site.btaНавършват се 61 години от разрушителното земетресение в Скопие

Навършват се 61 години от разрушителното земетресение в Скопие
Навършват се 61 години от разрушителното земетресение в Скопие
Скопие (26 юли 1963) За изграждането на пострадалия от земетресението град Скопие дейно участие взимат български архитекти, инженери, специалисти и работници. БТА, Снимка: Симеон Ненов/Архив БТА

Земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер разтърсва Скопие, Република Северна Македония, през 1963 г., сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. Трусът започва в 05:17 часа на 26 юли и продължава до 05:43 часа. Усетен е в район около 50 000 кв. километра. Загиват 1070 души. Разрушени са 15 800 къщи, повредени – 28 000. Над 200 000 души остават без покрив.

БТА информира: 

Катастрофално земетресение в Скопие 

Скопие, 26 юли 1963 г. /ТАНЮГ/ Тази сутрин катастрофално земетресение предизвика в Скопие разрушаването на много сгради и човешки жертви. Според първите сведения разрушена е и телефонната централа, поради което са прекъснати всички телефонни връзки. По радиостанциите на войската е била поискана помощ по спешност от най-близките градове, главно санитарни материали, лекарства и други. Истинските последици от катастрофата още не са известни. 

*****

Земетресения в Македония 

Скопие, 26 юли 1963 г. /БТА/ Според допълнителни съобщения на агенция ТАНЮГ тази сутрин около 05:15 ч. Скопие и други градове на Македония са пострадали от катастрофално земетресение, което не се помни досега в тази част на страната.  Напълно са разрушени много жилищни сгради и са загинали или ранени много хора. 

В Скопие и други населени места на републиката цари голяма тревога, тъй като земетресението е заварило хората в сън и много от тях не са имали възможност да се спасят. Според кореспондента на ТАНЮГ, Скопие има ужасен вид. Всички граждани са по улиците, тъй като в промеждутък от половин час са станали два нови катастрофални земни труса. Хотел "Македония" в Скопие, който е бил препълнен с гости, е сравнен със земята, полуразрушени са сградите на Дома на югославската армия и на Народната банка. Разрушени са много жилищни сгради и в тях са загинали голям брой жители на Скопие.

Спасителни бригади оказват помощ на пострадалите, разчистват развалините и изравят изпод тях загинали и ранени хора. Всички лекари и друг медицински персонал оказват бърза помощ на пострадалите. Тяхната дейност обаче е затруднена значително, тъй като болниците са също повредени и са препълнени с ранени. Скопие е напълно откъснат от другите части на страната и от Белград, тъй като всички връзки са повредени.

*****

Голямо природно бедствие сполетя Скопие 

Белград, 26 юли 1963 г. /БТА/ Земетресението, което тази сутрин разруши голяма част от Скопие е едно от най-големите природни бедствия през последните години. Според сведения от очевидци най-тежко е пострадал центърът на Скопие. Много големи сгради, между които гарата, Дома на югославската армия, хотел "Македония", централната поща и други обществени постройки, са напълно разрушени. Според съобщение на ТАНЮГ, 80 на сто от сградите на Скопие са повредени и голям брой са напълно разрушени. Все още не може да се установи точният брой на жертвите, но се предполага, че са загинали няколко хиляди души.

Един югославски пилот, който тази сутрин е пристигнал със самолета си от Скопие в Белград, е заявил: "Аз видях тази сутрин гарата на Скопие да се срутва със страхотен трясък. По същия начин се срутиха и сградите на Дома на югославската армия, хотел "Македония”, хотел "Скопие". Най-много бяха засегнати леките постройки, особено по пътя за летището и сигурно в този район са дадени най-много жертви. Навсякъде се виждат развалини, деца, които търсят своите родители. Летейки над града, аз видях да се издигат пламъци от пожарите”. 

Тъй като градската болница е сериозно пострадала и не може да приеме големия брой ранени, много от ранените ще бъдат транспортирани в съседните градове. Със самолети или санитарни влакове около 700 ранени ще бъдат изпратени в Ниш, а други в Белград. Властите вземат всички мерки за спасяване живота на ранените, за осигуряване храна и подслон на населението. В градските паркове са обзаведени временни подслони на гражданите. 

Изпълнителният съвет на Македония отпусна помощ за пострадалите в размер на 50 милиона динара. От Белград замина за Скопие специален санитарен влак на югославската народна армия. В разчистването на развалините участват миньори и работници от много предприятия в Македония. Всички организации на Югославския Червен кръст, санитарните поделения на армията и другите медицински служби са мобилизирани. Повече от 20 медицински екипи вече са пристигнали в Скопие със самолети и хеликоптери от различни райони на страната. Открити са много пунктове в болниците и клиниките за кръводарители. От Белград и от други градове са спешно изпратени хранителни продукти, медикаменти и санитарни материали. Международният Червен кръст е предприел бързи мерки за оказване помощ на пострадалите и апелира към организациите на Червения кръст във всички страни да се притекат на помощ на населението на Скопие. В цяла Югославия е обявен двудневен траур за жертвите от голямото природно бедствие.

***** 

Положението в Скопие след земетресението

Скопие, 26 юли 1963 г. /БТА/ Републиканският щаб за защита от природни бедствия отправи апел до населението на Македония във връзка с голямото земетресение в Скопие. В апела се препоръчва гражданите да излязат вън от града или да се подслоняват в специално пригодените помещения в градските паркове и да не се прибират  по домовете си в продължение най-малко на 24 часа, докато не се нормализира положението и докато не престане тектоничното разместване на пластовете. Взети са всички мерки за оказване помощ на пострадалите, от всички югославски републики пристига помощ, главно санитарен материал и медицински персонал. (…)

В апела на щаба се казва, че е целесъобразно населението да напуска града с влакове по посока на Гевгели, Кочани, Битоля, Ниш и Белград (противно на първите съобщения, в апела се пояснява че други градове на Македония не са пострадали при това голямо природно бедствие).

*****

В Скопие след земетресението 

Скопие, 27 юли 1963 г. /БТА/ Разчистването на разрушенията в града продължава. Спасителните и трудови бригади снощи работиха през цялата нощ. Поради това, че Скопие е все още без осветление, работата през нощта се извършваше под осветлението на рефлектори и на фарове от камионите и други моторни коли, през нощта в града пристигнаха големи количества хранителни продукти от разни части на Македония и други югославски републики. Медицински бригади оказват помощ на ранените, бригада от технически специалисти полагат усилия да възстановят разрушените водопроводни, телефонните и електрическите инсталации  в централните части награда. Тези връзки са вече възстановени в 200 градски пункта. Телефонната връзка между Скопие и Белград вече е в действие.(…) 

Досега над 3000 граждани на Македония са дали кръв за пострадалото население в Скопие. От разни части на Югославия пристигнаха големи количества кръв, пренесена със самолети на югославското въздухоплаване. Това даде възможност на лекарите да прелеят кръв на много ранени. Хирургически бригади от разни градове пристъпиха веднага към спешни операции в запазените болници, както и в импровизираните полски болници, които са построени от армейските части. Гражданите, които са били подложени на по-леки операции, се препращат веднага в болниците на съседните градове. (…) 

В Скопие снощи през цялата нощ спасителните бригади продължиха да изравят под развалините ранените, които все още дават признаци на живот. Под развалините на хотел ''Македония" нощес около един часа е била изровена жива френска гражданка – 20-годишна студентка от Марсилия. (…)

Малко преди това са 6или изровени също така френските поданици Мишел Димитриадис от Лил и Фулшоз Морис от Париж. Спасителна бригада е извадила изпод развалините и двете сестри Любица и Лиляна. Въпреки всички усилия на лекарите за спасяване живота им, двете сестри са починали от тежките рани. 

Бригадата спасители от мина "Костолац" от вчера следобед се опитва да проникне до затрупани граждани, които все още викат за помощ. Снощи спасителите от "Костолац" успяха да изровят майка и дете от разрушеното здание на ул. "Ицжура Джакович”.  Продължават с опитите да изровят Божим Стояновски, портиер на хотел "Македония", който е все още жив, но затрупан между бетонни греди. Очаква се да бъде спасен, след като повече от 30 часа се намира под развалините.  

*****

Положението в Скопие 

Скопие, 28 юли 1963 г. /БТА/ "Какво стана с нас? Бомбардировка ли имаше, вулкан ли изригна или стана земетресение?", попитала белгийката Сюзи Жакмеp, когато днес към обед била изровена от развалините на хотел "Македония", където останала затрупана 55 часа.

Разчистването на развалините в града след земетресението продължава непрекъснато денем и нощем с участието на войската. Пристигнали са и специализирани команди от чужбина, между които група французи участвали в разчистването след земетресението в Агадир в Мароко преди три години.  

Разчистването обаче е съвсем бавно, защото непрекъснато има опасност от нови срутвания. По официални данни до 11 часа снощи са били изровени труповете на 630 души, но се предполага, че техният брой ще бъде значително по-голям. Днес обаче спасителните части изравят почти само мъртви, положението се влошава още повече и от непоносимата горещина, която цари в града. По думите на очевидци, Скопие, четвъртият по големина град в Югославия, прилича на мъртъв град, край който набързо сега се устройват лагери за оцелелите. Там спасителни команди раздават храна и вода за пиене, имунизират спасените против болести. Уплахата не напуска населението, тъй като от първия трус в петък сутринта, който разруши града, досега са станали повече от 100 по-слаби труса. Те не са причинили нови щети.  

Най-силно е пострадал кварталът "Кале", където 1500 жилищни сгради са напълно разрушени. Информационният център в Скопие, уреден под няколко палатки на площада в центъра на града, днес съобщи, че всички мъже от 18 до 55-годишна възраст в Скопие и в околните градове Тетово, Титоввелес и Куманово са мобилизирани за разчистване на развалините. Сега в Скопие и Белград пристигат от цял свят помощи за пострадалите от земетресението. 
Специални самолети пренасят храна, дрехи, лекарства. Някои страни, между които е и България, са изпратили цели болници. (…)

*****

Жертвите и разрушенията от земетресението в Скопие

Скопие, 29 юли 1963 г. /БТА/ Според съобщение на агенция ТАНЮГ, на пресконференция днес председателят на Изпълнителния съвет на Македония – Александър Гърличков, е съобщил, че е решено да се построи напълно ново Скопие, тъй като до 90 на сто от жилищните сгради са разрушени или са негодни за живеене. Все още обаче не е решено къде ще бъде разположено ново Скопие. Отговаряйки на въпроси на журналистите, Гърличков е казал, че според данните, получени до снощи, броят на загиналите е достигнал 813 души, а на леко и тежко ранените – 2170 души. Гърличков е добавил, че според непотвърдени данни, под развалините на Скопие има още 700 затрупани лица.

Председателят на Изпълнителния съвет на Македония е заявил че най-напред трябва да се пристъпи към разрешаване на три основни проблема: евакуиране на населението, предимно на децата и старците, редовно снабдяване на населението, което поради една или друга причина трябва да остане в Скопие, и вземане мерки против заразни болести, епидемии и природни бедствия. (…)

Разчистването на града продължава. Според съобщение на агенция ТАНЮГ вчера е пристигнала в Скопие и веднага започнала работа техническата бригада от България в състав от 15 инженери и 8 техници, с 15 машини. (…)

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:35 на 26.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация