site.btaЯпонският император Нарухито провъзгласява на 22 октомври 2019 г. възкачването си на Трона на хризантемата

Японският император Нарухито провъзгласява на 22 октомври 2019 г. възкачването си на Трона на хризантемата
Японският император Нарухито провъзгласява на 22 октомври 2019 г. възкачването си на Трона на хризантемата
Снимка: AP

В Токио, Япония, в "Боровата зала" на императорския дворец се провежда 30-минутна церемония по възкачването на престола на императора на Япония Нарухито. Суверенът произнася прокламацията си, седнал на императорския трон "Такамикура" - висока 6,5 метра декоративна конструкция, наподобяваща беседка. На  церемонията са поканени около 2000 гости, представители на около 180 държави и международни организации. Парадът по случай интронизацията на императора на Япония е отложен за 10 ноември заради тайфун. 

Нарухито, който е 126-ият император на страната в линия, датираща от 5 века, получава императорските пълномощия на 1 май 2019 г., след като баща му, 85-годишният Акихито, се оттегля от престола. На 8 август 2016 г. във видеообръщение към народа император Акихито, който се възкачва на трона на 12 ноември 1990 г., изразява  желание да се откаже от престола в полза на по-големия си син Нарухито заради напредналата си възраст и проблеми със здравето. На 9 юни 2017 г. парламентът приема закон, който позволява на император Акихито да се откаже от трона и да го предаде на принц Нарухито. Законът се отнася само за император Акихито, като това е първата абдикация на японски владетел от около 200 години. Според традицията императорът заема този пост до края на живота си. 

В емисията на БТА "Международна информация" четем:

Японският император Нарухито се помоли в три шинтоистки храма в императорския дворец преди церемонията за възкачването си на престола  

Токио, 22 октомври 2019 г. /БТА/ Японският император Нарухито посети три шинтоистки храма в императорския дворец преди церемонията по възкачването си на трона по-късно днес, предаде Асошиейтед прес.
Националните телевизии излъчиха пряко посещението на монарха, облечен в традиционна бяла роба и с висока черна шапка, в главния храм Кашикодокоро и още две светилища, за да се помоли и да съобщи на боговете за възкачването си на престола. Нарухито беше придружен от придворни, които също бяха облечени в средновековни традиционни костюми. Петдесет и девет годишният Нарухито прочете обръщение към богинята на Слънцето Аматерасу, смятана за родоначалник на японската императорска династия, а после извърши ритуали в храма, посветен на предишните императори, които също са смятани за богове, и в светилище, където символично присъстват други божества от националната шинтоистка религия.
Днешната церемония е кулминацията в ритуалите по предаване на Трона на хризантемата, започнали през май с абдикация на бащата на Нарухито - Акихито.

По-късно днес Нарухито ще се провъзгласи за 126-ия император на Япония в присъствието на 2000 гости от страната и чужбина, а след това той и съпругата му Масако, която е завършила Харвардския университет и е бивш дипломат, ще бъдат домакини на тържествен банкет.
Сред високопоставените гостите от повече от 170 страни и международни организации наред с британския принц Чарлз, първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и германския президент Франк-Валтер Щайнмейер ще бъде и българският държавен глава Румен Радев.
Церемониите по възкачването на новия император на трона се очаква да струват на японския данъкоплатец 16,3 милиарда йени (150 млн. долара), което е с 30 процента повече, отколкото при възкачването на император Акихито през 1990 г., главно поради по-големия брой гости, отбелязва ДПА.

***

Японският император Нарухито провъзгласи възкачването си на Трона на хризантемата

Токио, 22 октомври 2019 г. /БТА/ Императорът на Япония Нарухито официално обяви днес възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио, съобщи ТАСС.
"Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят", каза монархът след качването на си на високия 6,5 метра трон на продължилата 30 минути церемония. Церемонията се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери, отбеляза Асошиейтед прес.
Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола. Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години. 

"Давам обещание да действам съгласно конституцията и ще изпълнявам дълга си като символ на държавата и единството на народа на Япония и винаги ще се стремя към щастието на народа и мира в света, като мисля за народа и го подкрепям. Искрено се надявам, че страната ни, чрез мъдростта и неспирните усилия на народа ни, ще продължи да се развива и ще допринася за приятелството и мира в международната общност и благоденствието на човечеството", заяви японският император, цитиран от ДПА.
Сред гостите на церемонията имаше представители на около 180 държави и международни организации, включително германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, британският престолонаследник принц Чарлз, филипинският президент Родриго Дутерте, лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи и шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, както и българският държавен глава Румен Радев.

Очаква се церемонията по интронизация на Нарухито да струва на японците 150 милиона долара, с 30 процента по-скъпо от тази на предишния император Акихито през 1990 г., главно заради по-големия брой гости, отбелязва агенцията. 

***

Новият японски император Нарухито даде банкет за 400 гости по случай интронизацията си 

Токио, 22 октомври 2019 г. /БТА/ Японският император Нарухито и съпругата му Масако дадоха банкет в императорския дворец в центъра на Токио за около 400 гости, сред които чуждестранни монарси, държавни глави и високопоставени особи от страната и чужбина, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Часове по-рано се състоя церемонията по възкачването на престола на 126-ия император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.
59-годишният Нарухито смени церемониалните одежди с черен фрак, окичен с медали, сред които най-високата японска награда - Ордена на хризантемата. Масако носеше дълга бяла рокля, тиара и медальон, наследен от предишната императрица и нейна свекърва Мичико.
Двамата поздравиха гостите преди настаняването им на банкетната маса в зала  "Ховей-ден", където бяха подредени 10 маси. Редът на подреждането на гостите по масите се определяше според срока на тяхното управление. Вдясно от император Нарухито седеше султанът на Бруней  Хасанал Болкиах, а вляво от императрица Масако - шведският крал Карл Густав. Сред гостите бе и британският принц Чарлз.

По време на банкета звучеше японска музика, а танцьори в традиционни одежди изпълниха танц под звуците на флейти и барабани. Гостите получиха като подарък бонбониери с емблема, изобразяваща императорската хризантема и феникс. Тези подаръци също са традиция за банкетите в чест на японския монарх още от времето на ерата Мейджи (1868-1912).
Менюто включваше предимно блюда от представителната японска кухня с голямо количество морски продукти, приготвени от най-добрите местни готвачи. Според агенция Киодо на гостите е бил предложен морски костур на скара, абалони (вид морски охлюви) задушени на пара, гъби мацутаке, супа от лангуста. 
Специално за онези, които по една или друга причина не биха искали японски ястия, е било предвидено специално европейско меню, което включва руладини от говеждо и аспержи. Отделно готвачите бяха приготвили вегетариански блюда и блюда от халални продукти за спазващите ислямските правила. Сред алкохолните напитки, предложени на гостите, бяха френските вина "Кортон шарлеман" и "Шато Марго", както и няколко вида японско саке. 

***

Силни дъждове затрудняват възстановителните работи в пострадалите от тайфуна Хагибис райони на Япония

Токио, 22 октомври 2019 г. /БТА/ Проливни дъждове се изсипаха днес над източните и североизточните части на Япония, които все още се възстановяват от опустошителното преминаване през тях на тайфуна "Хагибис", причинило жертви, предаде ДПА. Властите предупреждават за свличания на кални маси, наводнения и придошли реки в пострадалите от бедствието райони. Лошото време освен това попречи на местните жители, доброволците и властите да продължат с работата за ликвидирането на последиците от тайфуна.

Вчера към основния японски остров се приближи друг тайфун - "Неогури", но по-късно степента му бе понижена на извънтропическа буря, която все пак днес донесе проливни дъждове над някои части на Япония. "Хагибис", един от най-мощните тайфуни, връхлитали азиатската страна през последните десетилетия, премина през централната, източната и североизточната част на Япония по-рано този месец. По данни на агенция Киодо в резултат на преминаването му са загинали 84 души, а съдбата на деветима е неизвестна.
В обширни райони на Япония "Хагибис" донесе рекордни валежи и предизвика наводнения и свличания на земни маси. По данни на властите към днешния ден над 3900 души от пострадалите от "Хагибис" места остават във временни убежища, а около 42 000 домакинства все още са без водоснабдяване. Миналата седмица правителството на премиера Шиндзо Абе обяви, че ще отдели 710 милиона йени (6,5 млн. долара) за справяне с последиците от Хагибис. Обмисля се също да бъдат отпуснати допълнителни средства, за да бъдат подпомогнати възстановителните работи.

Опустошенията вследствие на тайфуна наложиха първоначално планираният за днес парад по случай възкачването на престола на новия император Нарухито да бъде отложен за 10 ноември. 

В Токио се състоя тържествен парад в чест на възкачването на престола на новия император Нарухито 

Токио, 10 ноември 2019 г. /БТА/ Хиляди японци, размахващи националния флаг, приветстваха днес новия си император Нарухито и императрица Масако, на тържествен автомобилен парад в Токио по случай възкачването му на трона, съобщиха Франс прес и ТАСС. Парадът първоначално беше насрочен на 22 октомври, но бе отложен заради тайфуна Хагибис, който няколко дни преди това уби над 80 души и причини огромни щети. 
Кортежът потегли от двореца към резиденцията Акасака в 15.00 часа местно време /06.00 по Гринуич/ по маршрут с дължина 4,6 километра. Начело се движеше открит черен седан Toyota Century с императорската двойка, следван от близо 30 автомобила с представители на правителството, включително премиера Шиндзо Абе, съпроводени от 18 мотоциклета и полицейски коли. Нарухито беше в черен фрак и носеше ордена на Хризантемата. Масако беше облечена в дълга бяла рокля и носеше диадема, наследена от предишната императрица Мичико.
Новият император на Япония се възкачи на престола на 1 май, след като 85-годишният му баща абдикира заради преклонната си възраст. Церемонията по интронизацията на 126-ия император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години, се състоя на 22 октомври в императорския дворец в Токио. 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:32 на 03.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация