Две от платната са открити след дни край психиатрична болница в Цюрих, останалите - четири години по-късно в Сърбия

site.btaВъоръжени крадци задигат картини на Моне, Ван Гог, Дега и Сезан за над 160 млн. долара от музей в Цюрих на 10 февруари преди 16 години

Въоръжени крадци задигат картини на Моне, Ван Гог, Дега и Сезан за над 160 млн. долара от музей в Цюрих на 10 февруари преди 16 години
Въоръжени крадци задигат картини на Моне, Ван Гог, Дега и Сезан за над 160 млн. долара от музей в Цюрих на 10 февруари преди 16 години
Белград (12 април 2012) Сръбски полицаи охраняват картината "Момчето с червената жилетка" на френския импресионист Пол Сезан. Органите на реда в Сърбия арестуваха трима души през нощта във връзка с обира на произведението на изкуството. Полицейските акции и арестите в столицата Белград и в град Чачак са извършени в координация със службите на няколко европейски страни. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Четири картини на художниците Клод Моне, Винсент ван Гог, Едгар Дега и Пол Сезан, на обща стойност над 160 милиона долара, са откраднати от музей в Цюрих на 10 февруари 2008 година. Част от тях са открити дни по-късно в автомобил, паркиран на територията на цюрихска психиатрична клиника.

Останалите са намерени през 2012 г. в Сърбия.

БТА съобщава за кражбата и за откриването на картините в емисиите “Международна информация” и “Забава и знание”:

Музейни експонати на стойност 100 милиона долара са откраднати в Цюрих

Цюрих, Швейцария, 11 февруари 2008 г. /БТА/ Въоръжени лица са откраднали вчера експонати на стойност 100 милиона долара от музей в Цюрих, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията. Сред откраднатите произведения са картини на Сезан, Дега, Ван Гог и Моне.

***

Музейни експонати на стойност 160 милиона долара са откраднати в Цюрих

Цюрих, 11 февруари 2008 г. /БТА/ Въоръжени лица са откраднали в неделя експонати на стойност над 160 милиона долара от музей в Цюрих, предаде Асошиейтед прес. 
По данни на полицията "грандиозният" обир е извършен от трима въоръжени мъже със скиорски маски, облечени в тъмни дрехи. Те са проникнали в музея половин час преди затварянето му. Единият от тях е заплашил персонала с пистолет, докато другите двама са влезли в изложбената зала и са откраднали четири маслени картини - произведения на Сезан, Дега, Ван Гог и Моне, оценени на 160 милиона долара. 
От полицията съобщават още, че мъжете са били с ръст около 1,75 метра, като единият от тях е говорил немски със славянски акцент. Откраднатите картини са били натоварени в бяло превозно средство, паркирано пред музея. Предложена е награда от 90 000 долара за информация, която би довела до залавянето на крадците. 
Четирите картини са от колекцията “Бюрле” - една от най-изящните в Европа за произведения на импресионизма и постимпресионизма.
По данни на ФБР пазарът за крадени творби възлиза на шест милиарда долара годишно. Интерпол съхранява данни за около 30 000 откраднати произведения на изкуството. И докато обикновено само малка част от изчезналите експонати биват намерени, кражбите, при това въоръжени, на знакови творби са редки. Причината е, че след подобни престъпления започва мащабна полицейска дейност и е много трудно откраднатите произведения да бъдат продадени. 
Преди броени дни две платна на Пабло Пикасо за милиони долари бяха откраднати от изложба с творби на испанския художник в Швейцария, припомня агенцията. 
Платната  - Tete de cheval ("Глава на кон") и Verre et pichet ("Чаша и кана") са били откраднати след края на работното време на културен център в малкия град Пфефикон, близо до Цюрих. 
Агенция Ройтерс припомня, че най-голямата кражба на произведения на изкуството е извършена през април 1991 г. Тогава от музея "Ван Гог" в Амстердам бяха откраднати 20 картини, оценени на 500 милиона долара. Те бяха намерени малко по-късно в изоставен автомобил близо до музея.

***

Подозират, че руската мафия стои зад кражбата на картини в Цюрих

Москва, 12 февруари 2008 г. /БТА/ Най-добрите швейцарски полицаи са натоварени с издирването на четирите картини на световноизвестни художници, откраднати от частната колекция на фондация "Бюрле" в Цюрих от трима маскирани и въоръжени мъже, съобщи Нюзру. За информация, която ще доведе до разкриване на престъпниците, е обещана награда от 100 000 швейцарски франка. Стойността на платната е колосална - 112 млн. евро. 
Според някои средства за информация зад кражбата стои руската мафия - един от крадците е говорил на немски със славянски акцент, пише в. "Стампа". 
Нека припомним, че маскираните, въоръжени мъже са нахлули в изложбената зала на фондацията "Бюрле” половин час преди затварянето. Те са принудили служителите да легнат на пода с допрени в главите им пистолети.  
Според директора на музея Лукас Глур, всяка картина е била включена към отделна система за безопасност, така че е било достатъчно да бъде свалено едно платно, за да заработи алармената система. Сигнализацията в залата напълно е отговаряла на обичайните стандарти. "Кражбата е истинско бедствие. Изчезнаха четирите най-важни и скъпи картини. Добре че не пострада никой от нашите сътрудници и от посетителите" - допълни директорът на музея.
Според една от версиите това не е първата кражба на картини, извършвана от тези престъпници. Преди броени дни две платна на Пабло Пикасо за 4,5 млн. долара - "Глава на кон" и "Чаша и кана" - бяха откраднати след края на работното време на културен център в малкия град Пфефикон, близо до Цюрих. В двата случая край мястото на престъплението е бил видян бял автомобил.
На този етап полицията събира улики, анализът им още продължава. Освен това от полицията се опитват да открият следите на белия автомобил, който е бил паркиран пред музея в Цюрих. 
Нека припомним, че по време на кражбата изчезнаха "Разцъфнали кестенови дървета" на Винсент ван Гог от 1890 г., "Граф Лепик и дъщерите му" от Едгар Дега от 1871 г., "Момче в червена жилетка" от Пол Сезан от 1888 г. и "Макове край Ветьой" от Клод Моне от 1879 г…

***

Специалисти класираха художниците, чиито картини се крадат най-много

Лондон, 15 февруари 2008 г. /БТА/
Лондонската организация Art Loss Register състави Топ-10 на художниците, които се "радват" на най-голяма популярност сред крадците. В класацията на първо място е Пабло Пикасо, а на десето - Анри Матис, пише в. "Гардиън". 
На 2-ро място е Миро, на 3-то - Шагал, на 4-то - Дали, на 5-то е Реноар, на 6-то - Дюрер, на 7-мо - Рембрандт. Осмото място е заел Уорхол, а 9-ото - Рубенс. 
Нито един от френските художници, чиито платна  бяха откраднати от частната колекция на фондация "Бюрле" в Цюрих от трима маскирани и въоръжени мъже тази седмица, не е намерил място в десятката. Дега е на 15-а позиция, а Сезан е на 25-а.
Поставеният на първо място в класацията Пабло Пикасо е живял дълго, бил е изключително продуктивен творец, изпробвал е различни техники. Оттук и големият брой негови откраднати творби в списъка на Art Loss Register - 572. Що се отнася до Дали, заел 4-о място с 275 откраднати платна, през последните години от живота си той е подписвал всяко свое произведение.

***

Дни по-късно две от картините - на Моне и на Ван Гог, са намерени близо до мястото на кражбата:

Шедьоври на импресионизма, откраднати от музей в Цюрих, бяха открити край психиатрична болница

Цюрих, 19 февруари 2008 г. /БТА/ Две от четирите творби на художници-импресионисти на обща стойност 180 млн. швейцарски франка или 163 млн. долара, откраднати от частната колекция на фондация "Бюрле" в Цюрих от трима маскирани и въоръжени мъже, са били открити от полицията през нощта в изоставен бял автомобил, паркиран на територията на цюрихска психиатрична клиника, съобщиха швейцарски средства за информация, цитирани от световните агенции.   
Миналата нощ в парка на Университетската психиатрична клиника в Цюрих, разположена до сградата на фондацията, е бил открит оставен отворен бял автомобил. Местната телевизионна компания TeleZuri съобщи, като се позова на свидетел, че в колата е имало три картини, на които е било посочено името на музея. 
Според източника едното платно е шедьовърът на Клод Моне "Макове край Ветьой" от 1879 г. От швейцарската полиция информираха, че са били намерени две платна, като освен това на Моне, другото е "Разцъфнали кестенови дървета" на Винсент ван Гог от 1890 г. (…)
Според една от версиите това не е първата кражба на картини, извършвана от тези престъпници, припомня в. "Гардиън". Броени дни преди обира в "Бюрле" две платна на Пабло Пикасо за 4,5 млн. долара - "Глава на  кон" и "Чаша и кана" - бяха откраднати след края на работното време на културен център в малкия град Пфефикон, близо до Цюрих. В двата случая край мястото на престъплението е бил видян бял автомобил.

***

Четири години отнема да бъдат открити и останалите две картини. Те са иззети в Сърбия:

В Белград бе намерена открадната картина на Сезан

Белград, 12 април 2012 г. /БТА/ Картина на френския импресионист Пол Сезан на стойност 110 милиона долара, която бе открадната от двама сръбски граждани, бе намерена тази нощ в Белград, съобщиха ИТАР-ТАСС и АП.   
В операция на прокуратурата за организирана престъпност бяха арестувани трима заподозрени. Арестите са извършени в Белград и Чачак. В издирването на картината и крадците полицията е използвала помощта на колеги от няколко държави, а самата операция била подготвяна от няколко месеца. След драматично преследване в Белград е заловен организаторът на обира.  
Белградското радио Б-92 посочва, че не е потвърдено за коя творба на прочутия художник става дума, но най-вероятно това е картина, открадната през 2008 г. от частен музей в Цюрих заедно с картини на Дега, Винсент ван Гог и Клод Моне.
Според сръбските медии вероятно става дума за картината "Момчето с червената жилетка", открадната от частната колекция “Бюрле” в Цюрих. Картината струвала 100 милиона швейцарски франка (110 милиона долара), когато била открадната. 
Очаква се пристигането на швейцарски експерт в Белград, който трябва да  потвърди, че става дума за картината, която се смята за национално богатство на Швейцария. 
В обира в Цюрих преди четири години участваха трима маскирани лица и шофьор. Обирът се смята за най-големия в историята на Швейцария и един от най-големите в Европа. Откраднати бяха картини на обща стойност 112 милиона евро. Чуждестранните медии тогава съобщиха, че крадците са говорили на немски език с ясен славянски акцент, посочва радиото. 
 
***

Задържан бе и четвърти човек, участвал в кражбата на картината на френския импресионист Пол Сезан

Белград, 12 април 2012 г. /БТА/ Откраднатата картина на френския импресионист Пол Сезан на стойност 110 милиона долара бе намерена тази нощ в Белград. Четирима души са задържани, предаде агенция Танюг…
След драматично преследване в Белград е заловен организаторът на обира, който по данни на в. "Блиц" е Иван Пекович.  
Според изданието днес е бил арестуван и четвъртият член на групата. При задържаните е намерено огнестрелно оръжие, както и 1,6 милиона евро. По-късно ще бъдат съобщени имената и на останалите заподозрени…

***

Белград върна в Швейцария открадната картина на Сезан

Белград, 24 април 2012 г. /БТА/ Министърът на вътрешните работи на Сърбия заяви, че открадната картина на Пол Сезан на стойност 100 милиона евро /130 милиона долара/ е била върната обратно в Швейцария, предаде АП…
Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич заяви, че картината е изпратена в понеделник в Швейцария със специален полет.
Надявам се да я пазят добре отсега нататък, каза той. 
Това бе една от най-големите кражби на предмети на изкуството в Европа в последно време. Заподозрените бяха заловени, когато се опитвали да продадат картината на сърбин за 3,5 милиона евро.

***

Повредена от крадци картина на Сезан ще бъде реставрирана  

Женева, 27 април 2012 г. /БТА/ Повредената при кражба картина на Сезан "Момче с червена жилетка" може да бъде реставрирана, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на швейцарски експерт.
Картината на френския импресионист беше открадната преди четири години от галерия в Цюрих. Тя е оценена на 110 милиона щатски долара. Шедьовърът беше намерен от полицията, но платното е разкъсано.
Лукас Глор каза на пресконференция в Цюрих, че реставрацията ще отнеме време, но предишният блясък на картината ще бъде възстановен…

***

Открита е и последната от четирите картини, откраднати от швейцарска галерия през 2008 г. от сръбски граждани

Женева, 27 април 2012 г. /БТА/ Открита е и последната картина от четирите картини, откраднати от частна колекция в Швейцария на 10 февруари 2008 г. от трима сръбски граждани, предаде сръбската агенция Бета.
Картината на Едгар Дега "Граф Лепик и неговите дъщери" от 1871 г., оценена на 120 милиона швейцарски франка, която бе открадната заедно с картината "Момчето с червената жилетка" на Пол Сезан в Цюрих, е била върната на собственика й  Фондация "Бюрле", съобщи днес швейцарското министерство на вътрешните работи за швейцарската агенция АТС.
Агенцията посочва, че картината на Дега е била открита преди няколко месеца в Сърбия, но в интерес на разследването тази информация не е била оповестена, докато и картината на Сезан не била върната на швейцарския собственик…

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:08 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация