site.btaСАЩ осъдиха опита за убийство на бившата президентка на Аржентина

САЩ осъдиха опита за убийство на бившата президентка на Аржентина
САЩ осъдиха опита за убийство на бившата президентка на Аржентина
Снимка: АП

САЩ осъждат твърдо опита за убийство на аржентинската вицепрезидентка Кристина Киршнер, по която мъж се опита да стреля с пистолет в Буенос Айрес, предаде Франс прес

"Ние заедно с  аржентинското правителство и народа на Аржентина отхвърляме насилието и на ненавистта", се казва в изявление в Туитър на американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Папа Франциск, който също е аржентинец, по-рано днес  изрази солидарност с вицепрезидентката на Аржентина, допълва Асошиейтед прес.

Същевременно властите на Аржентина разследват дали мъжа, задържан за опита за убийство, е действал сам или е бил част от по-голяма организация. Той е 35-годишен бразилец, работил е като уличен продавач, живеел е в Аржентина от 1998 г., каза пред АП представител на министерството на сигурността. Нападателят бе идентифициран като Фернандо Андре Сабаг Монтиел. Той досега не е извършвал престъпления.

Опитът за убийството на Киршнер и разтърси Аржентина, една страна, която има история на политическо насилие. Привърженици на вицепрезидентката призоваха да се организира  шествие в центъра на Буенос Айрес в нейна подкрепа.

Опитът за убийство бе извършен  пред дома на Киршнер в Буенос Айрес. Нападателят използвал 32-калибров пистолет "Берса". Мъжът насочил оръжието към главата на Киршнер. Единствената причина, поради която опитът за убийство се провалил, е, че пистолетът засякъл.

Президентът на Аржентина  Алберто Фернандес определи опита за убийство като най-сериозния инцидент, откакто демокрацията се върна в страната през 1983 г. Атаката срещу бившата президентка и настоящ вицепрезидент бе извършена в момент, в който тя е обвинявана за корупция по време на нейното президентство в периода 2007 - 2015 г. Киршнер отрича тези обвинения.

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:23 на 07.12.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация