site.btaФЕНА: След като „сараевският чевап“ получи етикет за географски произход, на ред е „сараевският сомун“

ФЕНА: След като „сараевският чевап“ получи етикет за географски произход, на ред е „сараевският сомун“
ФЕНА: След като „сараевският чевап“ получи етикет за географски произход, на ред е „сараевският сомун“
Снимка: ФЕНА

След приключване на процедурата за защита на „сараевския чевап“ като продукт с етикет за географски произход, кметът на Сараево Бенямина Карич обяви защитата на „сомуна“, сараевски плосък хляб, който е неделим от чевапа. Това предаде за БТА босненската агенция ФЕНА.

Освен „сомун“ в списъка има и други продукти, а на пресконференция днес Карич каза, че целта е да бъдат защитени възможно най-много оригинални продукти.

„Искаме с гордост да пазим това, което е наше – изтъкна кметът и припомни, че процесът по защита на чевапа е продължил две години.

Тя заяви, че много продукти от Сараево заслужават уважение, но гастрономията е сред първите, защото привлича много гости и туристи.

Директорът на представителството на Американската агенция за международно развитие (USAID) в Босна и Херцеговина Кортни Чъб каза, че сараевският чевап е вкусен, но е преди всичко ключов сегмент от гастрономическото и туристическо предложение на Сараево.

„Нито едно пътуване до Сараево не е цялостно, без да се насладите на този местен деликатес“, каза Чъб.

Тя добави, че USAID помага чрез туризма, един от водещите проекти, на производителите от Босна и Херцеговина да защитят продуктите си като културно наследство.

Чъб посочи, че признанието за географски произход за сараевския чевап го изтъква като уникален продукт, който не може да се намери никъде по света и защитава местните рецепти, съставки и метод на приготвяне.

Директорът на Агенцията за безопасност на храните на Босна и Херцеговина Джемил Хайрич посочи, че процесът на защита е продължил две години и чевапът е осмият продукт, който е преминал процедурата.

Той също така каза, че етикетът, особено когато се прилага в зоната на ЕС, ще предотврати злоупотребата и ще помогне на производителите на сараевски чевапи да произвеждат и изнасят повече от своите уникални продукти.

Тази вечер в Башчаршия ще бъде организирана дегустация на чевапи за гражданите и гостите на Сараево, като в събитието ще участват членовете на Асоциацията на производителите на чевапи от Сараево.

(Новина, избрана от босненската агенция ФЕНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:28 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация