site.btaПреди 12 години марката "Горнооряховски суджук" става първото българско защитено географско указание в Eвропейския регистър
На 22 декември 2012 г. в Официалния вестник на ЕС е публикуван регламент за вписване на марката "Горнооряховски суджук" като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Това е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество. На тази дата БТА информира в емисията "Вътрешна информация":
Горнооряховският суджук влезе в Официалния вестник на ЕС
Това е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество. Защитеното географско указание Горнооряховски суджук може да бъде използвано на територията на Европейския съюз, включително и България само от производителите, членове на сдружение "Раховец - 2007"....
Контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.
БТА публикува в емисията "Международна информация" и съобщението от Европейската комисия за регистрацията на българския продукт:
ЕК регистрира запазената българска марка "Горнооряховски суджук"
Брюксел, 5 януари 2011 г. /БТА / Европейската комисия съобщи, че е регистрирала наименованието "Горнооряховски суджук" (Gornooryahovski sudzhuk) в списъка на защитените географски указания.
Комисията отбелязва..., че това е първият отличен по този начин български селскостопански (земеделски) продукт. Списъкът съдържа около 1000 защитени географски указания, названия за произход, както и наименования на традиционни специалитети.
В бюлетина на БТА можем да прочетем и подробности какво следва от това решение:
Около 180 фирми у нас няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук" с приемането му за защитено географско указание
София, 27 декември 2011 г. /БТА/ Около 180 фирми няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук", след като на 21 декември с регламент на ЕК суджукът беше приет за българско защитено географско указание. Това обяви днес на пресконференция Венцеслава Тасева - заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, в присъствието на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Според правилата на ЕК защитеното географско указание се отнася за земеделски продукти и храни, тясно свързани с географския район, чието име е включено в наименованието на продукта. Поне един от етапите на производство трябва да се извършва в географския район, като продуктът трябва да има доказана репутация на пазара, обясниха от Агенцията по храните. Целта на отличителния знак е да се изтъкне специфичното качество на продукта и да го защити от нелоялна търговска употреба. По отношение на "Горнооряховския суджук" той се произвежда изцяло в района на Горна Оряховица. Предвиден е двайсетдневен гратисен период, през който фирмите, произвеждали "Горнооряховски суджук", ще трябва да променят името на продукта.
Контролът на качеството на суджука ще се следи от италианска одиторска фирма и БАБХ. Право да произвеждат "Горнооряховски суджук" ще имат три фирми от региона. Представители на компаниите посочиха, че цената на месния деликатес няма да бъде променяна.
За България това е първият продукт с подобна защита, съобщи министър Найденов и добави, че в момента се води подобна процедура и за гроздовата ракия. По думите му обаче процесът за регистрация ще отнеме по-дълго време и ще е по-труден, тъй като нашите съседни балкански страни също произвеждат подобни питиета. Според министъра българите трябва да имат самочувствие на нация, дала на Европа и света хубави неща, като горнооряховският суджук е едно от тях. Процедурата по обявяването на суджука като защитен продукт е отнела на страната ни две години и осем месеца, което според министър Найденов не е голям срок. На Гърция, например са й били нужни повече от двайсет години за признаването на сиренето "Фета".
Горнооряховският суджук е една от кулинарните емблеми не само в региона, но и за България, разказа през 2022 година пред БТА директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов. По думите му първите сведения, че деликатесът е част от търговския обмен в миналото датират от 19 век. В търговските тефтери на местни предприемачи е описано колко месо са закупили за направата на суджуците и колко им е струвало. От същия период са запазени първите свидетелства за славата на горнооряховското месопроизводство. Сред тях са първото международно отличие за горнооряховския суджук на производителя Михаил Николов от Международно промишлено изложение в Италия през 1861 година. Традиционната рецепта е базирана на кълцано говеждо месо, поставено в черво във формата на подкова, овкусено с подправки, чийто състав се пази в тайна.
През тази година България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като Европейската комисия включи българския „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“ в регистъра по схемите за качество на Храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Заедно със „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“ в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) вписаните национални продукти вече са 10. Това са ЗГУ „Горнооряховски суджук“, ЗГУ „Българско розово масло“, ХТСХ „Филе Елена”, ХТСХ „Луканка Панагюрска”, ХТСХ „Роле Трапезица”, ХТСХ „Кайсерован врат Тракия”, ХТСХ „Пастърма говежда”, ЗНП „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“, както и ХТСХ „Луканка Троянска“/„Троянска луканка“.
/МГ/
news.modal.header
news.modal.text