site.btaНа 20 август 1998 г. САЩ предприема ракетни удари срещу терористични лагери в Близкия Изток

На 20 август 1998 г. САЩ предприема ракетни удари срещу терористични лагери в Близкия Изток
На 20 август 1998 г. САЩ предприема ракетни удари срещу терористични лагери в Близкия Изток
Вашингтон, САЩ (20 август 1998) Белия дом. Президентът Клинтън се среща със своите съветници по сигурността в Белия дом, вляво от президента е началникът на кабинета Ърскин Боулс. В срещата участват и: вдясно – председателят на Обединения комитет на началник-щабовете ген. Хю Шелтън, Уилям Коен, секретар по отбраната на САЩ, Санди Бергер, съветник по националната сигурност на САЩ и Мадлин Олбрайт, държавен секретар на САЩ. Снимка: АП

В отговор на бомбените атентати на терористи от групировката на Осама бин Ладен срещу посолствата на САЩ в Кения (Найроби) и Танзания (Дар ес Салам) на 7 август 1998 г., американците нанасят ракетни удари в терористични бази в Афганистан и фармацевтичен завод в Судан на 20 август същата година. Две седмици след атентатите, президентът Бил Клинтън, издава нареждане да бъдат атакувани терористични бази в Афганистан, свързани със саудитския милиардер Осама бин Ладен, а също и срещу база в Судан, за която има сведения, че се произвежда химическо оръжие. 

Ударите се насочват и с цел унищожаване на максимален брой терористи в техните убежища като същевременно целта е да се опази мирното население и техните домове от ударите. 

В емисията „Международна информация“ на БТА четем за ответния удар на САЩ:

САЩ предприемат опит за уреждане на конфликта в Афганистан

Кабул, 17 април 1998 г. /БТА/ Бил Ричардсън, специалният пратеник на американския президент Бил Клинтън, пристигна днес в Кабул, за да обсъди с ръководителите на талибаните начините да се сложи край на дългогодишния конфликт в Афганистан, предаде АФП.
„Надяваме се да поставим начало на преговорите.  Надяваме се да постигнем примирие, но това няма да е лесно, ще има тежки разговори", каза при пристигането си Ричардсън, който е посланик на САЩ в ООН. Това е първият американски дипломат от толкова висок ранг, който посещава Афганистан през последните 20 години.
След продължително пасивно наблюдение американската делегация ще се опита да изиграе ролята на посредник, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Ричардсън ще разговаря в Кабул с ръководители на талибаните, и по-специално с молла Мохамад Рабани, втория човек в ислямските милиции, които контролират Кабул и две трети от страната.
Американският представител посочи пред журналисти, че ще постави въпроса за правата на жените в Афганистан. Според дипломатически източници той ще засегне и случая с Осама бин Ладен, саудитския богаташ, който избяга при талибаните.  Бин Ладен е обвинен, че е поръчал двата бомбени атентата в Саудитска арабия през 1995 г.  и 1996 г., в които загинаха 25 американски войници (…) 

***

Шефът на талибаните отрича участие на Осама бин Ладен в антиамериканските атентати

Кабул, 14 август 1998 г. /БТА/ Шефът на талибаните молла Омар отхвърли днес обвиненията, че саудитският милиардер Осама бин Ладен, който живее в изгнание в Афганистан, е замесен в двата атентата срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания, съобщава пакистанският всекидневник „Нюз“(…)

***

САЩ удрят бази на терористи
 
Мартас Винярд /САЩ/, 20 август 1998 г. /БТА/ В съобщението си за въздушните удари на САЩ срещу бази на терористи американският президент Бил Клинтън уточни, че американските сили са атакували в Афганистан „една от най-активните терористични бази в света“, ръководена от мрежи, свързани със саудитския милиардер Осама бин Ладен. Атакувана е също база в Судан, свързана с производството на химически оръжия.
„Терористите не трябва да се съмняват, че изправена пред техните заплахи, Америка ще защити съгражданите си и ще продължи да води световна борба за мир, свобода и сигурност“, каза Клинтън. Президентът допълни, че Вашингтон е предприел тези атаки, защото е имал сведения за подготвяни нови атентати.
Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Хю Шелтън уточни, че ударите са нанесени с помощта на карти и спътникови снимки. В Афганистан е атакуван комплекс от три лагера за обучение на терористи, разположени около Хост. В Судан ударите са били насочени срещу фармацевтичен завод в северно предградие н Хартум, където според американците се произвежда химическо оръжие.

Суданското правителство потвърди, че САЩ са нанесли въздушни удари срещу цели в Хартум, предаде АФП. Източници от суданската столица потвърдили, че двадесетина минути преди изявленията на Клинтън е имало три или четири експлозии в северните предградия. Съобщения за жертви засега няма. От момента на взривовете радио Хартум спряло предаванията си и излъчвало само патриотични маршове.

Двете операции са осъществени в 19.30 ч.  местно време в Судан и в 22.00 ч.  местно време в Афганистан, посочи генерал Шелтън.

Пентагонът не уточнява с какво са били обстрелвани обектите.
 ***

Бил Клинтън се върна във Вашингтон

Вашингтон, 20 август 1998 г. /БТА/ Президентът Бил Клинтън се върна във Вашингтон, където ще разговаря с най-близките си съветници за това, което следва след американските въздушни удари срещу терористични бази в Судан и в Афганистан, предадоха информационните агенции. Президентът прекъсна ваканцията си в Мартас Винярд, където смяташе д прекара десетина дни със семейството си, по съображения от национална сигурност.

Ислямският фундаменталист, саудитският милиардер Осама бин Ладен бил прехвърлен на сигурно място преди американските въздушни удари в Афганистан, съобщиха източници от движението на талибаните. Бин Ладен е един от главите заподозрени в организирането на атентатите срещу американските посолства в Кения и Танзания. Сенаторът републиканец Джон Маккейн също заяви, че бин Ладен не е бил на мястото на нападението (…)

***

Американските въздушни удари трябвало да причинят максимум жертви, цели са шест обекта в Афганистан и един в Судан

Вашингтон, 20 август 1998 г. /БТА/Американските военни сили удариха терористични бази в Афганистан именно вчера, въз основа на данни от разузнаването, които сочат, че тъкмо в този ден в лагерите ще се съберат най-много терористи, съобщи високопоставен представител на разузнавателните служби, цитиран от агенция Франс прес. Според него максимум 600 души би трябвало да се намират в шестте бази, атакувани в отговор на бомбените атентати, извършени на 7 август срещу американските посолства в Найроби и Дар ес Салам. „Разполагаме със сигурни информации, че тъкмо в този ден в лагерите ще има повече терористи от всякога“, каза представителят на разузнаването, пожелал да остане анонимен (…)

***

Реакции по света след американските въздушни удари

Ню Йорк, ООН, 21 август 1998 г. /БТА/ Генералният секретар на ООН Кофи Анан изрази тревога във връзка с въздушните удари, нанесени от американските военни сили срещу терористични бази в Судан и Афганистан. Анан, цитиран от свой говорител, заяви, че „осъжда тероризма във всичките му форми“. Той подчерта, че бил информиран от Вашингтон "няколко минути" след нападенията и очаква по-нататъшни подробности (…) 

Британският премиер Тони Блеър заяви, че решително подкрепя ударите, нанесени от САЩ срещу терористичните бази в Судан и Афганистан.  Блеър е първият политически лидер, който безусловно подкрепи действията на САЩ.  „Терористите по целия свят трябва да знаят, че демократичните правителства ще действат решително за предотвратяване на злодейски актове“, каза Блеър, който поддържа постоянна телефонна връзка с президента Бил Клинтън. Британското правителство е държано в течение на американските планове за нападение, съобщава агенция Франс прес.
Русия „проучва внимателно“ събитието, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки източник от руското външно министерство. Официалната руска реакция се очаква по-късно, по думите на неназования източник, който подчерта, че Русия многократно е призовавала различните страни „да се въздържат от всяка намеса в работите на Афганистан“ и е "категорично против" всякаква външна намеса.

„Всяка страна има правото да се защитава и да контраатакува“, заяви на свой ред испанският външен министър Абел Матутес. „Има доказателства, които явно сочат замесеността“ на саудитския милиардер Осама бин Ладен, избягал в Афганистан, в атентатите срещу американските посолства в Танзания и Кения, заяви Матутес.


***

Самюъл Бъргър обясни причините за въздушните удари в Судан и Афганистан

Вашингтон, 21 август 1998 г. /БТА/ Съветникът на президента Бил Клинтън по въпросите на националната сигурност Самюъл Бъргър съобщи на брифинг в Белия дом, че САЩ са атакували така наречения фармацевтичен завод в Судан, тъй като разузнаването отдавна разполагало с информация, че там се произвежда важна субстанция за нервнопаралитичния газ ВХ.  Бъргър подчерта, че заводът е част от военната машина на суданския режим, и добави, че както се е видяло и от телевизионните репортажи, той е бил сериозно повреден при въздушните удари.  Производството на химическото оръжие е било финансирано от саудитския милионер Осама бин Ладен (…) 

Бъргър припомни на журналистите, че миналата седмица САЩ затвориха някои свои посолства и взеха допълнителни мерки за сигурност за няколко други.
Той съобщи, че планът за ответните въздушни удари е бил изготвен малко след бомбените атентати в Найроби и Дар ес Салам на 7 август и бил одобрен от президента Бил Клинтън миналия петък (…)

***

След американските удари в Афганистан и Судан

Техеран, 21 август 1998 г. /БТА/ Американските удари срещу бази на терористи в Афганистан са взели десетки жертви и са нанесли много големи щети, съобщава иранската осведомителна агенция ИРНА, като се позовава на независими афганистански източници.
„Някои от ракетите не са достигнали целите си, но други са избухнали и са разрушили няколко помещения в централата на саудитския милиардер Осама бин Ладен“, твърдят източниците. Часове след нападението талибаните продължавали да изнасят загиналите и ранените (…)
В Судан се съобщава за няколко убити и 300 изчезнали след удара срещу фармацевтичния завод край Хартум. Заводът е напълно разрушен. Спасителните екипи продължават да търсят загинали и ранени сред развалините.

***

Американските ракетни удари по Афганистан и Судан изпълнили целта си

Вашингтон, 21 август 1998 г. /БТА/ Американските ракетни удари по лагери за обучение на терористи в Афганистан причиниха „значителни щети“ и осуетиха операциите на Осама бин Ладен, известния спонсор на международния тероризъм.  Това заяви днес Санди Бъргър, съветник на президента Клинтън по въпросите на националната сигурност. „Мисля, че нанесохме значителни щети в тези лагери.  Това бяха едни от най-големите в света лагери за обучение на терористи“, каза Бъргър в интервю за Ей Би Си (…)

***

Лагер на Бен Ладен в Афганистан бил напълно разрушен от американските ракети според пакистански вестник

Исламабад, 22 август 1998 г. /БТА/ Тренировъчен лагер на саудитския милионер и лидер на ислямските фундаменталисти Осама бин Ладен в Афганистан бил „напълно разрушен“ от американските ракети, съобщава днес пакистанският вестник „Нюз“, като се позовава на източници от разузнаването (…)
Според в.  „Нюз“, цитиран от АФП, все още не е възможно да се установи точно колко са жертвите на въздушните удари.  Броят на убитите и ранените обаче не бил голям, тъй като много бойци се намирали на фронта заедно с талибаните в други райони на Афганистан, отбелязал вестникът (…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:16 на 07.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация