site.btaБългарските медици се завръщат от Либия на 24 юли 2007 г. след осем години в затвора

Българските медици се завръщат от Либия на 24 юли 2007 г. след осем години в затвора
Българските медици се завръщат от Либия на 24 юли 2007 г. след осем години в затвора
София (24 юли 2007) Българските медицински сестри, доктор Здравко Георгиев и палестинския лекар Ашраф пристигнаха на летище "София" и бяха посрещнати от роднини и приятели. БТА, снимка: Петър Кръстев/Архив

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж, който тогава вече е с българско гражданство, и д-р Здравко Георгиев, се завръщат в България на 24 юли 2007 г.

Сестрите и палестинският лекар са освободени същия ден от либийския затвор "Джудейда", след като са променени смъртните им присъди, издадени на 6 май 2004 г. и потвърдени на 19 декември 2006 г. от Наказателния съд, и окончателно потвърдени на 11 юли 2007 г. от Върховният касационен съд на Либия, за умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази.

На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия на последна инстанция заменя с доживотен затвор смъртните присъди. На 24 юли 2007 г. медиците отпътуват за София с френски правителствен самолет, придружавани от съпругата на президента на Франция Никола Саркози – Сесилия Саркози, и европейския комисар за външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро-Валднер. В София медиците са посрещнати от роднините си, от представители на държавните институции и от журналисти. След пристигането им президентът Георги Първанов издава указ за помилването им.

Българските медици са арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и прекарват в затворите в Либия общо 2755 дни.

Ето какво съобщава БТА за последните събития, предшестващи освобождаването на българските медици, в своите емисии “Международна информация” и “Вътрешна информация”:

По-близо сме от всякога до окончателно решение за съдбата на българските медици в Либия, каза Георги Първанов

София, 3 юли 2007 г. /БТА/ По-близо сме от всякога до окончателно решение за съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия, но колко близо, това все още никой не може да каже. Това каза президентът Георги Първанов в отговор на въпрос на съвместна пресконференция с президента на Германия Хорст Кьолер, който е на официално посещение в България. (…)

Държавният глава изтъкна приноса на Германското председателство на ЕС проблемът да влезе в дневния ред на съюза. Той изрази благодарност за подкрепата по случая на Германия и на останалите страни-партньори - Италия, Великобритания; Европейската комисия. (…)

Президентът на Германия Хорст Кьолер също не се ангажира с прогноза за приключване на случая. Не би било много удачно да коментирам неща, които още не са приключили, но които обаче всички се надяваме по-скоро да намерят окончателното си решение. (…)

***

Българските медици в Либия получиха присъди и по така наречените "по-леки" обвинения

Триполи, 11 юли 2007 г. /Спец. пратеник на БТА/ Българските медици в Либия, чиито смъртни присъди бяха окончателно потвърдени днес от Върховния касационен съд на Джамахирията, получават наказания и по така наречените "по-леки" обвинения. (…)

Днешното решение на съда поставя края на юридическата фаза на делото за епидемията от СПИН в Бенгази, продължила седем години, но не изчерпва възможностите за положително решение, коментираха от защитата.

В едномесечен срок съдът трябва да обяви мотивите си, след което Висшият съдебен съвет /ВСС/ - политически орган, председателстван от министъра на правосъдието на Либия, вероятно ще поеме случая. Съветът може да промени присъдите, което да направи възможно изтърпяването на наказанието на българките в родината им. (…)

***

Семействата на либийските деца, заразени с вируса на СПИН, се отказват от смъртната присъда, произнесена срещу българските медици

Триполи, 17 юли 2007 г. /БТА/ Семействата на либийските деца, заразени с вируса на СПИН, обявиха днес, че се отказват от смъртната присъда, произнесена срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, съобщи Франс прес. (…)

Подписан документ е бил предаден на Фондация “Кадафи”, която води преговорите със семействата. Той ще бъде предаден след това на Висшия съдебен съвет, който тази вечер трябва да се произнесе за съдбата на петте български сестри и лекаря, добави Идрис Лага. 
    
***

Смъртната присъда на шестимата медици да бъде заменена с доживотен затвор, реши върховната либийска съдебна инстанция 

Триполи, 17 юли 2007 г. /БТА/ Висшият съдебен съвет на Либия реши днес на последна инстанция да промени в доживотен затвор смъртната присъда, произнесена срещу българските пет медицински сестри и лекаря, съобщи официален източник, цитиран от АФП, при условие да остане анонимен.

Задържаните медици може да излежат наказанието в родната си страна, тъй като Триполи и София имат споразумение за екстрадиция от 80-те години, допълва агенцията. 

***

Бенита Фереро-Валднер и Тони Блеър свършиха основната част от работата по случая с медиците в Либия, заяви Марк Пиерини

Триполи, 18 юли 2007 г. /БТА/ Специалният пратеник на еврокомисаря за външните отношения г-жа Бенита Фереро-Валднер в Либия Марк Пиерини заяви, че тя и бившият британски премиер Тони Блеър са свършили основната работа по случая с българските медици в Либия, предаде Франс прес.

"Двете политически фигури, които свършиха работата са г-жа Фереро-Валднер и г-н Блеър", заяви Пиерини няколко часа след обявеното решение на либийския Висш съдебен съвет да замени смъртните присъди на българските медици с доживотен затвор. (…)

"Европейската комисия работи по този случай от 11 октомври 2004 г. - денят, когато тя отмени цялостно ембаргото си над Либия и уточни списъка на темите, по които може да работи с тази държава", в това число драмата в Бенгази (…), добави Марк Пиерини.

Тони Блеър посети Либия през май, когато още беше министър-председател на Великобритания, добавя Франс прес.

***

Нова мисия на Клод Геан и Сесилия Саркози в Триполи, според електронното издание на френското списание "Поан"

Париж, 22 юли 2007 г. /БТА/ Генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан и Сесилия Саркози, съпруга на френския президент Никола Саркози, отново са в Триполи, съобщава днес електронното издание на френското списание "Поан".

Двамата заминали тази сутрин при най-голяма дискретност на борда на президентския самолет, за да се срещнат още един път следобед с полковник Кадафи с цел да определят последните детайли за прехвърлянето на българските медицински сестри в родината им.

След като смъртната им присъда бе заменена във вторник с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия, вече е открит пътят за връщането на осъдените в България; предвиденият сценарий включва те да бъдат изпратени в София на борда на френски самолет, в присъствието на Клод  Геан и Сесилия Саркози, което би маркирало участието, взето от Франция в тези изключително чувствителни преговори, казал на "Поан" източник, близък до либийските власти.

Тази втора визита в Либия на двамата най-близки пратеници на Никола Саркози идва в края на седмица на интензивни пазарлъци между Париж и Триполи, отбелязва списанието. В четвъртък, на 19 юли, френският президент разговаря по телефона с либийския си колега, за да му повтори, че обвързва визитата си в Триполи, предвидена за сряда, с връщането на медицинските сестри в родината им. (…)

***

Бенита Фереро-Валднер е в Триполи заедно със Сесилия Саркози

Брюксел, 23 юли 2007 г. /БТА/ Еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер е в Триполи заедно със съпругата на френския президент Сесилия Саркози, за да се опитат да уговорят освобождаването на шестимата медици, съобщи Ройтерс.

Посещението на Бенита Фереро-Валднер и Сесилия Саркози "е част от усилията за освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар", се казва в съобщение за пресата на ЕК, цитирано от Ройтерс. (…)
       
***

Барозу и Саркози са разговаряли няколко пъти тази нощ за освобождаването на българските медици

Париж, 23 юли 2007 г. /БТА/ Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу и президентът на Франция Никола Саркози разговаряха няколко пъти тази нощ по телефона, "за да уговорят освобождаването на петте български медицински сестри и на палестинския лекар и за незабавното им репатриране", съобщи Франс прес, като се позова на комюнике на френското президентство. (…)

***

Георги Първанов е провел продължителен телефонен разговор с френския си колега Никола Саркози

София, 23 юли 2007 г. /БТА/ Президентът Георги Първанов проведе тази вечер продължителен телефонен разговор със своя френски колега Никола Саркози, съобщиха от прессекретариата на президента. 

Двамата президенти са обсъдили последното развитие на усилията за освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар. (…) 

***

Президентът приветства успешната развръзка на случая с българските медици в Либия

София, 24 юли 2007 г. /БТА/ Президентът на България Георги Първанов приветства успешната развръзка на случая с шестимата български медици в Либия.

Драматичният случай с невинно осъдените български граждани е към своя край. Само часове ни делят от тяхното завръщане на родна земя, се казва съобщение на прессекретариата на Президентството. (…)

Президентът Георги Първанов благодари на всички наши партньори и приятели, на държавни и правителствени ръководители, на неправителствени организации и на цялото българско общество за проявената от тях солидарност и подкрепа. (…)

***

Българските медици се завърнаха днес от Либия и бяха незабавно помилвани от президента Георги Първанов

София, 24 юли 2007 г. /БТА/ Българските медици се завърнаха днес от Либия и бяха незабавно помилвани от президента Георги Първанов.
Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и Ашраф ал-Хаджудж се завърнаха в България с френски правителствен самолет. В 9.45 часа те пристигнаха от Триполи заедно със съпругата на френския президент - Сесилия Саркози, и еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер. 

На летище София медиците бяха посрещнати от президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Георги Пирински, премиера Сергей Станишев, както и от свои роднини, а също от политици, дипломати, журналисти и граждани. (…)

***

Самолетът за българските медици в Либия беше готов от неделя сутринта, разказва френският адвокат Антоан Алексиев

Париж, 24 юли 2007 г. /БТА/ Самолетът за българските медици в Либия беше готов от неделя сутринта, документите им бяха готови, а те самите бяха подготвени за незабавно отпътуване, разказва в интервю за Afrik.com френският адвокат Антоан Алексиев, който бе един от четиримата френски защитници на българските медици в Либия.

Алексиев добавя, че не се е знаело кога ще заминат българите, защото преговорите с либийците са били напрегнати до последния момент. (…)
Адвокатът заявява, че делото срещу медиците никога не е зависело от правните компетенции на адвокатите, които са се борили да представят на съда всички доказателства за постигане на благоприятна присъда. Либийските съдилища не са свободни и въпросът винаги е бил политически, изтъква Антоан Алексиев. (…)

***

Франция и Европейската комисия благодариха на емира на Катар за посредничеството му при освобождаването на българските медици от Либия

Париж, 24 юли 2007 г. /БТА/ Франция и Европейската комисия благодариха на емира на Катар за посредничеството му при освобождаването на българските медици от Либия, предаде Франс прес.

В първото им комюнике за освобождаването на медиците днес рано сутринта френският президент Никола Саркози и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изразиха "дълбоката си благодарност към емира на Катар, чието посредничество направи възможна щастливата развръзка".

Няколко часа по-късно на пресконференцията си Саркози отново благодари за "посредничеството и хуманитарната намеса" на Катар, без обаче да уточни естеството на това посредничество. (…)

Катар запази мълчание по темата. (…)
   
***

Кристияна Вълчева: Прошка винаги трябва да има

София, 25 юли 2007 г. /БТА/ Прошка винаги трябва да има, в следващите месеци и години ще се опитам да простя, рано е да се каже дали ще търся някакъв реванш. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Кристияна Вълчева, една от българските медицински сестри, които вчера се завърнаха от Либия в България.

На пресконференцията присъстваха медицинските сестри Кристияна Вълчева и Нася Ненова, както и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж.
На въпрос дали имат сили да простят на хората, които през годините са смятали за виновни, Кристияна Вълчева каза, че те са просто отделни личности, служещи на една държава и конкретно на тях би им простила. Те не са първопричината за това, което се случи с нас, каза Вълчева в отговор на журналистически въпроси.

Вълчева каза, че на 6 април 2000 г. по време на среща с пратеника на президента - Христо Данов за пръв път е успяла да прошушне за това, което й се е случило в предшестващите месеци. До този момент ние не можехме да разберем дали те знаят за мъченията, добави тя. (...)

Искам животът ми да бъде нормален и да се върне в старото русло, каза Вълчева. Нася Ненова добави, че медиците още са в шок от свободата си и може би след месец ще разсъждават по-трезво. (…)

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:22 на 24.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация