site.btaНавършват се 64 години от първия успешен полет с животни в Космоса – кучетата Белка и Стрелка

Навършват се 64 години от първия успешен полет с животни в Космоса – кучетата Белка и Стрелка
Навършват се 64 години от първия успешен полет с животни в Космоса – кучетата Белка и Стрелка
Москва, СССР (27 април 1979) Център за управление на полетите. Пресфото-БТА снимка: Димитър Викторов/архив

„Космически Колумб“, „Забележителен подвиг…Наистина велико постижение“, „Скоро към звездите!“ и „Решителна стъпка към покоряването на вселената“, са част от заглавията, които оповестяват новината за успешното приземяване на втория космически кораб-спътник на Земята и успешния експеримент на руските учени по изпращане на животни в Космоса. На 19 август от космодрума в Байконур, Казахстан, е изстрелян съветският космически кораб "Спутник - 5", прототип на кораба "Восток", с кучетата Белка и Стрелка, 40 мишки, 2 плъха и растения на борда.  По повод полета през 1961 г. е валидирана пощенска марка с образите на Белка и Стрелка и датата на успешния им полет. 

Част от космическата надпревара между САЩ и тогавашен СССР кой пръв ще изпрати човек в Космоса, руските учени определят изпращането на втория космически кораб-спътник като „модел на модернизиран съгласно изискванията на науката във 20 век „Ноев ковчег“.  

За изстрелването му ТАСС съобщава на 19 август. Полетът е с продължителност 90 часа и 60 минути, а орбитата му е на височина около 320 километра. Корабът-спътник тежи 4,6 тона, а завръщането на Белка и Стрелка става повод председателят на Кралското дружество (Английската академия на науките- бел. Ред.) сър Сирил Хиншълууд да заключи, че това е приближило човечеството значително към космическите пътешествия.

След завръщането си Белка и Стрелка участват в пресконференция в Академията на науките в СССР, на която присъстват кореспонденти от цял свят.  „Нашите четирикраки приятели, които се върнаха от космоса, не могат да разкажат за своето пътешествие, но добрият им външен вид говори сам за себе си“, е заявил научният сътрудник Олег Газенко, който е показал кучетата на присъстващите. 

Ето какво научаваме за полета от емисията "Международна информация" на БТА:

Москва, 19 август 1964 г. /ТАСС/  В Съветския съюз е изстрелян втори космически кораб-спътник на Земята. В космическия кораб се намират експериментални животни, в това число две кучета с имена „Стрелка“ и „Белка“. 

Основната задача, която се поставя с пускането на спътника, е да се усъвършенства още повече системата, осигуряваща жизнената дейност на човека, безопасността на полета и завръщането му на Земята. Орбитата на кораба-спътник е на височина около 320 километра. 

***

ТАСС съобщава: В СССР е  изстрелян втори космически кораб-спътник 

Москва, 19 август 1960 г. /ТАСС/ Съгласно плановете за изучаване на космическото пространство на 19 август 1960 г. в Съветския съюз бе изстрелян втори космически кораб-спътник на Земята. Основната задача на изстрелването на спътника е да се доусъвършенстват системите, осигуряващи жизнената дейност на човек, също безопасния му полет и връщане на Земята.

В кабината, снабдена с всичко необходимо за бъдещ полет на човек, има експериментални животни, в това число две кучета с имена Стрелка и Белка. 

При полета на кораба-спътник се предвижда да бъдат извършени редица медико-биологически опити и да бъде осъществена програма за научни изследвания в космическото пространство. 

Орбитата на втория съветски кораб-спътник е близка до окръжност и е висока около 320 км. 

Първоначалният период на обиколка на кораба е 90,6 минути, наклонът на орбитата към плоскостта на екватора е 65 градуса. Без последната степен на ракетата-носител корабът тежи 4,600 килограма. 

В кораба-спътник е инсталиран радиопредавател „Сигнал“, който работи на честота 19,995 Мегахерца, и радиотелеметрическа апаратура за предаване на данни за състоянието на експерименталните животни и за работа на всички системи, с които е снабден спътникът. 

За наблюдение поведението на животните в кораба-спътник е инсталирана радиотелевизионна система. 

Предварителните данни показват, че системите в кораба-спътник работят нормално. 

Днес корабът-спътник ще мине: над Рим – в 14:49 часа, над Москва – 14:55 часа, над Токио – 15:12 маса, над Париж – 16:22 часа московско време. 

Седмици по-късно новината за успешното приземяване продължава да е водеща на страниците от печата. 

***

"Забележителен подвиг…Наистина велико постижение" 

Вашингтон, 22 август 1960 г. /ТАСС/  Вестник „Вашингтон Пост енд Таймс Хералд“ подчертава в редакционна статия, че „Съветският съюз е извършил забележителен подвиг с блогополучното приземяване на космическия кораб с животни след 20 часов полет около земята“. 

Това заявява вестникът, „показва, че Съветският съюз продължава да държи първенството с изследването на космоса. Корабът, който благополучно върна на земята съветските кучета, плъхове и мишки, тежи 4.6 тона. Несъмнено той е достатъчно голям, за да побере хора. Двата контейнера, които САЩ върнаха от орбита на земята са много по-малки. При тези обстоятелства ССР може би е напълно готово да изпрати първия човек в космоса“. 

На фона на общото признание на подвиг на съветските учени, жалните опити на официалните вашингтонски среди да омаловажат постиженията на съветската наука изглеждат най-малко странни. 

В редакционна статия вашингтонския вестник „Стар“ стига до извода, че успехът на САЩ, които върнаха два контейнера с апаратура на земята „е значително избледнял в светлината на последното наистина велико постижение на Съветския съюз, който благополучно върна на Земята космически кораб с две кучета и други живи същества.“  Фактът, продължава вестникът, че върналия се на земята кораб тежи около пет тона и е достатъчно голям, за да побере един или двама пътници, прави руския подвиг особено внушителен. На американските спътници „Дискавър“ едва само предстои да издигнат живи същества и те тежат само около 300 фута (130,5 кг). Това е мерило за превъзходството на мощта на превъзходството на съветските ракети. Те могат да издигнат много по-голям товар, от ракетите, с които ние разполагаме. 

Вестникът прави извода, че ССР има всички възможности да спечели съревнованието със САЩ, кой пръв ще изпрати човек в Космоса. 

***

„Това е наистина изумително“ 

Лондон, 23 август 1960 г. /ТАСС/ Новото постижение на Съветския съюз – благополучното завръщане на Земята на живи същества от Космоса – направи дълбоко впечатление в Англия.

Въображението на англичаните е завладяно от открилата се перспектива за полет на хората от Земята в Космоса. 

Както заяви пред кореспондент на ТАСС председателя на Английското дружество за междупланетни съобщения Кенет Гетленд, „връщането на кабината с живите същества има огромно значение за астронавтиката.“ Английското дружество за междупланетни съобщения, каза той, горещо поздравява всички съветски учени и инженери, които направиха възможно това постижение. Сега ние се надяваме на по-нататъшно развитие на тази програма – изстрелване в орбита на космически кораб с човек и завръщането му на Земята. 

Председателят на Кралското дружество (Английската академия на науките- бел. Ред.) сър Сирил Хиншълууд също с ентусиазъм се отзова за работата на своите съветски колеги. Пред кореспондент на ТАСС той заяви: „С възторг прочетох за успеха на нашите руски приятели. Като председател на Кралското дружество, заявих, че ние искрено ви поздравяваме с това постижение. 

Характеризирайки успеха на Съветския съюз, като „извънредно важно събитие“, Хиншълууд каза, че това значително е приближило космическите пътешествия. 

Огромен научен интерес в настоящия стадии представлява техниката, която е била използвана за връщане на кораба спътник на Земята. Един от известните млади английски драматурзи Арнолд Уескър заяви пред корсепондент на ТАСС: Може само да се каже, че това е наистина изумително. 

***

„Русия ще изпрати човек в Космоса“ 

Буенос Айрес, 22 август 1960 г. /ТАСС/ Аржентинските вестници поместват голям брой материали, посветени на пускането и връщането на Земята на съветския космически кораб. Най-големите аржентински вестници „Насион“ и „Кларин“ поместват на първите си страници фотографии на кучетата Белка и Стрелка, направени от съветските учени на борда на космическия кораб. „Следващият етап от завоюването на космоса ще бъде Марс“, пише през цялата си първа страница „Кларин“. 

Монтевидео, 22 август /ТАСС/ Вестниците подчертават огромното значение, което има за завладяването на Космоса връщането на земята на животни, пътували с втория космически кораб – спътник. Вестник „Популар“ пише в редакционна статия, за пръв път в историята се завръщат животни на Земята след пътешествие в Космоса. „Човечеството е свидетел на научен подвиг на страната на социализма“.

*** 

Огромен интерес в Канада 

Отава, 22 август 1960 г. /ТАСС/ Вестниците публикуват съобщение от Москва за благополучното приземяване на космическия кораб и много отзиви за това историческо завоевание на съветската наука. Поместени са снимки на Белка и Стрелка. 

***

Русите първи ще полетят в Космоса

Париж, 22 август 1960 г. /ТАСС/ „Първият човек, който ще полети в Космоса ще бъде русин“, пише днес научният наблюдател на вестник „Монд“ Николас Вишни. След многото постижения на Съветския съюз, пише авторът, това твърдение „вече едва ли може да бъде опровергано“. Всъщност, след като върнаха още при първия опит огромната космическа кабина, в която се намираха две кучета и други животни, съветските специалисти доказаха своето изумително майсторство. 

***

Китайските учени приветстват новото постижение на съветската наука

Пекин, 22 август 1960 г. /ТАСС/ Заместник-председателят на Шанхайнския филиал на Китайската академия на науките и директор на Института по физиология Фън Де-Пей  заяви, че успешното пускане на втория съветски космически кораб има огромно научно значение. Наблюденията върху състоянието на животните в Космоса ще впишат нова страница в историята. 

Физиологът Чан Сян-Тун заяви, че съветските учени са разрешили трудни физиологически проблеми, свързани с пускания на живи същества в космоса и връщането им на Земята. 

***

Скоро към звездите!

Улан Батор, 22 август 1960 г. /ТАСС/ С мълниеносна бързина се разпространи в Монголия вестта, че съветският космически кораб с опитни животни благополучно се е приземил в определения район. Всички трудещи се в Монголия горещо приветстват успешното завръщане на един от най-грандиозните експерименти на човечеството. 

***

Решителна стъпка към покоряването на вселената 

Пекин, 23 август 1960 г. /БТА/ Приветствайки в днешния си коментар изпращането на втори космически кораб от Съветския съюз, китайско издание Дагунбао пише – това е важна и решителна стъпка на съветския народ и съветските учени по пътя на покоряването на вселената от човечеството. Чрез усилията на съветските учени хилядолетната мечта на човечеството за извършване на космически полет скоро ще бъде осъществена.  

***

Космическият Колумб

Будапеща, 23 август 1960 г. /БТА/ Вестник „Магяр Немзет“ в уводната си статия, озаглавена „Космически Колумб“ подчертава: досегашните факти, резултатите от извършените опити с всемирно историческо значение потвърждават, че имаме всички основания да вярваме, че Колумб на Космоса ще бъде съветски човек. Вестник „Непсава“ илюстрира съобщенията и коментарите си с многобройни снимки на първите живи същества, завърнали се благополучно на земята след 700,000-километрово пътешествие в междупланетното пространство. 

Днес в Унгарската народна република едва ли има грамотен човек, който да не знае имената на кучетата Стрелка и Белка. 

***

Решителна стъпка към покоряването на вселената 

Пекин, 23 август 1960 г. /БТА/  Приветствувайки в днешния си коментар изпращането на втория космически кораб от Съветския съюз „Даганбао“ пише: „Това е важна и решителна стъпка на съветския народ и съветските учени  по пътя на покоряването на вселената от човечеството чрез усилията на съветските учени хилядолетната мечта на човечеството за извършване на космически полет скоро ще бъде осъществена“. 

***

Лондон, 23 август 1960 г. /ТАСС/   Английският печат продължава да публикува възторжени отзиви за новото постижение на съветската наука и техника. „Постиженията на Русия в техниката на космическите полети предизвикват огромно възхищение в нашата страна“, пише днес в редакционната статия органът  на индустриалците от Централна Англия „Бирмингам Пост“. 

Вестникът подчертава, че „руските учени, които успешно върнаха на земята космическия кораб заедно с кучетата, разрешиха блестящо проблема за връщането в земната атмосфера . 

Като изтъква явното превъзходство на Русия в изследванията на космоса пред Съединените щати „Бирмингам Пост“ пише: „едно от очевидните преимущества, е че Съветският съюз издига в орбита действително големи космически кораби“. 

Друг провинциален вестник „Йоркшир Пост“ изтъква, че ние отново говорим за триумфа на русите в изследването на Космоса. „Опитът на Белка и Стрелка“ дава на Русия значително превъзходство пред САЩ", пише вестникът.  

Този забележителен подвиг, чието величие се увеличава още повече следствие на факта, че космическият кораб се приземи само на 10 км. от набелязаната точка, заслужава поздравленията на всички, които са заинтересовани от мирното овладяване на Космоса. 

Съветското постижение, пише в заключение вестникът, приближи човекът до осъществяването на отдавнашните мечти да извърши пътешествие до Луната.

***

Подробностите около полета на съветския космически кораб 

Москва, 24 август 1960 г. /БТА/ Днес в Академията на науките на СССР се състоя пресконференция за съветски и чужди журналисти във връзка с полета на втория съветски космически кораб.

Откривайки конференцията, подпредседателят на Академията на науките Александър Топчиев характеризира полета на втория космически полет като „нов забележителен успех на съветската наука с подготовката на полет на човек в Космоса и до други небесни тела“. 

На 19 август космическият кораб, тежък 4,6 тона, отнесе във вселената две кучета и цяла колония други живи същества, а на 20 август тези живи същества се върнаха благополучно на Земята.

Академик Топчиев напомни на присъстващите на пресконференцията, че за по-малко от три години, които минаха след пускането на първия съветски изкуствен спътник /4 октомври 1957г./ в Съветския съюз бяха изстреляни на 4 ноември 1957 г. вторият спътник, на 15 май 1958 г. – третият спътник, на 2 януари 1959 г. – първият изкуствен спътник на слънцето, на 12 септември 1959 г. – космическата ракета, която отнесе вимпел с герба на съветския съюз на луната, на 4 октомври същата 1959 година – първата междупланетна станция, която фотографира обратната страна на луната, на 15 май тази година беше изстрелян първият космически кораб, и на 19 август – вторият космически кораб... 

Топчиев изтъкна, че неотклонното увеличаване на теглото и размерите на съветските изкуствени спътници и космически ракети е основна научно техническа линия на опитно – конструкторските работи, с които се цели едно – да се създаде космически кораб, в който да бъдат осигурени всички необходими условия за полет на човек в Космоса. 

Понастоящем, заяви Топчиев, съветските учени и инженери, използвайки натрупания опит, пристъпиха към непосредствена подготовка за космически полет на човек. 

Академик Топчиев подчерта, че преди физико-биологическия опит на борда на втория космически кораб е била извършена голяма експериментална работа. Натрупан е бил значителен материал в резултат на първия полет в Космоса на кучето Лайка и на други животни, които бяха издигнати с ракети. 

Топчиев изтъкна, че проблемът за полета на човека в космическото пространство е толкова грандиозен, че макар и да са направени вече много изследвания, предстои още цяла серия опити за разрешаване на много задачи, свързани с безопасността на пребиваването на човека в космическото пространство и завръщането му на земята. 

След историческия полет на втория космически кораб, каза Топчиев, са получени доказателства за възможността за безопасен полет на живи организми в космическото пространство и завръщането им на Земята. Първите космонавти – опитните животни, растения и микроорганизми се намират в ръцете на учените. Те един вид ще разкажат какво е необходимо още да се направи, за да може в близко бъдеще пътник на космическия кораб да бъде човек...

За биологическата програма на полета на втория космически кораб – спътник говори академик Норай Сисакян, който е секретар на биологическото отделение на Съветската академия на науките. Характеризирайки основните принципи, от които са се ръководили учените при съставянето на биологическата програма, Сисакян отбеляза, преди всичко еволюционния аспект в подготовката на опитните животни. На кораба са се намирали живи организми от най-простите същества до сложно организованите животни... 

Академик Сисакян разказа за основните задачи, поставени при изстрелването на втория кораб-спътник. На първо място е бил поставен проблемът за изучаване особеностите на жизнената дейност на организмите в условията на космически полет. Изследвани са по-специално биологическите действия на главните фактори на полета – претовареност, състояние на безтегловност, въздействието на ускоренията. Голямо внимание се отделя на изучаването на влиянието на условията на космическия полет върху организмите от гледна точка на наследствеността. 

Сред другите задачи, Сисакян изтъкна проблема на биологическата регенерация на въздуха в кабината на кораба. С тази цел на неговия борд бяха взети еноклетъчни зелени водорасли. 

Изказалият се на пресконференцията действителен член на академията на медицинските науки Василий Парин подчерта, че биолозите и медиците, които подготвяха животните за космическия полет, са се постарали да използват напълно онова пространство на кораба-спътник, което са им предоставили инженерите за опитите. 

В резултат на тези старания, контейнерът с животните е представлявал модел на модернизиран съгласно изискванията на науката във 20 век „Ноев ковчег“.

Между обитателите на този  своеобразен „Ноев ковчег“, както е известно, имаше  две кучета, които са класически обект на изследователите. /кучето е най-подходящо животно за разрешаване на извънредно важния въпрос, свързан с влиянието на космическия полет върху жизнено важните физиологични системи. Първо, у кучетата реакциите на кръвообръщението и дишането при промяната на условията на външната среда общо взето са достатъчно близки до реакциите, които възникват при подобни случаи у човека; второ, кучетата добре свикват с условията на продължителните опити, което улеснява провеждането на многобройните медицински изследвания. В това отношение на кучетата отстъпват даже човекоподобните маймуни, макар последните да стоят по-близо до човека в еволюционно развитие. 

След това професор Парин представи на присъстващите журналисти малките пътешественички Белка и Стрелка. Появяването им предизвика голямо оживление в залата. Кучетата бяха облечени в своите транспортни костюми. Професор Парин каза, че присъстващите могат да видят най-нови образци в космическата мода – къси едноцветни рокли с ярки тонове, закопчаващи се на гърба. 

Научният сътрудник Олег Газенко, който показваше кучетата, каза: „нашите четирикраки приятели, които се върнаха от космоса, не могат да разкажат за своето пътешествие, но добрият им външен вид говори сам за себе си“. 

Кучетата , свикнали на работа при различни условия, весело гледаха тълпата от журналисти и не се смущаваха нито от щракането на фотоапаратите, нито от ярките лъчи на прожекторите, нито пък от оживения разговор в залата. 

Известният физик Сергей Вернов съобщи на журналистите, че при полета на кораба-спътник са били извършени многобройни изследвания на космическото излъчване. Полетът земя-космос-земя е дал възможност да се получат снимки на излъчванията в макрокосмоса. Всички получени данни ще бъдат проучени в лабораториите...

При полета на втория космически кораб са получени нови данни за късовълновата радиация, изпускана от слънцето, съобщи на пресконференцията проф. Шкловски, лауреат на Ленинската награда. 

След това бяха зададени въпроси, в един от които бе засегнато изявлението на Айзенхауер, че САЩ са най-напред от всички страни в света в изследването на космоса. Академик Топчиев заяви, че целият свят сега вижда, че СССР е пръв в това отношение. Спускането на Земята на контейнера с животните е непосредствен предвестник на полет на човека в Космоса...

На въпроса, дали Белка и Стрелка ще имат потомство, последва отговор: Времето ще покаже. 

В полета бяха взети мишки. Те по-бързо растат и се размножават. Това ще даде възможност по-бързо да се получи отговор на редица въпроси за наследствеността. 

На въпроса, къде са се приземили Стрелка и Белка, академик Топчиев, отговори, че това няма научно значение, но според него в бъдеще на това място трябва да бъде издигнат паметник на първите космонавти. 

На въпроса, доколко гладко е протекло приземяването на космическия кораб, академик Топчиев отговори, че точността на приземяването е била изключителна. 

На запитването, дали има данни за вредни последици от космическата радиация, професор Парин отговори, че за се провери това е необходимо време.

***

Съветската страна навлезе в космическата ера

Москва, 24 август 1960 г. /кор. На БТА Теню Стоянов/ Съветските хора живеят с вълнуващото чувство за близкия полет на човека във вселената. Те поглъщат с огромен интерес всяка новина за предстоящите космически събития. С особено внимание се вслушват те в гласовете на летците и парашутистите, из чиито среди се очаква да излязат първите космонавти. 

„Благополучното завръщане на втория кораб-спътник е велика историческа победа за съветската наука и техника, каквато не е имало още в историята“ – заявява героят на Съветския съюз майор Н. Ефименко. 

„Не друг, а съветски човек в червенозвезден междупланетен кораб ще се отправи по невидимите маршрути на вселената“ – изтъква военният щурман, героят на Съветския съюз полковник В. Павлов. Този час е близък. Полетът на втория космически кораб е ярко доказателство за силата и техническата мощ на Съветския съюз. Ние строим космически кораби, преобразяваме природата, разгадаваме тайните на вселената“. 

Бившият летец-изпитател, героят на Съветския съюз А. Лобанов добавя, че той, както и всички съветски хора е уверен, че първият космонавт ще бъде съветски човек. 

По улиците на Съветската столица се появиха интересни афиши, които привличат веднага погледа на минувачите. Върху небесно син фон е очертана постепенно стесняваща се бяла линия – път, която в основата си напомня космически кораб. Върху фона личат спътници и луната. На преден план е изправен мъж, който държи червено знаме с петолъчка, големи червени букви известяват: „Човекът е на път за Космоса“.

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:23 на 19.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация