site.btaСедмият крал на Белгия - Филип, се възкачва на престола на 21 юли 2013 г.

Седмият крал на Белгия - Филип, се възкачва на престола на 21 юли 2013 г.
Седмият крал на Белгия - Филип, се възкачва на престола на 21 юли 2013 г.
Брюксел (21 юли 2013) Членове на кралското семейство отляво отпред, кралица Фабиола, кралица Паола, крал Албер II, принц Филип и съпругата му принцеса Матилда присъстват на църковна служба в катедралата Св. Гудуле в Брюксел. Белгийският крал Алберт II реши да се откаже от трона заради възрастта и здравето си, проправяйки пътя на най-големия си син - Филип, да стане седмият монарх на страната. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Кралят на Белгия Албер Втори абдикира в полза на своя син принц Филип на 21 юли 2013 г. Този ден, който е избран за официалната церемония по встъпването на новия крал, е национален празник на Белгия. Албер Втори, който е представител на династията Сакс-Кобург и Гота, се възкачва на трона на 9 август 1993 г., след смъртта на своя брат Бодуен, който не оставя наследници. Управлява 20 години и е вторият белгийски крал, който предприема абдикация. Първият подобен случай в историята на Белгия е с баща му – крал Леополд Трети. Той през 1950 година се отказва от престола, но под натиска на национални вълнения, отбелязва енциклопедия "Британика". Така Албер Втори е първият белгийски крал, който доброволно напуска властта в историята на страната.

Албер Втори заявява намерението си да абдикира на 3 юли 2013 г. За промяната и за новия крал БТА информира в своите емисии “Международна информация” и “Забава и знание”: 

Белгийският крал Албер Втори заяви, че ще абдикира в полза на сина си Филип на 21 юли

Брюксел, 3 юли 2013 г. /БТА/ Белгийският крал Албер Втори заяви днес, че ще абдикира в полза на сина си Филип на 21 юли, в деня на националния празник на страната, съобщиха Франс прес и Ройтерс.
В телевизионно обръщение 79-годишният монарх аргументира решението си с преклонната си възраст и здравословни проблеми, след близо 20 години на трона. 
"Констатирам, че възрастта ми и здравето ми вече не ми позволяват да изпълнявам задълженията си както бих желал. Затова, след 20 години на трона, считам, че е настъпил моментът да предам щафетата на следващото поколение. Принц Филип е добре подготвен да ме наследи. Той и принцеса Матилда се ползват с пълното ми доверие", заяви Албер Втори. (…)
С викове "Да живее кралят" хиляди белгийци посрещнаха новината за абдикирането на крал Албер Втори пред работната резиденция на монарха в центъра на Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.
Мнозина от присъстващите се бяха просълзили - Албер Втори се ползва с огромна популярност в Белгия, отбелязва агенцията. 
Новината, че кралят ще абдикира, се появи преди няколко часа и за това време пред двореца се събраха около 5000 души. Те проследиха видеообръщението на монарха чрез смартфони и други мобилни устройства, тъй като при двореца не бяха монтирани никакви екрани.

***

Новият белгийски крал е изправен пред трудната задача да обедини разделената нация

Брюксел, 18 юли 2013 г. /БТА/ Монархията, заедно с бирата и футбола, се смята за едно от малкото неща, които обединяват разделената по езиков признак Белгия, и когато в неделя принц Филип стане крал, той ще опита да докаже, че това не се е променило, предаде Ройтерс.
По всяка вероятност той ще има доста работа. В проучване, проведено от частните телевизии RTL и VTM, малко под половината анкетирани фламандци смятат, че Филип ще бъде добър крал, в сравнение с две трети от респондентите във Валония.
Политическите спорове между френскоговорящата Валония на юг и говорещата фламандски Фландрия на север, се разпростряха и върху дебата за бъдещия монарх, още преди крал Албер Втори да обяви преди 2 седмици, че ще абдикира. 
Крайнодесните фламандски сепаратисти от "Влаамс беланг" (Фламандски интерес) няма да присъстват на коронацията в неделя. По-умерената фламандска сепаратистка партия Нов фламандски алианс ще бъде представена, но не от водещата си фигура Барт де Вевер, кмета на Антверпен. (…)
Принц Филип беше критикуван, когато през 2004 г. се включи в политиката, като обвини "Влаамс Беланг", че се опитва да разцепи Белгия. (…) Новият фламандски алианс иска монархът да има чисто церемониална функция, докато френскоговорещите партии, включително социалистите на премиер Елио ди Рупо, се противопоставят. (…)
Фламандските критици смятат 53-годишния Филип за френскоговорещ чужденец. (…)
Спечелването на сърцата на поданиците си (…) ще зависи също и от успеха на Филип да смекчи сдържания си имидж. Съпругата му, принцеса Матилде, често се появява на обществени събития, свързани с деца, и изглежда по-дружелюбна от него. 

БТА публикува и интересни подробности за реакциите, които предизвиква новината за абдикацията:

Белгийската монархия устоява на скандалите, но е лишена от блясък

Брюксел, 18 юли 2013 г. /Филип Сюберски от агенция Франс прес/ В момент, когато крал Албер Втори предава щафетата на своя син Филип, белгийската кралска фамилия остава световно уважавана институция въпреки серия от скорошни скандали, но и не предизвиква прехласване.
И докато целият свят е обърнал поглед към Лондон за раждането на "кралското бебе", абдикацията в неделя на белгийския суверен и интронизацията на крал Филип не предизвикват "монархическа мания".
Отсъствието на високопоставени особи в неделя в Брюксел разочарова специализираната преса. "Жалко. Без чуждестранни гости, без хубави рокли", съжалява холандското списание "Роялти" (Royalty)...

Ден преди абдикацията Албер Втори отправя с прощалната си реч послание за единство:

В прощална реч белгийският крал призова страната си към единство 

Брюксел, 20 юли 2013 г. /БТА/ Белгийският крал Албер Втори използва прощалната си реч в навечерието на утрешната си абдикация да призове за единство в езиково разделената си страна, съобщи Асошиейтед прес.
Кралят изтъкна, че сплотеността е от ключова значение за запазване на високия жизнен стандарт в Белгия.
В днешната си реч 79-годишният монарх акцентира върху компромисите, предпазили Белгия от поддаване на сепаратистките сили въпреки засилващото се разделение между 6-те милиона говорещи холандски език фламандци на север и 4-те милиона и половина френскоезични валонци на юг. В 20-годишното си управление кралят работи упорито за стесняване на тази пропаст, отбелязва АП.

На 21 юли принц Филип официално става крал на Белгия:

Кралят на Белгия Албер Втори абдикира в полза на своя син принц Филип

Брюксел, 21 юли 2013 г. /кор. на БТА/ Кралят на Белгия Албер Втори подписа документите за своята абдикация в полза на сина си принц Филип.
Церемонията се състоя в Тронната зала в двореца в центъра на Брюксел. Досегашният държавен глава положи подпис под два документа, които ще бъдат пазени в архивите на двореца и на Министерството на правосъдието. Документът бе подписан също от 16 свидетели. Час и половина по-късно престолонаследникът принц Филип ще положи конституционна клетва като седмия крал на Белгия пред Федералния парламент. (…)
В обръщение към принц Филип кралят посочи, че престолонаследникът има всички качества, за да служи на Белгия с новата отговорност, която поема. Имаме пълно доверие в теб и чудесната ти съпруга Матилда, добави Албер Втори. Той призова политиците да работят неуморно за силата на Белгия и за мир, както и да защитят общото благосъстояние на гражданите. Кралят пожела Белгия да продължи да вдъхновява Европа, която търси единство в различността. (…) Албер Втори (79 г.), който е представител на династията Сакс-Кобург и Гота, се оттегля от престола, на който се възкачи на 9 август 1993 г., девет дни след смъртта на брат си крал Бодуен. 

***

Седмият крал на Белгия - Филип, положи клетва пред Федералния парламент

Брюксел, 21 юли 2013 г. /кор. на БТА/ Седмият крал на Белгия - Филип, положи клетва пред Федералния парламент на общо заседание на Камарата на представителите и на Сената. На церемонията, последвала днешната абдикация на крал Албер Втори, присъстваха също представители на институциите на ЕС, както и на дипломатическия корпус в Брюксел.
Кълна се да спазвам конституцията и законите на Белгия, да поддържам националната независимост и териториалната цялост на държавата, произнесе новият крал на трите национални езика - фламандски, френски и немски. В последвалото му слово бе посочено, че Белгия е част от европейския проект, създаден да осигури напредък и солидарност.
Давам си сметка за отговорността, която поех в служба на всички белгийци. Ще укрепя диалога с гражданите, ще развиваме държавата с таланта на всеки, заяви крал Филип. Всеки следва да има възможност за своето развитие, добави той. (…)
На днешната церемония бяха поканени всички партии в Белгия, с изключение на представителите на крайните националисти от "Влаамс Беланг" (Фламандски интерес). Представителят на умерените националисти от Нов фламандски алианс, които са най-голямата политическа сила в страната и настояват за ограничаването на правомощията на краля до чисто представителни функции, се яви на церемонията без вратовръзка и заяви, че е там телом, но не и духом.
В пленарната зала на парламента присъстваха 500 гости, а новият крал пристигна за церемонията заедно с кралица Матилда в открит черен Мерцедес 600 "Ландолет", производство 1967 година. В пленарната зала той зае мястото си на трон с пурпурна тапицерия и позлатен обков, с лъвски глави в края на подлакътниците. (…)
Наблюдатели отбелязват, че за пръв път крал присъства на клетвата на друг крал в историята на страната. По-късно днес новият държавен глава ще приеме традиционния военен парад по повод националния празник на Белгия. 

***

Седмият крал на Белгия се възкачи на престола

Брюксел, 21 юли 2013 г. /кор. на БТА/ Седмият крал на Белгия - 53-годишният Филип, се възкачи днес на престола. Неговата интронизация последва желанието на баща му - крал Албер Втори (79 г.), да адбикира заради напредналата си възраст и влошено здраве, след 20 години начело на държавата.
В официалния портрет на крал Филип, разпространен от Двореца, се посочва, че още от дете той е бил подготвян за държавен глава. Завършил е средното си образование във френскоезичния колеж “Сен Мишел” и в колежа “Лопем” край Брюж. Новият крал говори шест езика, сред които трите национални езика в Белгия - френски, фламандски и немски, както и италиански, испански и английски.
Филип завършва през 1981 г. Кралската военна академия на Белгия, след което добива квалификации за командос и за пилот на четири типа изтребители. (…) През 2010 г. той получава званията генерал-лейтенат и вицеадмирал. През 1985 г. Филип става магистър по политически науки от университета Станфорд в САЩ. 
Когато е на 39 г., Филип сключва брак с 13 години по-младата от него кралица Матилда, с която имат четири деца. (…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:26 на 21.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация