От архивите на БТА

site.btaПатриарх Неофит: „Бог поставя някого за лидер, не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен”

Патриарх Неофит: „Бог поставя някого за лидер, не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен”
Патриарх Неофит: „Бог поставя някого за лидер, не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен”
София (9 април 2017) Българската православна църква празнува големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. Патриарх Неофит (ляво) оглави празничната Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Пресфото - БТА снимка: Минко Чернев/архив

През 2013 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е награден с почетен знак „Стефан Стамболов“ за лидерски принос към българската държавност. Публикуваме от архивите на БТА неговата реч от награждаването:

Патриарх Неофит: Бог поставя някого за лидер, не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен

София, 4 юли 2013 г. /Асен Бояджиев, БТА/ Бог поставя някого за лидер, не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен. Издига го не за да господарува над тях, а за да им бъде слуга и раб. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в словото си, след като беше отличен днес с "Почетен знак "Стефан Стамболов" за лидерски принос към българската държавност. 

Патриархът каза, че застава пред присъстващите с голямо вълнение, отличен с високата награда, и ги помоли да изслушат едно богословско разсъждение върху темата за лидерството.

В него главата на Българската православна църква подчерта, че лидерът от Новозаветното време трябва да приема своя пост като възложено му от Бога служение на ближните. Да бъде човек, който се грижи не само за своето добруване, а за благоденствието на онези, грижата за които му е възложена. Човек, който винаги трябва да бъде на разположение, готов да послужи. 

"Ето такъв трябва да бъде истинският лидер - отдал напълно себе си на волята Божия и на грижата за поверените му от Него хора. При това не по принуда, а доброволно. Приелият служението на лидер свободно избира да пренебрегва своите желания, удобство, спокойствие, не поради страх, а от любов към Този, Който го е издигнал на този пост и към онези, над които е поставен. Тогава и поверените му души ще го слушат, ще го уважават и следват не поради страх и принуда, а водени от доверие, искрено уважение и любов", каза патриарх Неофит.

Патриархът се позова на историята, отбелязвайки, че истинските лидери, които помним с възхищение и благодарност, при цялото разнообразие от лични характеристики и дарби, поле на служение и различни обстоятелства, имат една обща характеристика - жертвено служение в името на Бога и ближните, Църквата и Отечеството в изпълнение на евангелската заповед за любовта и в съгласие с Божията воля. Добрият лидер приема доброволно да служи на народа Божий самоотвержено, смирено и с любов по примера на Господа, (…)

"Липсата на смирение у един лидер, липсата на достатъчно вътрешна сила, за да преодолее себичните си желания, своя егоизъм, гордост, егоцентризъм, тщеславие, са непреодолима пречка той да прояви истинска загриженост за поверените му души и да долавя техните нужди и потребности", каза патриархът. "Егото", надделяващо над жертвената любов, винаги ще отклонява усилията му в посока към осъществяването на неговите лични цели и амбиции и ще му пречи да води поверените му към общ напредък и благоденствие, добави той. По думите на патриарх Неофит липсата на смирение е пречка и за нещо друго, което е от изключителна важност за един добър лидер - способността да се вслушва в другите, да се учи, да приема съвети, напътствия и критики и да се съобразява с тях. 

Лидерът, в когото има гордост, е уверен, че взима най-правилните решения и че никога няма да допусне грешка, а това е сигурна предпоставка за провал. Когато е овластен да взима решения, които засягат много хора, човек трябва да бъде особено внимателен и отговорен, особено смирен, със съзнанието за човешката си немощ и несъвършенство.(…)

Той посочи, че важен, определящ фактор за един истински лидер е искрено да обича и да милее за поверените му люде. Да ги обича с онази любов, която е "дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, не се радва на неправда, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява", цитира той Светото писание.

Патриархът подчерта, че Христос е примерът, който трябва да следва всеки човек, Той е идеалът, към Който трябва да се стремим, на Него трябва да подражаваме. "И това, струва ми се, в най-голяма степен се отнася за поставените най-високо в социалната йерархия, защото от техните дела зависят съдбините на мнозина".(…)

Патриарх Неофит дава интервю за БТА през 2013 г., в което говори за чистотата на вярата и за познанието на децата в нея:

Патриарх Неофит: Няма да се уморим да настояваме за това, че българските деца трябва да познават своята вяра

София, 1 май 2013 г. /Димитрина Ветова, БТА/ Няма да се уморим да настояваме за това, че българските деца трябва да познават своята вяра, каза в интервю за БТА българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит.(…)

Следва цялото интервю: 

Въпрос: Ваше Светейшество, минаха вече два месеца от избора Ви за патриарх на БПЦ и за този кратък период успяхте ли да поставите пред държавните власти въпроса за връщането на нотариалните актове на храмове и църковни имоти? Сред тях и на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за да може да й се направи необходимият ремонт?

Отговор: Действително имаме не един и два православни храмове, които са с неуредена документация за собственост, а това много сериозно затруднява църковните настоятелства при тях да ги стопанисват, както и да кандидатстват за финансиране по различни проекти. Това е въпрос, който трябва незабавно да бъде решен и ние се надяваме правителството да прояви нужното разбиране и добра воля.

Всички православни храмове са строени от българския народ като Божий дом, като дом за молитва и богослужби, като храмове на Бога. Не за музеи, културни или туристически обекти - това са второстепенни функции. Ние, днешните българи, трябва да уважаваме волята и сърдечните стремежи на предците си, да поддържаме благолепието на храмовете и да възнасяме молитва и благодарение в тях. В храмовете трябва да се влиза с вяра и упование, а не с входна такса. 

Въпрос: Можете ли да очертаете какви са сегашните основни проблеми пред БПЦ и те различни ли са във всяка от епархиите? Още ли има проблеми с осигуровките и заплатите на свещеници в някои от епархиите?

Отговор: Основният проблем на Църквата сега и всякога е борбата с греха - указване на греха и подпомагане на хората в преодоляването на греховните им прояви и страстите. А днес основният проблем, не само на Църквата, а и на обществото въобще, е всеобщото отстъпление от Бога и Божия Закон, безнравствеността, която настъпва срещу традиционните нравствени ценности, обезверяването у хората. Горчиви са плодовете на богоотстъпничеството.

(…) Всички трудности, гонения, утеснения през вековете не са попречили на Българската православна църква да върши своята народополезна мисия, вярно да преподава Словото на Истината, да припомня непреходните и общовалидни нравствени ценности, да усилва православните християни във вярата, надеждата и любовта, и да ги води към спасение.

Затруднения винаги ще има, защото врагът на човешкия род не търпи безучастно Църквата да върши своето служение, но нашата Църква е основана от Господ Иисус Христос, който ни е заръчал да пазим всичко, което ни е завещал, да учим хората на Божиите разпоредби и ни укрепява с обещанието: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света." (вж. Мат. 28:20)

Въпрос: Ваше Светейшество, как смятате - духовната или материалната криза сега е по-голяма и по-страшна за българското общество?

Отговор: Всяка криза: икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите, които Творецът е установил във Вселената. Те са следствие от надделяване на греха, на човешките страсти над любовта. Думата "криза" е гръцка и означава "съд" - съд Божий. В предишните векове, когато хората са затъвали в грехове ги е сполетявал мор, глад, война, суша, днес Бог допуска бедствия, съответстващи на съвременното развитие на човечеството и съвременните грехове. Но иначе причината е една и съща: за да се опомним, за да се върнем към доброто, към правдата, за да преосмислим приоритетите си, да преосмислим какво е стойностно и важно в този живот и какво суетно. 

Въпрос: От години БПЦ настоява вероучението да стане задължителен учебен предмет, но досега "срещахте отпор от всички управляващи". Светият Синод ще поднови ли това свое искане и към новото правителство, което се очаква да бъде сформирано след парламентарните избори на 12 май?

Отговор: Няма да се уморим да настояваме за това, че българските деца трябва да познават своята вяра. Във време, в което моралните категории стават все по-относителни и границите между добро и зло, редно и нередно - все по-размити ние трябва да се върнем към традиционните християнски ценности, които векове наред и при най-тежки обстоятелства, са ни съхранили като народ и достойни личности. Загубят ли се общопризнатите и непреходни нравствени ценности у едно общество, то е обречено. Белези за това откриваме в цялото протежение на човешката история.

Въпрос: Всички български медии се нуждаем от говорител или от пресслужба, от които да получаваме вярна и точна информация от заседанията на Светия синод, както и за дейността на БПЦ. Мислите ли в тази посока?

Отговор: Ние разбираме, колко важен фактор са средствата за масова информация за формирането на възгледите и нагласите у мнозинството българи, че обществото само би спечелило, ако Църквата има медиите за свой партньор и сътрудник. Затова с архиереите от Светия Синод ще обсъдим въпроса и ще потърсим подходящата форма и начин, за подобряване на диалога с представителите на средствата за масова информация. 

Въпрос: Ваше Светейшество, разбира ли българинът философията на Възкресение Христово и какво е Вашето послание за Великден към българския народ?

Отговор: В наше време поради греховете ни, поради нашата алчност, злоба, груб материализъм, подмяна на ценностите множество бедствия подлагат вярата ни на изпитание. Но именно заради страданията ни, заради греховете ни Господ Иисус Христос прие човешка плът, живя между нас и прие кръстна смърт, та чрез възкресението си да постави ново начало за човешкия род. Възкресение Христово е празник на победата на живота над смъртта. Празник на победата на Божествената любов над греха и развалата. То е ново начало. Нова надежда. 

Затова, нека в този Велик ден, всички се възрадваме и с упование в Бога молим Господа да преминем безбедно и непосрамлено земното си поприще, та в съдния ден да станем причастници на славното Му Възкресение! Благодат, милост и мир от възкръсналия Христос! 

***

По повод Новогодишните празници „Дарик“ радио с водещ Кирил Вълчев изпраща 2013 г. с обръщение на патриарх Неофит към българския народ, което поместваме:  

„Дарик” радио, „Годината”, 21 декември 2013 година

Водещ Кирил Вълчев:

Завършваме със специалното обръщение за „Годината" на „Дарик" радио на Негово светейшество българския патриарх Неофит.

Патриарх Неофит:

Скъпи сънародници, братя и сестри, отново настъпва Рождество Христово - събитие, отдалечено от нас с повече от две хилядолетия, споменът за което идва в нашето неспокойно време, за да ни припомни кой е пътят, който ще ни поведе във вярната посока. Днес, когато страната ни и сърцата ни са раздирани от смут и безпокойство за утрешния ден, раздори и противопоставяне, ние повече от всякога изпитваме необходимост да се вслушаме в гласа на идващия в света Спасител: Дойдете при мен всички отрудени и обременени и аз ще ви успокоя. Да се изпълнят душите ни с вяра и с тази наистина детска радост и блажен мир, които споходили някога простите пастири, когато чули благата вест и ангелското словословие - слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение. 

В хилядолетната история на България ние многократно сме се убеждавали, че и при най-сложните и безнадеждни обстоятелства, ако се обърнем към Бога и на него възложим своето упование, можем да преодолеем трудностите и да излезем с достойнство и от най-тежките изпитания. Нека помним, че истинският мир идва от Бога и изпълнението на неговите заповеди. Да се молим на Богомладенеца Исус да запали в нашите сърца братолюбие и милост към другомислещите и нуждаещите си. В светите Рождественски дни с особена сила да осъзнаем, че около нас хиляди наши братя и сестри се нуждаят от грижа, от съчувствие и най-вече от любов. Нека нашите добри дела и думи на утешение бъдат онези скъпоценни дарове, които ще принесем на Богомладенеца Христос, защото само следвайки светлината на Витлеемската звезда по пътя към Христа и неговия пример за саможертва в името на ближния ние ще придобием благоденствие и мир на земята, и вечно блаженство в неговото небесно царство. 

Честито Рождество Христово, благословена и мирна 2014 година!

***

Отново от емисиите на БТА се връщаме назад във времето, за да си припомним щедростта на патриарх Неофит:

Българският патриарх направи дарение за изоставени деца в русенското село Брестовица

Русе, 28 декември 2013 г./Стоян Русев, БТА/ По случай Рождество Христово и пред Новогодишните празници българският патриарх Неофит дари на Дома за деца, лишени от родителски грижи, "Св. Иван Рилски" в русенското село Брестовица голям плазмен телевизор и много лакомства, съобщава в благодарствено писмо ръководството на дома.

Познанството на малчуганите с патриарха датира от дълги години. Още като митрополит на Русенската епархия той е извършил не едно кръщене на децата, присъствал е на не един абитуриентски бал на завършващите осмокласници, живеещи в дома в Брестовица, посочва ръководството и добавя, че се надява на по-нататъшна подкрепа и сътрудничество в името и благополучието на децата в неравностойно положение.

Хлапетата в Брестовица за зимните празници са получили и подаръци от собственика на компанията за електронна техника в Русе /СЕТ АД/ Зигфрид Щайнер.

Ръководството на дома благодари в писмото си и на редица фирми, които са помагали на децата през цялата 2013 година.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:55 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация