site.btaВ Турция започна новият риболовен сезон: очаква се богат улов на паламуд

В Турция започна новият риболовен сезон: очаква се богат улов на паламуд
В Турция започна новият риболовен сезон: очаква се богат улов на паламуд
Илюстративна снимка: AP Photo/Francisco Seco

Тази сутрин на разсъмване хиляди рибарски гемии в Турция излязоха в открито море за първия улов на риба. Започна новият риболовен сезон след месеците, през които е той забранен. 

Риболовният сезон, който по традиция се открива всяка година на 1-ви септември, е значимо събитие в Турция, чиито брегове се къпят от четири морета.

Откриването на новия риболовен сезон става по традиция в морските области на разсъмване на 1 септември с традиционен ритуал, с който се изпращат рибарите в морето, с пожеланието “Вира бисмиллах”, което има смисъла на “вдигай котва, наслука”. На ритуала присъстват по традиция отговорни в сектора фигури, шефове на фирми и др.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган присъства на церемонията за новия сезон на пристана Йени капъ в Истанбул.

В словото си той посочи, че моретата трябва да бъдат защитени, за да се осигури устойчивостта на риболова, като подчерта, че има недостатъци в тази насока, информира ТРТ Хабер.

„През сезона 2023-2024 годишното производство на риба за пръв път надхвърли 1 милион тона, добавяйки нов рекорд към предишните. Чупим рекорди не само в производството, но и в износа всяка поредна година. През миналата година изнесохме в около 100 страни, 40 процента от които са членки на Европейския съюз. Така осигурихме печалба от 1,7 милиарда долара на икономиката на страната. Бих искал да благодаря на нашите рибари, които допринесоха за всички тези успехи“, заяви Ердоган.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Йозгюр Йозел, който бе при рибарите на пристана Румелифинери край Черно море в Истанбул, посочи в словото си, че ”в Турция трябва да има Министерство за рибата и отговорен министър“. 

Още в първия ден на новия риболовен сезон мрежите на истанбулските рибари в Мраморно море и в Черно море се напълниха с паламуд, чернокоп и сафрид. В продължение на няколко часа десетки рибари в Мраморно море край Ялова и Коджаели събираха рибата от мрежите и пълниха касите, които доставиха на рибната борса, съобщиха местни медии.

Представители на кооператива за водни продукти в Гюрпънар край Истанбул заявиха, че през септември очакват богат улов на паламуд, сафрид и чернокоп, както и на сардина.

“Видяхме, че сезонът започна с богат улов на паламуд. Надяваме се, че ще продължи така. Рибарите ще спечелят, а населението ще се отяде на евтина риба", заяви пред журналисти главният секретар на Истанбулската голяма община Джан Акън Саглар.

От рибарските задруги в Истанбул са обнадеждени за сезона.

Към момента има доста паламуд, с който ще започнем, ще продължим с чернокоп, ако времето е благоприятно, а хамсията и сардината са традиционни, казва Джейхун Искеле на черноморското пристанище на Истанбул Румелифенери.

Риболовният сезон в Средиземно море ще започне на 15 септември. 

Според специалистите, периодичната забрана на риболова в Турция, която се прилага от 15 април до 1 септември, помага за запазване на баланса на морската екосиситема. Целта е да се възстановят рибните запаси и да се осигури развъждането на рибните видове, посочват те.

В Турция, която е заобиколена от четири морета, рибовъдството и риболовът са важен индустриален сектор и перо в износа на страната. Секторът осигурява доходи на милиони семейства.

Според статистиките средната месечна заплата на професионален рибар е около 35 хиляди турски лири (1812 лв.) в зависимост от стажа, длъжността, фирмата.

Около 19 000 са официално регистрираните професионални/индустриални рибарски съдове, но се предполага, че са повече.

Един от големите кооперативи е в Трабзон, който е водещият окръг в черноморския регион на Турция. Известен е главно с улова на паламуд и хамсия, които най-много се въдят в този регион. Черноморската сьомга също идва от този регион.

През сезона прясната риба заема основно място на трапезата на турците. През миналия сезон редица рибни видове масово се купуваха заради по-евтините цени в сравнение с другите хранителни продукти. 

През този сезон очакваме поскъпване на пазара заради увеличените разходи (горива и др.), но се надяваме, че цените няма да са много по-високи в сравнение с другите хранителни стоки, така че нашите хора пак ще имат възможност да ядат риба, каза Мустафа Кючюк от Истанбулската рибна борса.

/СГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:29 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация