА/ Американският град Уейвланд в щата Мисисипи е почти заличен от картата след преминаването на урагана Катрина, съобщи Асошиейтед прес. Според щатски представители това е най-сериозно пострадалият град по цялото крайбрежие.
Сградите са напълно разрушени от стихията, а във въздуха се носи миризма на газ, дървесина и гниеща плът. 
Седемте хиляди жители на Уейвланд, на около 55 км източно от Ню Орлиънс, са откъснати от света, тъй като мостът, по който минава основната магистрала, е разрушен. В града няма електричество и телефони. Засега няма официални данни за жертвите на урагана, но според кмета Томи Лонго загиналите са най-малко 50. 
По улиците на Ню Орлиънс се чуват изстрели и горят десетки пожари. Мародери проникват в магазини, къщи, болници и офиси. Едни търсят храна, а други - ценни предмети, съобщи Ройтерс, отбелязвайки, че властите са изправени пред нарастващо беззаконие и отчаяние. Кметът на Ню Орлиънс Рей Нейгън обяви извънредно положение и нареди на полицията да прекрати спасителните операции и да се съсредоточи върху озаптяване на многобройните крадци, които стават все по-враждебни. В близкото селище Гретна въоръжени лица задържаха камион, превозващ храни, вода, медицински консумативи и лекарства. 
Нейгън заяви, че в града ще бъде обявена цялостна евакуация и той няма да функционира два или три месеца. По думите му на хората няма бъде позволено да се върнат по домовете си най-малко един или два месеца. (...)

***

Хаос и беззаконие царят в Ню Орлиънс

Ню Орлиънс, 2 септември 2005 г. /Клаус Мар от Дойче пресе/ Беззаконието в Ню Орлиънс се засилва все повече и повече, докато отчаяни бежанци се опитват да оцелеят или да напуснат някогашния прекрасен пристанищен град.
От Ню Орлиънс не е останало почти нищо, не само заради наводнените или разрушени сгради и изкоренените дървета, а и заради морала на жителите му, който се изражда, както става и със законността и реда.
"Виждаш как хората се превръщат в нещо друго", казва жителят на Ню Орлиънс Майкъл Бевис. 
"Никой не поема отговорност", допълва приятелката на Бевис Катя Бецнел. Двойката най-накрая е успяла да се измъкне от Чарлз стрийт във Френския квартал на Ню Орлиънс и да се добере до щатската столица Батън Руж. 
Убийствата, изнасилванията и грабежите в града се множат и мнозина, които не избягаха от урагана – било поради липсата на средства, апатия или просто от инат – могат да разкажат за беззаконието. (...)
Все по-отчаяни много хора се опитват да избягат с коли, автобуси, с велосипеди или пеш.
Но колкото са разказите за престрелки между престъпници и въоръжени полицаи и войници от Националната гвардия или за мародерство, толкова са и историите за добри дела, тъй като хората си помагат в беда.
Водени от идеята "Да бъдем силни заедно", непознати хора се събраха, за да бъдат в безопасност, поделят ограничените си запаси от храна и вода и завързват приятелства, които може да траят цял живот. Те трябва да разчитат един на друг.

(...)В прочутия Френски квартал е пълно с тежко въоръжени войници и полицаи. В града непрекъснато пристигат военни камиони с подкрепление, останалото движение е отклонено на 50 км от града. За всеки, който пътува югоизточно от Батън Руж, нормалните гледки внезапно изчезват на този пропускателен пункт и започва опустошението. Разбеснелият се ураган Катрина изкорени дървета, скъса електрически кабели, наводни улиците, унищожи домове. 
Самият Ню Орлиънс заприлича на сцена от филм на ужасите, дори Френския квартал, който до голяма степен бе пощаден от водната стихия, след като дигите се пропукаха и водната стихия погълна 80 на сто от града.(...)
Мнозина ходеха във вода до кръста, принудени да газят през водата, за да стигнат до сухо място. Хората питаха един друг как най-добре да се измъкнат. Някои опити се провалиха.
По единственото шосе, по което се излиза от Ню Орлиънс, магистралата I-10 до Батън Руж, има изоставени коли и камионетка, вероятно заради липсата на гориво. Бензинът е дефицитна стока и дори полицаите са принудени да източват гориво от наводнените автомобили, за да зареждат полицейските коли.

***

Около един милион души все още са без ток в Луизиана и Мисисипи; 200 000 ученици в Луизиана не могат да отидат на училище

Ню Йорк, 7 септември 2005 г. /БТА/ Около един милион души все още са без ток в щатите Луизиана и Мисисипи, 8 дни след опустошителния ураган Катрина, предаде ИТАР-ТАСС.
В Луизиана близо 200 000 ученици не могат да отидат на училище заради пораженията, причинени от вятъра и наводненията, съобщи Франс прес. Децата са настанени във временни подслони, хотели или общежития в незасегнатите от бедствието райони на Съединените щати. Някои от тях никога няма да се завърнат по домовете си, отбелязва АФП.
"Малко е ужасяващо, което чувам, всички те искат да останат в Тексас", заяви по радиото майката на президента Барбара Буш по повод на масовия приток на оцелели от урагана в нейния щат. "Много хора на стадиона тук са били наистина в трудно положение, така че нещата сега не стоят чак толкова зле за тях", допълни с лек смях бившата първа дама на САЩ, цитирана от АФП.
В Ню Орлиънс, където след природната стихия из града плъзнаха мародери, са задържани над 125 души в импровизиран затвор в автобусно депо. Първите арестувани вчера бяха изпратени в други щати, за да бъдат изправени пред съда. (...)

***

Стотици затворници в САЩ избягаха по време на урагана Катрина

Вашингтон, 24 септември 2005 г. /БТА/ Стотици затворници избягаха от затворите в засегнатите от урагана Катрина американски щати,  възползвайки се от настъпилия хаос,съобщава ДПА, като цитира Ю Ес Ей тудей.
От 6-те хиляди затворници в Ню Орлиънс 517 са избягали по време на урагана, ударил града на 29 август. По сведения на правозащитната организация Хюман райтс уоч охраната на затвора го е напуснала при настъпването на бедствието и затворниците са се чувствали свободни да правят каквото искат. 
С приближаването на урагана Рита властите в Ню Орлиънс са създали временен затвор на железопътната гара, където задържат занимаващите се с грабежи в евакуирания град. 


Ураганът Катрина и последиците от него вземат повече от 1800 жертви и са определяни за най-скъпото природно бедствие в историята на САЩ, отбелязва енциклопедия "Британика".

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:20 на 29.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация