site.btaОстровче с площ 1,4 кв. км изостря за кратко отношенията между Мароко и Испания преди 22 години

Островче с площ 1,4 кв. км изостря за кратко отношенията между Мароко и Испания преди 22 години
Островче с площ 1,4 кв. км изостря за кратко отношенията между Мароко и Испания преди 22 години
Фрегата на испанския флот патрулира в Гибралтарския пролив близо до остров Перехил, на заден план, гледана от хълмовете на село Белюнеч в Мароко, понеделник, 15 юли 2002 г. Испания предупреди, че няма да приеме окупацията на Мароко на острова край северноафриканския бряг, но каза, че полага всички усилия да сложи край на кризата с дипломатични средства. (AP Photo/Jerome Delay)

Остров Перехил (на испански „магданоз“), се намира в териториалните води на Мароко, на 40 км източно от град Танжер, Мароко, на 200 м от мароканския бряг и на около шест километра от испанския анклав Сеута. Островът е с площ 1,5 кв. км и е необитаем. Мароканците го наричат Лейла, което в превод означава нощ. Остров Перехил е испанска територия от ХVII век. На 11 юли 2002 г. десетина марокански войници окупират малкия средиземноморски остров и издигат мароканското знаме, сочи информация на отдел “Справочна” на БТА. Правителството на Испания и Европейският съюз полагат дипломатически усилия за решаване на спора. Испания изпраща пет бойни кораба, които да защитават острова, както и анклавите Сеута и Мелиля. На 17 юли 2002 г. на остров Перехил е проведена операция от военния контингент на Испания и мароканските войници са отведени от острова. Пострадали няма. На 20 юли 2002 г. правителствата на двете страни съобщават , че са постигнали споразумение за оспорвания остров.

За тази интересна поредица от събития БТА информира в емисията си "Международна информация":

Испания си върна остров Перехил

Мадрид, 17 юли 2002 г. /БТА/ Испания изпрати свой военен контингент на спорния средиземноморски остров Перехил и изгони мароканските войници, които бяха установили там наблюдателен пост, предадоха осведомителните агенции.


Няма пострадали при операцията, която бе извършена след консултации с ООН и съюзниците на Испания, се казва в комюнике на испанското правителство. Решението за отстраняване на мароканските войници бе взето след незадоволителния отговор на испанските протести срещу окупацията на острова, се уточнява в комюникето.


Шестимата марокански войници бяха предадени на мароканските власти, съобщи говорител на полицията в испанския град Сеута. Кризата между двете страни бе предизвикана от настаняването миналата седмица на група марокански войници на остров Перехил. Вчера Испания извика посланика си от Рабат за консултации по кризата, припомня АФП. Испанската операция предизвика изненада, тъй като официални испански представители многократно посочиха, че Мадрид иска дипломатическо решение на кризата, отбелязва Ройтерс.


Испанският кабинет потвърждава в комюникето, че желае да поддържа отношения на приятелство и сътрудничество с Мароко и е готов да започне разговори в този смисъл.


****


Испанската военна намеса на остров Перехил е "обявяване на война", според управляващата партия в Мароко



Рабат, 17 юли 2002 /БТА/ Испанската военна намеса на спорния остров Перехил, известен в арабския свят като Лейла, е "обявяване на война", заяви днес Махджуби Ахардан, лидер на Националното народно движение от управляващата коалиция в Мароко.
          

"Потресен съм, проблемите не се уреждат с оръжия, това е обявяване на война и грешка", каза Ахардан, който бе министър на отбраната при управлението на покойния крал Хасан Втори. "Испания забрави, че Мароко е независима държава", добави мароканският политик. Според него Рабат трябва да скъса дипломатически отношения с Мадрид.


Тази сутрин Испания изпрати военен контингент на остров Перехил и изгони шестимата марокански войници, които преди седмица установиха там наблюдателен пост. 



****

Испания е действала в самоотбрана на остров Перехил, заяви външната министърка Ана де Паласио



Мадрид, 17 юли 2002 г. /БТА/ Испания желае възстановяване на статуквото отпреди конфликта с Мароко за остров Перехил, заяви външният министър Ана де Паласио пред парламентарна комисия в Мадрид днес. Осведомителните агенции я цитират, че Испания е действала в самоотбрана и възнамерява да изтегли войниците си от острова възможно най-скоро, но първо има нужда от уверенията на Мароко, че приема връщане към предишното положение. 
Мадрид е действал в законна самоотбрана, отстранявайки принудително от острова мароканските войници, заяви пред същата комисия испанският министър на отбраната Федерико Трильо. Предвид декларациите на Европейския съюз и НАТО, призоваващи Мароко да се изтегли от острова, Мадрид смята, че е получил одобрението на международната общност, добави той.


"Европейската комисия остава загрижена от събитията около остров Перехил. Необходимо е да се възстанови статуквото отпреди тези събития и да се възобнови диалогът между Испания и Мароко", заяви на пресконференция днес в Брюксел председателят на Еврокомисията Романо Проди. 
"Комисията придава голямо значение на отношенията между Испания и Мароко и е готова да улесни този диалог", подчерта той и добави, че след тазсутрешните му разговори с министър-председателя Хосе Мария Аснар и министъра на външните работи Ана де Паласио, той вярва, че Испания споделя позицията на Комисията. Проди не спомена за военната намеса на Мадрид на средиземноморския остров, който арабите наричат Лейла, и отказа да отговаря на въпроси на журналистите, отбелязва Ройтерс.

Ситуацията предизвиква коментари в чуждестранни медии, публикувани в международната емисия на БТА:  

Една армада за една скала

/В.Либерасион 18 юли 2002 г./ "Това е обявяване на война!", заяви лидерът на Националното народно движение от управляващата коалиция в Мароко Махджуби Ахардан, поразен от акцията на испанските сили в сряда сутринта, за да се изгонят шестимата марокански полицаи на пост от миналия четвъртък на остров Лейла, както наричат остров Перехил в Мароко. "Испания забрави, че Мароко е независима страна, трябва да скъсаме отношения с тази държава, която досега смятахме за приятелска", каза още той.

Испания предприе вчера към 4,15 часа операция срещу този спорен остров, намиращ се на 200 метра от мароканските брегове и на няколко километра от испанския анклав Сеута. Демонстрацията на военна сила - специалните части бяха поддържани от военни самолети, хеликоптери и бойни кораби, позволи да се отстранят мароканските полицаи. "Операцията се разви успешно, без жертви и ранени", уточни правителството на испанския премиер Хосе Мария Аснар. Мароко успя да си върне полицаите, а испанските военнослужещи останаха на острова.

Хладнокръвието на Мадрид се пропука. След седмица на дипломатически натиск, който не доведе до нищо - Мароко повтаряше, че островът е освободен от испанско робство през 1956 г. в момента на деколонизацията, Испания предприе импровизирана офанзива. Малко по-рано испанският посланик в Рабат бе извикан за консултации. Операцията е била подготвяна още от събота, уверява испанската осведомителна агенция Европа прес, цитирайки военни източници.


Остров Перехил, не по-голям по размери от едно футболно игрище, от дълго време е трън в испанско-мароканските отношения. Според Мадрид безлюдният остров, представляващ една голяма скала, се ползва със статут, приет от двете държави, съгласно който "никое от двете правителства няма да се опитва да окупира острова". От повече от един век обаче Мароко и Испания имат претенции за суверенитет върху Перехил. Рабат никога не се е чувствал обвързан от някакво споразумение по отношение на острова. Мароканските власти подчертаха, че винаги са изпращали хора на острова, когато това е било необходимо. За Испания, която  е поддържала на острова свой контингент през целия период на протектората, Перехил е стратегически пост в борбата с нелегалните имигранти, идващи от мароканска земя.

След възстановяване на статуквото на Перехил Мадрид официално заяви желанието си да  се върне към "отношения на приятелство и  сътрудничество с кралство Мароко". Испанското правителство уточни, че е готово да започне разговори за възстановяване на добрите двустранни отношения. В очакване на реакцията на Мароко силите на полицията и гражданската гвардия в Мелиля и Сеута, испански анклави в северната част на Мароко, ще бъдат засилени с подкрепления.


****

Магданоз и гордост

/В.Вашингтон пост, Чарлз Краутамър, 19 юли 2002 г./ Имали сме непланирани войни. Имали сме фалшиви войни. Имахме футболна война (Хондурас срещу Салвадор, 1969 г.). Но след "Войната за ухото на Дженкинс" - възпламенена заради грубото отношение на Испания към британски моряци, сред които и капитан Робърт Дженкинс, който показал пред Камарата на общините отрязаното си ухо и с това поставил началото на война срещу отвратителните испанци през октомври 1739 г. - не сме имали нищо толкова, е добре, характерно като Войната за острова на магданоза /перехил - магданоз на испански/.


Как по друг начин да наречем конфликта за Перехил, един забравен от Бога скалист остров с размерите на футболно игрище на няколко ярда от мароканския бряг, който технически принадлежи на Испания, но бе завзет от Мароко на 11 юли с военна сила: шестима войници, две палатки и флаг?


Повече смях отколкото сила. Реакцията бе достойна за "Мишката, която изрева". Почти очаквахме Питър Селърс, облечен в дрипи, да поведе испанските сили, за да прогони мароканците. Всъщност обаче Испания изпрати нещо, което по настоящите европейски стандарти, е една стабилна армада: две фрегати, три патрулни кораба, хеликоптер и куп заплахи. В сряда Испания пусна в действие заплахите и си върна острова с абсурдно военно надмощие: бойни кораби, специални сухопътни сили, хеликоптери и бойна авиация. Оцелелите шест мароканци се предадоха. (…)

Конфликтът не продължава дълго, само три дни по-късно БТА информира за успокояване на ситуацията:

Испанските войници напуснаха остров Перехил

Мадрид/Рабат, 21 юли 2002 г. /БТА/ Испанският военен контингент от 75 елитни войници се изтегли от спорния остров Перехил/Лейла късно снощи след като бе постигнато споразумение с Мароко, съобщиха информационните агенции, позовавайки се на министерството на отбраната в Мадрид. 
Последните войници от контингента, който завзе миниатюрния остров след като прогони неколцина марокански войници в сряда, отлетяха с хеликоптер, отбелязва ДПА. Войниците са се завърнали в базата си в испанския анклав Сеута.


Изтеглянето стана възможно след като Испания и Мароко се споразумяха да възстановят статута на острова отпреди кризата, започнала на 11 юли, когато марокански войници се настаниха на скалистия остров. Споразумението, постигнато с посредничеството на американския държавен секретар Колин Пауъл, означава, че това ще бъде неутрална, демилитаризирана, необитаема територия, подчертават информационните агенции.(…)


/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:28 на 17.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация