site.btaТАСР: Експертите от ЕК потвърдиха, че взетите от Словакия мерки срещу разпространението на шапа са правилни

ТАСР: Експертите от ЕК потвърдиха, че взетите от Словакия мерки срещу разпространението на шапа са правилни
ТАСР: Експертите от ЕК потвърдиха, че взетите от Словакия мерки срещу разпространението на шапа са правилни
Болен от шап добитък. Снимка: AP /Firdia Lisnawati

Експертите от Европейската комисия потвърдиха, че мерките, които Словакия е взела за справяне с разпространението на шапа са правилни, заяви министърът на земеделието Рихард Такач след днешната си среща с тях, предаде словашката новинарска агенция ТАСР.

„Мога да кажа, че експертите единодушно потвърдиха, че предприетите действия от ръководителя на Държавната ветеринарна и хранителна администрация Мартин Худи и неговия екип са правилни, а според мен са даже повече от това, което законодателството на Европейския съюз ни задължава. Нека кажа, че никой не може да се усъмни във взетите от нас мерки и това е потвърдено от споменатите експерти“, заяви Такач.

Министърът отбеляза, че първият случай на шап се е появил в Словакия миналия петък (21 март) и заболяването е потвърдено в четири ферми до момента. „Няма нови потвърдени огнища, което е много важна информация, както и няма нови подозрения за зараза“, заяви Такач.

Министърът потвърди, че малките фермери около огнищата на заболяването, които е трябвало да избият добитъка си, ще бъдат компенсирани в близките дни.

Худи посочи, че за защитата на добитъка е необходимо строго да се спазват правилата за биологична защита. Той подчерта значението на постоянните клинични прегледи на животните. Макар инкубационният период на шапа да е между седем и 14 дни, появата на нов случай в съседна Унгария след близо три седмици показва, че заразата може да се прояви дори след по-дълъг период.

 (Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ТАСР)

/ДИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:27 на 31.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация