site.btaХИНА: Производството в Хърватия на говеда, свине, мляко и яйца намалява през 2023 г.

ХИНА: Производството в Хърватия на говеда, свине, мляко и яйца намалява през 2023 г.
ХИНА: Производството в Хърватия на говеда, свине, мляко и яйца намалява през 2023 г.
Снимка: ХИНА

През 2023 г. Хърватия отчита спад на годишна база в броя на отглежданите говеда и свине и в производството на мляко и яйца, предаде хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на данните на Хърватския статистически институт.

Прирастът на едрия рогат добитък през 2023 г. намалява с 18,2% на годишна база до 74 889 тона, а броят на телетата намалява с 6 000 глави (-5,1%).

Общият износ на едър рогат добитък нараства с 13,8% до 91 000 глави, а вносът - с 11,8% до 170 000 глави.

Производството на краве мляко възлиза на 454,3 милиона литра, с 10,4% по-малко спрямо 2022 г.

Прирастът на свине спада с 13,3% до 149 296 тона, а броят на донесените прасенца се увеличава с около 5000 глави (+0,4%).

Що се отнася до външната търговия, през 2023 г. износът на свине от всички категории е намалял спрямо 2022 г. с 8,6% до 319 000 глави, а вносът е намалял с 18,7% до 535 000 глави.

Прирастът на овце намалява с 23,7% до 8131 тона, а броят на агнетата намалява с 16,5%. Производството на овче мляко намалява с 21,5% до 4,4 млн. литра.

Спадът на прираста на козите е с 46,1% спрямо 2022 г. до 601 тона, а броят на яретата намалява с 15,1%. Производството на козе мляко намалява с 12,4% до 5,7 млн. литра.

Спад в производството на яйца

За 2023 г. Хърватия отчита спад от 3,7% до 642,6 милиона при производството на кокоши яйца, а производството на яйца от други домашни птици намалява с 19% до 639 000.

Броят на излюпените пилета е намалял с 10,3%, а увеличението на домашните птици се с 1,8% до 130 496 тона.

През 2023 г. общият внос на птиче месо е нараснал с 3,2%, а износът е намалял с 41,4% спрямо 2022 г.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:45 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация